Αμερική: Η Χώρα της Ισότητας και του Ρατσισμού

Τις τελευταίες ημέρες όλοι μας είδαμε έστω μια εικόνα από την δολοφονία του αφροαμερικανού George Floyd από 4 αστυνομικούς. Η εικόνα αυτή σόκαρε την πλειονότητα των ανθρώπων και στις ΗΠΑ ξεκίνησαν διαμαρτυρίες με σκοπό την απόδοση δικαιοσύνης στην συγκεκριμένη υπόθεση. Αρκετές διαμαρτυρίες ξέφυγαν από τα όρια και οδηγήθηκαν σε βανδαλισμούς, πράγμα που φανερώνει το μέγεθος της οργής της Αμερικανικής κοινωνίας. Προτού αναλύσουμε την κατάσταση στις ΗΠΑ, είναι αναγκαίο να γνωρίζουμε κάποιους συγκεκριμένους όρους.  1. White Privilege (Λευκή Υπεροχή): Η εκ γενετής υπεροχή σε δικαιώματα, με βάση την φυλή, των λευκών πολιτών σε σύγκριση με τις υπόλοιπες φυλές του κόσμου.

  2. Racism (Ρατσισμός): Η αντίληψη πως κάποιοι άνθρωποι είναι κατώτεροι από τους υπόλοιπους λόγω εθνικότητας, φυλής, θρησκείας, σεξουαλικού προσανατολισμού κλπ. Το πιο συνηθισμένο είδος ρατσισμού είναι ο φυλετικός ρατσισμός.

  3. Racialization (Φυλετικοποίηση): Η πράξη του να χωρίζεις τους ανθρώπους σε κατώτερους και ανώτερους με βάση την φυλή τους.


Στις 25 Μαΐου 2020 ο George Floyd συλλαμβάνεται από 4 αστυνομικούς στην πολιτεία της Μινεσότα. Η αστυνομία είχε καλεστεί από έναν υπάλληλο, έπειτα από μια αγοραπωλησία με τον 46χρονο αφροαμερικανό άνδρα, η οποία έγινε με ένα πλαστό χαρτονόμισμα των 20 δολαρίων. Έτσι, στην σκηνή φτάνουν οι 4 αστυνομικοί και συλλαμβάνουν τον George Floyd, ο οποίος, σύμφωνα και με το βίντεο που εξασφάλισαν οι New York Times, δεν προέβαλε καμία αντίσταση. Τότε, λοιπόν, ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση -των 8 λεπτών και 46 δευτερολέπτων- μέχρι την δολοφονία του George Floyd από τον έναν αστυνομικό και την συνενοχή των υπόλοιπων τριών, οι οποίοι δεν σταμάτησαν την βάναυση αυτή πράξη.


Χρειάζεται πράγματι να ξαναδιατυπώσω αυτήν την παραπάνω πρόταση για να γίνει αντιληπτό πως η δολοφονία αυτή βασίζεται στην φυλετικοποίηση και στον ρατσισμό που "θριαμβεύει" στην Αμερική.


"Ο 46χρονος αφροαμερικανός George Floyd δολοφονήθηκε από λευκούς αστυνομικούς, επειδή είχε ένα πλαστό χαρτονόμισμα των 20 δολαρίων".

Βλέποντας την κατηγορία των σχολίων κάτω από ειδησεογραφικά posts σχετικά με την φύση της δολοφονίας του George Floyd, μπορεί κανείς να γίνει μάρτυρας σχολίων, όπως "ναι αλλά γιατί κανείς δεν μιλάει για τις δολοφονίες λευκών ανθρώπων από λευκούς ή μαύρους αστυνομικούς;". Αυτό γίνεται γιατί οι δολοφονίες, χωρίς λόγο, αφροαμερικανών πολιτών από λευκούς πολίτες και αστυνομικούς αποτελούν πλέον σύνηθες φαινόμενο, ενώ το να δολοφονήσει ένας λευκός ή αφροαμερικανός αστυνομικός έναν λευκό πολίτη αποτελεί πολύ σπάνιο φαινόμενο. Είναι δυστυχώς τόσο συχνό φαινόμενο το να επιδεικνύεται άφοβα πλέον ο φυλετικός ρατσισμός στις ΗΠΑ εις βάρος, κυρίως, της κοινότητας των αφροαμερικανών πολιτών. Πριν λίγες ημέρες, μια λευκή γυναίκα κάλεσε την αστυνομία, γιατί ένας αφροαμερικανός της είπε να δέσει το σκυλί της, γιατί βρισκόταν σε περιοχή που έπρεπε τα σκυλιά να μην αφήνονται ελεύθερα. Η γυναίκα αυτή σε έναν ρατσιστικό οίστρο και μια καταπληκτική ρατσιστική ερμηνεία άρχισε να ψεύδεται στους αστυνομικούς και να αναφέρει πως ο άνδρας την απειλεί και φέρεται αρνητικά προς το κατοικίδιό της. Ευτυχώς σε αυτήν την περίπτωση οι αστυνομικοί πίστεψαν με βάση και στοιχεία πως η λευκή γυναίκα ψεύδεται και μάλιστα ανακαλύφθηκε πως η ίδια κακοποιούσε το κατοικίδιό της.


Πηγή Φωτογραφίας: Euronews

Πρέπει να γίνει αντιληπτό πως οι δολοφονίες αφροαμερικανών πολιτών δεν είναι τυχαίες και δεν πρέπει να δικαιολογούνται. Με βάση στατιστικές έρευνες, οι αφροαμερικανοί πολίτες αντιμετωπίζουν 2.5 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να σκοτωθούν από την αστυνομία, από ότι οι λευκοί συμπολίτες τους. Μια ημέρα στην ζωή ενός αφροαμερικανού στις ΗΠΑ ενέχει τον καθημερινό κίνδυνο να δολοφονηθεί από την αστυνομία ή από κάποιον λευκό πολίτη που λόγω του ρατσισμού που έχει μέσα του θεωρεί πως πρέπει να αφανίσει τους αφροαμερικανούς από τον πλανήτη. Ο George Floyd είναι ένας από τους εκατοντάδες αφροαμερικανούς που έχουν δολοφονηθεί λόγω ρατσιστικών επιθέσεων. Αλλά φαίνεται πως το ποτήρι ξεχείλισε. Οι διαμαρτυρίες για την δολοφονία του 46χρονου συνεχίζονται για ένατη ημέρα και δεν φαίνεται πως θα σταματήσουν σύντομα, καθώς ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, αντί να προσπαθήσει να βρει λύση σχετικά με το θέμα του ρατσισμού στις ΗΠΑ, απειλεί τους διαδηλωτές με στρατιωτική επέμβαση και φωτογραφίζεται με την βίβλο έξω από μια εκκλησία.


Οι Αφροαμερικανοί θεωρούνται πολίτες κατώτερης κατηγορίας


Πηγή: Dallas Morning News

Για να καταλάβει κανείς το επίπεδο του ρατσισμού προς τους αφροαμερικανούς στις ΗΠΑ πρέπει να μελετήσει και τις καθημερινές ζωές λευκών και αφροαμερικανών στις ΗΠΑ. Αρχικά, οι λευκές οικογένειες έχουν κατά μέσο όρο 10 φορές μεγαλύτερη περιουσία από τις οικογένειες αφροαμερικανών (171.000 δολάρια έναντι 17.600 δολαρίων). Επίσης, οι οικογένειες αφροαμερικανών κερδίζουν κάθε χρόνο σε εισόδημα το 60% από τα συνολικά κέρδη των λευκών οικογενειών (41.000 δολάρια έναντι 71.000 δολαρίων). Ένα ακόμη στατιστικό στοιχείο που έχει ενδιαφέρον είναι το γεγονός πως οι αφροαμερικανοί πολίτες έχουν μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας σε σχέση με τους λευκούς συμπολίτες τους (16.7% έναντι 14.2%). Αυτά τα στατιστικά που προέρχονται από το δίκτυο ειδήσεων CNN αποτυπώνουν ξεκάθαρα πως σε κάθε πτυχή της καθημερινής ζωής, οι αφροαμερικανοί πολίτες θεωρούνται πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Από την στιγμή που γεννιούνται είναι πιο φτωχοί σε σχέση με τους λευκούς, αντιμετωπίζουν μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας και έχουν σχεδόν 3 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να σκοτωθούν από την αστυνομία σε σχέση με τους λευκούς συμπολίτες τους.


Πηγή: Time

Η ένταση πλέον είναι ανεξέλεγκτη και δυστυχώς παίρνει και την μορφή βανδαλισμών και καταστροφών. Αυτό, όμως, πρέπει να μας δείξει πόση συσσωρευμένη οργή υπάρχει στην αμερικανική κοινωνία σχετικά με τον φυλετικό ρατσισμό που συνεχίζει να υφίσταται σε μεγάλα μάλιστα επίπεδα στις ΗΠΑ. Κάτι αξιοπρόσεκτο είναι πως στην Αμερική συνυπάρχουν οι υποστηρικτές της ισότητας και του ρατσισμού. Το συνυπάρχουν είναι μια πολύ ευγενική λέξη βέβαια, καθώς καθημερινά σημειώνονται ρατσιστικές επιθέσεις, αλλά καθημερινή είναι και η απόκρουσή τους από αντιρατσιστικές ομάδες. Είναι πράγματι περίεργο το γεγονός πως εδώ και δεκαετίες αυτές οι δύο μεγάλες ομάδες ζουν στην ίδια χώρα. Όσο, όμως, ο ρατσισμός και επεισόδια όπως οι δολοφονίες αφροαμερικανών συνεχίζονται χωρίς απόδοση δικαιοσύνης, τόσο τα επεισόδια-αντιδράσεις δεν θα σταματούν και οι ΗΠΑ θα μοιάζουν σαν μια χώρα εκτός ελέγχου. Η λύση δεν είναι να κατέβει στρατός για να σταματήσουν οι διαμαρτυρίες. Η λύση δεν είναι να φωτογραφιζόμαστε με την βίβλο χρησιμοποιώντας την με τελείως αντίθετο νόημα από αυτό για το οποίο δημιουργήθηκε. Η λύση είναι για πρώτη φορά στην ιστορία των ΗΠΑ να γίνει μια βαθιά και πολύχρονη συζήτηση πάνω στο θέμα του φυλετικού ρατσισμού και γενικότερα του ρατσισμού και να βρεθεί μια λύση, ώστε να μην υπάρχει καμία ανοχή σε τέτοιου τύπου επιθέσεις.


Κλείνοντας θέλω όλοι όσοι διαβάσετε το άρθρο να σκεφτείτε την εξής ερώτηση: "Πόσοι από εσάς θα θέλατε να είστε αφροαμερικανοί πολίτες αντί να είστε λευκοί πολίτες; Πόσοι δηλαδή θα θέλατε να ζείτε την καθημερινότητα ενός αφροαμερικανού πολίτη αντί ενός λευκού πολίτη;". Εάν σκεφτείτε πως δεν θέλετε να ζήσετε ως αφροαμερικανός πολίτης, τότε εκεί βρίσκεται και η απόδειξη πως μέσα στην κοινωνία οι αφροαμερικανοί θεωρούνται πολίτες δεύτερη κατηγορίας και πρέπει να βρεθεί λύση, ώστε αυτός ο διαχωρισμός να πάψει να ισχύει.


37 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων