Αικατερίνη Σακελλαροπούλου: Πολιτική Σκοπιμότητα ή Ορθολογική Επιλογή;

Έγινε ενημέρωση: 4 Απρ 2020

Την στιγμή που ανακοινώθηκε το όνομα της κυρίας Αικατερίνης Σακελλαροπούλου ως πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας υπήρξαν θετικές και αρνητικές αντιδράσεις, όπως ήταν αναμενόμενο. Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου έχει ένα πλούσιο βιογραφικό με σπουδές σε Ελλάδα και Γαλλία, δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά και αξιέπαινη πορεία στην νομική ζωή της χώρας. Αποτελεί η επιλογή της ως Πρόεδρο της Δημοκρατίας σωστή επιλογή ή αποτελεί απλά ένα τέλεια οργανωμένο επικοινωνιακό σχέδιο;"Η δημοκρατία είναι γένους θηλυκού"


Αυτά ήταν τα λόγια του Κυριάκου Μητσοτάκη όταν ανακοίνωσε μέσα από διάγγελμα το όνομα της κυρίας Αικατερίνης Σακελλαροπούλου ως πρότασή του για νέα Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Πέρα από τις θετικές αντιδράσεις της απόφασης του Κυριάκου Μητσοτάκη υπήρξαν έντονες αρνητικές αντιδράσεις για την επιλογή αυτή. Η πρώτη αρνητική αντίδραση ήρθε από μια κατηγορία πολιτών, οι οποίοι θεωρούσαν υποκριτικό μια δικαστικός που έχει ασχοληθεί με τον τομέα του Περιβάλλοντος να είναι η ίδια που επανεκκίνησε με απόφασή της τα έργα στις Σκουριές Χαλκιδικής, ενώ έχει αποδειχτεί πως προκαλούν οικολογική καταστροφή μεγάλων διαστάσεων. Είναι αλήθεια πως η κυρία Σακελλαροπούλου έχει αφήσει το στίγμα της με αυτήν της την απόφαση. Οι αντιδράσεις προς το πρόσωπο της δικαστικού περιορίστηκαν σε αυτό.


Από εκεί και πέρα ο Πρωθυπουργός δέχτηκε επίθεση από μεγάλο μέρος της διαδικτυακής κοινότητας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Πως γίνεται ένας πρωθυπουργός που πριν λίγους μήνες έλεγε στο BBC πως δεν υπάρχουν γυναίκες για να ασχοληθούν με την πολιτική στην Ελλάδα, να επιλέγει τώρα γυναίκα ΠτΔ και μάλιστα να εξυμνεί την σημαντικότητα του φύλου της ως πλεονέκτημα για την επιλογή της στο αξίωμα αυτό; Επίσης, αρκετοί ήταν αυτοί που θεώρησαν ότι η επιλογή αυτή είναι ένα επικοινωνιακό κόλπο, ώστε να ενισχυθεί το προφίλ της Κυβέρνησης και να αποπροσανατολιστούν οι πολίτες από τα καθημερινά προβλήματα που τους απασχολούν.Τα καθημερινά οικονομικά προβλήματα, οι εθνικιστικές έως και ρατσιστικές δηλώσεις μελών του πρώτου κόμματος και η εκτεταμένη αστυνομική βία "ηρεμούν" σαν σκέψεις με μια τέτοια ανακοίνωση και όπως φαίνεται η επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη αποδείχθηκε θαυματουργή για το κόμμα του και το πρόσωπό του. Η εκλογή της κυρίας Σακελλαροπούλου είναι σίγουρη, καθώς σήμερα και ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε την στήριξη στο πρόσωπό της πράγμα που σημαίνει πως θα εκλεγεί με 266 ψήφους. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η δικαστικός ορκίστηκε Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας επί κυβέρνησης Αλέξη Τσίπρα.Επικοινωνιακό ΔιαμάντιΑγνοώντας τις θεωρίες και βασιζόμενοι μόνο στο γεγονός της επιλογής της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου ως Προέδρου της Δημοκρατίας μπορούμε να καταλήξουμε στα εξής συμπεράσματα:


1) Αποτελεί Επικοινωνιακό Διαμάντι για τον Κυριάκο Μητσοτάκη


Η επιλογή της δικαστικού είναι θησαυρός στα χέρια του κύριου Μητσοτάκη. Αρχικά, το προφίλ του στο κοινό αναβαθμίζεται ως του πολιτικού που δεν ακολουθεί την πεπατημένη και επιλέγει μια γυναίκα για το ύψιστο αξίωμα της χώρας. Με βάση τις αντιδράσεις του κόσμου (κυρίως από το facebook) καταλαβαίνει κανείς πως ο Πρωθυπουργός έχει κερδίσει το επικοινωνιακό παιχνίδι σε σχέση με τους πολίτες με αυτή του την απόφαση.


2) Σιγουρεύει την άμεση εκλογή και την αποδοχή από την πλειοψηφία της Βουλής


Όπως ανέφερα παραπάνω η κυρία Αικατερίνη Σακελλαροπούλου ήταν επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ για το αξίωμα του Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας. Επίσης, σαν κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει την εκπροσώπηση του γυναικείου φύλου σε υψηλά αξιώματα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε την καλύτερη κίνηση, λοιπόν, με την επιλογή της νομικού. Έτσι, ο Αλέξης Τσίπρας δεν μπορεί να αρνηθεί στήριξη στο πρόσωπο που ο ίδιος έχει επιλέξει για το ΣτΕ. Στην περίπτωση που αρνούνταν να ψηφίσει θετικά, τότε ο Πρόεδρος της ΝΔ θα είχε ισχυρά στοιχεία για να επιτεθεί σε αυτόν.


3) Επιχειρεί να προβάλλει προς το εσωτερικό και εξωτερικό μια προοδευτική Ελλάδα


Παρά τις οπισθοδρομικές αντιλήψεις πολλών μελών του κόμματός του ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί (μαζί με την επικοινωνιακή του ομάδα) να προβάλλει μια προοδευτική Ελλάδα, μια Ελλάδα γένους θηλυκού προς εσωτερική και εξωτερική κατανάλωση. Τον τελευταίο καιρό μέλη του κόμματός του έχουν προχωρήσει σε δηλώσεις που θυμίζουν μεσαιωνικές εποχές και παίρνοντας την απόφαση να προτείνει Πρόεδρο της Δημοκρατίας γένους θηλυκού επιχειρεί να μετριάσει και να φέρει προς το κέντρο το κόμμα του. Με αυτόν τον τρόπο επιχειρεί να δείξει πως το προφίλ της Νέας Δημοκρατίας είναι προοδευτικό και δεν βασίζεται στις διακρίσεις με βάση το φύλο.


Η πολιτική είναι ένα περίπλοκο "παιχνίδι" και μέχρι στιγμής ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως παίζει καλά. Μένει να δούμε, όμως, εάν θα βασιστεί μόνο στις επικοινωνιακές τακτικές ή θα προχωρήσει σε μια όντως προοδευτική πολιτική. Αυτή την στιγμή δεν κυβερνά η ΝΔ, αλλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Με αυτό τον τρόπο κρύβονται και οι σκοτεινές/μεσαιωνικές πτυχές του ιστορικού κόμματος. Με τους υπουργούς/βουλευτές του, όμως, να βγαίνουν και να προβαίνουν σε δηλώσεις εθνικιστικές και ρατσιστικές δεν θα αργήσει ο καιρός που το κόμμα του θα αρχίσει να χάνει στήριξη από την βάση, τον λαό δηλαδή.


35 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων