Η Θεσσαλονίκη πρωτοπορεί με το Μαθητές σε Ρόλο Διπλωμάτη

Έγινε ενημέρωση: 4 Απρ 2020

Για μία ακόμη φορά η Θεσσαλονίκη πρωτοπορεί με την διοργάνωση ενός μαθητικού συνεδρίου που αποτελεί πρότυπο για πολλές άλλες διοργανώσεις παρόμοιου τύπου. Το ΜΡΔ 2019 (Μαθητές σε Ρόλο Διπλωμάτη) είναι ένα μαθητικό συνέδριο, στο οποίο παιδιά Γυμνασίου και Λυκείου μετατρέπονται σε διπλωμάτες, υπερασπίζονται την πολιτική της χώρας που εκπροσωπούν, εκφράζουν την προσωπική τους άποψη και τέλος οδηγούνται σε πορίσματα που αφορούν σε διεθνή θέματα. Σημαντικά ζητήματα, όπως η ισότητα των δύο φύλων, η προστασία της γυναίκας πρόσφυγα, τα δικαιώματα των ανθρώπων με αναπηρία είναι λίγα ζητήματα με τα οποία ασχολούνται οι μαθητές για τρεις περίπου ημέρες μέσα στον Δεκέμβριο.Photo by: Γιώργος-Δαυίδ Αποστολίδης (@visualsbysnap)


Μιλώντας από μια πιο προσωπική οπτική -ως υπεύθυνος για την διαχείριση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης της διοργάνωσης- θέλω να υπογραμμίσω το πόσο σημαντική είναι αυτή η διοργάνωση για τα νέα παιδιά. Όπως δήλωσε η κυρία Περράκη, επικεφαλής και επιστημονικά υπεύθυνη της οργανωτικής επιτροπής, είναι πολύ σημαντικό και ειδικά για τους νέους ανθρώπους να γνωρίζουν τα δικαιώματά τους. Μέσω της γνώσης των δικαιωμάτων αυτών οι νέοι μεγαλώνουν σε πολίτες της κοινωνίας, πλήρως ενημερωμένους για το τι μπορούν αλλά και τι δεν μπορούν να κάνουν. Γνωρίζουν το σημείο που πρέπει να σταματήσουν, ώστε να μην επηρεάσουν και καταπατήσουν τα δικαιώματα του συμπολίτη τους.


Πιο συγκεκριμένα, οι νεαροί μαθητές, έχουν την δυνατότητα να "μεταμορφωθούν" σε διεθνείς διπλωμάτες και να βιώσουν πλήρως την εμπειρία των συνεδριάσεων στα Ηνωμένα Έθνη. Διαμορφώνονται επιτροπές που μιμούνται την οργάνωση και λειτουργία των αντίστοιχων στον ΟΗΕ και συνεδριάζουν για να βρουν λύση σε παγκόσμια προβλήματα που απασχολούν τον σύγχρονο ανεπτυγμένο και αναπτυσσόμενο κόσμο. Είναι μια ευκαιρία που σπάνια δίνεται στην χώρα μας. Μέσα σε μια Ελλάδα που ακόμη προσπαθεί να βγει από την οικονομική, πολιτική και κοινωνική κρίση, τέτοιες πρωτοβουλίες είναι καίριας σημασίας για την μελλοντική πρόοδο της χώρας. Μέσα σε αυτό το συνέδριο μπορεί να βρίσκονται μελλοντικοί διπλωμάτες που θα εργαστούν στο εξωτερικό ή στην χώρα μας για την προάσπιση των δικαιωμάτων του παγκόσμιου πληθυσμού.Photo by: Στέφανος Αντωνιάδης (@stefan_ph)


Πέρα από τους διπλωμάτες, βέβαια, υπάρχουν και πολλοί άλλοι συμμετέχοντες με διαφορετικούς ρόλους, εξίσου σημαντικούς, για την εύρυθμη λειτουργία και διοργάνωση του συνεδρίου. Αρχικά, τα Προεδρεία αποτελούνται από έμπειρους φοιτητές που κατευθύνουν τις συνεδριάσεις των μαθητών και τους μεταβιβάζουν όσες γνώσεις μπορούν. Επίσης, τίποτα δεν θα μπορούσε να γίνει χωρίς τους εθελοντές. Δεκάδες μαθητές και φοιτητές βοηθούν στην κατανομή των παιδιών στις αίθουσες των Εκπαιδευτηρίων Απόστολος Παύλος στο Πανόραμα και καθοδηγούν τους νεαρούς διπλωμάτες στις κατάλληλες αίθουσες. Από την δική μου πλευρά βίωσα την φετινή χρονιά την σκληρή δουλειά των δημοσιογράφων. Όντας υπεύθυνος διαχείρισης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης συνεργάστηκα με τους δημοσιογράφους, τους φωτογράφους και με την οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου για την προώθηση της διοργάνωσης και είδα από πρώτο χέρι πόσες ώρες αφιερώνουν οι δημοσιογράφοι στην μελέτη, συγγραφή και δημοσίευση των άρθρων τους και οι φωτογράφοι στην φωτογραφική κάλυψη του συνεδρίου. Ένα συνέδριο χωρίς δημοσιογραφική ομάδα δεν μπορεί να διαφημιστεί, επομένως είναι απαραίτητη.Photo by: Ιωσήφ Σαάντ (@iosif.saad)


Κλείνοντας, άνθρωπος που δεν γνωρίζει και δεν ενδιαφέρεται να γνωρίζει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του ως πολίτης, δεν μπορεί να επιβιώσει σε δύσκολους καιρούς. Ακόμη και στην δημοκρατική Ευρώπη, στην Ευρώπη των πολλών λαών και πολιτισμών, υπάρχουν ακόμη εκατομμύρια άνθρωποι που αγνοούν τα δικαιώματα τους, πράγμα σχεδόν εγκληματικό. Διαδώστε, λοιπόν, την ύπαρξη συνεδρίων όπως το ΜΡΔ, ώστε όλο και περισσότερα νέα παιδιά να μάθουν τι πραγματικά αξίζουν και πως πρέπει να εξελιχθεί ο κόσμος μας. Αφήστε τα να μεταλαμπαδεύσουν τις γνώσεις τους προς τα έξω και ποιος ξέρει...Μπορεί μελλοντικοί διπλωμάτες να βρίσκονται μέσα στην διοργάνωση του Μαθητές σε Ρόλο Διπλωμάτη.68 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων