Απόφαση Υπουργείου Παιδείας για Θρήσκευμα και Ιθαγένεια

Έγινε ενημέρωση: 4 Απρ 2020

Η σημερινή απόφαση του Υπουργείου Παιδείας δίνει τέλος στις πολύχρονες συζητήσεις για το εάν πρέπει το θρήσκευμα και η ιθαγένεια να αναγράφονται στα απολυτήρια των μαθητών. Έπειτα, λοιπόν, από πολλά χρόνια το εκπαιδευτικό σύστημα της Ελλάδας συμμορφώθηκε με τα εκπαιδευτικά συστήματα των υπόλοιπων χωρών του Δυτικού Κόσμου. Μια από τις αιτίες για την αργοπορία της απόφασης αυτής είναι και οι δύο αντιμαχόμενες ομάδες σε αυτό το θέμα.
Η συντηρητική πλευράΣτην "μάχη" για το εάν πρέπει να αναγράφεται το θρήσκευμα και η ιθαγένεια στο απολυτήριο λυκείου, η συντηρητική πλευρά υποστηρίζει πως αυτό είναι αυτονόητο. Λόγω του υψηλού ποσοστού Χριστιανών Ορθόδοξων στην χώρα υπογραμμίζεται ότι η θρησκεία, αλλά και η ιθαγένεια πρέπει να αναγράφονται στα επίσημα εκπαιδευτικά έγγραφα. Η πλευρά αυτή και έχει την υποστήριξη της εκκλησίας και κάποιων εθνικιστικών/πατριωτικών κομμάτων.


Η προοδευτική πλευράΑναδύεται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα μια διαφορετική ιδεολογία που συμβαδίζει με τον Δυτικό Κόσμο και έχει την άποψη πως η εκπαίδευση δεν πρέπει να σχετίζεται με την θρησκεία. Οι υποστηρικτές της πλευράς αυτής υπογραμμίζουν πως είναι αναγκαίος ο εκσυγχρονισμός του Ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος και πως θρησκεία με εκπαίδευση είναι δύο τελείως διαφορετικά πράγματα. Στήριξη στην πλευρά αυτή παρέχει ο προοδευτικός άξονας στην Ελλάδα.


Η απόφαση της Υπουργού Παιδείας«Στόχος μας στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων είναι να καλλιεργούμε διαρκώς ένα σχολικό περιβάλλον γνώσης, ελεύθερο, δημιουργικό, χωρίς αποκλεισμούς. Καταπολεμώντας κάθε είδους διάκριση, σεβόμενοι τις θρησκευτικές πεποιθήσεις. 


Παράλληλα μεριμνούμε για την προστασία των προσωπικών δεδομένων των μαθητών, σύμφωνα με το εθνικό και ενωσιακό δίκαιο. Εν προκειμένω, κρίθηκε ότι η αναγραφή του θρησκεύματος και της ιθαγένειας στους τίτλους και στα πιστοποιητικά σπουδών δεν είναι αναγκαία και πρόσφορη για την εξυπηρέτηση του σκοπού τους, ο οποίος συνίσταται αποκλειστικά στην παρακολούθηση της φοίτησης και στη βεβαίωση των επιδόσεων και της επιτυχούς περάτωσης των σπουδών του μαθητή. 


Στο πλαίσιο αυτό, προχωράμε άμεσα στις αναγκαίες τροποποιήσεις των σχετικών ρυθμίσεων, ώστε η συλλογή και επεξεργασία τέτοιων προσωπικών δεδομένων, σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες, να είναι απολύτως συμβατή με τις απαιτήσεις του εθνικού και ενωσιακού δικαίου».


Κριτικές για την απόφασηΠολύ έντονη είναι η κριτική που δέχεται το Υπουργείο Παιδείας για αυτήν του την απόφαση από την συντηρητική πλευρά, η οποία κρίνει ως λάθος κίνηση την μη αναγραφή θρησκεύματος και ιθαγένειας στα εκπαιδευτικά έγγραφα. Αυτό που πρέπει να αναλογιστούμε, όμως, είναι γιατί πάρθηκε αυτή η απόφαση. Όπως ανέφερε και η Υπουργός στην δήλωσή της η ιθαγένεια και το θρήσκευμα αποτελούν προσωπικά δεδομένα κάθε ανθρώπου και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να συνδέονται με την εκπαίδευσή του και το απολυτήριό του. Η Ελλάδα ήταν μέχρι σήμερα μια από τις ελάχιστες χώρες στον κόσμο που συνέχιζαν να αναγράφουν την θρησκεία και την ιθαγένεια των παιδιών στα εκπαιδευτικά έγγραφα και δεν ακολουθούσε την πολιτική του Δυτικού Κόσμου. Επομένως, μια τέτοια κίνηση φέρνει την Ελλάδα πιο κοντά στην Ευρώπη και την Αμερική σε εκπαιδευτικά ζητήματα.

310 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων