Αγάπα, φρόντισε, σώσε τη δική σου γειτονιά!

Γράφει η Ευστρατία Ζάχου


Οι προσπάθειες αυτοδιαχείρισης αποκτούν ολοένα και περισσότερο νόημα τα τελευταία χρόνια και δείχνουν- τόσο στην επίσημη πολιτεία όσο και στις συλλογικότητες εκείνες που είχαν για σημαία τους τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας- πως γίνονται βήματα προόδου μόνο όταν υπάρχει όραμα, ομόνοια και θέληση για δουλειά. Σήμερα οι προκλήσεις είναι πολλές και διαφορετικές σε σχέση με το παρελθόν. Δεν αρκούν οι πορείες, ούτε φυσικά μπορούμε να χαρακτηρίσουμε ως επιτυχημένο το μοντέλο της κεντρικής διαχείρισης που έστηνε φιέστες και έκοβε κορδέλες όταν ήταν να δηλώσει παρουσία, ίσως με αφορμή τον εορτασμό κάποιας παγκόσμιας ημέρας. Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για μηδενικά αποτελέσματα. Και αυτό πλέον έγινε αντιληπτό από διάφορες κινήσεις πολιτών ανά τον κόσμο.


Πηγή: Documento

Οι τελευταίες δεν αυτοπροσδιορίζονται, ούτε υπηρετούν κάποια ιδεολογία. Είναι απλοί δημότες και καθοδηγούνται από το αίτημα ανάκτησης ελέγχου και προστασίας της γειτονιάς τους, της περιοχής στην οποία ζουν και κινούνται. Δηλώνουν συμμετοχή σε τοπικές πρωτοβουλίες και προχωρούν στη δράση. Αυτήν την οδό διαλέγουν για να ακούγονται όσο αθόρυβα και αν το κάνουν. Και είναι τελικά αποτελεσματικοί. Αυτό που μοιράζονται, είναι μία ανάγνωση της δημοκρατίας που λειτουργεί μαζί με τον κρατικό μηχανισμό για το κοινό όφελος.


Είναι ένας αγώνας που ξεκινά από τη βάση, από ανθρώπους που έχουν αποφασίσει να διαχειρίζονται τις δικές τους υποθέσεις. Είναι μια ξεκάθαρη εναλλακτική λύση που προϋποθέτει συνεργασία για την επίλυση τοπικών προβλημάτων. Για την προστασία του δάσους που γειτνιάζει του συνοικισμού τους, για την ασφάλεια των κατοίκων από παραβατικές συμπεριφορές (ενημερωτικές δράσεις), για να διατηρούνται καθαροί οι δημόσιοι χώροι (πλατείες , πάρκα) όπου παίζουν τα παιδιά τους﮲ για την προστασία, τέλος, της υγείας και της ασφάλειας των περιοχών τους όταν αυτές πλήττονται από έντονα φαινόμενα κακοκαιρίας (με έμφαση στα μέτρα προστασίας).


Είναι σημαντικό, οι διάφορες κινήσεις των πολιτών να μπορούν να αναπτυχθούν με το δικό τους τρόπο και να αναλάβουν μέρος της διαχείρισης των μικρών κοινωνιών τους -υπό πολύ συγκεκριμένα νομοθετικά πλαίσια κάθε φορά-, πλαίσια τα οποία να δίνουν κίνητρα για συμμετοχή σε συλλογικές πρωτοβουλίες αφενός, αφετέρου να διευκολύνουν διαδικασίες που αποσκοπούν στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών, με σεβασμό πάντοτε στους νόμους, το περιβάλλον, την ιδιωτική και δημόσια περιουσία. Στην αναζήτησή τους λοιπόν για βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις, το συγκεκριμένο μοντέλο διαχείρισης δίνει τη δυνατότητα στις τοπικές κοινότητες να καλύψουν τις καθημερινές τους ανάγκες- αν και σε πολλές των περιπτώσεων, οι ίδιες καταφέρνουν να υπερκεράσουν το στόχο φθάνοντας σε υψηλά επίπεδα αυτάρκειας-.


Μπορούμε να αναφέρουμε τη δράση της ομάδας Save Your Hood εν προκειμένω, δράση η οποία βρήκε ανέλπιστη υποστήριξη στην πρωτοβουλία της να καθαρίζει τις γειτονιές από τα σκουπίδια, αρχικά σε τοπικό επίπεδο. Αυτή τη στιγμή μετρά περί τους δέκα χιλιάδες εθελοντές που δραστηριοποιούνται σε 138 δήμους ανά την Ελλάδα. Μία ιδέα δηλαδή που έγινε πράξη και μετουσιώθηκε σε δράση συλλογική.


Η ιδέα ήταν να ευαισθητοποιηθεί η κοινή γνώμη μέσα από τις διάφορες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, ώστε οι τελευταίοι να αρχίσουν να βλέπουν με άλλο μάτι τις γειτονιές τους, προστατεύοντάς τες από σημαντικές εστίες μόλυνσης που δημιουργούν τα σκουπίδια. Καθένας θα μπορούσε να συμμετέχει στις κατά τόπους δράσεις και την ίδια στιγμή να οργανώνει και την περιοχή του. Έτσι το κάλεσμα απέκτησε φωνή και ένα κοινό σκοπό, με θετικό αντίκτυπο για τις τοπικές κοινότητες.


Οι προσπάθειες της οικολογικής ομάδας Εχεδώρου Φύσις είναι ένα ακόμη δείγμα συλλογικής συστράτευσης. Τα μέλη της, απλοί πολίτες που διαμένουν στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Δέλτα, ανέλαβαν δράση, πότε καταγγέλλοντας παράνομες πρακτικές (καύση καλωδίων για την αποκομιδή χαλκού) που λάμβαναν χώρα στον προστατευμένο υγροβιότοπο του Γαλλικού ποταμού και οι οποίες δημιουργούσαν υψηλή περιβαλλοντική επιβάρυνση, και πότε προχωρώντας στην ανακατασκευή και συντήρηση επιμέρους υποδομών με σκοπό την ασφαλή διέλευση των πολιτών μέσα από το μονοπάτι του Γαλλικού ποταμού, ‘’μονοπάτι που περνάει ανάμεσα από δεκάδες λίμνες και καταλήγει σε ένα παραποτάμιο δάσος’’ όπως αναφέρει στη σελίδα της η εν λόγω ομάδα.


Η Ομάδα εργασίας Re-think στην Καλαμάτα. Το εγχείρημά τους ξεκίνησε εθελοντικά και εξελίχθηκε σε μη κερδοσκοπική κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση﮲ εξέλιξη που της δίνει πλέον τη δυνατότητα να έχει έσοδα και να συμμετέχει σε διάφορα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα. Σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές, τα μέλη της εν λόγω ομάδας δημιούργησαν το πρώτο δίκτυο συνοικιακής κομποστοποίησης στην Ελλάδα, μετατρέποντας τα οργανικά τους υπολείμματα σε πλούσιο φυσικό λίπασμα για τα φυτά, το λεγόμενο κομπόστ.


Και σε αυτήν την περίπτωση το όραμα έγινε πράξη. Δεν περιορίστηκαν σε ευχολόγια. Ήθελαν την καθημερινότητά τους καλύτερη, να ζουν αρμονικά με τη φύση, επιδιώκοντας την αυτάρκεια στις καθημερινές τους δραστηριότητες. Το επέτυχαν με την ανακύκλωση και την επαναχρησιμοποίηση των απορριμμάτων τους.


Σύνδεσμος κατοίκων Συνοικισμού Κωνσταντινουπολιτών Πυλαίας Θεσσαλονίκης


Η κίνηση ανήκει αποκλειστικά στους κατοίκους της ομώνυμης περιοχής, οι οποίοι και ανταποκρίνονται εθελοντικά σε συντηρήσεις του Συνοικισμού (οδοστρώσεις, ύδρευση, αποχέτευση κ.ά.) καθώς και σε διάφορες πρωτοβουλίες που αφορούν την ‘’προάσπιση του δημόσιου χώρου και τη βελτίωση της καθημερινότητας και του βιοτικού επιπέδου στο Συνοικισμό’’. Όσοι διαβιούν εντός αυτού, μπορούν να ενημερώνονται για τις δραστηριότητες του Συνδέσμου μέσα από τη σελίδα που διατηρεί σε δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης (Facebook), να καταθέτουν προτάσεις και να συμμετέχουν σε εθελοντικές δράσεις.


Όλοι θα συμφωνήσουμε πως πρέπει να καταβληθεί μεγάλη και κοινή προσπάθεια για να αλλάξουμε την καθημερινότητά μας και να την κάνουμε καλύτερη. Ο καθένας, δίνοντας μάχη από το δικό του μετερίζι. Και μπορούμε να το επιτύχουμε αυτό μονάχα αν αγκαλιάσουμε τα οράματά μας. Συμμετέχοντας σε δράσεις και συλλογικότητες και καλλιεργώντας την κουλτούρα του ενεργού πολίτη στα παιδιά μας. Το αποτέλεσμα θα είναι σίγουρα εντυπωσιακό.

30 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων