Η πιο καταστροφική πυρκαγιά των τελευταίων ετών, αλλά ευτυχώς κερδίσαμε το στοίχημα

Γράφει η Ελένη ΠαπαβέντσηΠολλές διαφορετικές ειδήσεις και εξελίξεις μας κατακλύζουν καθημερινά. Ιδιαίτερης σημασίας είναι οι ειδήσεις των τελευταίων ημερών του Μαΐου, αναφορικά με την μεγάλη πυρκαγιά στα Γεράνεια Όρη, την οροσειρά που εκτείνεται από το ανατολικότερο τμήμα του νομού Κορινθίας έως τα όρια της Δυτικής Αττικής.Η φωτιά ξέσπασε το βράδυ της Τετάρτης 19 Μαΐου στον Σχίνο Κορινθίας. Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής, επίγειες και εναέριες, έδωσαν μάχη με τις φλόγες. Πιο συγκεκριμένα, στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετείχαν 278 πυροσβέστες με 89 οχήματα, 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και όλα τα διαθέσιμα εναέρια μέσα. Επιπλέον, έσπευσαν να συνδράμουν οι Ένοπλες Δυνάμεις, υδροφόρες Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και εθελοντές πυροσβέστες. Επίσης να σημειωθεί ότι ενεργοποιήθηκε ο Ευρωπαϊκός Αριθμός Έκτακτης Ανάγκης 112 και πραγματοποιήθηκαν εκκενώσεις περιοχών.


Το μεγάλο ερώτημα είναι πώς ξέσπασε η φωτιά. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, ξεκίνησε στις 9:45 μ.μ. της Τετάρτης από ένα χωράφι στο οποίο κάτοικος της περιοχής επιχείρησε να κόψει κομμένα κλαδιά από ελαιόδεντρα και γρήγορα πήρε μεγάλες διαστάσεις λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν. Τα παραπάνω επιβεβαιώθηκαν μετά από την έρευνα που διεξήγαγε στο σημείο το κλιμάκιο πυροσβεστών της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ) και την καταγραφή των μαρτυριών μερικών κατοίκων. Έτσι, η πυρκαγιά αποδίδεται σε εμπρησμό από αμέλεια, ενώ λέγεται ότι αυτός που άναψε τη φωτιά είναι ένας 90χρονος άνδρας της περιοχής. Βέβαια, δεν έχει γίνει κάποια προσαγωγή υπόπτου. Πώς μπορούμε όμως να πούμε ότι πρόκειται για εμπρησμό από αμέλεια, όταν είναι ευρέως γνωστό ότι η αντιπυρική περίοδος ξεκινά την 1η Μαΐου και από τότε δεν πρέπει να ανάβει κανείς φωτιά, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος πυρκαγιάς…;Το σενάριο του 90χρονου που πήγε να κάψει τα κλαδιά το βράδυ της Τετάρτης διαψεύδει ο εθελοντής πυροσβέστης και πρόεδρος του Εξωραϊστικού Συλλόγου «Τα Γεράνεια Όρη» Δημήτρης Δεσύλας με καταγγελία στην «δημοκρατία» στις 28 Μαΐου. Ο Δ. Δεσύλας ήταν από τους πρώτους εθελοντές πυροσβέστες που έσπευσαν στο σημείο της πυρκαγιάς. Δηλώνει ότι «Δεν υπήρξε ποτέ 90χρονος. Εμείς λάβαμε μια κλήση γύρω στις 21.45 από την Πυροσβεστική. Πήρα τον εθελοντή Γιώργο Λάμπρου, που χειρίζεται το δικό μας πυροσβεστικό, και φύγαμε. Όταν φτάσαμε εκεί, ήδη τρία οικόπεδα καίγονταν. Ήταν ο περιβόητος ελαιώνας, που λένε τα ΜΜΕ. Ένα οικόπεδο με κάποιες ελιές. Στο κέντρο του οικοπέδου υπήρχε μία εστία από φωτιά, παλιά όμως. Δεν ήταν φρέσκια. Πουθενά δεν βρήκαμε άσπρη στάχτη, που υποδηλώνει ότι η φωτιά είχε μπει εκείνες τις ώρες. Επίσης, δεν είναι ποτέ δυνατόν η φωτιά να πήγαινε δεξιά – αριστερά, μπροστά – πίσω, που έκαψε όλο το οικόπεδο αλλοπρόσαλλα» και επιβεβαιώνει ότι αυτά τα είδε και το Ανακριτικό της Πυροσβεστικής.


Αναφορικά με τον φημολογούμενο 90χρονο ανέφερε: «Θέλω να δηλώσω προς πάσα κατεύθυνση ότι εμείς στον Σχίνο δεν γνωρίζουμε κανέναν 90χρονο. Εκεί είμαστε μετρημένα κουκιά και ο ένας γνωρίζει τον άλλον. Προφανώς, λοιπόν, δεν υπάρχει 90χρονος…Αυτό ξεκίνησε από τη «μαρτυρία» μιας γυναίκας που έλεγε ότι είχε βάλει φωτιά ένας 90χρονος σε ένα άλλο οικόπεδο και όχι στον ελαιώνα. Ωστόσο, αυτό το οικόπεδο βρίσκεται σε άλλο σημείο της πυρκαγιάς, το οποίο κάηκε πολύ αργότερα. Άρα, καταρρίπτεται ο μύθος αυτός. Μετά, ακούστηκε μια άλλη «μαρτυρία», για τον 90χρονο που έβαλε φωτιά μέσα στον ελαιώνα. Μετά, ο παππούς «έγινε» γιαγιά και έκαιγε ξερόκλαδα, και μετά μας το ‘πε και ο Χαρδαλιάς.


Εμείς, πάντως, στον Σχίνο 90χρονο δεν έχουμε στην περιοχή. Επίσης, όσοι λένε ότι είδαν τον παππού να καίει ξερόχορτα στον ελαιώνα, αυτό καταρρίπτεται με το εξής περιστατικό: Ο ιδιοκτήτης του σπιτιού που είναι ακριβώς δίπλα στον ελαιώνα (όπου υποτίθεται άναψε η φωτιά) ήταν εκεί. Όταν τον ρωτήσαμε, μας είπε ότι από το απόγευμα δεν υπήρχαν κανένας καπνός, καμιά φωτιά και κανένας 90χρονος δίπλα από το σπίτι του. Στις 21:32 είδε ξαφνικά να πετάγονται φλόγες μέσα από τον ελαιώνα και πήρε αμέσως την Πυροσβεστική. Πάντως, όλοι μετά τη φωτιά κάνουμε αγώνα δρόμου για να βρούμε τον υποτιθέμενο 90χρονο. Αλλά, αφού τον ξέρει ο Χαρδαλιάς και δεν τον έχουμε δει ποτέ εμείς, φτάνει και περισσεύει. Και, αφού ξέρει την ηλικία του, άρα γνωρίζει ονοματεπώνυμο και διεύθυνση, και περιμένουμε να τον ανακρίνουν».


Αναφέρει επίσης ότι οι δικές τους μαρτυρίες δεν ζητήθηκαν από το Ανακριτικό της Πυροσβεστικής, δηλώνει πρόθυμος να καταθέσει και κλείνει λέγοντας «…το τονίζω ξανά, δεν υπάρχει παππούς και δεν υπάρχουν πουθενά καύσεις φρέσκων κλαδιών πρόσφατης φωτιάς. Καθημερινά πηγαίνουμε στο σημείο και προσπαθούμε να βρούμε ένα σημάδι από τις θεωρίες που βγάζουν δημοσίως».


Το μόνο σίγουρο πλέον είναι ότι πρόκειται για εμπρησμό, ο ισχυρισμός της αμέλειας όμως δεν είναι και τόσο πειστικός, την ώρα που δεν ξέρουμε καν με σιγουριά το πώς πραγματικά ξεκίνησε η πυρκαγιά, η οποία αποτελεί ένα νέο αρνητικό ρεκόρ, καθώς είναι η πιο καταστροφική, από άποψη καμένης δασικής έκτασης, της τελευταίας δεκαετίας και από τις μεγαλύτερες της εικοσαετίας. Ειδικότερα, κάηκαν 52.000 στρέμματα δάσους από σύνολο περίπου 71.285 στρεμμάτων συνολικής καμένης έκτασης. Οι ειδικοί προβλέπουν ότι οι επιπτώσεις στο περιβάλλον θα είναι τεράστιες. Οι κάτοικοι θρηνούν για την καταστροφή που έπληξε την περιοχή τους, τόσο τη φύση όσο και τα σπίτια τους.Από την άλλη, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης αναπαράγουν τις δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών, που κάνουν λόγο για επιτυχία και για στοίχημα που κερδήθηκε, επειδή δεν έχασαν τη ζωή τους άνθρωποι και επειδή μάλλον δεν κάηκαν περισσότερα. Πάντα θα μπορούσε και χειρότερα, αλλά αυτό δεν μπορεί να καθιστά την εν λόγω καταστροφή «επιτυχία»!Το πλήγμα είναι πολύ μεγάλο, αφού χάθηκε ένας ακόμα «πνεύμονας» της χώρας μας. Η τεράστια δασική έκταση που κάηκε φιλοξενούσε πολυάριθμα είδη χλωρίδας και πανίδας, ενώ επίσης ένα μέρος άνηκε σε προστατευόμενη περιοχή του δικτύου NATURA 2000. Εκτός από τα χιλιάδες άγρια ελευθέρα ζώα, τραυματίστηκαν και κάηκαν ζωντανά και πολλά οικόσιτα, ενώ όσα επέζησαν τριγυρνούν πληγωμένα στις καμένες εκτάσεις, αδυνατώντας να βρουν τροφή και νερό. Αλλά ευτυχώς δεν είχαμε απώλειες.Από τη μία λοιπόν ήμασταν τυχεροί που δεν είχαμε απώλειες, από την άλλη βέβαια ήμασταν…άτυχοι γιατί μας έλειπαν 29 εναέρια μέσα πυρόσβεσης, μιας και τον τελευταίο καιρό, αν παρατηρήσουμε προσεκτικά, θα διαπιστώσουμε ότι όλο οχήματα στον στόλο της Αστυνομίας προστίθενται.Η ετοιμότητα του Εθνικού Μηχανισμού για την οποία έγινε λόγος δεν αποδείχθηκε τελικά όταν χρειάστηκε. Είμαστε πλούσιοι από περιπολικά αλλά μας λείπουν τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης, κι αυτό ενώ στη χώρα μας ξεσπούν κάθε χρόνο πυρκαγιές.


Να υπογραμμίσουμε, τέλος, ότι πέρα από την καταστολή, σωτήρια είναι και η πρόληψη. Πράγματι οι συνθήκες δυσχεραίνουν λόγω της κλιματικής αλλαγής, αλλά ο Κ. Μητσοτάκης μίλησε για αλλαγή νοοτροπίας και μάλλον λίγο χάθηκαν τα ζητούμενα. Εδώ και χρόνια φαίνεται πως δεν υπήρχε πρόληψη για τα Γεράνεια Όρη. Και τονίζουμε ξανά ότι η πρόληψη διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο. Στο συγκεκριμένο θέμα μπορεί να είναι η μελέτη, τα μέτρα, η διαχείριση των δασών, ο αντιπυρικός και προκατασταλτικός σχεδιασμός και τα αντίστοιχα έργα. Η Πολιτεία οφείλει να έχει ως μέλημα τη διαφύλαξη του φυσικού πλούτου της χώρας και όχι τα επικοινωνιακά τρικ.


Πηγές φωτογραφιών: https://www.in.gr/ , https://www.kathimerini.gr/ , https://www.naftemporiki.gr/

126 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων