Η προβληματική διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκυο 2021

Γράφει η Ιωάννα Μωυσίδου


Οι αναβληθέντες Ολυμπιακοί Αγώνες του 2020 και ο τρόπος οργάνωσης τους το 2021 αναπαριστούν με απόλυτη ακρίβεια την περίοδο αναβολής, ημί – οργάνωσης, αβεβαιότητας και αντίδρασης που «προσέφερε» η μάχη με τον Κορωνοϊό. Αυτός ο ιδιότυπος πόλεμος με έναν αόρατο εχθρό, οδήγησε στη μη τήρηση της πολύχρονης ολυμπιακής εκεχειρίας, επιβεβαιώνοντας τον ιδιαίτερο χαρακτήρα αυτού του ιού που δεν γνωρίζει σύνορα, ηλικίες, φύλο αλλά και τη σκληρότητα της μάχης. Ενώ παλαιότερα οι Ολυμπιακοί αγώνες θα αποτελούσαν σημείο συνάντησης εκατομμυρίων αθλητών, θεατών, δημοσιογράφων, φέτος πρέπει και αυτός ο θεσμός να προσαρμοστεί στις νέες κοινωνικές επιταγές και στις νέες υγειονομικές συνθήκες που επιτάσσουν κοινωνικές αποστάσεις και συνεχόμενο έλεγχο των αθλητών που τελικά θα αγωνιστούν και των ανθρώπων που συμμετέχουν στην διοργάνωση.


ακύρωση ολυμπιακών αγώνων 2021

Χωρίς θεατές οι Ολυμπιακοί Αγώνες


Σε 11 μέρες θα πραγματοποιηθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Τόκιο και η περιοχή αποτελεί «πεδίο μάχης» εξαιτίας των κοινωνικών αντιδράσεων που είχαν ξεκινήσει περίπου πριν ένα μήνα και εντείνονται όσο πλησιάζει η μέρα έναρξης, εκφράζοντας τη διαφωνία τους με την διενέργεια των αγώνων. Ανέτοιμοι εμφανίζονται και οι διοργανωτές με αποφάσεις τελευταίας στιγμής σχετικά με την παρουσία ή μη θεατών ,αλλά και με τα διάφορα αυστηρά μετρά ελέγχου που πρέπει να παρθούν για να μειωθούν οι πιθανότητες μετάδοσης.


Από τα κυριότερα ζητήματα που απασχόλησε την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή ήταν η παρουσία των θεατών. Ενώ η μαζικότητα αποτελεί κύριο χαρακτηριστικό των αγώνων με θεατές να ζητωκραυγάζουν υπέρ του ενός ή του άλλου αθλητή, φέτος αποφασίστηκε λόγω των αυξημένων κρουσμάτων που σημειώνονται στη χώρα τις τελευταίες ημέρες να μην υπάρχουν θεατές στις εξέδρες ή να υπάρχουν περιορισμένοι θεατές που θα προέρχονται από περιοχές που δεν βρίσκονται σε καραντίνα. Το μέτρο για την μη ύπαρξη θεατών βρίσκεται υπό συζήτηση αρκετές μέρες αφού η ύπαρξη θεατών επρόκειτο να καλύψει κάποια οικονομικά κενά, με δεδομένο πως τα έσοδα από τα εισιτήρια άγγιζαν τα 675.000 ευρώ, από τα χρήματα που δαπάνησε η Ιαπωνία για την διενέργεια των αγώνων.


ολυμπιακοί αγώνες του Τόκυο

Παρόλα αυτά τα συνεχώς αυξανόμενα κρούσματα, η γρήγορη εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα, που μάλιστα έχει δημιουργήσει προβλήματα στη συμμετοχή ομάδας Ινδών αθλητών, σε συνδυασμό με την αργοπορία που παρατηρείται στην εμβολιαστική πορεία, οδήγησε την Επιτροπή στην παραπάνω απόφαση για μη ύπαρξη θεατών και δημιούργησε ένα γενικότερο κλίμα αμφιβολίας σχετικά με την επιτυχημένη διεξαγωγή των αγώνων εξαιτίας των συχνών αναθεωρήσεων των αποφάσεων, αλλά και της τεράστιας κοινωνικής αντίδρασης που έχει παρατηρηθεί.


Αναγκαίο κακό οι Αγώνες για την Ιαπωνική κοινωνία


Η κοινωνική αντίδραση για την μη πραγματοποίηση των Ολυμπιακών Αγώνων είναι επίσης μεγάλη και αποτελεί άλλο ένα ζήτημα που πρέπει να λυθεί ή τουλάχιστον να μετριαστεί πριν την έναρξη των Αγώνων, ώστε να μην προκληθούν περαιτέρω ζητήματα. Κοινό αίτημα των Ιαπώνων που διαδηλώνουν και απευθύνονται προς τον Αυτοκράτορα αλλά και την ΔΟΕ είναι η ματαίωση των Αγώνων εξαιτίας του φόβου για αλματώδη μετάδοση του ιού, της μετάλλαξης Δέλτα αλλά και της ανησυχίας για την δημιουργία μιας νέας μετάλλαξης. Οι φόβοι των ντόπιων δεν μπορούν να θεωρηθούν παράλογοι.


ολυμπιακοι αγωνες προβληματα

Το 86% τάσσεται κατά της διεξαγωγής των αγώνων αφού έχουν λυγίσει τους φορολογούμενους και με δεδομένο το χαμηλό ποσοστό των εμβολιασμένων μόλις 15,2% αισθάνονται πως έχουν μηδενική προστασία από τους χιλιάδες νεοαφιχθέντες από τις διάφορες χώρες. Με σύνθημα «No Olympics» οι κάτοικοι κινητοποιούνται και προσπαθούν να επηρεάσουν τις αποφάσεις ακόμα και αν πλησιάζουν οι μέρες και όλα δείχνουν πως οι Αγώνες θα πραγματοποιηθούν, όπως επιβεβαιώνουν η οργανωτική επιτροπή Τόκιο 2020 και η ΔΟΕ. Εξάλλου, το κόστος της αναβολής ή ακύρωσης των αγώνων φαίνεται να είναι μεγαλύτερο από αυτό της πραγματοποίησής τους. Σύμφωνα με το «Το Βήμα» και το «Nomuna Research Institute» η ματαίωση των αγώνων θα κοστίσει 16,5 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ το επίσημο κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων φτάνει τα 13 δισεκατομμύρια ευρώ.


Εμφανείς είναι η σύγχυση που έχει προκαλέσει ο Κορωνοϊός στην διοργάνωση αυτού του αρχαίου θεσμού. Σύγχυση που δεν σχετίζεται μόνο με τις επικρατούσες υγειονομικές συνθήκες, αλλά και με την έντονη κοινωνική αποδιοργάνωση που έχει προκληθεί. Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην πόλη που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Γιοσιχίντε Σούγκα φαίνεται πως είναι η μόνη λύση για υγειονομική προστασία των ντόπιων, μαζί με τα αυστηρά μέτρα ελέγχου των συμμετεχόντων, και μείωση των ημερησίων κρουσμάτων που φτάνουν περίπου τα 800 θετικά περιστατικά. Η ολυμπιακή εκεχειρία είναι δύσκολο να εφαρμοστεί εξαιτίας αυτού του ιού που κανείς δεν μπορεί να δαμάσει.

138 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων