Η ζωοκτονία ως κακούργημα: Η πρώτη προφυλάκιση στην Ελλάδα

Γράφει η Δήμητρα Χαρέλη


ζωοκτονία ελλαδα

Έπειτα από πολλούς αγώνες και προσπάθειες της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας - ΠΦΟ, αναγνωρίστηκε επισήμως στη χώρα μας η ζωοκτονία από πλημμέλημα σε κακούργημα. Η πρώτη προφυλάκιση στην Ελλάδα επισφραγίστηκε πριν λίγες μέρες στην Πάτρα, μετά από καταγγελίες που καταγράφθηκαν για θανάτωση ζώου. Τη Δευτέρα 26 Ιουλίου 2021, συνελήφθη ένας 23χρονος νεαρός, ο οποίος προηγουμένως εθεάθη να κυκλοφορεί απροκάλυπτα με μία νεκρή γάτα στους δρόμους.


Στα χέρια του κρατούσε και τη λεπίδα την οποία χρησιμοποίησε για να θανατώσει το άτυχο ζώο. Τόσο ο ανακριτής όσο και ο εισαγγελέας κατέληξαν ομόφωνα να οδηγηθεί σε προφυλάκιση εγκαινιάζοντας σκληρότερα μέτρα για τη θανάτωση ζώων. Έτσι, σημειώνεται μία σημαντική νίκη, η οποία εξασφαλίζει τον αυτονόητο σεβασμό και εκτίμηση του ανθρώπου απέναντι στα ζώα. Μία σημαντική νίκη, η οποία δικαιώνει την ατομική ευθύνη και την ατελείωτη αγάπη των φιλόζωων πολιτών.Κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει ακόμα μία τραγική περίπτωση ζωοκτονίας, από την οποία δεν έχει μεσολαβήσει και μεγάλο χρονικό διάστημα. Τον Ιούνιο του 2021 στη Ρόδο, βρέθηκε νεκρός σκύλος μέσα σε αυτοκίνητο μαζί με το σκοινί του απαγχονισμού του. Οι υπεύθυνοι αυτού του εγκλήματος είναι ένα ζευγάρι, το οποίο οδηγήθηκε αμέσως στο ΑΤ Νότιας Ρόδου. Στη συνέχεια παραπέμφθηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Ρόδου για την προβλεπόμενη ανάκριση. Εις βάρος τους προστέθηκε και το προβλεπόμενο χρηματικό πρόστιμο που ορίζει ο νόμος εκτός από την ποινική δίωξη, ενώ παράλληλα παραγγέλθηκε πραγματογνωμοσύνη και από την αρμόδια Κτηνιατρική Υπηρεσία.


Αν και η το τελευταίο διάστημα η ενημέρωση γύρω από το ζήτημα της ζωοκτονίας έχει ενισχυθεί, δυστυχώς παραμένουν άγνωστα τα πραγματικά ποσοστά κακοποίησης ζώων στην Ελλάδα. Τα αποτελέσματα ερευνών αποκαλύπτουν τρομακτικά νούμερα ζωοκτονιών. Τα συχνότερα θύματα, όπως έχει αναφερθεί είναι γάτες και σκύλοι. Παρά τα φρικιαστικά στατιστικά, δεν σημειώνεται δυστυχώς ανάλογος αριθμός καταγγελιών. Οι αγώνες και οι ατελείωτες προσπάθειες της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας αντικατοπτρίζονται στη βελτίωση της κατάστασης μόνο στα αστικά κέντρα όπως είναι η Αθήνα.


Περιοχές της επαρχίας όμως εξακολουθούν να μην προσαρμόζονται με το νομοθετικό πλαίσιο και τις επιταγές της ανθρώπινης λογικής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο βασανιστής από τα Χανιά, ο οποίος περίπου ένα χρόνο πριν ευνούχισε με τανάλια τον σκύλο του. Και πόσα άλλα περιστατικά που θα μείνουν για πάντα στην αφάνεια καθώς κάποιοι δεν αναγνωρίζουν ότι και τα ζώα αποτελούν συναισθανόμενα όντα.


Κακοποίηση ζώων
Στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ.

Τα στοιχεία που δημοσίευσε η ΕΛ.ΑΣ σχετικά με το βασανισμό και τη θανάτωση ζώων τα περασμένα έτη, διαδραμάτισαν καταλυτικό ρόλο στην αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου τα επόμενα χρόνια. Απροσπέραστο έτος μπορεί να χαρακτηριστεί το 2015, κατά το οποίο οι αρμόδιες Υπηρεσίες επιλήφθηκαν 833 περιπτώσεις κακοποίησης και θανάτωσης ζώων.


Νοέμβριος 2020: Η θανάτωση βασανισμένων ζώων ως κακούργημα και οι φόλες


ζωοκτονία στην ελλάδα

Ο Νόμος 4745 ψηφίστηκε το Νοέμβριο του 2020 και αποδίδει τη βαρύτητα που αξίζει σε όλες τις περιπτώσεις ζωοκτονίας στη χώρα μας, ενισχύοντας παράλληλα και την προστασία των ζώων. Στο συγκεκριμένο νόμο οδήγησαν τα αυξανόμενα ποσοστά κακοποίησης και θανάτωσης ζώων στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Εντός αυτού, περιλαμβάνονται ποινές για κακοποίηση, βασανισμό, εγκατάλειψη και θανάτωση ζώου.


Αναλυτικά:


  • Άρθρο 1 – Παράγραφος 2α: Ποινή κάθειρξης έως και δέκα έτη συνδυαστικά με χρηματική ποινή προβλέπεται για το φόνο ή το βασανισμό ζώων.

  • Άρθρο 8Παράγραφος 1: Η κακοποίηση ζώων τόσο και η εγκατάλειψη έκθετων ή αδέσποτων τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους και χρηματική ποινή .

  • Άρθρο 19: Στόχος του νόμου είναι το συμφέρον του ζώου. Βάσει αυτού προβλέπεται η οριστική αφαίρεση του ζώου από την κατοχή του παραβάτη και η άμεση μεταφορά του σε καταφύγιο αδέσποτων ζώων ή σε κάποια ενδιαφερόμενη φιλοζωική οργάνωση.

  • Άρθρο 21: Τα έσοδα όλων των προστίμων συγκεντρώνονται και διατίθενται προς βελτίωση των δημοτικών καταφυγίων ή κτηνιατρείων. Σε περίπτωση που αυτά δεν υπάρχουν τα έσοδα προορίζονται για τη δημιουργία τους.


Τον Μάϊο του 2021 το Υπουργείο Εσωτερικών, προχωρά στη σύσταση ακόμα μίας νομοθετικής πρωτοβουλίας υπέρ των αδέσποτων ζώων με τίτλο «Νέο πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς – Πρόγραμμα ΑΡΓΟΣ». Εντός αυτού, καταγράφονται λεπτομερώς περιπτώσεις κακοποίησης ζώων. Η συγκεκριμένη αναφορά έχει στόχο να αποσαφηνίσει του όρο αλλά και να αποτελέσει παράδειγμα προς αποφυγή.


Στα πλαίσια του Προγράμματος ΑΡΓΟΣ, παρουσιάζονται εκτός όλων και οι ανάλογες ποινές σχετικά με τη δηλητηρίαση των ζώων:


· Ποινή κάθειρξης έως και τα δέκα έτη.

· Χρηματική ποινή / Πρόστιμο από 30.000 έως και 50.000 ευρώ.


Σχετικά με την κακοποίηση ζώων στην Ευρώπη


ζωοκτονία πάτρα

Σχετικά με το ζήτημα αυτό, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δεσμευτεί ήδη από το 1987 με την υπογραφή της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς, η οποία τέθηκε σε ισχύ το 1922. Πρόκειται για μία επίσημη συμφωνία 24 χωρών με στόχο την προστασία των ζώων και την προώθηση της ευημερίας τους. Ανάμεσα στις συμμετέχοντες χώρες ανιχνεύεται και η Ελλάδα.


Ανεξάρτητα από τη συγκεκριμένη σύμβαση, κάθε χώρα έχει θεσπίσει δικό της νομοθετικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό των εγκλημάτων κατά των ζώων:


  • Στη Γαλλία, Πορτογαλία, Πολωνία, Ισπανία, Φινλανδία, Δανία και στη Σουηδία η ποινή φυλάκισης υπολογίζεται μέχρι και δύο έτη. Η χώρα που εφαρμόζει ποινή φυλάκισης έως και τρία έτη, σε περιπτώσεις ακραίας κακοποιητικής συμπεριφοράς, είναι η Πολωνία. Ταυτόχρονα εφαρμόζεται και η απαγόρευση ιδιοκτησίας ζώου, η οποία μπορεί να έχει διάρκεια έως και δέκα έτη.

  • H Ιρλανδία εφαρμόζει διάκριση μεταξύ της απλής και της διακεκριμένης κακοποίησης. Η απλή επιβάλει φυλάκιση 6 μηνών και πρόστιμο 5.000 ευρώ, ενώ η θανάτωση των ζώων συνεπάγεται με 250.000 ευρώ και φυλάκιση πέντε ετών. Το ίδιο ισχύει και για ακραίες κακοποιητικές συμπεριφορές

  • Σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, η χώρα που διαθέτει αυστηρότερο νομοθετικό πλαίσιο σχετικά με την ζωοκτονία αλλά και την κακοποίηση τους, είναι η Ελβετία.


Περί Αστυνομίας των Ζώων


Μπορεί ο καθένας να διακρίνει σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, μια υπεύθυνη στάση και μεγάλο σεβασμό απέναντι στα ζώα και σε κάθε μορφής προστασίας του. Γιατί η Ελλάδα όμως υστερεί ακόμα των προδιαγραφών μιας Ευρωπαϊκής χώρας;


  • Η αστυνομία των Ζώων αποτελεί σημαντικό προσόν πολλών χωρών, η οποία διαχειρίζεται αποκλειστικά ζητήματα σχετικά με την καταπάτηση των θεμελιωδών ελευθεριών κάθε ζώου, αλλά και την εκμετάλλευση του σε κάθε επίπεδο. Δυστυχώς, δεν αποτελεί ακόμα χαρακτηριστικό της Ελλάδας με αποτέλεσμα πολλές κακοποιητικές υποθέσεις να μην βγαίνουν ποτέ στην επιφάνεια.

  • Έχουν σημειωθεί πολλές πιέσεις για τη σύσταση της τόσο σε ατομικό επίπεδο όσο και σε συλλογικό. Επί σειρά ετών αποτελεί πάγια θέση των φιλοζωικών συλλόγων και οργανώσεων. Το μόνο θετικό κομμάτι που αξίζει να αναγνωριστεί είναι η περιορισμένη μεν, αλλά υπαρκτή εξειδίκευση ορισμένων αστυνομικών σχετικά με το ζήτημα.


Σε μία κοινωνία αξιακής και ηθικής κρίσης, αντικατοπτρίζεται καθημερινά η ανθρώπινη τάση για αυτοκαταστροφή και φθορά πάσης φύσεως. Οι καταγγελίες που γίνονται καθημερινά για την κακοποίηση ζώων δεν μπορούν να απεικονίσουν την πραγματικότητα σε καμία περίπτωση. Εκτός αυτού, δεν αντιμετωπίζονται όπως πραγματικά τους αξίζει δεδομένου ότι στην πλειοψηφία τους είναι ανώνυμες.


Η κακοποίηση των ζώων είναι άλλη μία ανοιχτή πληγή στην Ελλάδα, ανάμεσα σε τόσες άλλες. Η κακοποίηση των ζώων είναι προθάλαμος και αιτία για εγκλήματα εις βάρος των ανθρώπων. Ας την καταπολεμήσουμε!Πηγές:

Lowspot

Η καθημερινή

Το Θέμα

348 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων