Η Ατομική Ευθύνη Δεν Πρέπει να Έχει Εξαιρέσεις

Από την αρχή της πανδημίας του Κορωνοϊού έχει τονιστεί από επιστήμονες, αλλά και από την πολιτική ηγεσία της χώρας μας πως καθένας από εμάς πρέπει να επιδείξει ατομική ευθύνη και να τηρήσει τα μέτρα, τα οποία κατά καιρούς επιβάλλονται για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας στην Ελλάδα. Εννοείται πως κάτι τέτοιο είναι το φυσιολογικό και πρέπει να τηρείται από κάθε πολίτη, ανεξάρτητα της θέσης του και της εξουσίας που διαθέτει. Αυτό αποδεικνύεται αρκετά δύσκολο, όμως για την πολιτική ηγεσία της χώρας μας, η οποία - ανεξαρτήτως κομμάτων- δείχνει να μην τηρεί ευλαβικά τα μέτρα για την προστασία από τον Covid-19.Ο συνωστισμός στα εγκαίνια της πλατείας ΟμονοίαςΤον Μάιο του 2020 η νέα και αναδιαμορφωμένη πλατεία Ομονοίας εγκαινιάστηκε από τον Δήμαρχο Αθηνών, Κώστα Μπακογιάννη. Η διαχείριση, όμως, των εγκαινίων προξένησε δυσάρεστες εικόνες, εν μέσω της πανδημίας, οι οποίες σχολιάστηκαν από τα ελληνικά ΜΜΕ και υπήρξε και απάντηση του κυρίου Μπακογιάννη, όπου παραδέχτηκε το λάθος του. Το λάθος σε αυτήν την περίπτωση δεν είναι, εννοείται, πως εγκαινιάστηκε ένα νέο έργο που έδωσε ομορφιά σε ένα κεντρικό σημείο της πρωτεύουσας, αλλά ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίστηκε επικοινωνιακά η Δημαρχεία την "εκδήλωση".


Εβδομάδες πριν, η Δημαρχεία εξέδιδε ανακοινώσεις για τα εγκαίνια και λίγες ημέρες νωρίτερα, οι ανακοινώσεις αυτές, για την αλλαγή ενός κεντρικού σημείου της Αθήνας προσέλκυσαν κόσμο, ο οποίος τελικά ήταν εκεί την ημέρα που παρουσιάστηκε η "νέα Ομόνοια". «Τα άκουσα κανονικά. Και όταν τα ακούς, δεν κρύβεσαι, συζητάς και παραδέχεσαι το λάθος», αναφέρει ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, απαντώντας στην κριτική για τον συνωστισμό στην πλατεία Ομονοίας.Το δείπνο Πολάκη σε φιλικό σπίτιΤον Νοέμβριο του 2020, εν μέσω επιβολής lockdown, ο πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας δείπνησε σε φιλικό σπίτι του και μοιράστηκε τις στιγμές αυτές με τους ακόλουθούς του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι αντιδράσεις ήταν πολλές και προήλθαν από τον πολιτικό χώρο, αλλά και από τους πολίτες, μέσω των social media, στα οποία κατέκριναν τον πρώην υπουργό για απρεπή συμπεριφορά, η οποία δεν συμβαδίζει με τα μέτρα που πρέπει να τηρούνται από τους πολίτες σε καθημερινή βάση.


«Ο ιατρός και πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας κ. Παύλος Πολάκης, γράφει στα παλιά του τα παπούτσια τα μέτρα για την καταπολέμηση της πανδημίας και παρακινεί τους πολίτες να παρανομούν. Αν αυτό δεν αποτελεί κεντρική γραμμή από τον κ. Τσίπρα, τότε οφείλει άμεσα να διαγράψει τον κ. Πολάκη από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ». Αυτός ήταν ο σχολιασμός από πλευράς της κυβέρνησης, των φωτογραφιών του κυρίου Πολάκη, ο οποίος διαβεβαίωσε πως είχε κάνει τεστ Κορωνοϊού και είχε βγει αρνητικό, πράγμα το οποίο μπορεί πάλι να διχάσει, καθώς πολλοί από εμάς δεν έχουμε την καθημερινή πρόσβαση σε τεστ Κορωνοϊού που, εάν βγουν αρνητικά, θα μας εξασφαλίσουν την ελεύθερη διασκέδασή μας.Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Ικαρία


Σε περιόδους κρίσης και δύσκολων εποχών για μια χώρα, ο Πρωθυπουργός είναι αυτός που πρέπει να δίνει το φωτεινό παράδειγμα στους πολίτες. Αυτό δεν συνέβη στην περίπτωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος επισκέφθηκε την Ικαρία, όπου παρατηρήθηκαν εικόνες συνωστισμού κατά την υποδοχή του. Πέρα από αυτές τις εικόνες, ιδιαίτερα αρνητική εντύπωση προκάλεσε η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, σε τραπέζι βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, στο οποίο παρευρέθηκαν πάνω από 30 άτομα. Το συμβάν χαρακτηρίστηκε "ατυχές" από στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, αλλά δεν θα πρέπει να είμαστε τόσο ευγενικοί σε γεγονότα που προκαλούν οργή και θλίψη από την πλευρά των πολιτών, που στην πλειονότητά τους τηρούν τα μέτρα. Διεθνή ΜΜΕ, όπως η Guardian, το Politico και οι New York Times έγραψαν σχετικά άρθρα εκθέτοντας τις κινήσεις του Πρωθυπουργού.


Η εικόνα ενός Πρωθυπουργού να δειπνεί μαζί με άλλα τριάντα άτομα την ίδια ημέρα που επέβαλε περαιτέρω μέτρα για την καταπολέμηση της πανδημίας δεν μπορεί να χαρακτηριστεί απλά ατυχής, αλλά το λιγότερο ασεβής προς τους πολίτες.Η περίοδος που διανύουμε δοκιμάζει τις αντοχές μας, τα νεύρα μας και την υπομονή μας. Εδώ και ένα χρόνο παλεύουμε με έναν αόρατο εχθρό που μπορεί να μας στερήσει τις εξόδους μας, την χαρά μας και την υγεία μας. Επομένως, στην δύσκολη αυτή μάχη με τον Κορωνοϊό είναι και πρέπει να είναι απαιτούμενο από την πολιτική ηγεσία της χώρας μας, να διαθέτει σοβαρότητα, σεβασμό στα μέτρα που η ίδια επιβάλλει και οργάνωση του συστήματος υγείας για την σωστή και άμεση αντιμετώπιση του Covid-19.

Πηγές Φωτογραφιών: Huffington Post, AthensVoice & Avgi

244 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων