Γλυκά Νερά: Προσοχή το Πρόγραμμα Επιβάλλει Γονική Συναίνεση

Έγινε ενημέρωση: 2 Ιουλ 2021

Γράφει η Δήμητρα Χαρέλη


Η αύξηση της εγκληματικότητας, για τα ελληνικά δεδομένα, είναι πλέον πραγματικότητα. Καθημερινά, ξεπηδούν στην οθόνη μας πληροφορίες για περιστατικά βίας, καταγγελίες βιασμών και δολοφονιών. Γεγονότα που παραπέμπουν σε κάποια εγκληματική πόλη της νότιας Αμερικής καλύτερα, παρά στην Ελλάδα. Όσο η επικαιρότητα κυλά, ξεπηδούν διαρκώς νέες υποθέσεις που κυριολεκτικά κόβουν την ανάσα. Το τελευταίο διάστημα η ελληνική κοινωνία έχει στιγματιστεί με ένα από τα ειδεχθέστερα όλων των εποχών. Το έγκλημα στα Γλυκά Νερά Αττικής σημειώθηκε περίπου δύο μήνες πριν και συγκλόνισε ολόκληρη την κοινή γνώμη, η οποία ομόφωνα κατέληξε στο άδικο τέλος της αδικοχαμένης 20χρονης γυναίκας.


Γυναικοκτονία ήταν ο τίτλος που δόθηκε στο έγκλημα. Ένας τίτλος που επισφραγίζει πολλά παραπάνω από την καθιερωμένη κατηγορία στο πρόσωπο του δράστη. Τα φώτα στράφηκαν στον καθ’ ομολογία δολοφόνο της γυναίκας, ο οποίος έγινε αντικείμενο ενδιαφέροντος ως προς τις προθέσεις και τον πραγματικό λόγο της δολοφονίας. Κάποιοι μάλιστα διαφώνησαν με τον όρο, καθώς σύμφωνα με τους ίδιους δεν πρέπει να προσδιορίζεται τόσο το πρόσωπο της δολοφονίας, όσο η ίδια η πράξη. Το έγκλημα στα Γλυκά Νερά αποτελεί δείγμα γυναικοκτονίας καθώς ως υπόθεση συγκεντρώνει τα κίνητρα, το μέγεθος και τα χαρακτηριστικά αυτού του κοινωνικού φαινομένου σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.Εντός αυτών των πλαισίων παρατηρείται τις τελευταίες μέρες έντονο ενδιαφέρον για το πρόσωπο αυτού του περιβόητου δράστη που έπνιξε τη γυναίκα και στη συνέχεια το σκύλο τους μέσα στο ίδιο τους το σπίτι. Θεατής του εγκλήματος ήταν το 11 μηνών βρέφος τους. Δεν γίνεται λοιπόν να προσπεραστεί το φαινόμενο της «δημοφιλίας» του. Ένα αλλόκοτο φαινόμενο που καθημερινά ενισχύεται με την αύξηση των ακολούθων στους λογαριασμούς του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.


Πηγή : Προσωπικός Λογαριασμός του καθ’ ομολογία δράστη στο Instagram

Οι λογαριασμοί αυτοί για μεγάλο χρονικό διάστημα αποτέλεσαν την ασπίδα του δράστη, και μέσα από αυτούς δεν δίστασε να προβάλει την εικονική θλίψη του για τη δολοφονία της γυναίκας του από τους υποτιθέμενους δράστες που διακαώς « αναζητούσε». Μία παραπλανητική εικόνα η οποία παρουσίαζε μόνο στιγμές ευτυχίας και αγάπης από το ζευγάρι. Καθημερινά οι νέες πληροφορίες γκρεμίζουν σαν κάστρο από άμμο αυτή την ωραιοποιημένη σχέση, και εξαγριώνουν τον κόσμο.


Ο «φερόμενος» δράστηςΜέχρι να φτάσει η στιγμή της ομολογίας του δράστη κανείς δεν περίμενε ότι το προφίλ αυτού του «Έλληνα – πιλότου» θα ταίριαζε απόλυτα με την πραγματική ταυτότητα του δολοφόνου. Η αναζήτηση των αρχών επέμενε στην πεποίθηση πως πίσω από ένα τόσο βαρύ έγκλημα κρύβεται άλλος ένας αλλοδαπός. Αυτή εξάλλου ήταν και σε πρώτο επίπεδο η κατάθεση του 33χρονου πιλότου για τους υποτιθέμενους δράστες που εισέβαλαν στο σπίτι του με σκοπό να ληστέψουν. Πιθανόν μια τέτοια κατηγορία να ταιριάζει ευκολότερα στην αντίληψη πως κάθε έγκλημα που προκύπτει αντιστοιχεί σε έναν αλλοδαπό. Αυτό συμβαίνει γιατί ο ελληνικός λαός έχει την τάση να ξεχνά. Αμέτρητες υποθέσεις γυναικοκτονιών στο ελληνικό ιστορικό προήλθαν και από μη – αλλοδαπούς.


Δυστυχώς και μετά την αποκάλυψη της αλήθειας το αρνητικό φαινόμενο «ανόδου» και της «απενοχοποίησης» του πιλότου δεν περιορίστηκε στους αριθμούς των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Ξεκινά μία επικίνδυνη εκστρατεία υπεράσπισης του νεαρού δράστη από συγκεκριμένα μέσα, δημοσιογράφους και άτομα με κάποιο βαθμό αποδοχής και απήχησης στον κόσμο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η γνωστή δημοσιογράφος του Σκάι, Ιωάννα Μάνδρου, η οποία βιάστηκε να εκφράσει υπερασπιστικά λόγια για τον δράστη της υπόθεσης. Από αυτή τη χρονική στιγμή και έπειτα ακολούθησε κύμα αντιδράσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.


Πολλά ήταν τα πρόσωπα τα οποία θέλησαν να εκμεταλλευτούν την επικαιρότητα διατυπώνοντας ακραίες απόψεις σχετικά με το θέμα. Δεύτερο κρούσμα παραλογισμού η ψυχολόγος Τένια Μακρή αποφασίζει, χρησιμοποιώντας την ιδιότητα του επαγγέλματος της, να αποθεώσει δημοσίως έναν δολοφόνο που ξύπνησε την οργή όλων των Ελλήνων.


«Θα δούμε και τη γοητεία σε όλη της την έκθεση κατά τη διάρκεια της δίκης. Θα δείτε μία γοητευτική προσωπικότητα που θα αρχίσετε κι εσείς να είστε followers».


Αυτή ήταν η ερμηνεία της για αυτή την ξαφνική άνοδο στο προφίλ του δολοφόνου. Φυσικά μία τέτοια φράση προκάλεσε επίσης αντιδράσεις και σχόλια. Έτσι με το ξέσπασμά τους, ευθύς αμέσως η γνωστή ψυχολόγος έσπευσε να διορθώσει τα λόγια της.


"Νέο εγχειρίδιο για μελλοντικούς και επίδοξους γυναικοκτόνους"Η ομολογία του δολοφόνου ως είδηση έκανε το γύρο του κόσμου παίρνοντας τεράστιες διαστάσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το εξώφυλλο της Βρετανικής Sun όπου μεταφέρει με κάθε λεπτομέρεια το έγκλημα στη χώρα μας. Και ενώ λοιπόν καθολικά και εύλογα αναγνωρίζεται η σημασία μίας τέτοιας πράξης, στην Ελλάδα εκδίδεται το νέο εγχειρίδιο με αναλυτικές οδηγίες για το πως μπορείς να αποφύγεις την ισόβια φυλάκιση μετά από ένα φόνο.

Ειδικότερα:


Κατά τη διάρκεια μίας τηλεοπτικής εμφάνισης του, ο συνδικαλιστής αστυνομικός Σταύρος Μπαλάσκας με θέμα το αποτρόπαιο έγκλημα στα Γλυκά Νερά, αποκάλεσε « βλάκα» τον δράστη ως προς τον τρόπο που σκηνοθέτησε τη δολοφονία και την παρουσίασε στην ΕΛΑΣ. Βλάκας καθώς σύμφωνα με το σκεπτικό του θα μπορούσε να εξασφαλίσει με σωστή διαχείριση ποινή 4-5 ετών.Μία δήλωση που προκάλεσε κύμα αντιδράσεων έχοντας ως αφετηρία τις πλατφόρμες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και κατάληξη τις δηλώσεις της Ένωσης Αστυνομικών. Στα πλαίσια αυτά πραγματοποιήθηκε εισαγγελική έρευνα έπειτα από εντολή για πειθαρχικό έλεγχο του κυρίου Μπαλάσκα από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. Με τη σειρά του παρακολουθώντας τις διαστάσεις των λεγομένων του, προχώρησε σε διόρθωση έχοντας ως κύριο επιχείρημα την πολιτική επίθεση στο πρόσωπο του, από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. Μία στάση που δείχνει πλήρη άγνοια απέναντι στη δύναμη που έχει ο τηλεοπτικός λόγος και ο αντίκτυπος στο υποσυνείδητο του κοινού.


Σχετικά με το ζήτημα η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών δήλωσε τα εξής:


«Σε αυτό το σημείο δεν μπορούμε να μην εκφράσουμε την έντονη αποδοκιμασία μας για τον τρόπο που ορισμένοι "πανελίστες" συνδικαλιστές της Αστυνομίας, οι οποίοι μην έχοντας ιδέα ούτε για τις βασικές αρχές της προανάκρισης και γενικότερα της ποινικής διαδικασίας, προβαίνουν μέσω τηλεοπτικών εκπομπών σε άτοπες προσωπικές κρίσεις επί παντός επιστητού, δημιουργώντας τεράστια σύγχυση στην κοινή γνώμη».


Σε συνδυασμό με τις παραπάνω δηλώσεις κινήθηκε μία διαδικασία εξέτασης για εφαρμογή μέτρων ως προς τη διαθεσιμότητα εις βάρος του.


Απαριθμώντας λοιπόν τα παρασκηνιακά γεγονότα αυτής της δολοφονίας, καταλήγει κανείς στην εξής απόρροια : Τελικά όλα αυτά τα πρόσωπα που καθημερινά σπεύδουν να σχηματίσουν δημόσια άποψη για τόσο σημαντικά θέματα, όπως είναι η γυναικοκτονία στην σύγχρονη Ελλάδα, έχουν τις κατάλληλες προδιαγραφές να το κάνουν; Ας περιοριστεί το ενδιαφέρον για αυτοπροβολή και δημοσιότητα σε εποχές που η χώρα ταλαιπωρείται από τόσο κρίσιμα φαινόμενα. Καθημερινά τα τηλεοπτικά μέσα αποδυναμώνουν την υπόσταση και την αξιοπιστία τους μεταφέροντας στην πλάτη τους αναλώσιμους πρωταγωνιστές. Εφήμερες τηλεοπτικές φιγούρες που στην προσπάθειά τους να εξασφαλίσουν άλλο ένα 24ωρο ύπαρξης στην οθόνη εκθειάζουν έναν δολοφόνο. Προσοχή το πρόγραμμα επιβάλλει γονική συναίνεση!


Πηγές:

Η Καθημερινή

232 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων