Η Άνοδος των Concept Shops στην Ελληνική Οικονομία

Ενημερώθηκε: 4 Απρ 2020

Η τελευταία δεκαετία είδε την οικονομία της Ελλάδας να αντιμετωπίζει πολλές δυσκολίες και να λειτουργεί σαν ένα τρενάκι roller-coster. Παρόλα αυτά υπάρχουν οι νέοι επιχειρηματίες που στην Ελλάδα της κρίσης τολμούν να επενδύσουν σε φρέσκα επιχειρηματικά σχέδια και να αλλάξουν τα δεδομένα της Ελληνικής αγοράς. Μια πρωτοπορία στον χώρο του εμπορίου είναι η ξαφνική άνοδος, τα τελευταία χρόνια, των concept shops. Τα καταστήματα αυτά διαθέτουν ένα συγκεκριμένο είδος προϊόντων (συνήθως ενδύματα), τα οποία εντάσσονται σε ένα γενικό θέμα (concept). Απευθύνονται σε συγκεκριμένα και διαφορετικά ακροατήρια και περιέχουν επιλεγμένα προϊόντα από σχεδιαστές, ώστε το concept τους να είναι επιτυχημένο.Στην σύγχρονη Ελλάδα των εμπορικών καταστημάτων και των αλυσίδων ρουχισμού φαίνεται πως μια νέα τάση κάνει την εμφάνιση της. Νέοι επιχειρηματίες επενδύουν στην ίδρυση των concept shops, τα οποία διαθέτουν ξεχωριστά προϊόντα και προσφέρουν στον καταναλωτή μια προσωποποιημένη εμπειρία. Το πιο συχνό μοντέλο ενός concept shop είναι ο συνδυασμός μόδας με τέχνη. Ο καταναλωτής μπορεί να συνδυάσει δύο εμπειρίες σε ένα μόνο μαγαζί. Έργα τέχνης πωλούνται σε ευνοϊκές τιμές και εκλεκτά κομμάτια ρουχισμού είναι διαθέσιμα για αυτούς που θα επιλέξουν να τα εμπιστευτούν. Ας δούμε τα πράγματα, όμως, πιο αναλυτικά...

Το Ελληνικό Παράδειγμα - Συνέντευξη με τον ιδιοκτήτη του NARTe.31 στην Κέρκυρα
Ένα ξεχωριστό concept shop βρήκαμε στην Κέρκυρα. Το NARTe.31 και ο ιδιοκτήτης του Νίκος Κασίμης μας καλωσόρισαν και μιλήσαμε για τα concept shops στην Ελλάδα, την μόδα, την τέχνη και πολλά άλλα. Όταν κάποιος μπαίνει στο NARTe.31 καταλαβαίνει αμέσως για ποιον λόγο ανήκει στην κατηγορία των concept shops. Η μόδα συνδυάζεται άψογα με έργα τέχνης, δημιουργήματα του κ. Κασίμη. Τα είδη ρουχισμού είναι προϊόντα Ελληνίδων σχεδιαστριών που συναγωνίζονται σε τιμή και ποιότητα επώνυμα brands και ακολουθούν τις τάσεις της μόδας.


Θέλω να συνδυάσω τα δύο στοιχεία στα οποία έχω εμπειρία και αγαπώ πολύ, δηλαδή την μόδα και την τέχνη

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο κ. Κασίμης επέλεξε τον δρόμο του concept shop και όχι ενός συμβατικού καταστήματος ρουχισμού ή έργων τέχνης. Επίσης, ένα concept shop αλλάζει θέμα συχνά, οπότε παρέχεται η δυνατότητα εναλλακτικών επιλογών για τους καταναλωτές και οι ίδιοι βιώνουν μια διαφορετική εμπειρία όταν το επιλέγουν για τις αγορές τους. Ο καταναλωτής, με λίγα λόγια, έχει την δυνατότητα πρόσβασης σε νέα προϊόντα και concepts αρκετά συχνά. Αυτήν την περίοδο το concept του NARTe.31 είναι Art+Fashion, δηλαδή τέχνη και μόδα.Πιστεύετε ότι τα concept shops έχουν μέλλον στην Ελλάδα;"Πιστεύω σε αυτό το project και για αυτό η ιδέα μου έγινε πράξη, γιατί μπορεί να συνδυάσει με απόλυτη αρμονία δύο ή και περισσότερα στοιχεία. Επίσης, παρατηρείται μεγάλη ανάγκη για διαφοροποίηση από το εμπορικό. Ο κόσμος αναζητά το διαφορετικό και θέλει να στηρίξει Ελληνίδες σχεδιάστριες και προϊόντα. Κάτι τέτοιο μπορεί να πραγματοποιήσει στο NARTe.31, όπου φιλοξενούνται Ελληνίδες σχεδιάστριες σε προσιτές τιμές".Προχωρώντας την συζήτηση με τον κ. Κασίμη τον ρώτησα για ποιον λόγο πιστεύει πως το concept shop του έχει ανοδική πορεία και ποια θα ήταν η συμβουλή του σε νέους - εκκολαπτόμενους επιχειρηματίες που σκέφτονται να ανοίξουν ένα concept shop. "Το κάθε καινούργιο εγχείρημα θέλει το χρόνο του για να συστηθεί στο κοινό. Η ανοδική πορεία δεν οφείλεται μόνο στο προϊόν και στην παρουσίασή του, αλλά και στον ίδιο τον ιδιοκτήτη. Το μαγαζί δεν αποκτά δηλαδή προσωπικότητα μόνο από τα προϊόντα του, αλλά και από τον ιδιοκτήτη του". Απαραίτητες είναι και οι πολλές ώρες δουλειάς εντός και εκτός της επιχείρησης, πράγμα που συνειδητοποίησα με την είσοδό μου στο concept shop. Το "στήσιμο" ενός τέτοιου καταστήματος, με επιλεγμένα ελληνικά προϊόντα ρουχισμού και έργα τέχνης σίγουρα απαιτεί πλήρη αφοσίωση.


Όσον αφορά τους νέους επιχειρηματίες, η συμβουλή του κ. Κασίμη είναι πως πρέπει να είναι ο εαυτός τους, ώστε το μαγαζί να διαθέτει προσωπικότητα και επίσης να έχουν μοναδικές και πρωτοποριακές ιδέες που θα προσελκύσουν το κοινό και θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη της επιχείρησης.

Κατά την διάρκεια της συζήτησης μας με τον κ. Κασίμη στάθηκα σε μια φράση που χρησιμοποίησε μιλώντας για το πως πρέπει να προσεγγίζουν οι νέοι επιχειρηματίες το κοινό τους και πραγματικά μπορεί να φέρει την διαφορά σε μία επιχείρηση."Ένα ρητό που έχω πάντα στο μυαλό μου και χρησιμοποιώ και ως συμβουλή προς τους νέους επιχειρηματίες είναι πως δεν πρέπει να αντιμετωπίζουν το κοινό τους σαν πελάτες, αλλά σαν φίλους. Εγώ δεν έχω πελάτες, αλλά φίλους".


Ενίσχυση της Ελληνικής Οικονομίας μέσω του concept shop
Ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της λειτουργίας των concept shops είναι πως όπου και να βρίσκονται στηρίζουν την τοπική αγορά. Ένα concept shop στην Αγγλία θα στηρίξει Αγγλικά προϊόντα, ένα που βρίσκεται στην Δανία θα στηρίξει Δανέζικα προϊόντα και αντιστοίχως ένα Ελληνικό concept shop επιχειρεί να στηρίζει Έλληνες και Ελληνίδες καλλιτέχνες και σχεδιαστές. Στόχος του NARTe.31 είναι να ντύσει την γυναίκα αλλά και τον προσωπικό της χώρο στο κομμάτι της διακόσμησης και του art. Δηλαδή στο NARTe.31 φιλοξενούνται νέοι σε ηλικία και στον χώρο καλλιτέχνες και σχεδιαστές που σε τιμές και σε ποιότητα συναγωνίζονται εμπορικά επώνυμα brands και ακολουθούν τις τάσεις της μόδας, χωρίς να υπάρχει κανένα κενό ή μειονέκτημα, επειδή είναι Έλληνες και Ελληνίδες. Μέσα στο κατάστημα υπάρχουν και πολλές δημιουργίες του ίδιου του κ. Κασίμη, όπως αξεσουάρ, καθώς και έργα τέχνης. Ρωτώντας τον ποιος είναι ο στόχος του για το μέλλον μου απάντησε πως ευελπιστεί ότι στο κοντινό μέλλον πέρα από το κομμάτι του art θα μπορέσει να παρουσιάσει μια σειρά ρούχων με την δική του υπογραφή.Το NARTe.31 Concept Shop βρίσκεται στην παλαιά πόλη της Κέρκυρας, στην οδό Αγίων Πάντων 31 και μπορείτε να επισκεφτείτε τα social media του σε Facebook και Instagram (NARTe.31). Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Κασίμη που δέχτηκε να μας παραχωρήσει αυτήν την συνέντευξη και που μας υποδέχτηκε στην επιχείρησή του.


1100 προβολές0 σχόλια