Η Προπαγάνδα Νικήτρια στην Διαμάχη Ελλάδας-Τουρκίας

Έγινε ενημέρωση: 4 Απρ 2020

Τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται στα σύνορα μια έντονη διαμάχη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, καθώς ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν χρησιμοποιεί χιλιάδες ψυχές ως αντικείμενα με τα οποία προσπαθεί να πιέσει την Ευρώπη για περισσότερα χρήματα και στήριξη στην Συρία. Βέβαια, αυτό που είναι πολύ πιο έντονο, ακόμη και από την διαμάχη μεταξύ των δύο χωρών είναι το πόσες και διαφορετικές πτυχές της ίδιας ιστορίας ακούν οι δύο λαοί και συνεπώς όλος ο κόσμος. Η μεν Τουρκία υποστηρίζει πως η Ελλάδα καταπατά το διεθνές δίκαιο, σκοτώνει πρόσφυγες και μετανάστες και είναι μια χώρα που δεν πρέπει να αποκαλείται δημοκρατία. Από την άλλη, στην Ελλάδα βλέπουμε πως η κύρια γραμμή που ακολουθείται είναι πως η Τουρκία εκμεταλλευόμενη χιλιάδες ψυχές προσπαθεί να προωθήσει τα συμφέροντά της και πως μας έχει κηρύξει ανεπίσημο πόλεμο.Τι είναι σωστό; Υπάρχει μια και μοναδική αλήθεια; Όλα αυτά πρέπει να τα διασφαλίζει η δημοσιογραφία με την αποτύπωση των ειδήσεων έτσι όπως συμβαίνουν. Τις τελευταίες ημέρες, βέβαια, έχουν παρατηρηθεί ρεπορτάζ που προσπαθούν να προβάλλουν μια λάθος εικόνα του προβλήματος. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της εκπομπής του κ. Μάνεση που προέβαλε πλάνα του 2015 από την Βόρεια Μακεδονία ως πλάνα του 2020 από τον Έβρο. Ο δημοσιογράφος ανέλαβε την ευθύνη και ο σταθμός θα περάσει από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, όπου θα κριθεί και ο τρόπος "τιμωρίας" για το σημαντικό αυτό λάθος.


Θα μπορούσε να πει κανείς πως αυτό είναι ένα αθώο λάθος, αλλά έχουμε, πλέον, κατανοήσει πως τα ΜΜΕ έχουν την δύναμη να δημιουργούν και να καθιερώνουν πεποιθήσεις. Η προπαγάνδα, λοιπόν, είναι η νικήτρια και στην περίπτωση της κατάστασης στον Έβρο. Δίνεται βήμα στις πιο ακραίες φωνές και στις δύο χώρες και αγνοούνται πλήρως οι ήρεμες και καθησυχαστικές φωνές ή ακόμη και οι διαφορετικές φωνές που θεωρούν πως η Ελλάδα χειρίζεται λάθος το προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα.Το αποτέλεσμα είναι πως κάθε φωνή που "πάει κόντρα" με την προβαλλόμενη άποψη της κυβέρνησης και των ΜΜΕ αποκλείεται,χλευάζεται και καταδικάζεται. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως μέσα στο πλήθος των χιλιάδων ανθρώπων που βρίσκονται στα σύνορα, υπάρχουν και πρόσφυγες, αλλά και μετανάστες. Δεν πρέπει να συνδέουμε τους σκοπούς της Τουρκίας με την ιδιότητα των ανθρώπων αυτών, καθώς έτσι θα οδηγηθούμε μόνο σε αρνητικά και ρατσιστικά φαινόμενα.


Καθημερινά δίνεται βήμα στις απόψεις που θέλουν τους ανθρώπους αυτούς συνεργούς του Ερντογάν, αλλά δεν καταδικάζεται η συμπεριφορά κάποιων ανθρώπων στην περιοχή. Πότε και που προβλήθηκε και καταδικάστηκε η συμπεριφορά των δύο αγροτών στον Έβρο που εθελοντικά πήραν τα όπλα και υποστήριξαν, μπροστά σε κάμερες, πως θα εμποδίσουν με αυτά όσους προσπαθήσουν να περάσουν τα σύνορα; Έχουν πάρει άδεια οι δύο κάτοικοι αυτοί από τον στρατό ή όχι; Έγινε λόγος για το βίντεο που "αποδεικνύει" πως η Ελληνική Αστυνομία πυροβόλησε έναν Σύριο πρόσφυγα/μετανάστη; Συζητήθηκε, δηλαδή, γιατί είναι ψευδής ή αληθής είδηση ή απορρίφθηκε κατευθείαν χωρίς έρευνα; Δεν υποστηρίζεται πως πρέπει να γίνει δεκτή μόνο η μία άποψη, αλλά πρέπει να προσπαθούμε να βλέπουμε κάτω από την είδηση, κάτω από τα προβαλλόμενα γεγονότα.Συζητήθηκε η φρασεολογία των κατοίκων της Μυτιλήνης που με χυδαία επίθετα απευθύνονταν στις γυναίκες πρόσφυγες και στα παιδιά τους; Γιατί επιλέγεται, λοιπόν, η προβολή της μίας μόνο οπτικής; Αυτό είναι το ερώτημα που πρέπει να απασχολεί όλους τους Έλληνες και τον κόσμο. Πρέπει να φοβάσαι οποιονδήποτε υποστηρίζει πως μπορεί να σου προσφέρει την μια και μοναδική αλήθεια, κρύβοντάς σου στοιχεία και δημιουργώντας μια κατασκευασμένη ιδεολογία που στόχο έχει την παθητικότητα των δεκτών της είδησης και των γεγονότων.


Όλη αυτή η προπαγάνδα έχει την αφετηρία της στην στιγμή που το "προσφυγικό" έγινε "μεταναστευτικό". Μια απλή αλλαγή λέξεων μπορεί να οδηγήσει στην αλλαγή αντιμετώπισης του προβλήματος και στην αλλαγή των ειδήσεων γύρω από αυτό. Εφόσον, αρκετά μέσα αποκαλούν τους ανθρώπους αυτούς μετανάστες (που δεν απέχει πολύ από την έννοια του λαθρομετανάστη στο μυαλό μας), η αντιμετώπιση που θα έχουν από τους κατοίκους, τα μέσα και την κυβέρνηση θα είναι αυτή του λαθραίου ανθρώπου που προσπαθεί να εισβάλει παράνομα στην χώρα μας. Γνωρίζουν όσοι υποστηρίζουν αυτές τις απόψεις την ύπαρξη διεθνών συνθηκών που προστατεύουν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες;


Πόσα λάθη έχουν ειπωθεί από τα μέσα; Πώς η έλλειψη σωστής και έγκυρης ενημέρωσης οδήγησε στην οργή των ανθρώπων της χώρας μας; Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η αντίληψη πως η ελληνική κυβέρνηση πληρώνει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες χρησιμοποιώντας τα λεφτά των Ελλήνων φορολογουμένων, μια λάθος αντίληψη. Για αυτό το ζήτημα έχει δημιουργηθεί ειδικός προϋπολογισμός, χρηματοδοτούμενος από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι ψευδείς ειδήσεις που θα μπορούσαν να αναφερθούν σε αυτό το άρθρο είναι πολλές, αλλά αυτό δεν θα βοηθούσε στο μήνυμα που πρέπει να αποτυπωθεί μέσα από αυτό. Κανείς δεν πρέπει να κρίνει μόνο με βάση την μια πλευρά της ιστορίας και σίγουρα όχι την ακραία πλευρά του νομίσματος. Το τι ισχύει είναι πολύ διαφορετικό από το τι πρέπει να ισχύσει και τι πρέπει να επιβληθεί σε ένα κοινό που σε αυτήν την φάση είναι έτοιμο και ανοιχτό να δεχθεί την προπαγάνδα.

52 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων