Η έρευνα της ΕΛΑΣ για την απειλή της δημόσιας υγείας μέσω Social Media

Γράφει η Δήμητρα Χαρέλη


Καθημερινά, ανακοινώνονται νέα μέτρα από την κυβέρνηση με αποτέλεσμα να σφίγγει ασφυχτικά ο κλοιός για τα άτομα που δεν έχουν προχωρήσει ακόμα σε διαδικασίες εμβολιασμού. Άλλο ένα νέο καθεστώς μέτρων εγκαινιάστηκε σχετικά με τον τρόπο που θα λειτουργήσουν οι κλειστοί χώροι από δω και στο εξής, και ήδη υπήρξαν πρώτα δείγματα αντιδράσεων.Το εισιτήριο για έναν μη εμβολιασμένο είναι η απόδειξη εργαστηριακών τεστ ( rapid ή μοριακού) με δική του οικονομική επιβάρυνση ή έγγραφο που να αποδεικνύει πως έχει νοσήσει από τον covid 19 σε διάστημα 6 μηνών. Και κάπως έτσι διαδραματίζεται το τελευταίο διάστημα μπροστά στα μάτια μας ένα θέατρο παραλογισμού που εμπεριέχει τα πάντα: από αρνητές του εμβολίου οι οποίοι αποφάσισαν να κάνουν τη δική τους επανάσταση και να πάνε κόντρα στα συλλογικά μέτρα που έχουν ανακοινωθεί, μέχρι πλαστά πιστοποιητικά τα οποία κρύβουν κυκλώματα και χρηματικές καταχρήσεις.


Ασφαλώς η απόφαση να κάνει κάποιος το περιβόητο εμβόλιο αποτελεί επιλογή και συνειδητό βήμα του καθενός. Η προστασία όμως της δημόσιας υγείας είναι καθήκον όλων και δε χωρά κανένα περιθώριο αναβολής. Κάτι τέτοιο επιβεβαιώνεται από τα δεδομένα που δημοσιοποιούνται καθημερινά για την κατάσταση των ΜΕΘ.


Για την απειλή της δημόσιας υγείας ερευνά η ΕΛΑΣ


Σ ’αυτά τα πλαίσια λοιπόν η ΕΛΑΣ προχωρά σε μία νέα έρευνα. Το Σάββατο δόθηκε εντολή στον Διευθυντή της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεωδορικάκο.


Το ζητούμενο ήταν να αποδειχθεί κατά πόσο διάφορες ιστοσελίδες και γενικότερα τα σύγχρονα social media είναι ικανά να αποπροσανατολίσουν κόσμο πάνω σ’ αυτό το τόσο ευαίσθητο ζήτημα. Τα στοιχεία που θα προκύψουν θα αποσταλούν στη Δικαιοσύνη, η οποία θα κρίνει αν παίρνουν διαστάσεις ποινικών αδικημάτων. Υπάρχουν άραγε επικίνδυνες αναρτήσεις, οι οποίες έχουν τη δύναμη να στρέψουν το κοινό ενάντια στη δημόσια υγεία; Προσφάτως ήρθε στη δημοσιότητα ένα έγγραφο το οποίο είναι αποδεικτικό χρηματικής απάτης.


παραπληροφόρηση
Πηγή: cnn.gr

«Πρέπει να διερευνηθεί ποιοι κρύβονται πίσω από αυτές τις ιστοσελίδες που αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία»


Αυτό ήταν το μήνυμα που Υπουργού Προστασίας του πολίτη για το συγκεκριμένο ζήτημα. Στα πλαίσια αυτής της αναζήτησης η ΕΛΑΣ κατάφερε να εξασφαλιστεί σημαντικό ηχητικό ντοκουμέντο το οποίο αποκαλύπτει με λεπτομέρειες τον τρόπο με τον οποίο προτρέπουν πολίτες σε παράνομες πράξεις. Στο ηχητικό μήνυμα δίνεται αγώνας προκειμένου ο συνομιλητής να πειστεί να καταβάλει χρήματα.


Επόμενο βήμα είναι να ανακαλύψουν την ταυτότητα εκείνων που δε διστάζουν να δίνουν νομικές συμβουλές για τόσο σοβαρά ζητήματα. Και ασφαλώς δε μένουν μόνο εκεί καθώς υπόσχονται «ασυλία» και κάλυψη από τα νέα μέτρα με ανάλογο οικονομικό αντάλλαγμα. Για τον λόγο αυτό έχει δημιουργηθεί ανάλογο κοστολόγιο. Στη συνέχεια όποιος αποφασίσει να καταβάλλει τα συγκεκριμένα οικονομικά ποσά, περιμένει μεταφορά εγγράφων σε διάφορες δημόσιες υπηρεσίες. Ο απώτερος σκοπός είναι η διεκδίκηση αποζημιώσεων ή επιβολή προστίμων σε δημόσιους υπάλληλους και κρατικούς λειτουργούς.


Οι απάτες των Social Media από τις οποίες κινδυνεύεις


Διανύουμε την εποχή άνθησης των online χρηματικών συναλλαγών. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρουσιάζονται ως πλούτος αστείρευτης γνώσης και ενημέρωσης. Παράλληλα με λίγη καθυστέρηση για την Ελλάδα έχει εισβάλει η ηλεκτρονική αγορά σε διάφορες πλατφόρμες των social media, ειδικά για την περίοδο της καραντίνας και μετά.


Ο Βασίλης Παπακώστας, ο Διευθυντής της Δίωξης Ηλεκτρονικού εγκλήματος σχολιάζει τα εξής για τη νέα κατάσταση:


«Όλοι στραφήκαμε προς αυτή την αγορά, δεν είναι κακό που το κάναμε, απλά πρέπει να τηρούμε κάποια μέτρα και να κάνουμε κάποια έρευνα στις αγορές μας για να μην πέσουμε θύματα».


Η διαφορά αυτής της μορφής συναλλαγών από τις φυσικές είναι ότι πλέον διακρίνεται έντονα κάποιο είδους χειραγώγησης. Τα χρονικά περιθώρια και τα deadlines γίνονται πιο έντονα μέσω ειδοποιήσεων και μηνυμάτων. Ο κύριος Παπακώστας τονίζει σε δήλωση του πως τα θύματα μίας ηλεκτρονικής απάτης δεν έχουν ηλικιακό όριο. Σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η ατομική ενημέρωση και η προσοχή. Οι συνηθέστερες ηλεκτρονικές απάτες έχουν τη μορφή συνημμένου μηνύματος και ζητά με μορφή επείγοντος προσωπικούς κωδικούς και στοιχεία. Για άτομα που δεν είναι εξοικειωμένα με την τεχνολογία αυτό αποτελεί σίγουρα μία καλοστημένη παγίδα, στην οποία πέφτουν με μεγάλη ευκολία.


απάτες από social media

Μία πρόσφατη αποκάλυψη απάτης που έγινε αφορούσε την αλίευση των στοιχείων εισόδου σε λογαριασμούς. Το πρόσχημα είναι η ολοκλήρωση της επίσημης πιστοποίησης των στοιχείων. Πλήθος καταγγελιών κατέφτασε στη δίωξη τους τελευταίους μήνες.


Οι συμβουλές της ΔΔΗΕ προς τους παραλήπτες τέτοιων ειδοποιήσεων είναι οι εξής:


  1. Να μην ανταποκρίνονται σε τέτοιους συνδέσμους και μηνύματα.

  2. Σε καμία περίπτωση να μη γίνεται καταχώριση προσωπικών δεδομένων και στοιχείων.

  3. Η είσοδος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ας γίνεται με τη χρήση ενός νέου mail.

  4. Ασφάλιση των λογαριασμών με ισχυρούς κωδικούς.


Το ηλεκτρονικό ψάρεμα μπορεί να πάρει διάφορες μορφές και τα θύματα του γίνονται ολοένα και περισσότερα. Χαρακτηριστική περίπτωση ήταν η απάτη του περασμένου έτους στην Καβάλα. Δύο άτομα κατάφεραν να αποσπάσουν το ποσό των 7.500 ευρώ με την πρόφαση αγοράς μηχανήματος. Η ανάρτηση αγγελίας είχε πραγματοποιηθεί σε σελίδα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και το θύμα της πλεκτάνης δεν παρέλαβε ποτέ την αγορά του ενώ κατέθεσε το υπέρογκο ποσό στην τράπεζα.


Οι νέες απάτες περιστρέφονται γύρω από την ανησυχία του κόσμου και τις αμφιβολίες για την αξιοπιστία του εμβολίου. Εκμεταλλευόμενοι την παρούσα κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με την ανακοίνωση των νέων μέτρων υπόσχονται ασυλία απ’ αυτά.


Οποιαδήποτε ιδιότητα και αν χαρακτηρίζει κάποιον σε καμία περίπτωση δεν του δίνει την ικανότητα να απαλλάσσει από τα νέα μέτρα κανέναν. Στην απάτη που ερευνά η Ελληνική Αστυνομία εκτός από την οικονομική κατάχρηση, συμβαίνει κάτι εξίσου σημαντικό. Καλλιεργείται μία κουλτούρα αντίστασης απέναντι στα μέτρα της κυβέρνησης.


Το κίνημα των αντιεμβολιαστών χρησιμοποιεί τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης γνωρίζοντας πως πλέον αποτελεί την πρώτη επιλογή ενημέρωσης, κυρίως για εκείνους που διατηρούν επιφυλακτική στάση στη λύση του εμβολιασμού. Κάτι τέτοιο εξάλλου είναι επίσημα εξακριβωμένο από την έρευνα που πραγματοποίησε η Eurofound. Η συγκεκριμένη Ευρωπαϊκή Υπηρεσία μέσω της συλλογής ερωτηματολογίων και των απαντήσεων του ανακοίνωσε πως το 40% αυτών επιλέγουν το διαδίκτυο για την ενημέρωση γύρω από συγκεκριμένο ζήτημα.


παραπληροφόρηση από social media
Πηγή: Eurofound

Η σχέση εμπιστοσύνης προς τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης έχει κλονιστεί και πολλοί είναι αυτοί που τα αποφεύγουν. Στα πλαίσια ενός τέτοιου φαινομένου δεν ήταν δύσκολο να σχηματιστούν κοινότητες απάτης και να εκμεταλλευτούν τη γενικότερη σύγχυση που επικρατεί.
Πηγές:

Kathimerini.gr

ertnews.gr

newpost.gr

ethnos.gr

lawandorder.gr

71 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων