Εκλογές Τουρκία: Μπορεί η ήττα στην Κωνσταντινούπολη να φέρει το τέλος της κυβέρνησης Ερντογάν;

Ενημερώθηκε: 4 Απρ 2020

Η καταμέτρηση των ψήφων των δεύτερων τοπικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη ανέδειξε νικητή με διαφορά περίπου 10 μονάδων τον αντίπαλο του Ερντογάν, Εκρέμ Ιμάμογλου. Μπορεί η μεγάλη αυτή νίκη να αποτελεί την αρχή του τέλους για την προεδρία του Ερντογάν στην Τουρκία;
Το ιστορικό της νίκηςΤον Μάρτιο είχαν διοργανωθεί οι εκλογές σε τοπικό επίπεδο στην γείτονα χώρα. Τα αποτελέσματα έδειξαν ήττα του Ερντογάν, στην πόλη που στάθηκε αφορμή για την εκτίναξη της φήμης του και για την ανάδειξή του τελικά σε Πρόεδρο της Τουρκίας. Τότε έγιναν καταγγελίες από την πλευρά του Τούρκου Προέδρου για νοθεία και για ψευδή αποτελέσματα. Στις τότε εκλογές ο αντίπαλος του κόμματος του Ερντογάν "κέρδισε" την περιοχή με μια πολύ μικρή διαφορά. Παρόλα αυτά ζητήθηκε επανάληψη της εκλογικής διαδικασίας, η οποία πραγματοποιήθηκε στα τέλη Ιουνίου.


Οι εκλογές του Ιουνίου, στην Κωνσταντινούπολη, έδειξαν πως τα αποτελέσματα της προηγούμενης εκλογικής διαδικασίας δεν ήταν ψευδή, αλλά πέρα για πέρα αληθή. Τα αποτελέσματα ανέδειξαν ως νικητή και δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης τον Εκρέμ Ιμάμογλου. Οι εικόνες που μεταδίδει το BBC από την Κωνσταντινούπολη και τους κατοίκους της είναι ενδεικτικές της ελευθερίας και ασφάλειας που νιώθουν οι κάτοικοι με αυτό το αποτέλεσμα. Μια γυναίκα εμφανίστηκε μπροστά στις κάμερες του τουρκικού καναλιού TRT και φώναξε: "Τώρα θα μας δείξει η κάμερα; Είμαστε εδώ, δείξτε μας". Αυτή η γυναίκα και η κίνησή της θα μπορούσαμε να πούμε πως δείχνει το άλλο πρόσωπο της Τουρκίας, ένα πρόσωπο που ένιωθε πως καταπιέζεται και δεν μπορεί να αναπνεύσει λόγω της παρούσας εξουσίας και του παρόντος πολιτικού συστήματος.
Τι σημαίνει η νίκη της Κωνσταντινούπολης


Από την στιγμή που ξεκίνησε η προεκλογική διαδικασία ο Πρόεδρος της Τουρκίας προσέδωσε εθνικό χαρακτήρα στο ποιος θα "κερδίσει" την Κωνσταντινούπολη. Ο Ερντογάν δήλωσε πρόσφατα πως όποιος κερδίσει την Κωνσταντινούπολη, κερδίζει και την Τουρκία, πιστεύοντας πως θα κερδίσει αυτό το στοίχημα. Οι εξελίξεις, όμως, και το εκλογικό αποτέλεσμα ανέδειξαν νικητή με διαφορά 10 μονάδων τον αντίπαλο του κόμματος του Ερντογάν. Ο Εκρέμ Ιμάμογλου πέτυχε αυτή την νίκη ενδεχομένως λόγω της τελείως διαφορετικής τακτικής που ακολούθησε. Μέσα σε ένα κλίμα μίσους από την αντίπαλη πλευρά, ο ίδιος προωθούσε εδώ και πολλά χρόνια ένα μήνυμα ενότητας με έντονη κοινωνική πολιτική.


Μετά από 25 χρόνια συντηρητικής πολιτικής, οι πολίτες της Κωνσταντινούπολης ίσως είδαν την ελπίδα στην αλλαγή της ρητορικής και της πολιτικής που ασκούνταν. Η αντίπαλη πλευρά φαίνεται πως για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια νιώθει πως μπορεί να κερδίσει ακόμη και τις εθνικές εκλογές που έρχονται το 2023 (αν και πολλοί υποστηρίζουν πως μετά την συγκεκριμένη ήττα θα διεξαχθούν νωρίτερα). Το σύνθημα του Ερντογάν - όποιος κερδίσει την Κωνσταντινούπολη, κερδίζει και την Τουρκία- μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους αντιπάλους για να ενισχύσουν τα ποσοστά τους και να αυξήσουν την πιθανότητα νίκης τους στις εθνικές εκλογές.


Τα αποτελέσματα των εκλογών αυτών έδειξαν για μια ακόμη φορά την ανάγκη για ελευθερία που έχουν οι Τούρκοι πολίτες. Τα τελευταία χρόνια η Τουρκία είναι αντιμέτωπη με λογοκρισία στα ΜΜΕ, έλεγχο της δικαστικής εξουσίας από την κεντρική κυβέρνηση και πολλά άλλα και ίσως τα αποτελέσματα αυτά να είναι η αρχή του τέλους για την δυναστεία του Ερντογάν στην Τουρκία.

762 προβολές0 σχόλια