Διασκέδαση στα χρόνια του Κορωνοϊού

Έγινε ενημέρωση: 4 Απρ 2020

Είναι δύσκολο να ζεις σε μια χώρα με άπλετο ήλιο και θερμοκρασίες καλοκαιριού και να οφείλεις να είσαι έγκλειστος στο σπίτι σου. Αυτό επιτάσσει η εξάπλωση του νέου Κορωνοϊού, COVID-19, ο οποίος έχει πλήξει και την χώρα μας με 418 κρούσματα και έξι επιβεβαιωμένους θανάτους την στιγμή που δημοσιεύεται το άρθρο. Λόγω της εξωστρέφειας που διακρίνει τον ελληνικό λαό, είναι δύσκολο να αυτοπεριορίζεται. Υπάρχουν, όμως, πολλές ενδιαφέρουσες ενασχολήσεις κατά την διάρκεια του "εγκλεισμού" για να γίνει πιο ήπιος και ανώδυνος.
Μαθητές-ΦοιτητέςΠιο δύσκολη αποδεικνύεται η καραντίνα και ο εγκλεισμός για τις νεαρότερες ηλικίες, οι οποίες λόγω τις εξωστρέφειάς τους αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην απομόνωση. Πολλοί είναι, όμως, οι εποικοδομητικοί τρόποι για να μπορέσουν να απομακρύνουν την έννοια της απομόνωσης ως σκέψη και να διασκεδάσουν εντός σπιτιού.


1) Δείτε τον "Λαβύρινθο του Πάνα"


Έχοντας αναπτύξει πολλά άγχη για την πρόοδο του εξαμήνου, για το εάν και πότε θα διεξαχθούν οι εξετάσεις στο εκπαιδευτικό σύστημα, ο νέος πληθυσμός της Ελλάδας έχει ανάγκη να ξεφύγει από τις πιέσεις της καθημερινότητας και να οδηγηθεί σε έναν κόσμο φανταστικό, έναν κόσμο μαγευτικό που θα τον απομακρύνει από το στρες, αλλά θα του διδάξει επίσης μαθήματα ζωής. Το αριστούργημα του Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο εξιστορεί την πορεία μιας νεαρής κοπέλας, η οποία μέσα σε μια λεπτή γραμμή του πραγματικού και του φανταστικού πρέπει να ολοκληρώσει την διαδρομή της σε έναν δαιδαλώδη λαβύρινθο, έναν φανταστικό κόσμο που χρησιμοποιεί και δημιουργεί κάθε φορά που αντιμετωπίζει προβλήματα και δυσκολίες στην καθημερινότητά της.


2) Διαβάστε το "1984" OnlineΤο γεγονός πως μαθητές και φοιτητές βρίσκονται σε ένα διάλειμμα από το ενδοσχολικό διάβασμα δεν σημαίνει πως πρέπει να παύσουν το διάβασμα ως δραστηριότητα. Ένα τέλειο μυθιστόρημα, το οποίο θεωρείται από πολλούς προφητικό, είναι το 1984 του George Orwell. Το μυθιστόρημα αυτό δημοσιεύτηκε το 1949 και διαδραματίζεται σε έναν φανταστικό κόσμο, την Ωκεανία. Εκεί οι ζωές των ανθρώπων ελέγχονται καθημερινά μέσα από κάμερες από τον Big Brother. Ολόκληρο το έθνος της φανταστικής αυτής πολιτείας βρίσκεται υπό καθεστώς πλήρους ελέγχου και μια νέα γλώσσα δημιουργείται, με το όνομα Newspeak. Στόχος της γλώσσα αυτής είναι να εξαλείψει κάθε έννοια που σχετίζεται με την επανάσταση του λαού, ώστε η κεντρική εξουσία να διατηρεί τα σκήπτρα της.


3) Ακούστε το Ελληνικό Podcast "Brain Hacking Academy"Ένα νέο είδος διασκέδασης και ψυχαγωγίας που αναδύεται τα τελευταία χρόνια και αποκτά ιδιαίτερη δημοφιλία είναι το podcast. Για όσους δεν γνωρίζουν, το podcast είναι ένα αρχείο ήχου, μια εκπομπή στην οποία άτομα μιλούν για ποικίλα θέματα που αφορούν ζητήματα που απασχολούν τους ίδιους και την κοινωνία. Μια πολύ ενδιαφέρουσα προσπάθεια είναι τα podcasts του Brain Hacking Academy. Μέσω αυτών παρουσιάζονται τρόποι με τους οποίους κάποιος μπορεί να "χακάρει" το μυαλό του και να μπορέσει να ξεκλειδώσει κρύπτες, οι οποίες θα τον βοηθήσουν να εξελιχθεί ως άτομο και χαρακτήρας. Ως InfotainmentWise προτείνουμε ανεπιφύλακτα την ακρόαση ενός τέτοιου podcast.Η απομόνωση, όμως, δεν είναι κάτι που επηρεάζει αρνητικά μόνο την ψυχοσύνθεση των νεαρών πληθυσμών της χώρας μας, αλλά και των ενήλικων μεγαλύτερων πληθυσμών. Οι ενήλικες είναι εξάλλου αυτοί, οι οποίοι μέσα από την παύση της δουλειάς τους έπειτα από κυβερνητικές αποφάσεις, αντιμετωπίζουν και το άγχος της επιβίωσης.
1) Περάστε χρόνο με την οικογένειά σας


Οι γρήγοροι ρυθμοί της ελληνικής πραγματικότητας έχουν χαλαρώσει, τις άλλοτε στενές σχέσεις, μεταξύ των μελών μιας οικογένειας. Η απομόνωση που απαιτεί η εξάπλωση του Κορωνοϊού είναι μια ευκαιρία για εποικοδομητικό χρόνο ως οικογένεια. Επομένως, είναι αναγκαίο, από την πλευρά των γονιών, να οργανώσουν το πρόγραμμα εντός του 24ώρου και να προσπαθήσουν μέσα από δραστηριότητες (πάντα εντός σπιτιού) να "συνδεθούν" με την οικογένειά τους.


  • Ζωγραφίστε με τα παιδιά σας εάν είναι μικρής ηλικίας

  • Διαβάστε ένα μυθιστόρημα μαζί με τα παιδιά σας εάν είναι μεγαλύτερης ηλικίας

  • Συνομιλήστε μαζί τους για τα άγχη και τα προβλήματά τους

  • Εάν βρίσκονται στην Τρίτη Λυκείου βοηθήστε με το διάβασμα

  • Ενημερώστε τους, οι ίδιοι, για τον Κορωνοϊό και τους τρόπους πρόληψης2) Διαβάστε την "Φόνισσα του Παπαδιαμάντη" OnlineΈνα από τα πιο κλασσικά κομμάτια της ελληνικής λογοτεχνίας είναι και η Φόνισσα του Παπαδιαμάντη. Ένα μυθιστόρημα, το οποίο εξιστορεί τις αδικίες που βιώνει στην ζωή της μια γυναίκα, μέσα από το τραγικό πρόσωπο της Φραγκογιαννούς. Η ίδια έχοντας περάσει πολλά δεινά λόγω του φύλου της ξεκινά τις δολοφονίες μικρών κοριτσιών για να τα "σώσει" από μια ζωή γεμάτα αδικίες και βάσανα. Πρόκειται για ένα "δύσκολο" θεματικά βιβλίο, αλλά ευανάγνωστο και διαχρονικό, εξαιτίας της συνεχούς παρουσίας των ανισοτήτων λόγω φύλου.Ο Κορωνοϊός μας αναγκάζει να βρισκόμαστε σε απομόνωση και σε συνθήκες Καραντίνας. Εάν, όμως, μέσα σε αυτό το διάστημα εκμεταλλευτούμε τον διαθέσιμο χρόνο για ενασχόληση με εποικοδομητικές δραστηριότητες, τότε θα κατανοήσουμε πως υπάρχουν και άλλα σημαντικά πράγματα στην ζωή πέρα από τα social media και τον ύπνο.

325 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων