Η Ιστορία του Βιτριολιού και η Επίθεση στους Μητροπολίτες

Γράφει η Ελένη Παπαβέντση


Προ ολίγων ημερών, ένας ιερέας στη Μονή Πετράκη επιτέθηκε με βιτριόλι κατά 7 Μητροπολιτών κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του συνοδικού δικαστηρίου. Ο 37χρονος είχε εντοπιστεί το 2018 με 1,8 γραμμάρια κοκαΐνης και είχε συλληφθεί. Έτσι, η εν λόγω συνεδρίαση είχε ως αντικείμενο την επικύρωση της καθαίρεσής του, λόγω της κατηγορίας για την ανωτέρω υπόθεση ναρκωτικών.Με την επικύρωση της απόφασης της καθαίρεσης, ο ιερέας έβγαλε με ήρεμο τρόπο από μία τσάντα ένα δίλιτρο δοχείο με καυστικό υγρό και άρχισε να το περιχύνει προς τους παρευρισκόμενους ιερείς. Έκαψε τα ενδύματα τους και προκάλεσε εγκαύματα σε διάφορα σημεία του σώματός τους. Έλεγε στον μητροπολίτη Ζακύνθου: "Δεν θα προλάβεις να πας στη Μητρόπολή σου" και φώναζε: "Θα σκοτώσω τον μητροπολίτη Βεροίας", σύμφωνα με δηλώσεις του Μητροπολίτη Άρτης. Ο δράστης χρησιμοποίησε το ένα από τα δύο μπουκάλια που είχε μαζί του, ενώ τελικά ακινητοποιήθηκε από τον αστυνομικό που βρισκόταν εκεί, ο οποίος επίσης δέχθηκε μικροποσότητα από το καυστικό υγρό.Ο αρμόδιος εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη σε βάρος του ιερομόναχου για βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη κατά συρροή και ο κατηγορούμενος έλαβε προθεσμία να απολογηθεί τη Δευτέρα στις 12:00. Μάλιστα, εξερχόμενος της Εισαγγελίας δήλωσε: «Δεν ήξερα ότι θα κάνω κακό. Ζητώ συγνώμη. Τα υπόλοιπα θα τα πει ο δικηγόρος μου». Το μεσημέρι της Πέμπτης διατάχθηκε ο εγκλεισμός του σε ψυχιατρική κλινική, μετά από την εξέτασή του από γιατρούς, ενώ θα υποβληθεί σε περαιτέρω έλεγχο για να διαπιστωθεί εάν πάσχει από ψυχολογικά προβλήματα, άποψη την οποία υποστηρίζει ο δικηγόρος του, Ανδρέας Θεοδωρόπουλος. Ο τελευταίος χαρακτήρισε τον πελάτη του ψυχιατρικά ασθενή, τόνισε ότι χρήζει ψυχιατρικής φροντίδας και ο ίδιος θα ζητήσει ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη από την εισαγγελική αρχή. Πρόσθεσε ότι πριν από 1,5 μήνα επιχείρησε να βάλει τέλος στη ζωή του, καθώς επίσης ότι είχε προαναγγείλει την πράξη του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.Άτομα από τον περίγυρο επιβεβαιώνουν τον άστατο χαρακτήρα του κατηγορούμενου. Ένας ιερέας από την Αγία Βαρβάρα Ημαθίας δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ήταν συνέχεια προβληματικός. Έφυγε από εδώ και γλίτωσε ο κόσμος. Είχε κάνει μεγάλη πνευματική και ηθική ζημία στην εκκλησία εδώ και στην Μητρόπολη. Έπαιρνε χρήματα από τον κόσμο με εκβιαστικούς τρόπους και όποιος δεν του έδινε ήταν εχθρός μετά για εκείνον…» Τα λόγια του επιβεβαιώνονται και από κατοίκους του χωριού, οι οποίοι υπογραμμίζουν τις φασαρίες που δημιουργούσε, όσο και τα χρέη που άφησε, ύψους πάνω από 25 χιλιάδες ευρώ. Επιπλέον, ο πρόεδρος της κοινότητας της Αγίας Βαρβάρας μίλησε στον ΣΚΑΙ για τον προβληματικό ιερέα, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι «δανειζόταν χρήματα από ηλικιωμένους του χωριού και δεν τα επέστρεφε, οι παρέες του φαίνονταν άνθρωποι του υποκόσμου, έβρισε τον ψάλτη την ώρα της λειτουργίας, ενώ εκκρεμούν και μηνύσεις».


Πρόσθεσε ότι όταν έφυγε από το σπίτι που του είχε παραχωρήσει, βρήκαν μέσα σε αυτό σύριγγες και ναρκωτικά. Αναφορικά με την εμπλοκή του στην υπόθεση με τα ναρκωτικά από το 2018, είχαν συγκεντρωθεί στοιχεία εις βάρος του και είχε παραπεμφθεί σε δίκη, η οποία όμως δεν είχε ξεκινήσει. Έτσι, παρέμενε στην εκκλησία.


Η επίθεση με βιτριόλι στην Μονή Πετράκη έφερε στο μυαλό μας την αντίστοιχη επίθεση που δέχθηκε περίπου ένα χρόνο πριν, η 34χρονη Ιωάννα Παλιοσπύρου, γεγονός που είχε συγκλονίσει την κοινωνία μας. Η ίδια η Ιωάννα, με αφορμή το περιστατικό στη Μονή δημοσίευσε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram τα εξής:

Γενικά, οι επιθέσεις με καυστικό υγρό δεν είναι σπάνιες· έχουν σημειωθεί αρκετές ανά τα χρόνια. Το 2008 η ευρωβουλευτής Κωνσταντίνα Κούνεβα, η οποία εργαζόταν τότε σε μία εταιρία καθαρισμού, διεκδικούσε καλύτερες συνθήκες εργασίας για τους εργαζόμενους, με αποτέλεσμα να δέχεται απειλές για τη ζωή της. Ένα βράδυ του Δεκεμβρίου, καθώς επέστρεφε στο σπίτι της, δέχθηκε επίθεση από δύο αγνώστους, οι οποίοι την περιέλουσαν με βιτριόλι και την υποχρέωσαν μάλιστα να το καταπιεί, προκαλώντας της απώλεια όρασης από το ένα μάτι και βλάβες σε εσωτερικά όργανα. Η συγκεκριμένη επίθεση μάλιστα παραμένει ανεξιχνίαστη μέχρι και σήμερα.


Ένα χρόνο νωρίτερα, ο δικηγόρος Παύλος Σαράκης δέχτηκε επίσης επίθεση με βιτριόλι, μετά από αποκαλύψεις για υποθέσεις μαστροπείας, με αποτέλεσμα να υποστεί βλάβη στο πρόσωπό του. Παλαιότερα, αντίστοιχη επίθεση είχε γίνει εις βάρος ενός 70χρονου ιδιοκτήτη νυκτερινών κέντρων στη Γλυφάδα. Τέτοια περιστατικά έχουν σημειωθεί εκτός από την Ελλάδα και στο εξωτερικό, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την επίθεση που δέχθηκε μια γυναίκα από τον πρώην σύντροφό της το 2012 στο Βέλγιο, με το βιτριόλι να της καίει όλο το πρόσωπο.


Το καυστικό υγρό είναι ιδιαίτερα διαβρωτικό κι έτσι η ζημιά που μπορεί να προκαλέσει είναι πολύ μεγάλη. Πιο συγκεκριμένα, αναφερόμαστε σε οξύ πόνο, μόνιμα εγκαύματα στο δέρμα αλλά και μέσα στη σάρκα, στους ιστούς, ακόμα και στα οστά. Με αυτά τα δεδομένα, η επίθεση με βιτριόλι δεν αποσκοπεί στο να σκοτώσει, αλλά να προκαλέσει βλάβη στο θύμα και να το σημαδέψει για την υπόλοιπη ζωή του. Γι΄ αυτό θεωρείται ότι επιλέγεται από έναν δράστη, ως μορφή βασανιστηρίου ή εκδίκησης και μαρτυρά μεγάλο μίσος. Το γεγονός, μάλιστα, ότι ο δράστης μπαίνει στη διαδικασία να αγοράσει το βιτριόλι και να το χρησιμοποιήσει δείχνει ότι το έγκλημά του είναι προμελετημένο.


Στο περιστατικό της Μονής Πετράκη, ο δράστης φαίνεται πως προμηθεύτηκε το βιτριόλι από το διαδίκτυο και η περιεκτικότητα σε θειικό οξύ ήταν 96%. Η Αστυνομία έχει εντοπίσει ορισμένες ιστοσελίδες όπου αυτό διατίθεται προς πώληση. Παρατηρούμε το πόσο εύκολο είναι να προμηθευτεί κανείς τέτοιες ουσίες, τις οποίες μπορεί να χρησιμοποιήσει όπως θέλει. Τα προϊόντα αυτά πωλούνται σε καταστήματα με χημικά, είτε φυσικά είτε ηλεκτρονικά, ενώ για την αγορά μιας μικρής ποσότητας δεν υπάρχουν προϋποθέσεις. Η συνθήκη αυτή ευνοεί κάποιον που θέλει να κάνει τη συγκεκριμένη αγορά για να προβεί αργότερα σε παραβατική συμπεριφορά. Θα ήταν λοιπόν σοφό να υπάρχουν κάποιες διαδικασίες, οι οποίες θα ταυτοποιούν τους αγοραστές, την ποσότητα που προμηθεύονται και τη χρήση για την οποία προορίζεται το προϊόν.


Πηγές φωτογραφιών: https://www.cnn.gr/ , https://www.enimerotiko.gr/ , https://www.newsbeast.gr/

27 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων