Έρευνα του InfotainmentWise: Τουρισμός εν μέσω Κορωνοϊού

Η κυβέρνηση πήρε την απόφαση να ανοίξει τα σύνορα για τους ξένους επισκέπτες-τουρίστες, καθώς τα αποτελέσματα της διαχείρισης της πανδημίας του Κορωνοϊού κρίθηκαν θετικά μέχρι στιγμής. Έτσι, στις 15 Ιουνίου τα σύνορα άνοιξαν για όσους τουρίστες ήθελαν να προσγειωθούν στις δύο μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, δηλαδή στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη. Από την πρώτη Ιουλίου θα ανοίξουν και τα νησιωτικά σύνορα για τις απευθείας πτήσεις τουριστών στην χώρα μας. Πως αξιολογούν τις εξελίξεις στον τομέα του Κορωνοϊού οι Έλληνες πολίτες; Συμφωνούν με το άνοιγμα των συνόρων για τους ξένους επισκέπτες; Το InfotainmentWise προχώρησε σε μια έρευνα, μέσω ερωτηματολογίου, στην οποία συμμετείχαν 200 περίπου άτομα και σε αυτό το άρθρο θα αναλυθούν οι τάσεις των Ελλήνων πολιτών.Το 84.6% έχει παρατηρήσει παραβάσεις των μέτρων προστασίας


Ένα πολύ ενδιαφέρον στατιστικό αποτέλεσμα που προέκυψε από την έρευνα του InfotainmentWise είναι πως η συντριπτική πλειονότητα των συμμετεχόντων στην έρευνα έχει παρατηρήσει πως τα μέτρα προστασίας κατά της εξάπλωσης του Κορωνοϊού δεν τηρούνται επαρκώς. Με μια παρατήρηση, ειδικότερα στον τομέα της εστίασης, μπορεί κανείς να αντιληφθεί πως οι αποστάσεις των δύο μέτρων από κάθε τραπέζι δεν τηρούνται σχεδόν σε καμία επιχείρηση. Με αυτό φαίνεται να συμφωνεί και η πλειοψηφία των ερωτηθέντων, οι οποίοι παρατηρούν παραβάσεις των μέτρων προστασίας, κυρίως σε καφετέριες, αλλά και στα μέσα μεταφοράς. Οι πολίτες τονίζουν πως τα μέσα μεταφοράς -ειδικά τα αστικά λεωφορεία- δεν τηρούν τους κανόνες λειτουργίας. Κόσμος χωρίς μάσκες και συνωστισμός είναι οι κύριες παρατηρήσεις των πολιτών στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.


Η πλειονότητα των επιχειρήσεων εστίασης δεν τηρεί τα μέτρα προστασίας, καθώς αυτά είναι που απειλούν χιλιάδες επιχειρήσεις με λουκέτο. Όταν μια επιχείρηση διέθετε, προ Κορωνοϊού 10 με 20 τραπέζια, θα πρέπει τώρα να λειτουργεί με περίπου πέντε τραπέζια, κάνοντας έτσι την επιβίωσή της πολύ δύσκολη. Βέβαια, αυτό δεν δικαιολογεί πως τα μέτρα προστασίας κατά της εξάπλωσης του Κορωνοϊού δεν τηρούνται. Ίσως, η οικονομική στήριξη των επιχειρήσεων αυτών πρέπει να επεκταθεί. Ίσως, επίσης, πρέπει να δοθεί η δυνατότητα επέκτασης για ένα χρονικό διάστημα στις επιχειρήσεις με μικρό χώρο λειτουργίας.


Το 79.6% θεωρεί πως θα υπάρξει τουριστική κίνηση στην χώρα μας


Φαίνεται πως η πλειονότητα των Ελλήνων πολιτών δεν έχει χάσει την ελπίδα πως θα υπάρξει τουριστική κίνηση στην χώρα μας από το εξωτερικό. Πιο συγκεκριμένα το 43.4% των συμμετεχόντων θεωρεί πως θα υπάρξει μια μειωμένη τουριστική κίνηση στην χώρα μας, ενώ ένα 8.2% των πολιτών θεωρεί πως η τουριστική κίνηση θα είναι αυξημένη. Η εικόνα που δίνουν οι τουριστικοί πράκτορες μπορεί να δίνει μια θετική χροιά, αλλά δεν συγκρίνεται με την τουριστική κίνηση των τελευταίων χρόνων. Πιο συγκεκριμένα, με βάση τα τελευταία στοιχεία, παρατηρείται ήπια τουριστική κίνηση στις αρχές Ιουλίου, ενώ φαίνεται αύξηση των ξένων επισκεπτών από τον Αύγουστο έως και τον Σεπτέμβριο. Η χώρα μας βασίζει την ανάπτυξή της στον καλοκαιρινό τουρισμό και το πλήγμα που θα υποστεί η οικονομία της Ελλάδας για το έτος 2020 είναι σίγουρα μεγάλο. Αυτό που επιχειρείται για την εξασφάλιση, έστω μειωμένης τουριστικής κίνησης, είναι η προβολή της χώρα μας ως ασφαλούς τόπου διακοπών, λόγω της επιτυχημένης διαχείρισης της εσωτερικής εξάπλωσης του Κορωνοϊού.


Το 56.9% των πολιτών θεωρεί ανεπαρκή τα μέτρα υποδοχής των ξένων επισκεπτών


Μεγάλη συζήτηση έχει ανοίξει μετά την ανακοίνωση των μέτρων υποδοχής των τουριστών στην χώρα μας. Ειδικότερα, προβλέπεται πως εάν μια πτήση έρχεται από "πράσινη περιοχή", δηλαδή περιοχή με λίγα κρούσματα, τότε θα γίνεται επιλεκτικός έλεγχος με τεστ Κορωνοϊού. Αυτό φαίνεται πως προκαλεί ανησυχία στην πλειονότητα των συμμετεχόντων, καθώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα κάποιος επιβάτης να μην ανιχνευθεί ως κρούσμα Κορωνοϊού και έτσι να δημιουργηθεί εξάπλωση στην περιοχή που θα επισκεφθεί για τουρισμό.Το 48.1% συμφωνεί με το άνοιγμα των συνόρων για την υποδοχή τουριστών


Η χώρα μας, καθώς βασίζεται στον τουρισμό και ειδικότερα στον καλοκαιρινό τουρισμό δεν έχει άλλη λύση παρά να ανοίξει τα σύνορα για την υποδοχή τουριστών, ειδικά μετά από την μέχρι στιγμής καλή διαχείριση της πανδημίας Κορωνοϊού. Με αυτό φαίνεται πως συμφωνεί και το 48.1% των συμμετεχόντων στην έρευνα του InfotainmentWise. Πιο συγκεκριμένα, από τις τάσεις της έρευνας, φαίνεται πως οι πολίτες συμφωνούν στο γεγονός πως δεν υπάρχει άλλη λύση πέρα από το άνοιγμα των συνόρων, με τις επιπτώσεις που μπορεί να το συνοδεύουν. Για τον περιορισμό των εισαγόμενων κρουσμάτων έχει αποκλειστική ευθύνη η κυβέρνηση και η επιστημονική επιτροπή που έχει αναλάβει την διαχείρισης της πανδημίας. Με μια σωστή διαχείριση και επιτήρηση για το εάν τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας, καθώς και με τεστ σε όλους τους ξένους επισκέπτες θα μπορέσουν να περιοριστούν τα εισαγόμενα κρούσματα.


Το 86.4% θεωρεί πως είναι πιθανό να προκληθεί δεύτερο κύμα Κορωνοϊού από τον τουρισμό


Το πιο ενδιαφέρον, ίσως, στατιστικό στοιχείο που προέκυψε είναι πως η πλειονότητα των πολιτών θεωρεί πως το άνοιγμα των συνόρων για την υποδοχή ξένων επισκεπτών θα οδηγήσει σε ένα δεύτερο κύμα Κορωνοϊού στην χώρα μας. Οι ειδικοί θεωρούν πως μια αύξηση των κρουσμάτων το καλοκαίρι θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Αυτό που τονίζουν, όμως, είναι πως με άριστη οργάνωση και με ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, θα υπάρξει περιορισμός στην εξάπλωση των κρουσμάτων και έτσι δεν θα χρειαστεί η επιβολή ενός δεύτερου γενικού Lockdown, το οποίο θα οδηγούσε την οικονομία σε πλήρη κατάρρευση. Τι έχει να πει, όμως, ο κόσμος για την οργάνωση του Ε.Σ.Υ στην χώρα μας και πιο συγκεκριμένα στα νησιά;


"Δεν είναι έτοιμα να αντιμετωπίσουν ένα δεύτερο κύμα Κορωνοϊού τα ελληνικά νησιά" τονίζει το 76%


Είναι γνωστό πως το υγειονομικό σύστημα της νησιωτικής Ελλάδας πάσχει εδώ και χρόνια. Πολύ λιγότερες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, περιορισμένη ή και ανύπαρκτη στελέχωση είναι λίγα από τα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει το Ε.Σ.Υ. Αυτό φαίνεται πως απασχολεί μεγάλο μέρος των ερωτηθέντων της μεγάλης έρευνας του InfotainmentWise, καθώς ανησυχούν πως ένα δεύτερο κύμα Κορωνοϊού στα νησιά μας θα αποβεί μοιραίο για τον τουρισμό και για την υγεία των Ελλήνων πολιτών και των τουριστών που θα βρίσκονται εκεί. Για αυτόν τον λόγο υπερτονίζεται η ενίσχυση των νοσοκομείων της χώρας με εξοπλισμό και προσωπικό, καθώς και η εξέταση όσο το δυνατόν περισσότερων ατόμων που επισκέπτονται την χώρα μας.Η έρευνα του InfotainmentWise οδηγήθηκε σε ενδιαφέροντα συμπεράσματα σχετικά με τις απόψεις των Ελλήνων πολιτών για την πανδημία του Κορωνοϊού και για την τουριστική κίνηση στην χώρα μας. Αυτό που αντιλαμβανόμαστε είναι πως υπάρχει έντονη ανησυχία σχετικά με τις επιπτώσεις της τουριστικής κίνησης στην εξάπλωση του Κορωνοϊού, καθώς και για την τήρηση των μέτρων από τις εγχώριες επιχειρήσεις. Ένα λάθος είναι αρκετό για την άμεση εξάπλωση του ιού σε μια περιοχή.

357 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων