Επίσκεψη Μέρκελ: «Εις Άφεσιν Αμαρτιών»

Γράφει η Ιωάννα Μωυσίδου


Έπειτα από πρόσκληση του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, η υπηρεσιακή καγκελάριος της Γερμανίας κ. Άγκελα Μέρκελ βρέθηκε στις 28 Οκτωβρίου στην Αθήνα, για διήμερη επίσκεψη. Πρόκειται για τις τελευταίες δραστηριότητες της κ. Μέρκελ, τουλάχιστον με την ιδιότητα της καγκελαρίου αφού την σκυτάλη έχει παραδώσει στον κ. Όλαφ Σόλτς.


Κατά την παραμονή της στην Αθήνα, η κ. Μέρκελ συνάντησε τον πρωθυπουργό, με τον οποίο δείπνησε την ημέρα της άφιξης της, σε ιδιωτικό δείπνο στο σπίτι του στο Λυκαβηττό. Το πρωί της Παρασκευής συναντήθηκε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Μετά την συνάντηση με την κα. Σακελλαροπούλου ακολούθησε μία δεύτερη συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου. Στη συνέχεια οι δύο ηγέτες προχώρησαν σε κοινές δηλώσεις.

Μέρκελ με Μητσοτάκη
Πηγή: Lifo.gr

Η επίσκεψη αυτή της κ. Μέρκελ εντάσσεται στις τελευταίες της διπλωματικές επισκέψεις που συνοδεύουν το «τέλος εποχής Μέρκελ». Μετά από 16 χρόνια στην Γερμανική πολιτική κορυφή και εξαιτίας της ηγεμονίας της χώρας της Γερμανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση κρατών όπου και εντασσόμαστε, το πρόσωπο της, το όνομα της ενσαρκώνει αρνητικές συνήθως εικόνες που αντιστοιχούν στους δύσκολους καιρούς της κρίσης του 2010.


Αν και η ίδια έχει παραδεχθεί πως την περίοδο της κρίσης «ζήτησε πολλά από τους Έλληνες» και παρόλο που τα τελευταία χρόνια η τόσο «αυταρχική» παρουσία έχει ελαττωθεί αισθητά, συνεχίζει να προκαλεί αμφιθυμικά αισθήματα στον ελληνικό πληθυσμό καθώς αρκετοί είναι αυτοί που την έχουν συνδέσει με την ελληνική κακοδαιμονία.


Η συνάντηση με τον πρωθυπουργό

Στο πλαίσιο, ωστόσο, του «τέλους εποχής» οι μνήμες αυτές μπορούν να απομακρυνθούν ακολουθώντας τους συμβολισμούς της συνάντησης Μητσοτάκη – Μέρκελ. Η συνάντηση θεωρείται πως έχει χαρακτήρα απολογισμού των ελληνογερμανικών σχέσεων.


Στις συναντήσεις που πραγματοποιηθήκαν, οι συζητήσεις μεταξύ των δύο ηγετών φαίνεται να επικεντρώθηκαν στις διμερείς σχέσεις της Ελλάδα κυρίως με τους διάφορους παράγοντες, τόσο με την ίδια τη Γερμανία όσο και με την Ευρώπη ως σύνολο αλλά με τις ταραγμένες σχέσεις με την Τουρκία.


Συγκεκριμένα η αυξανόμενη Τουρκική προκλητικότητα φαίνεται πως αποτέλεσε σημαντικό σημείο των συζητήσεων σε ιδιωτικό αλλά και σε δημόσιο επίπεδο. Η αυταρχική στάση της Τουρκίας και η κάπως αδρανής στάση της Ένωσης φαίνεται πως ήταν τα δύο ζητήματα που μονοπώλησαν το ενδιαφέρον. Στις κοινές τους δηλώσεις, ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης αναφέρει:


«Φοβάμαι ότι συχνά η δυτική ψυχραιμία ενθαρρύνει την τουρκική αυθαιρεσία. Είναι καιρός οι ευρωπαϊκές αρχές να μετουσιωθούν σε ευρωπαϊκή πολιτική και πρακτική απέναντι σε όσους τις προσβάλλουν, γιατί οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους […] Η Ελλάδα δεν ανέχεται ούτε απειλές, ούτε αμφισβητήσεις των δικαιωμάτων της».


Η κα. Μέρκελ απαντώντας στον πρωθυπουργό δήλωσε:


«Γνωρίζω τον μεγάλο αριθμό προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα στη συνεργασία με την Τουρκία. Συζητήσαμε ότι πρέπει να ισχύουν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, το διεθνές δίκαιο». Η ίδια βλέπει θετικά τη συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Άγκυρα καθώς θεωρεί τη συμφωνία σημαντική για την συνομιλία με την Τουρκία. Θεωρεί το διάλογο ως τη μόνη λύση μετά την επίλυση των «περιφερειακών» προβλημάτων.


Μέρκελ και Σακελαροπούλου
Πηγή: Lifo.gr

Συνάντηση με την κα. Σακελλαροπούλου


Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν το ίδιο αιχμηρή με τον κ. Μητσοτάκη στις συζητήσεις με την κ. Μέρκελ. Φαίνεται πως και η ίδια όπως και ο πρωθυπουργός δεν δίστασαν «να πουν τα πράγματα με το όνομα τους». Να αναφερθούν δηλαδή και οι δύο στις πολλές στιγμές που «αισθανθήκαμε δικαιολογημένα μόνοι», ως κράτος μέλος της Ένωσης αλλά και ως μια χώρα που έχει προσφέρει πολιτισμικά πολλά στην δυτική παράδοση. Τόνισε όμως και τη σπουδαιότητα της πολιτικού αλλά και τη σημασία της πολιτικής της παρουσίας στη διαμόρφωση του προσώπου της Ένωσης, όπως το ξέρουμε.


Στην ατζέντα των συζητήσεων φαίνεται να ανήκουν ζητήματα όπως το μεταναστευτικό, δημοσιονομικά ζητήματα και ρυθμίσεις που θα γίνουν για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, ενεργειακές πολιτικές με κέντρο τη συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο και γενικότερα ζητήματα της ενεργειακής και κλιματικής κρίσης.

Τα χρόνια της πολιτικής της παρουσίας η κ. Μέρκελ συναντήθηκε με 8 Έλληνες πρωθυπουργούς.


Οι πολιτικές της επιλογές είχαν αντίκτυπο και στην εσωτερική πολιτική και κοινωνική σκηνή τα πιο κρίσιμα χρόνια της σύγχρονης Ελληνικής ιστορίας. Αναμφίβολα ως ένα βαθμό δεν μπορούμε να αναφερθούμε σε αυτές τις στιγμές της εποχής του 2010, αλλά και αργότερα χωρίς να τοποθετήσουμε στο κέντρο των εξελίξεων το όνομα της και τις σχετικές διαβουλεύσεις με τον εκάστοτε πρωθυπουργό. Η συμβολική αυτή επίσκεψη δηλώνει με τον καλύτερο τρόπο την αποτελεσματική συνεργασία των δύο χωρών και προσφέρει στην Ελλάδα τη δυνατότητα «άφεσης αμαρτιών» αν μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε έτσι. Η επικείμενη συνεργασία με τον νέο καγκελάριο της Γερμανίας πρόκειται να αποκαλύψει τον χαρακτήρα των μελλοντικών διμερών σχέσεων.

79 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων