Η Κάτια Ταραμπάνκο και η Κουλτούρα του "Cancelled"

Έγινε ενημέρωση: 4 Απρ 2020

Αρνητικές αντιδράσεις έχουν προκαλέσει παλιά posts της διαγωνιζόμενης του GNTM Κάτιας Ταραμπάνκο, στα οποία φαίνεται η ίδια να έχει μια ρατσιστική διάθεση προς διαφορετικές κοινωνικές ομάδες. Αυτά τα posts έγιναν στο facebook, κυρίως το 2016. Πλήθος ανθρώπων αντέδρασε αρνητικά στις δημοσιεύσεις του μοντέλου και πολύ προχώρησαν μάλιστα και σε υβριστικά σχόλια προς το πρόσωπό της.
Χρήστες του Facebook ανακάλυψαν παλαιότερα posts, κυρίως του 2016, στα οποία η Κάτια Ταραμπάνκο χρησιμοποιώντας "χιούμορ" περνούσε (χωρίς ίσως να το καταλαβαίνει και η ίδια) ρατσιστικά μηνύματα και αντιλήψεις. Αυτά επικεντρώνονταν συνήθως στην "αρρενωπότητα" ορισμένων γυναικών, αλλά και στην "θηλυπρέπεια" ορισμένων ανδρών. Η ίδια εξέφραζε με τον δικό της ιδιαίτερο τρόπο την αντιπάθεια προς οτιδήποτε θεωρούσε "διαφορετικό". Ένα μεγάλο ποσοστό των χρηστών των social media θεώρησε υποκριτική την στάση της Κάτιας, καθώς λίγες ημέρες νωρίτερα στο reality μόδας, είχε δηλώσει πως απεχθάνεται την λέξη bullying και δεν το έχει ασκήσει ποτέ. Αυτό, όμως, δεν γίνεται αντιληπτό από τις παλαιότερες δημοσιεύσεις τις που έχουν μία δόση ρατσισμού.


Ο Ρατσισμός ως φαινόμενο στην ΕλλάδαΠηγή: Lifo


Η Ελλάδα, σύμφωνα και με στατιστικά, βρίσκεται στις χώρες όπου υπάρχει πρόοδος στο θέμα του ρατσισμού, αλλά με πολύ αργά βήματα. Συγκεκριμένα, ένα ποσοστό του 51% φαίνεται πως δεν κινείται ρατσιστικά στην καθημερινότητά του. Δεν είναι αμελητέο, από την άλλη πλευρά, το 49% των συμπολιτών μας που ασκεί ρατσισμό σε διάφορες κοινωνικές ομάδες ή έχει ρατσιστικές αντιλήψεις. Το ανησυχητικό στατιστικό -όσον αφορά τις δημοσιεύσεις τις Κάτιας- είναι οι "αντιδράσεις" που υπάρχουν από κάτω. Εάν παρατηρήσει κανείς την παραπάνω εικόνα, καθώς και τις υπόλοιπες που παρατίθενται παρακάτω θα δει πως το μεγαλύτερο μέρος των ακολούθων της έχει παρόμοιες αντιλήψεις με την ίδια. Οι κύριες αντιδράσεις είναι:


  1. Το Like

  2. Το Χαμόγελο

  3. Η Καρδιά

Κύριο χαρακτηριστικό ενός ανθρώπου με ρατσιστικές αντιλήψεις είναι η άρνηση του. Είναι αναμενόμενο πως μετά την έξοδο από το παιχνίδι μόδας, η Κάτια θα απαντήσει αρνητικά σε όσα έχουν λεχθεί για το πρόσωπό της και τις απρεπείς της δημοσιεύσεις. Σε περίπτωση δε που ζητήσει συγνώμη και πει πως έχει εξελιχθεί σαν άνθρωπος πάλι θα αντιμετωπίσει αρνητικές αντιδράσεις, καθώς οι δημοσιεύσεις αυτές φτάνουν μέχρι και το 2017. Δύο χρόνια είναι πολύ λίγα για να αλλάξει κάποιος άνθρωπος ριζικά και να αποτινάξει τα δεσμά του ρατσισμού από πάνω του. Η Κάτια Ταραμπάνκο δεν περιορίστηκε, τέλος, σε ρατσιστικά posts όσον αφορά την φύση των ανδρών και των γυναικών, αλλά επιτέθηκε και στην οικογένεια του μικρού Αμίρ, του 11χρονου από το Αφγανιστάν στον οποίο δεν δόθηκε η Ελληνική σημαία για την παρέλαση και στου οποίου την οικογένεια επιτέθηκαν.Πηγή: Lifo


Η Άλλη πλευρά του νομίσματος και η cancelled κουλτούραΠηγή: Lifo


Μετά την δημοσιοποίηση των δημοσιεύσεων αυτών ένα μεγάλο πλήθος ανθρώπων προχώρησε σε επιθέσεις προς το πρόσωπο της διαγωνιζόμενης του reality μόδας και πολλοί μάλιστα χρησιμοποιώντας την καταγωγή της ως μέσο προσβολής. Η Κάτια, όπως θα λέγαμε και στην αργκό, έχει "ακυρωθεί" (cancelled) από το ελληνικό κοινό των social media. Η κουλτούρα της ακύρωσης είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο από την αρχή των social media, όπου όταν ένα δημόσιο πρόσωπο λέει κάτι κυρίως ρατσιστικό αυτόματα έρχεται και η "ακύρωσή" του από την δημοσιότητα. Θα δείξει εάν η Κάτια Ταραμπάνκο μετά την έξοδο της από το GNTM θα ακυρωθεί ή εάν τα "ανθρωποφαγικά" ελληνικά ΜΜΕ δεν θα δώσουν σημασία στα ρατσιστικά σχόλια της διαγωνιζόμενης, αλλά αντιθέτως θα της δώσουν πλατφόρμα όπου θα μπορεί να μιλήσει για αυτά.


Το μοντέλο μετά την έξοδο από το παιχνίδι θα πρέπει να "λογοδοτήσει' για την συμπεριφορά της, αλλά ένα πράγμα είναι σίγουρο... Η απάντηση στον ρατσισμό δεν είναι ο ρατσισμός και η προσβολή, αλλά η προσπάθεια συμμόρφωσης του ανθρώπου αυτού με θεμιτά μέσα. Τέλος, ειδικότερα για την online επίθεση της Κάτιας Ταραμπάνκο στον 11χρονο από το Αφγανιστάν... Ένα κράτος δικαίου και πρόνοιας φροντίζει να καλύπτει τις ανάγκες των πολιτών του κράτους, αλλά και των αλλοδαπών οι οποίοι κατοικούν στην χώρα μας. Ο Αμίρ και η οικογένειά του είναι νόμιμοι πολίτες αυτής της χώρας, ασχέτως της καταγωγής τους. Διότι εάν το κράτος φρόντιζε μόνο να εξυπηρετεί τα δικαιώματα των Ελλήνων, οι οποίοι έχουν αποκλειστικά ελληνική καταγωγή, η Κάτια Τραμπάνκο, δεν θα είχε την δυνατότητα ούτε να έρθει στην Ελλάδα, αλλά ούτε να έχει αυτήν την εντυπωσιακή άνοδο στην καριέρα της.
71 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων