Ευρωεκλογές 2019: Η ψήφος που καθορίζει το μέλλον της Ευρώπης

Έγινε ενημέρωση: 4 Απρ 2020

Οι Ευρωπαϊκές Εκλογές είναι πολύ κοντά και οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα κληθούν πολύ σύντομα να αποφασίσουν για τους μελλοντικούς Ευρωβουλευτές. Πολλοί αναλυτές και δημοσιογράφοι αναφέρουν πως οι φετινές εκλογές της Ευρώπης θα κρίνουν το μέλλον της Ένωσης, καθώς καραδοκούν πολλές απειλές. Προτού, όμως, αναλύσουμε τους λόγους για τους οποίους οι φετινές Ευρωεκλογές είναι οι πιο σημαντικές των τελευταίων ετών ας ορίσουμε τον όρο "Ευρωεκλογές".Η Ευρωβουλή στο εσωτερικό της

Ευρωεκλογές


Κάτοικοι από κάθε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν το δικαίωμα να ψηφίσουν τους βουλευτές και αντιπροσώπους τους στο Ευρωκοινοβούλιο, ένα όργανο που είναι υπεύθυνο για την νομοθετική διαδικασία της Ευρώπης. Αυτή η διαδικασία έχει ξεκινήσει από το 1979. Φέτος, οι Ευρωπαίοι πολίτες θα ασκήσουν το δικαίωμα της ψήφου τους από τις 23 έως τις 26 Μαΐου, ανάλογα με την χώρα στην οποία κατοικούν. Τα κόμματα τα οποία υπάρχουν στην Ευρωπαϊκή Βουλή είναι διαφορετικά και ευρύτερα από τα κόμματα που υπάρχουν στις εθνικές βουλές. Έτσι, ένα εθνικό κόμμα (ΣΥΡΙΖΑ) θα ενσωματωθεί στο αντίστοιχο Ευρωπαϊκό Κόμμα, το οποίο βρίσκεται πιο κοντά στις αντιλήψεις του.
Γιατί η ψήφος είναι σημαντική


Μετά από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε πολλές χώρες εμφανίστηκε το κύμα των αγανακτισμένων, οι οποίοι είτε λόγω ιδεολογίας είτε λόγω αντίδρασης σταμάτησαν να ψηφίζουν κόμματα υπέρ της Ευρώπης και άρχισαν να στηρίζουν κόμματα κατά της Ένωσης. Σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία που πέρασαν από έντονη κρίση το φαινόμενο αυτό είναι πιο εμφανές. Παίρνοντας υψηλά ποσοστά σε αρκετές χώρες τις Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα Ευρωσκεπτικιστικά κόμματα έχουν σημειώσει τρομερή άνοδο και αποδοχή από τον κόσμο. Μεγάλα ποσοστά πολιτών θεωρούν πως οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την σημερινή της μορφή, δεν είναι ικανοί να δώσουν λύση στα προβλήματά της και πως θα ήταν προτιμότερο η Ένωση αυτή να οδηγηθεί σε διάλυση.


Σημαντική άνοδο σημειώνουν και τα ακροδεξιά κόμματα, σε εθνικό επίπεδο, πράγμα που αρκετοί αναλυτές θεωρούν πως θα δημιουργήσει ένα σημαντικό πλήγμα στις φετινές Ευρωεκλογές εάν οι πολίτες της Ευρώπης δεν ψηφίσουν με βάση την λογική, αλλά με το συναίσθημα και την αγανάκτηση. Ήδη ακροδεξιά κόμματα, όπως αυτό της Marie Le Pen, κυριαρχούν εθνικά και ετοιμάζονται για Ευρωπαϊκή κυριαρχία. Πρέπει να αναρωτηθεί κανείς τα εξής: "Είναι αυτή η Ευρώπη που πρέπει να οραματιζόμαστε;", "Πως μπορεί να υπάρξει παρακίνηση των πολιτών για ψήφο υπέρ της Ευρώπης και όχι για αγανακτισμένη ψήφο;", "Μήπως οι δημοσιογράφοι έχουν σημαντικό μερίδιο ευθύνης για την αγανάκτηση των πολιτών και για την αρνητική τροπή που φαίνεται πως θα πάρουν οι φετινές Ευρωεκλογές;".
  • Αρχικά, η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε μια φάση διχασμού και υπάρχει μια τάση καχυποψίας προς τους ηγέτες της. Η οικονομική κρίση που επηρέασε κυρίως τον Νότο, καθώς και οι πολιτικές συνέπειες που ακολούθησαν λόγω της κακής διαχείρισής της, έκαναν πολλούς ανθρώπους να μην εμπιστεύονται το όργανο που ονομάζεται Ευρωκοινοβούλιο και να τάσσονται κατά της Ευρωπαϊκής Ιδέας. Για αυτό μερίδιο έχουν και κάποιοι κακοί χειρισμοί των Ευρωπαίων ηγετών, καθώς και λάθη των εθνικών κυβερνήσεων.

  • Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί για τους πολίτες της ένα χαώδες "τέρας" που αποτελείται από γραφειοκρατία, πολύπλοκους κανόνες και κρυφά συμφέροντα. Όλη αυτή η εικόνα δημιουργήθηκε ως αποτέλεσμα και της ελλιπούς ενημέρωσης των πολιτών για τα Ευρωπαϊκά ζητήματα από την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν ασχολήθηκαν επαρκώς με την οργανωμένη ενημέρωση των πολιτών για το τι σημαίνει Ευρωπαϊκή Ένωση και Ευρωκοινοβούλιο. Κάποιος μπορεί να φέρει ως αντεπιχείρημα πως υπάρχουν πολλά sites για κάθε όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε οι πολίτες να ενημερωθούν και να κατανοήσουν γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ευρωεκλογές πρέπει να τους ενδιαφέρουν. Τα χαώδη αυτά και "ξεπερασμένα" τεχνολογικά sites δεν προσφέρουν, κατά την άποψή μου, σημαντική βοήθεια, αλλά το ακριβώς αντίθετο...Ενισχύουν την άποψη των πολιτών πως Ευρωπαϊκή Ένωση = Χάος.

  • Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην δημιουργία αυτής της αρνητικής εικόνας. Πολλά ΜΜΕ δεν προωθούν τις ευρωπαϊκές ειδήσεις και επικεντρώνονται στις εθνικές, δημιουργώντας έμμεσα την εντύπωση στους πολίτες κάθε κράτους πως δεν υπάρχει κάτι αξιοσημείωτο που να συμβαίνει στην Ευρωβουλή και να επηρεάζει την χώρα τους. Οι ψηφοφορίες και οι νομοθετικές διαδικασίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι, όμως, σχεδόν καθημερινές, επηρεάζουν κάθε κράτος-μέλος και διαρκούν κάποιες φορές και χρόνια. Όταν, λοιπόν, η νομοθετική διαδικασία φτάσει στο τέλος της και υπάρχει οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς όλα τα μέλη της, τότε ξεκινά η κάλυψη του θέματος από τα ΜΜΕ. Οι πολίτες μη γνωρίζοντας τη διαδικασία που προηγήθηκε και λόγω της ελλιπούς κάλυψής της από τα ΜΜΕ διαμορφώνουν μια αρνητική και χαώδη εικόνα για την Ένωση.
Θετικές είναι κάποιες δράσεις ενημέρωσης που λαμβάνουν χώρα λίγο πριν τις φετινές Ευρωεκλογές, όπως η ενημέρωση των νέων που ψηφίζουν για πρώτη φορά -για τους λόγους που η Ευρώπη είναι σημαντική και δεν πρέπει απλά να επιβιώνει, αλλά να αναπτύσσεται- από τα γραφεία Europe Direct σε μεγάλες πόλεις κάθε χώρας που ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ψήφος των νέων είναι πολύ σημαντική σε αυτές τις εκλογές και γενικότερα σε κάθε τύπο εκλογών ή δημοψηφίσματος. Ας πάρουμε ως παράδειγμα το δημοψήφισμα της Βρετανίας για έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα ποσοστά των νέων που ψήφισαν ήταν εξαιρετικά χαμηλά, καθώς οι νέοι δεν έχουν μάθει να ενδιαφέρονται για την Ευρώπη και τις πιθανές επιπτώσεις που έχει η έξοδος μιας χώρας από αυτήν. Έτσι, ανέλαβε την απόφαση το γηραιό κοινό της Βρετανίας, το οποίο τάσσεται υπέρ της εξόδου από την Ένωση. Οι δυσκολίες της εξόδου έγιναν ορατές και οι μειωμένες ευκαιρίες για τους νέους της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έπειτα από την έξοδο της χώρας έγιναν αντιληπτές πολύ αργά. Επομένως, ας ενημερωθούμε για την Ευρώπη, τις Ευρωεκλογές και ας μην αφήσουμε την τύχη μας στα χέρια άλλων. Ψηφίζω σημαίνει κερδίζω (ένα καλύτερο μέλλον, περισσότερες ευκαιρίες) ανεξάρτητα από τις πολιτικές πεποιθήσεις του καθενός.

230 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων