Γυναικοκτονία στη Φολέγανδρο: Πως το άρθρο των Νέων μετέτρεψε την κακή πραγματικότητα σε κακή στιγμή

Γράφει η Δήμητρα Χαρέλη


Πρόσφατα, σημειώθηκε ακόμα μία προσθήκη στη μακρά λίστα των δολοφονημένων γυναικών για τη χώρα μας. Άλλη μία γυναικοκτονία στιγματίζει τη συνείδηση της κοινής γνώμης, αμέσως μετά την ομολογία του συντρόφου της αδικοχαμένης 26χρονης Γαρυφαλλιάς. Αυτή τη φορά το σημείο του εγκλήματος τοποθετείται στη Φολέγανδρο, το μεσημέρι της Παρασκευής 16 Ιουλίου 2021. Αμέσως η είδηση αναπαράχθηκε από όλα τα μέσα ενημέρωσης προκαλώντας το θυμό και το παράπονο του κόσμου. Οι δηλώσεις του δολοφόνου, κατά την απολογία του, οδήγησαν στην κορύφωση της οργής, καθώς κανένα επιχείρημα δεν κατάφερε να δικαιολογήσει αυτή την απάνθρωπη πράξη του. Την Τρίτη 20 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε η κηδεία της Γαρυφαλλιάς στον τόπο καταγωγή της, την Κόρινθο. Ισχυρό μήνυμα κατά της γυναικοκτονίας αποτέλεσε ένα τεράστιο λευκό πανό με μαύρα γράμματα το οποίο έλεγε «Όχι άλλη Γαρυφαλλιά».


γυναικοκτονια φολεγανδρος
Πηγή εικόνας : Eurokinissi


Η αιτία του καυγά και οι εντάσεις στη σχέση

Το νεαρό ζευγάρι βρέθηκε στη Φολέγανδρο για διακοπές, οι οποίες τελικά μετατράπηκαν σε ένα ειδεχθές έγκλημα. Ο 30χρονος δολοφόνος κατά την ομολογία του στις αρχές επικαλέστηκε έντονους τσακωμούς και διαφωνίες. Σύμφωνα με τον ίδιο, η πραγματική αιτία που πυροδότησε τη διαφωνία μεταξύ τους, ήταν η λανθασμένη επιλογή δρόμου κατά την πορεία τους στο νησί με το αυτοκίνητο. Στο μεγαλύτερο μέρος της απολογίας φωτογραφίζει ως κύρια υπεύθυνη την 26χρονη, η οποία πλέον δεν μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό της. Η κατάσταση στην πραγματικότητα όμως είναι πολύ πιο περίπλοκη απ’ όσο παρουσιάστηκε από τον σύντροφο και δολοφόνο της άτυχης γυναίκας:

· Η μητέρα της αναφέρθηκε σε εμμονικές συμπεριφορές του δολοφόνου κατά τη διάρκεια της σχέσης του με την κόρη της.

· Οι υποψίες της νεαρής κοπέλας για παρακολούθηση και επέμβαση στο κινητό της τηλέφωνο, σκιαγραφούν προδιαγραφές μη κανονικής σχέσης των δύο. Συμπεριφορές που έχουν ξανά αναφερθεί σε παρόμοια εγκλήματα, οι οποίες όπως φαίνεται είναι αρκετές για να καταλήξουν σε μία δολοφονία.

· Τα τελευταία στοιχεία για την υπόθεση αποκαλύπτουν πως πριν τον θάνατο προηγήθηκε άγριος ξυλοδαρμός και χτυπήματα στο κεφάλι της γυναίκας.

Η βασική κατηγορία που έχει να αντιμετωπίσει είναι ανθρωποκτονία από πρόθεση, την οποία υποτίμησε με τα λόγια του μεταφράζοντας τη ως « μία κακή στιγμή ».


Εφημερίδα Τα νέα: «Ο 30χρονος έκανε αυτό που είχε περάσει από το μυαλό πολλών ανδρών»


τα νεα γυναικοκτονια

Αυτή ήταν μία από τις φράσεις όπου η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Τα Νέα επέλεξε να περιγράψει το χρονικό της γυναικοκτονίας στη Φολέγανδρο. Ειδικότερα, ο συντάκτης του συγκεκριμένου άρθρου παραθέτοντας το γεγονός συνόδευε την είδηση με σχολιαστικές και άκρως υποκειμενικές φράσεις. Φράσεις μη αποδεκτές από την κοινή λογική, εκθέτοντας τον προσανατολισμό και τα πιστεύω του συγκεκριμένου μέσου.


Ειδικότερα αναφέρθηκε:


Ποια δεν έχει ακούσει πάνω στον τσακωμό φράσεις όπως «θα σε πετάξω από το παράθυρο» ή «αν σου χώσω καμία…»; Κάπως έτσι και η 26χρονη καυγάδιζε με τον φίλο της στο αυτοκίνητο επειδή χάθηκαν και πάνω στη ένταση της στιγμής, αυτός έχασε τον έλεγχο και το αυτοκίνητο κατέληξε στα βράχια».


Οι παραπάνω γραμμές και η γενικότερη διάθεση του άρθρου καλλιεργούν στη συνείδηση του αναγνώστη πως η συγκεκριμένη δολοφονία αποτελεί φυσική κατάληξη ενός τσακωμού. Το τελευταίο διάστημα έχουμε «συνηθίσει» την απενοχοποίηση και το γενικότερό αίσθημα υπεράσπισης και αιτιολόγησης της έμφυλης βίας. Και όλα αυτά σε συνδυασμό με τις συμβουλές γνωστού συνδικαλιστή προς όλους τους επίδοξους μελλοντικούς γυναικοκτόνους, οι οποίες αυτή τη φορά μπήκαν σε εφαρμογή με μεγάλη επιτυχία. Προφανώς, τέτοιου είδους πρακτικές δεν αποτελούν τον σκοπό ύπαρξης και λειτουργείας των μέσων.


Μετά την έκρηξη αντιδράσεων που ακολούθησε το συγκεκριμένο δημοσίευμα, τα Νέα προχώρησαν σε αναίρεση του άρθρου ζητώντας συγγνώμη. Έχοντας ως κύριο σκοπό τη διασφάλιση της ισότητας των φύλων και απεριόριστο σεβασμό προς τη γυναίκα, το WOMAN ON TOP απάντησε με επιστολή στα Νέα για το συγκεκριμένο δημοσίευμα. Εντός αυτού, τονίστηκε ο σημαντικός ρόλος των ΜΜΕ για ευαισθητοποίηση και επιμόρφωση, μέσα στην αρένα της έμφυλης διαμάχης που έχει ξεσπάσει. Καθώς κανένας δεν ικανοποιήθηκε από ένα απλό συγγνώμη, προωθήθηκε αίτημα για σημαντικότερα μέτρα της ηλεκτρονικής έκδοσης. Σε δεύτερο επίπεδο, αιτήθηκε προς την ΕΣΗΕΑ σημαντικά μέτρα τα οποία θα αναλάβουν αδιάκοπη επιμόρφωση των δημοσιογράφων σχετικά με τη συγκεκριμένη θεματολογία.


Τι φανερώνουν τα ποσοστά έμφυλης βίας στην Ελλάδα;


Οι έρευνες γι ‘αυτό το ευαίσθητο ζήτημα αποκαλύπτουν διαστάσεις μίας χρόνιας πάθησης η οποία σταδιακά και αθόρυβα ενισχύεται χωρίς να το συνειδητοποιεί κανείς. Ένα φαινόμενο για το οποίο όλοι γνωρίζουν αλλά κανείς δεν μιλά. Σύμφωνα με το ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΩΝ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΙΣΟΤΗΤΑΣ - ΚΕΘΙ, ήδη από το 2016 καταγράφονται 16 θάνατοι γυναικών από ένα συγγενικό πρόσωπο. Σε παρόμοιο επίπεδο σημειώνονται και τις επόμενες χρονιές, με 7 χαμένες γυναίκες για το 2017 και 13 για το 2018. Σήμερα εν έτει 2021, γίναμε όλοι μάρτυρες δεκάδων υποθέσεων έμφυλης βίας, βιασμών, ξυλοδαρμού, trafficking και γυναικοκτονιών σε λιγότερο από ένα χρόνο. Η διάχυτη αξιακή κρίση και έλλειψη σεξουαλικής εκπαίδευσης κατάφεραν να υποβαθμίσουν για ακόμα μία φορά το γυναικείο φύλλο με ποικίλους τρόπους. Το WOMAN SOS υποστηρίζει πως οι γυναίκες ηλικίας 15-44 κινδυνεύουν πολύ περισσότερο από βιασμό ή έμφυλη βία παρά από νόσους όπως είναι ο καρκίνος. Αξιοπρόσεκτο επίσης είναι το ποσοστό 55%-95% των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, τα οποία δυστυχώς δεν καταγγέλλουν το γεγονός.· Σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, κυριαρχεί επίσης ανησυχητική αύξηση περιπτώσεων γυναικοκτονίας. Ετησίως, 2.600 γυναίκες χάνουν τη ζωή τους από ένα μέλος της οικογένειας τους.

· Σε παγκόσμια κλίμακα, το ½ των δολοφονιών γίνεται από τους συντρόφους ή τους συζύγους των θυμάτων.

· 1 στις 3 γυναίκες παγκοσμίως έχει δεχθεί σωματική ή σεξουαλική παρενόχληση, τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους.Άξιο επίλογο αυτής της τραγωδίας αποτέλεσαν κάποια λόγια της μητέρας της Γαρυφαλλιάς:

«Να μεγαλώσουμε τα αγόρια μας διαφορετικά. Καμία άλλη μάνα να μη το ζήσει αυτό. Μάθετε στα αγόρια σας να φέρονται με ανδρισμό, να μην είναι αλήτες. Όχι άλλη Γαρυφαλλιά ή Καρολάιν».


Αυτά τα λόγια δηλώνουν πολλά παραπάνω από μία μητέρα που θρηνεί την κόρη της. Πέρα από βαθύ πόνο, μαρτυρούν παράπονο για την έμφυλη μάστιγα της ελληνικής πραγματικότητας. Ισόποσα μοιράζεται ευθύνη σε όλους για αυτή την «πάθηση» της γυναικοκτονίας. Η εκπαίδευση, τα μέσα, τα πατριαρχικά στερεότυπα, ακόμα και η ίδια η οικογένεια φέρουν ευθύνη σ ’αυτόν τον παραλογισμό που παρακολουθούμε το τελευταίο διάστημα. Το φαινόμενο της γυναικοκτονίας αρνούνται να το αποδεχτούν. Φοβούνται να το αναγνωρίσουν. Αποφεύγουν να το ονομάσουν. Και όμως αυτό συνεχίζει να υπάρχει, όπως και αν επιλέξεις να το πεις. Συνεχίζει να παρασύρει γυναίκες, οι οποίες μέσα σε λίγα λεπτά μετατρέπονται σε θύματα της πατριαρχίας.


Αυτές οι γυναίκες μπορεί να χάθηκαν αλλά έγιναν ισχυρά σύμβολα τα οποία θα υπενθυμίζουν για πάντα την μεγάλη απόσταση που έχουμε να διανύσουμε ως κοινωνία και ως άνθρωποι. Ο μη σεβασμός προς το γυναικείο φύλλο δεν αποτελεί μία κακιά στιγμή, αλλά τη χείριστη όψη της πραγματικότητας. Πρόκειται για έλλειψη παιδείας, ενσυναίσθησης και κυρίως απουσία ανθρωπιάς.Πηγές:

Lifo

171 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων