Η Αφρικανή Γυναίκα: Βία και Ελλειπή Δικαιώματα

Ενώ όλος ο κόσμος κινείται σε ρυθμούς καραντίνας και Κορωνοϊού, διάφορα σημαντικά θέματα εξελίσσονται ανά τον κόσμο. Ένα από αυτά είναι και η καθημερινή καταπάτηση των δικαιωμάτων της γυναίκας στην Αφρική. Παρόλο που οι κυβερνήσεις της ηπείρου έχουν κάνει τεράστια πρόοδο στην ψήφιση νόμων που κατοχυρώνουν βασικά δικαιώματα της γυναίκας, όπως αυτό της απαγόρευσης παραδοσιακών εγχειρήσεων στα γενετικά όργανα, οι γυναίκες της Αφρικής βιώνουν καθημερινά τους κινδύνους του βιασμού, της ενδοοικογενειακής βίας και της δυσκολίας πρόσβασης σε βασικές υγειονομικές δομές. Πως έχει η κατάσταση σήμερα στην Αφρική και τι συμβαίνει σε εκατομμύρια γυναίκες της Νοτίου Αφρικής λόγω του υποχρεωτικού εγκλεισμού στο σπίτι;


Μέχρι το 2003 δεν υπήρχε ένα ξεκάθαρο τοπίο για την προστασία των δικαιωμάτων της γυναίκας στην Αφρική. Θα μπορούσε ευθέως κανείς να πει πως η γυναίκα της Αφρικής δεν είχε κατοχυρωμένα δικαιώματα έως και το 2003. Εκείνη την χρονιά, λοιπόν, υπογράφεται ένα πολύ σημαντικό πρωτόκολλο, το Πρωτόκολλο Maputo, το οποίο κατοχυρώνει βασικά δικαιώματα της γυναίκας, όπως συμμετοχή στην πολιτική ζωή της χώρας, απαγόρευση της βίας κατά των γυναικών, απαγόρευση του γάμου σε μικρή ηλικία και πολλά άλλα. Μετά την υπογραφή του πρωτοκόλλου, η πλειονότητα των Αφρικανικών χωρών προχώρησε σε σταδιακή υιοθέτηση του πρωτοκόλλου στα εθνικά τους συντάγματα και άνοιξε ο δρόμος των γυναικείων δικαιωμάτων στην Αφρική.


Ακόμη όμως ένα περίπου 30% των χωρών της Αφρικής δεν έχει υιοθετήσει το πρωτόκολλο αυτό και σε χώρες, όπως το Σουδάν παρατηρείται ακόμη το φαινόμενο του γάμου στην νεαρή ηλικία ακόμη και των 10 ετών.


Που παρατηρούνται ανισότητες και καταπάτηση των δικαιωμάτων


Το 77% των χωρών της Αφρικής έχουν υπογράψει το πρωτόκολλο και το έχουν υιοθετήσει στα εθνικά τους συντάγματα. Αυτό θεωρητικά σημαίνει πως η πλειονότητα των αφρικανικών χωρών έχει βελτιώσει σημαντικά την προστασία των δικαιωμάτων της γυναίκας. Αυτό, βέβαια, δεν ισχύει πρακτικά, καθώς όπως δηλώνουν μέλη του οργανισμού "Equality Now" ακόμη και σε αυτές τις χώρες παρατηρούνται περιπτώσεις, όπου οι νόμοι αυτοί εφαρμόζονται με φειδώ και οι γυναίκες δεν χαίρουν πλήρους και άμεσης προστασίας. Εάν αυτό ισχύει στις χώρες που έχουν υιοθετήσει το πρωτόκολλο, μπορεί κανείς να καταλάβει ποιες είναι οι συνθήκες που επικρατούν στο 23% των χωρών που ακόμη δεν αναγνωρίζουν βασικά δικαιώματα στις γυναίκες. Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, στο Σουδάν υπάρχουν περιπτώσεις κοριτσιών που αναγκάστηκαν σε γάμο στα 10 τους έτη και στην Τανζανία καταγράφηκαν περιπτώσεις αναγκαστικών γάμων στα 15 έτη.


Σε τόσο αυταρχικές περιοχές η βία κατά των γυναικών δεν αποτελεί αδίκημα και ένα μεγάλο ποσοστό νεαρών κοριτσιών αναγκάζεται σε ανήλικους γάμους. Μάλιστα σε χώρες, όπως η Αλγερία η έκδοση διαζυγίου μπορεί να γίνει μόνο από την πλευρά του άνδρα και δεν αναγνωρίζεται δικαίωμα διαζυγίου στην γυναίκα.


Ο Κορωνοϊός αύξησε την βία κατά των γυναικών στην Αφρική


Σύμφωνα με δηλώσεις του Προέδρου της Νοτίου Αφρικής υπάρχει έκρηξη της βίας κατά των γυναικών λόγω της υποχρεωτικής παραμονής τους στις οικίες τους, με τους βίαιους συντρόφους τους. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δημοσίευσε η κυβέρνηση της Νοτίου Αφρικής, από τις 27 Μαρτίου έως και τις 13 Απριλίου οι αρχές προχώρησαν σε 148 συλλήψεις ανδρών που φέρθηκαν βίαια στις γυναίκες τους είτε βιάζοντάς τες είτε ξυλοκοπώντας τες βίαια. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως πολλές γυναίκες βρίσκονταν ήδη σε καθεστώς υποχρεωτικού γάμου πριν εκδοθεί το πρωτόκολλο Maputo και έχουν παραμείνει στους βίαιους γάμους τους. Επομένως, μέσα σε ένα καθεστώς εγκλεισμού, οι άνδρες τους, επιτίθενται ακόμη πιο συχνά σε αυτές, μέσα στις οικίες τους.


Ο Πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής προχώρησε και στην ανάδειξη της υπόθεσης της Mama Ngenzeni Zuma, η οποία βιάστηκε από μια ομάδα αντρών που προσποιούμενοι τους αστυνομικούς, εισήλθαν στην οικία της, την βίασαν ομαδικά και αργότερα προχώρησαν στην δολοφονία της. Ο ηγέτης της Νοτίου Αφρικής τόνισε πως τέτοιες πράξεις θα τιμωρούνται και δεν θα περνούν απαρατήρητες. Επίσης, απέδωσε φόρο τιμής στην Constable Percy Ramalepe, η οποία δολοφονήθηκε ενώ καλούσε για βοήθεια έπειτα από συνεχή βία στο σπίτι της.


Το θέμα πήρε τόσο έντονες διαστάσεις που ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ "ανέβασε" ένα βίντεο στα social media του οργανισμού, στο οποίο παρακαλεί όλες τις κυβερνήσεις να φροντίσουν την ασφάλεια των γυναικών εκεί που πρέπει να νιώθουν περισσότερο ασφαλείς, δηλαδή στα ίδια τους τα σπίτια.


Ένα ακόμη σοβαρό ζήτημα που προκύπτει είναι πως εκατοντάδες γυναίκες που υποχρεώθηκαν σε γάμο, αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο μια ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης έπειτα από βιασμό από τους συζύγους τους. Οι νόμοι της Αφρικής, στην πλειονότητα της ηπείρου, παρέχουν το δικαίωμα στις γυναίκες να λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή αντισύλληψης. Με την καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας σε ισχύ είναι πολύ δύσκολο για τις γυναίκες να εξασφαλίσουν μια επαρκή ποσότητα τέτοιων φαρμακευτικών αγωγών. Παρόλο που τους δίνεται η δυνατότητα να εξέλθουν από την καραντίνα για ιατρικούς σκοπούς, οι ίδιες δηλώνουν πως φοβούνται την πιθανότητα να πέσουν θύματα αστυνομικής βίας, η οποία έχει πάρει εντολή να κρατά τους ανθρώπους μέσα στα σπίτια τους.


Την ώρα που ο υπόλοιπος κόσμος ανησυχεί για την επέκταση του Κορωνοϊού και τα προβλήματα που θα δημιουργήσει στην διεθνή οικονομία, οι γυναίκες της Αφρικής έχουν να αντιμετωπίσουν και τον βίαιο άνδρα τους εν μέσω υποχρεωτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας. Γιατί έχουμε αφήσει τις ειδήσεις για ολόκληρες ηπείρους, όπως η Αφρική, να ξεφεύγουν από την ενημέρωσή μας; Ενώ εμείς οι ίδιοι βιώνουμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση, πρέπει να σκεφτόμαστε και συνανθρώπους μας, οι οποίες καθημερινά βρίσκονται σε μια λεπτή γραμμή μεταξύ ζωής και θανάτου. Ας εντάξουμε στην καθημερινή μας πολύωρη "βόλτα" στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης περισσότερη ενημέρωση και λιγότερη άσκοπη πληροφόρηση.111 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων