Ευλογημένα Λεφτά: Η Περίπτωση της Ελληνικής Εκκλησίας

Γράφει ο Μαργαρίτης Αννάογλου


Στην Ελλάδα μια από τις κυρίαρχες δυνάμεις σε κάθε έκφανση της καθημερινότητας είναι η ελληνική ορθόδοξη εκκλησία, με τους ηγέτες της να απολαμβάνουν πολλών προνομίων, εξουσίας και "συμπάθειας" από τις εκάστοτε ελληνικές κυβερνήσεις. Τα τελευταία μέτρα που ανακοίνωσε η κυρία Κεραμέως για έκτακτη ενίσχυση της εκκλησίας, λόγω Κορωνοϊού, αποδεικνύουν για ακόμη μια φορά την "ανωτερότητα" συγκεκριμένων ανθρώπων σε σχέση με τους απλούς πολίτες."Αγαπητέ απλέ πολίτη κάτσε φρόνιμα"


Πεινάς και δεν έχεις να πληρώσεις τους λογαριασμούς σου; Είσαι ένας απλός Έλληνας πολίτης που αντιμετωπίζει δυσκολίες; Τότε θα πρέπει να κάτσεις φρόνιμα και να κάνεις υπομονή γιατί λεφτά δεν υπάρχουν. Βέβαια εάν ανήκεις στον εκκλησιαστικό κύκλο, τότε όχι μόνο θα σου δώσουμε λεφτά, αλλά θα είναι και εφάπαξ. Το τελευταίο διάστημα ζούμε μια σουρεάλ κατάσταση στην οποία ακούμε από την μια φωνές που τονίζουν ότι η οικονομία δεν πηγαίνει καλά και πως πρέπει να αντέξουμε με αυτά που έχουμε και από την άλλη οι ίδιες φωνές προχωρούν σε εφάπαξ επιδόματα στην εκκλησία, σε προσλήψεις αστυνομικών για την στελέχωση της πανεπιστημιακής αστυνομίας κλπ.


Προσοχή... Σε οποιαδήποτε άλλη περίοδο τα παραπάνω μέτρα ενίσχυσης δεν θα προκαλούσαν σχεδόν καμία αντίδραση. Αλλά όταν χιλιάδες επιχειρήσεις κλείνουν, λόγω ελλιπούς χρηματοδότησης και όταν χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες λαμβάνουν πενιχρά επιδόματα που θα πρέπει μετά να επιστρέψουν με μορφή φόρων, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη η εφάπαξ ενίσχυση της εκκλησίας. "Εφόσον, λοιπόν, υπάρχουν επαρκή χρήματα για εφάπαξ ενισχύσεις τομέων, όπως η εκκλησία, τότε γιατί δεν γίνεται κάτι αντίστοιχο και με εμάς" θα αναρωτηθεί ένας "απλός πολίτης" που βλέπει την επιχείρησή του να διαλύεται μπροστά στα μάτια του.


"Είναι ντροπή να συζητάμε εάν πρέπει να στηριχθούν οι θρησκευτικές κοινότητες εν μέσω κορωνοϊού"Αυτά ήταν τα λόγια της κυβερνητικής εκπροσώπου της κυβέρνησης έπειτα από την αναστάτωση των πολιτών σχετικά με το ζήτημα της χρηματοδότησης της εκκλησίας. Εννοείται πως είναι ντροπή να μιλάμε για το εάν θα πρέπει να χρηματοδοτείται η εκκλησία σε καιρούς κρίσης. Ντροπή είναι επίσης να κατατάσσουμε τους πολίτες σε ανθρώπους πρώτης και δεύτερης κλάσης και σε ανθρώπους που "αξίζουν" μια εφάπαξ ενίσχυση, ενώ άλλοι θα πρέπει να επιστρέψουν τα χρήματα που τους δόθηκαν. Δεν είναι και λίγες οι περιπτώσεις που κληρικοί θεωρούν τους εαυτούς τους ανώτερα όντα. Πρόσφατο παράδειγμα, η άρνηση να πληρωθούν φόροι 2.9 εκατομμυρίων ευρώ για 164 ακίνητα που ενοικίαζε η ελληνική εκκλησία το διάστημα 2011-2013.


Χωρισμός Εκκλησίας και Κράτους
Όλα, όμως, ξεκινούν από το βασικό πρόβλημα που είναι πως εν έτει 2021, η εκκλησία και το κράτος παραμένουν ενωμένα, με σαφέστατο παράδειγμα το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Η εκκλησία ελέγχει το τι ακριβώς θα γράφετε στα ελληνικά βιβλία, το πως θα ενημερώνονται τα παιδιά στα σχολεία και πολλά ακόμη πράγματα, με το κράτος να επιτρέπει και να ενθαρρύνει αυτή την πρακτική. Όλοι μπορούμε να θυμηθούμε τις κινήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου για διαχωρισμό των δύο και τις αντιδράσεις που προέκυψαν, καθώς και την πρόσφατη απομάκρυνση Φίλη από το Υπουργείο Παιδείας.


Λεφτά Υπάρχουν


Ίσως η μόνη σωστή χρήση της φράσης αυτής να αφορά στην εκκλησία. Με την είσοδό του στην εκκλησία ως νεοδιόριστος, ένας πολίτης λαμβάνει περίπου 700 ευρώ και φτάνοντας στην θέση του Αρχιεπισκόπου βλέπουμε τον μισθό να ξεπερνά τις 2.000 ευρώ. Θα μου μείνουν αξέχαστες δύο συνομιλίες μου με ιερείς περί χρημάτων της εκκλησίας.


- Πως επιβιώνει η εκκλησία;


"Η εκκλησία επιβιώνει μόνο με τα δεκάλεπτα και τα εικοσάλεπτα που μας δίνετε εσείς οι πολίτες. Χωρίς την στήριξή σας δεν θα μπορούσαμε να επιβιώσουμε".


Με το αφελές τότε μυαλό μου πίστεψα αυτή την δήλωση, βλέποντας τον ιερέα να μπαίνει στην μαύρη Mercendes του, μαζί με 2-3 ακόλουθους και χρυσά κοσμήματα να κατακλύζουν την εκκλησιαστική του ενδυμασία.


Κατά την δεύτερη συνομιλία μου με έναν ιερέα, θέλησε να μου δείξει την ενδυμασία του και θεώρησε σκόπιμο να μου αναφέρει πόσο κοστίζει κάθε στολή. Καταλήξαμε να μετράμε 10 στολές που καθεμία κόστιζε πάνω από 1.000 ευρώ.Καθημερινές σκέψεις αυτές, σκέψεις όμως που γίνονται όλο και πιο σκοτεινές, καθώς η υπομονή του κόσμου εξαντλείται όταν βλέπει πως δεν μπορεί να επιβιώσει, αλλά άλλοι πολίτες τυγχάνει να χαίρουν ιδιαίτερης μεταχείρισης.

381 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων