Εστίαση στο Mute

Γράφει η Ελένη ΠαπαβέντσηΗ…πολυπόθητη στιγμή για το άνοιγμα της εστίασης έφτασε εχθές, Δευτέρα 3 Μαΐου. Η δεύτερη μέρα του Πάσχα ήταν πολυαναμενόμενη τόσο για τους επαγγελματίες της εστίασης που είχαν κλειστά τα καταστήματά τους για περίπου μισό χρόνο, όσο και για όλους εμάς, που μας έλειψε μετά από 6 μήνες καραντίνας. Βέβαια, πολλοί παίρναμε τον καφέ, το ποτό ή το φαγητό μας από το σπίτι ή με την μέθοδο του take away και κάναμε τη βόλτα μας στην παραλία, στα πάρκα, στη φύση ή στα παγκάκια της πόλης μας. Από χθες όμως, μπορούμε να καθόμαστε στα καταστήματα εστίασης και με…τις ευλογίες της Κυβέρνησης και της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων. Βέβαια, όπως γνωρίζουμε, αυτό ισχύει μόνο για τους εξωτερικούς χώρους των καταστημάτων, στα οποία μάλιστα μεταβαίνουμε με αποστολή SMS στο 13033, με τον κωδικό 6.


Πιο συγκεκριμένα, επιτρέπονται τραπεζοκαθίσματα μόνο στους υπαίθριους και ημιυπαίθριους χώρους, ενώ προβλέπεται και η χρήση τμήματος πεζοδρομίου ή πλατειών, όπου αυτό είναι εφικτό. Ανάλογα με τη διάταξη των τραπεζιών, προβλέπονται οι αποστάσεις που έχουν. Πιο συγκεκριμένα, η απόσταση πρέπει είναι 0,90 μ. αν δεν παρεμβάλλεται καρέκλα, 1,20 μ. αν παρεμβάλλεται καρέκλα μόνο από τη μια πλευρά μεταξύ τραπεζιών και 1,80 μ. εάν παρεμβάλλονται καρέκλες και από τις δυο πλευρές των τραπεζιών. Σε κάθε τραπέζι, επιτρέπεται να κάθονται μέχρι 6 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για μεγαλύτερη οικογένεια (Α’ βαθμού συγγένεια). Οι πελάτες είναι καθήμενοι, ενώ η χρήση του μπαρ επιτρέπεται με την τοποθέτηση δύο σκαμπό μαζί και με απόσταση ενάμισι μέτρου για κάθε επόμενη δυάδα σκαμπό.


Φυσικά, το προσωπικό και οι εν αναμονή πελάτες φορούν μάσκα, υπάρχει βέβαια ισχυρή σύσταση και για τους καθήμενους πελάτες στα τραπέζια, τουλάχιστον μέχρι να τους σερβίρουν. Παράλληλα, υποχρεωτική είναι η τοποθέτηση και χρήση απολυμαντικών, όπως και η απολύμανση των καταλόγων κατά την εναλλαγή των πελατών στα τραπέζια. Το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης περιορίζεται μέχρι τις 22:45 το βράδυ, καθώς η απαγόρευση κυκλοφορίας είναι στις 23:00. Εξαίρεση αποτελούν οι υπηρεσίες ντελίβερι, κατά τις οποίες όμως απαγορεύεται η πώληση αλκοόλ.


Ο Υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, σε δήλωσή του ανέφερε: «Πιστεύουμε ότι το σχέδιο που έχουμε είναι βιώσιμο για τον πρώτο καιρό κι ευελπιστούμε ότι με την πρόοδο των εμβολιασμών και τη νίκη της κατά της πανδημίας θα μπορούμε να έχουμε και πολύ πιο ευέλικτη λειτουργία της εστίασης τις αμέσως επόμενες εβδομάδες. Με καλή θέληση όλα θα πάνε καλά».Αρκετοί πολίτες είναι επιφυλακτικοί σχετικά με το αν είναι αποτελεσματικά μέτρα η βραδινή απαγόρευση κυκλοφορίας και η αποστολή SMS, ειδικά για την εστίαση. Οι μεγαλύτερες αντιδράσεις όμως προκλήθηκαν με τη δήλωση του Νίκου Χαρδαλιά για τα καταστήματα εστίασης: «Προσοχή: δεν επιτρέπεται καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και λειτουργίας τους η μουσική στα καταστήματα αυτά». Οι αντιδράσεις του κόσμου υπήρξαν έντονες και εκφράστηκαν μέσα από αναρτήσεις στα social media, πολλές από τις οποίες είχαν χιουμοριστικό χαρακτήρα. Επίσης, διάφορες σελίδες έκαναν αντίστοιχες δημοσιεύσεις, προσπαθώντας όλοι τελικά να καταλάβουμε το νόημα της συγκεκριμένης απαγόρευσης.

Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Θανάσης Εξαδάκτυλος, μίλησε στο OPEN, επιδιώκοντας να εξηγήσει την επιστημονική βάση του μέτρου της απαγόρευσης της μουσικής. Επισήμανε λοιπόν ότι «η μουσική επιβάλλει μεγαλύτερη ένταση φωνής και προσπάθεια ή επιβάλλει τους ανθρώπους να πλησιάσουν πιο κοντά για να ακουστούν κι αυτό ευνοεί την μετάδοση του ιού…Δεν έχει να κάνει με τον ήχο, έχει να κάνει με το ότι προσαρμόζουμε τη φωνή μας».Τελικά, κατά πόσο μας πείθει για την αποτελεσματικότητά του το συγκεκριμένο μέτρο;


Πραγματοποιήσαμε μία σύντομη δημοσκόπηση στα Instagram Stories ρωτώντας «Πιστεύετε ότι η απαγόρευση της μουσικής στην εστίαση όντως θα περιορίσει την μετάδοση του Covid;». Από τις 148 απαντήσεις, οι 138 ήταν αρνητικές και μόνο οι 10 θετικές. Σε ποσοστά, το 93% πιστεύει πως όχι και το 7% πως ναι.Μήπως πράγματι το μέτρο αυτό δεν έχει παρθεί με γνώμονα την δημόσια υγεία; Δηλαδή η απαγόρευση της μουσικής μπορεί όντως να είναι μέτρο περιορισμού της πανδημίας; Και αυτό γιατί δεν θα μιλάμε δυνατά ή δεν θα πλησιάζουμε περισσότερο; Αφού θα είμαστε ούτως ή άλλως απέναντι ή δίπλα στο τραπέζι. Ήδη θα συνομιλούμε από κοντά. Η αύξηση των decibel της φωνής μας θα διασπείρει τον Covid; Η ολική απαγόρευση της μουσικής στους χώρους εστίασης μας κάνει να σκεφτούμε μήπως τυχόν υποβόσκει κάποια αυταρχικότητα, όπως το ότι θα κάνουμε όσα μας επιτρέπονται, ακόμα και αναφορικά με τη μουσική.


Έξι Οργανισμοί συλλογικής διαχείρισης Πνευματικών και Συγγενικών Δικαιωμάτων Ήχου υπέγραψαν κοινή επιστολή προς το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, Υπόψη κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και κ. Νίκου Χαρδαλιά και το Υπουργείο Υγείας, Υπόψη κ. Βασίλη Κικίλια. Μεταξύ άλλων πρότειναν τουλάχιστον τη χρήση μουσικής μέχρι κάποια ένταση παρά την ολική απαγόρευσή της. Επίσης, αντίστοιχες επιστολές έχει στείλει και ο Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης. Κοινό σημείο των διαμαρτυριών αποτελεί η βαρβαρότητα του μέτρου, καθώς αυτό θεωρείται ότι πλήττει τα καταστήματα εστίασης, την ίδια την μουσική αλλά και την νοημοσύνη και την ανοχή όλων μας. Παρόλα αυτά, η εν λόγω απαγόρευση δεν έχει ανακληθεί και τηρήθηκε την πρώτη μέρα. Εάν κάποια καταστήματα συνοδεύουν την επαναλειτουργία τους με…ανυπακοή και βάζουν μουσική, αναμένουμε να μάθουμε εάν θα προκληθεί αύξηση κρουσμάτων.

46 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων