Η Εκπαίδευση σε Καιρό Πανδημίας

Γράφει η Ελένη Παπαβέντση


Αναμφίβολα, ο Κορωνοϊός έχει επιφέρει πολλές αλλαγές στην καθημερινή μας ζωή. Ένα σημαντικό ζήτημα είναι αυτό της εκπαίδευσης. Τα επιδημιολογικά δεδομένα μεταβάλλονται καθημερινά με την καταμέτρηση των κρουσμάτων και η ενημέρωση είναι συνεχής. Ο Μάρτης του ’21 βρίσκει τη χώρα μας, για ακόμα μια φορά, με αυξημένα κρούσματα. Μάλιστα, οι ειδικοί σημειώνουν ότι σε αυτό το κύμα της πανδημίας τα κρούσματα σε νέους και παιδιά είναι πολύ περισσότερα. Σε αυτό το πλαίσιο, πολλά σχολικά τμήματα ή ολόκληρες σχολικές μονάδες Α΄ βάθμιας και Β΄ βάθμιας εκπαίδευσης αναστέλλουν τη δια ζώσης λειτουργία τους.


Την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε την παράταση του ολικού lockdown στην Περιφερειακή Ενότητα Αττικής, Αχαΐας, και αρκετών ακόμη, μέχρι τις 8 Μαρτίου, καθώς και τις περιοχές που εντάσσονται πλέον στο «κόκκινο», δηλαδή στο επίπεδο του αυξημένου και του πολύ αυξημένου κινδύνου. Στις περιοχές αυξημένου κινδύνου, τα Νηπιαγωγεία, τα Δημοτικά και τα Γυμνάσια εξακολουθούν να λειτουργούν, ενώ κλειστά παραμένουν μόνο τα Λύκεια. Στις περιοχές πολύ αυξημένου κινδύνου όμως, παραμένουν κλειστά τα σχολεία όλων των βαθμίδων. Βέβαια, οι σχολικές μονάδες Ειδικής Αγωγής παραμένουν κανονικά ανοιχτές, ανεξαρτήτως του επιπέδου συναγερμού.Σε ορισμένες περιπτώσεις αναστέλλεται η λειτουργία σχολικών τμημάτων ή μονάδων. Καταρχάς, εάν υπάρξει κρούσμα σε ένα τμήμα, ο μαθητής αυτός απομονώνεται και υποχρεούται να παραμείνει σε καραντίνα, ενώ γίνεται απολύμανση στους αντίστοιχους σχολικούς χώρους. Αποφασίζεται η αναστολή λειτουργίας του συγκεκριμένου τμήματος, μετά από ενημέρωση του Διευθυντή Α΄ βάθμιας ή Β΄ βάθμιας Εκπαίδευσης, του Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της οικείας Περιφερειακής Ενότητας και του ΕΟΔΥ. Το ίδιο συμβαίνει και στην περίπτωση εμφάνισης κρουσμάτων σε περισσότερα από ένα τμήματα, οπότε και αυτά κλείνουν. Η σχολική μονάδα αναστέλλει συνολικά τη λειτουργία της μετά από καταγραφή τουλάχιστον τριών επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, τα οποία δεν συσχετίζονται εκτός αυτής, πχ με συγγένεια, με απόφαση των ανωτέρω αρμοδίων, αφού εκτιμηθεί ο επιδημιολογικός κίνδυνος.


Στα σχολεία τα οποία δεν μπορούν να λειτουργήσουν δια ζώσης λόγω κρουσμάτων Covid-19 σε μαθητές ή προσωπικό είτε, σε κάποιες περιπτώσεις, λόγω καιρικών συνθηκών, εφαρμόζεται τηλεκπαίδευση. Ο όρος αυτός περιγράφει την εκπαίδευση από απόσταση, η οποία υλοποιείται με τη χρήση των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών. Είναι ένας όρος που έχει κυριαρχήσει στην καθημερινότητα πολλών από εμάς, κυρίως των μαθητών και των εκπαιδευτικών. Μιλήσαμε με μαθητές και εκπαιδευτικούς τόσο της Α΄ βάθμιας όσο και της Β΄ βάθμιας Εκπαίδευσης και καταγράψαμε τα βιώματα και τις σκέψεις τους.


Γυρίζοντας ένα χρόνο πίσω, πριν το ξέσπασμα της πανδημίας Covid-19, δεν υπήρχε καμία υποδομή για εξ αποστάσεως εκπαίδευση με τη μορφή που τη γνωρίζουμε σήμερα. Υπήρχε το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο (ΠΣΔ), το οποίο αξιοποιήθηκε σε κάποιες περιπτώσεις, επικουρικά ως προς τη δια ζώσης διδασκαλία. Όταν το κλείσιμο των σχολικών μονάδων, πέρυσι τον Μάρτιο, φαινόταν να πλησιάζει, θα περίμενε κανείς να υπάρξει κάποια κινητοποίηση για προετοιμασία. Ωστόσο, όπως αναφέρει η Δέσποινα Πάντου, καθηγήτρια και Οργανωτική Γραμματέας Β΄ ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας, «δεν έγινε τίποτα, ούτε μία εβδομάδα πριν, ούτε τρεις ημέρες, κανένα σεμινάριο, καμία επιμόρφωση ή καθοδήγηση, τη στιγμή που κάποιοι εκπαιδευτικοί μπορεί να μην είχαν καν επαφή με τα ηλεκτρονικά μέσα».


Το πρώτο διάστημα από την αναστολή της δια ζώσης λειτουργίας των σχολείων, το Υπουργείο Παιδείας οργάνωσε την ασύγχρονη εκπαίδευση μέσω του ΠΣΔ. Βέβαια, αυτή δεν είχε χαρακτήρα υποχρεωτικό και αφορούσε στην επανάληψη της ύλης, με το διαμοιρασμό εκπαιδευτικού υλικού και την ανάθεση ασκήσεων. Η συνέχιση της διδασκαλίας της νέας ύλης, όμως, ήταν μια ανάγκη επιτακτική. Έτσι, μετά από περίπου έναν μήνα, οργανώθηκε η σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση, μέσα από την πλατφόρμα Webex.Ωστόσο, όπως τονίζει η Δέσποινα Πάντου, «υπήρχαν πολλά προβλήματα, τα οποία λύναμε μόνοι μας, χάρη στο πείσμα και την αγάπη μας, σε συνεργασία με τους μαθητές και τους γονείς». Τα κυριότερα από αυτά ήταν τεχνικής φύσεως, όπως η λειτουργία της ίδιας της πλατφόρμας. Οι εκπαιδευτικοί επίσης υπογραμμίζουν την έλλειψη τεχνολογικής υποδομής των μαθητών. Κάποιες οικογένειες δεν έχουν τη δυνατότητα αγοράς ενός υπολογιστή, ενός τάμπλετ ή τη δυνατότητα πρόσβασης στο διαδίκτυο. Άλλες οικογένειες ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές χωρίς δίκτυο ή σε ορεινές λ.χ. περιοχές όπου η ποιότητα του σήματος και της σύνδεσης είναι κάκιστη. Υπάρχουν, ακόμα, οικογένειες που έχουν περισσότερα από ένα παιδιά, αλλά διαθέτουν μία συσκευή ή έχουν κακό σήμα.


Από τα προαναφερόμενα προκύπτει μια έλλειψη ίσων ευκαιριών στην εκπαίδευση. «Λυπάμαι που αναγκάζομαι να το παραδεχτώ, αλλά αποτελεί πραγματικότητα» δηλώνει ο Ανδρέας Παπαβέντσης, διευθυντής Δημοτικού σχολείου και Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Α΄ βάθμιας και εξηγεί «γιατί έστω και ένα παιδί να μην μπορεί να έχει πρόσβαση, είναι πληγή για εμάς τους εκπαιδευτικούς». Η Πολιτεία, προκειμένου να επιλύσει ή να μετριάσει το πρόβλημα αυτό, δρομολόγησε την αποστολή λάπτοπ και τάμπλετ στα σχολεία, ώστε αυτά να διαμοιραστούν στους μαθητές που το έχουν ανάγκη, χωρίς όμως ακόμα να έχουν παραληφθεί όλα.


Από τα μέσα Νοεμβρίου 2020 τα σχολεία παρέμειναν κλειστά μέχρι τις 11 Ιανουαρίου 2021 για την Α΄ βάθμια και τη 1 Φεβρουαρίου για τη Β΄ βάθμια. «Αυτή τη φορά, η πλειονότητα της εκπαιδευτικής κοινότητας ήταν πιο καλά προετοιμασμένη και με την τηλεκπαίδευση» σημειώνει ο Ανδρέας Παπαβέντσης, ενώ επίσης δρομολογήθηκε η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών. Εξακολουθούσαν να υπάρχουν κάποια τεχνικά προβλήματα, αλλά η διδασκαλία της ύλης προχώρησε κανονικά.


Διαπιστώνουμε, τελικά, πως τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη δια ζώσης εκπαίδευση και επαφή. Εκπαιδευτικοί και μαθητές, λαχταρούν να βρίσκονται στο χώρο του σχολείου, ακόμη και αν φορούν μάσκες. Μάλιστα, πολλοί μαθητές της Γ΄ Λυκείου που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε «κόκκινες» περιοχές, ζητούν να ανοίξει το σχολείο τουλάχιστον για τη δική τους, ιδιαίτερα σημαντική, τάξη, με τις απαραίτητες αποστάσεις και όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας. Η Υφυπουργός Παιδείας, Ζέτα Μακρή, δήλωσε ότι στόχος του Υπουργείου Παιδείας είναι να πραγματοποιηθούν οι Πανελλαδικές εξετάσεις στην ώρα τους. Πάντως, το καθολικό άνοιγμα των σχολείων είναι ένα ζήτημα που χρήζει περαιτέρω συζήτησης και συνεχούς μελέτης.


Πηγές φωτογραφιών: naftemporiki.gr kathimerini.gr

153 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων