Ευρωπαϊκές Εκλογές: Άνοδος της Ακροδεξιάς στους Νέους Ψηφοφόρους

Έγινε ενημέρωση: 4 Απρ 2020

Οι Ευρωπαϊκές Εκλογές ολοκληρώθηκαν με νίκη της ΝΔ και δεύτερη θέση για τον ΣΥΡΙΖΑ. Για πρώτη φορά φέτος ψήφισαν 100.000 νέοι ηλικίας δεκαεφτά ετών και τα αποτελέσματα των επιλογών τους είναι ενδιαφέροντα, αλλά και ανησυχητικά για το πως επιλέγουν να εκφράσουν την αγανάκτησή τους. Τρίτο κόμμα στις προτιμήσεις των νέων 17-24 τερμάτισε η Χρυσή Αυγή, ένα κόμμα που έχει ναζιστικές αντιλήψεις και είναι φανερά ευρωσκεπτικιστικό.


Τρίτο Κόμμα η Χρυσή ΑυγήΆνοδος των ποσοστών της Χρυσής Αυγής

Ένα εύλογο ερώτημα που προκύπτει από τα ανοδικά ποσοστά της ΧΑ στους νέους είναι για ποιον λόγο γίνεται αυτό; Θέλουν να εκφράσουν την δυσαρέσκειά τους προς τα μεγάλα κόμματα, πιστεύουν στις ιδέες του ακροδεξιού κόμματος ή δεν υπήρξε ενημέρωση ως προς τις ιδέες στις οποίες πιστεύουν τα ελληνικά κόμματα; Πολλοί αναλυτές θεωρούν πως επικρατέστερη περίπτωση είναι η πρώτη, αλλά πρέπει να προστεθεί πως ίσως τα τόσο μεγάλα ποσοστά της ΧΑ οφείλονται στην δυσαρέσκεια από τα μεγάλα κόμματα σε συνδυασμό με την έλλειψη ενημέρωσης για τις ιδέες του κόμματος αυτού. Οι νέοι, ειδικά των ηλικιών 17-24, έχουν ζήσει την κρίση με έναν ιδιαίτερο τρόπο. Αρχικά, έχουν δει τους γονείς και τους κοντινούς ανθρώπους τους να επηρεάζονται βαθιά από τις πολιτικές των δύο μεγάλων κομμάτων (ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ). Μια μεγάλη μερίδα αυτών έχει αναπτύξει μια "αντιπάθεια" προς αυτά τα κόμματα και για αυτό δεν τα ψηφίζει προτιμώντας να δείξει την δυσαρέσκεια αυτή μέσω της ψήφου στην ελληνική ακροδεξιά. Σε συνδυασμό, όμως, με αυτόν τον παράγοντα έρχεται να προστεθεί και η έλλειψη ενημέρωσης για τις ιδέες του κόμματος αυτού. Η Χρυσή Αυγή φροντίζει στα τηλεοπτικά της σποτ να προωθεί ιδεολογίες με τις οποίες συμφωνεί ο λαός και ταυτόχρονα ιδεολογίες που δεν υποστηρίζουν μεγάλα κόμματα. Παραδείγματος χάριν, τα πρόσφατα σποτ της αφορούν το μακεδονικό και την κατάργηση της συμφωνίας των Πρεσπών με την οποία διαφωνεί ένα μεγάλο μέρος των Ελλήνων. Ένας νέος, ο οποίος θα αρκεστεί σε αυτό το σποτ και δεν θα κάνει περαιτέρω έρευνα για τις υπόλοιπες ιδέες του κόμματος θα τεθεί υπέρ του.Η Ευρώπη σε κίνδυνο

Έλλειψη ενδιαφέροντος για ενημέρωση από τους νέους
Ένας ακόμη από τους λόγους που οι νέοι ψήφισαν με ενισχυμένα ποσοστά την Χρυσή Αυγή είναι η έλλειψη ενημέρωσης από την πλευρά τους. Οι νέοι έχουν την ευκαιρία να επισκεφτούν τα site των κομμάτων για να ενημερωθούν για τις θέσεις τους ή τα site της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να δουν σε ποιόν Ευρωπαϊκό συνασπισμό ανήκουν τα εθνικά μας κόμματα. Αρχικά, η ΧΑ είναι ένα κόμμα κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εθνοκεντρικό. Έχει αναχρονιστικές απόψεις πάνω σε θέματα όπως τα δικαιώματα της γυναίκας, την ειρήνη, τα δικαιώματα των θρησκευτικών μειονοτήτων και πολλά άλλα. Ένας νέος δεν τα γνωρίζει αυτά εάν δεν ερευνήσει, εάν δεν ενδιαφερθεί να ενημερωθεί για τις θέσεις των κομμάτων της χώρας του. Θα αρκεστεί στα τηλεοπτικά σποτ των κομμάτων που εννοείται προβάλλουν μόνο τις θετικές τους όψεις.


Άνοδος της Ελληνικής Λύσης

Ένα ακόμη εθνικιστικό κόμμα το οποίο έκανε την εμφάνισή του είναι η Ελληνική Λύση που συγκέντρωσε ποσοστό 2.7% στους νέους ηλικιών 17-24. Καταλαβαίνουμε, λοιπόν, πως το εθνικιστικό-ακροδεξιό ρεύμα στην Ελλάδα συγκέντρωσε 16%. Παρόμοια κόμματα κέρδισαν στις Ευρωεκλογές στις χώρες τους, όπως αυτό της Μαρί Λεπέν στην Γαλλία και του Ούγγρου Πρωθυπουργού, ο οποίος μάλιστα σημείωσε 56%. Οι λαοί της Ευρώπης θέλουν να δώσουν ένα μήνυμα. Υπάρχει έντονη δυσφορία των Ευρωπαίων στις πολιτικές λιτότητας και στην ηγεμονία της Γερμανίας, η οποία εκφράζεται με ψήφο στην ακροδεξιά και στον Ευρωσκεπτικισμό. Οι ηγέτες της Ευρώπης θα έχουν να αντιμετωπίσουν πολλές δυσκολίες με τον σχηματισμό και την νέα σύσταση του Ευρωκοινοβουλίου και θα πρέπει να βρουν τρόπους, ώστε τα ποσοστά των κομμάτων αυτών να μειωθούν, γιατί Ευρωσκεπτικισμός και Ευρώπη είναι δύο λέξεις που δεν πηγαίνουν μαζί. Μέχρι τότε εμείς, ως πολίτες, πρέπει να ενημερωνόμαστε και να ψηφίζουμε, όχι εκδικητικά, αλλά με σύνεση.


262 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων