Η Κάμερα της Κάμερας...

(Άρθρο Γνώμης)


Τις τελευταίες ημέρες γίνεται λόγος για εισαγωγή κάμερας στην εκπαιδευτική διαδικασία, γεγονός που έχει οδηγήσει την πλειονότητα των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε διαμαρτυρίες. Παρατηρείται από την άλλη η έντονη διαμαρτυρία και εξύβριση, μερικές φορές, των εκπαιδευτικών με το πρόσχημα, ότι αρνούνται τις κάμερες γιατί δεν θέλουν να γυρίσουν στις σχολικές αίθουσες. Ας καταρρίψουμε σε αυτό το άρθρο τον μύθο αυτό και ας προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε για ποιον λόγο η χρήση κάμερας στην εκπαιδευτική διαδικασία μπορεί να προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στους μαθητές και στην ιδιωτικότητά τους.Μπορεί να προσβληθεί η ιδιωτικότητα μαθητών και καθηγητών


Το σοβαρότερο πρόβλημα που προκύπτει από την χρήση κάμερας ή έστω μικροφώνου στην περίπτωση επιβολής του μέτρου αυτού είναι η προσβολή της ιδιωτικότητας μαθητών και καθηγητών. Εάν κάποιος μαθητής, την ώρα του μαθήματος, ή κάποιος χάκερ που θα μπει στο σύστημα, μπορέσει να καταγράψει την συνομιλία καθηγητών με μαθητές, έχει την δυνατότητα να "κόψει" συγκεκριμένα κομμάτια της συνομιλίας και να τα ενώσει παράγοντας έτσι ένα διαστρεβλωμένο αποτέλεσμα του μαθήματος, με το οποίο μπορεί να κατηγορήσει μαθητές και εκπαιδευτικούς. Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε τους κινδύνους που κρύβει μια τέτοια πρακτική και ειδικότερα το bullying που μπορεί να υποστούν καθηγητές και μαθητές μέσα από την πιθανή διαστρέβλωση των στοιχείων της βιντεοσκόπησης.


Φανταστείτε, λοιπόν, τον εξής διάλογο ή και μονόλογο ενός καθηγητή και πως μπορεί να διαστρεβλωθεί, έπειτα από επεξεργασία το συγκεκριμένο απόσπασμα:


Κανονικό απόσπασμα: "Κάθε φορά πρέπει να πλένουμε τα χέρια μας, όταν βρισκόμαστε σε δημόσιους χώρους, καθώς έτσι προστατευόμαστε από την μετάδοση του Κορωνοϊού και τηρούμε τους κανόνες υγιεινής. Δεν πρέπει να κάνεις εσύ που θα βγεις έξω, συγχωρείστε την έκφραση μου, βλακείες και να απειλείς έτσι την δημόσια υγεία. Ο Γιώργος βλέπω πως έχει πρόβλημα με τον ήχο, όλα καλά Γιωργάκη;"


Επεξεργασμένο απόσπασμα: "Κάθε φορά κάνεις βλακείες Γιωργάκη."


Παρατηρούμε, λοιπόν, πως εάν κάποιος κακόβουλος χρήστης επιθυμεί να κάνει κακό σε κάποιον εκπαιδευτικό ή ακόμη χειρότερα σε κάποιον μαθητή, μπορεί να συλλέξει πλήθος άσχετων φράσεων και να σχηματίσει άσχημη εικόνα για έναν άνθρωπο, ο οποίος θα δεχτεί έπειτα bullying για κάτι που δεν έχει πει. Τι θα γίνει, λοιπόν, εάν ένας τέτοιος κακόβουλος χρήστης δημοσιεύσει έπειτα αυτά τα στοιχεία στο διαδίκτυο; Εάν μάλιστα τα παρουσιάσει με έναν αληθοφανή τρόπο, υπάρχει σοβαρή περίπτωση και για δημόσια καταδίκη και εξύβριση του προσώπου που θίγεται, ενώ δεν έχει κάνει τίποτα κακό.


Που πήγε ο διάλογος πριν τις αποφάσεις;


Η Υπουργός Παιδείας δήλωσε πως θα προχωρήσει το έργο της είτε συμφωνούν οι εκπαιδευτικοί είτε όχι. Ερχόμαστε, λοιπόν, σε ένα σημείο, όπου έχει χαθεί πλήρως η επικοινωνία της Υπουργού Παιδείας με αυτούς που ασκούν και που λαμβάνουν την παιδεία, δηλαδή εκπαιδευτικούς και μαθητές. Ρωτήθηκαν οι εκπαιδευτικοί για το εάν συμφωνούν με το νέο νομοσχέδιο; Όχι. Ρωτήθηκαν εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς για το εάν συμφωνούν με την χρήση κάμερας ή μικροφώνου στα σχολεία; Όχι. Παρόλα αυτά θα προχωρήσει η Υπουργός στην εφαρμογή των μέτρων, ενώ η πλειοψηφία των εκπαιδευτικών, γονέων και μαθητών διαφωνεί; Ναι. Και σε αυτό το σημείο είναι που χάνεται οριστικά η επικοινωνία μεταξύ πολιτείας και πολιτών.


Πως μπορεί να υπάρχει η συνεχής απαξίωση των ανθρώπων που διδάσκουν τα παιδιά μας και τα βοηθούν να εξελιχθούν σε μορφωμένους νέους και νέες;

Πριν λίγες ημέρες ο Πρόεδρος της ΟΛΜΕ βρέθηκε σε ένα τηλεοπτικό πλατό, το οποίο του συμπεριφέρθηκε σαν "σκουπίδι" και προσπαθούσε συνεχώς να του δείξει πως ό,τι πιστεύει αυτός, και συνεπώς η πλειονότητα των εκπαιδευτικών που εκπροσωπεί, είναι λάθος. Θα έπρεπε σε ζητήματα που αφορούν μεγάλους πληθυσμούς, όπως αυτά της Παιδείας, να υπάρχει συνεννόηση με τους γονείς, τους μαθητές και τους καθηγητές. Δεν μπορεί η πολιτεία να νομιμοποιεί αποφάσεις, οι οποίες έρχονται σε αντίθεση με την θέληση του λαού.


Support Art/Support Health/Don't Support Teachers


Το τελευταίο διάστημα υπάρχει ένα κύμα μίσους, από μια μερίδα πολιτών, προς τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι ζήτησαν κάποια πολύ απλά πράγματα πριν επιστρέψουν στα δημόσια σχολεία, που αποτελούν την πλειονότητα του εκπαιδευτικού συστήματος στην Ελλάδα.


  1. Εξασφάλιση καθημερινής απολύμανσης των χώρων με πόρους του Υπουργείου

  2. Όχι μόνο προαιρετική χρήση της μάσκας αλλά ίσως υποχρεωτική

  3. Όχι κάμερες, καθώς υπάρχει προσβολή της ιδιωτικότητας και κίνδυνος αλλοίωσης δεδομένων


Έπειτα από αυτά τα απλά ζητήματα και απαιτήσεις των εκπαιδευτικών υπήρξε ένα κύμα μίσους προς τους εκπαιδευτικούς, καθώς όπως υποστηρίζεται δεν κάνουν την δουλειά τους και δεν αξίζει να πληρώνονται για το τίποτα. Την ίδια ώρα, οι εκπαιδευτικοί δεν ζήτησαν τίποτα παραπάνω από την προστασία της υγείας και της ιδιωτικότητας αυτών και πάνω από όλα των παιδιών που παρίστανται φυσικά ή ηλεκτρονικά. Θα μου πείτε "ναι, αλλά οι γιατροί γιατί δουλεύουν με κορωνοϊό και ρισκάρουν την ζωή τους;" και θα έρθω να σας απαντήσω πως η δουλεία των εκπαιδευτικών είναι να μεταδίδουν γνώση και παιδεία και να φροντίζουν για την ασφάλεια των μαθητών και την δική τους. Επομένως, δικαίως εξέφρασαν τα παράπονά τους, καθώς τίποτα από αυτά δεν φαίνεται να εξασφαλίζεται πλήρως.


Στο "Support Art Workers" ο κόσμος στάθηκε δίπλα στους καλλιτέχνες. Στο "Support Health Workers" ο κόσμος στάθηκε δίπλα στους υπαλλήλους των νοσοκομείων. Όταν ζητήθηκε στήριξη προς τους εκπαιδευτικούς, υπάρχει μια αρκετά μεγάλη μερίδα πολιτών που δεν δέχεται να δώσει την στήριξή του αυτή την φορά. Οι εκπαιδευτικοί που παίρνουν τα παιδιά και τα μορφώνουν, που ξοδεύουν άπειρες ώρες στο σπίτι για να βρουν τις κατάλληλες μεθόδους διδασκαλίας για κάθε τάξη, που έχουν να αντιμετωπίσουν και αρκετά ασεβή παιδιά που νομίζουν λόγω της αφέλειας τους ότι μπορούν να τους κοροϊδεύουν, που ουσιαστικά από τις 24 ώρες της ημέρας ξοδεύουν την πλειονότητα εντός και εκτός σχολείου για να αναπτύξουν νέες ιδέες για τα μαθήματα και να διδάξουν σωστά. Αυτούς τους ανθρώπους τους γυρνά η ελληνική κοινωνία την πλάτη για ακόμη μια φορά. Το μόνο που θέλουν είναι να προστατεύσουν τα παιδιά και τους εαυτούς τους από πιθανές αλλοιώσεις και bullying.


Πρέπει να δείξουμε έμπρακτα την στήριξή μας στους εκπαιδευτικούς που δεν ζητούν τίποτα παραπάνω από το λογικό.

140 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων