Η σεξουαλική αγωγή δεν είναι ταμπού, είναι αναγκαιότητα

Γράφει η Δήμητρα Χαρέλη


Το ζήτημα της σεξουαλικής εκπαίδευσης των νέων και η ένταξη του στα σχολεία με τη μορφή υποχρεωτικού μαθήματος, είναι ένα ζήτημα το οποίο κατά καιρούς έχει απασχολήσει. Τόσο η εκάστοτε κυβέρνηση που αναλαμβάνει τα ηνία, όσο και το Υπουργείο Παιδείας έχουν κάνει σκέψεις να εισάγουν διδασκαλία με τη συγκεκριμένη θεματολογία, αλλά ποτέ δεν εφαρμόστηκε ολοκληρωμένα. Σήμερα, μετά από μία σειρά αποκαλύψεων με τη βοήθεια του κινήματος “Me too” στη χώρα μας για υποθέσεις σεξουαλικής παρενόχλησης, το κομμάτι περί σεξουαλικής επιμόρφωσης είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Η ελληνική κοινωνία, συμβαδίζοντας με τα πιστεύω της εκκλησίας τόσα χρόνια, αντιμετώπιζε το συγκεκριμένο ζήτημα ως ταμπού πατώντας συνεχώς αναβολή. Όπως αποδεικνύει η ιστορία, αυτή η παράταση πιθανόν να συνέβαλε με τη σειρά της στη διόγκωση του προβλήματος. Το νέο πλάνο του Υπουργείου Παιδείας εντάσσει τη σεξουαλική αγωγή μέσα στις αίθουσες από τη νέα σχολική χρονιά.Υποχρεωτικό μάθημα η σεξουαλική αγωγή στα σχολεία της Ευρώπης


Η δομή της ευρωπαϊκής εκπαίδευσης έχει αποτελέσει σημαντική προϋπόθεση για την κατασκευή μίας υγιούς και εξελιγμένης κοινωνίας. Η παιδεία και η εκπαίδευση αντικατοπτρίζονται στην πρόληψη, στο χειρισμό και την αντιμετώπιση πολλών ευαίσθητων ζητημάτων, που για την Ελλάδα ακόμα αποτελούν ανέγγιχτα μονοπάτια. Η ένταξη της σεξουαλικής αγωγής για τα σχολεία της Ευρώπης αποτελεί σημαντικό συστατικό της εκπαίδευσης από τις πρώτες κιόλας βαθμίδες. Είναι αυτός ο λόγος που χαρακτηρίζει την Ευρώπη λιγότερη ομοφοβία και περισσότερη ανεκτικότητα; Σύμφωνα με την ILGA και μία έρευνα της πριν λίγα χρόνια, χώρες με υψηλά ποσοστά ανεκτικότητας έχουν ως υποχρεωτικό μάθημα της σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία. Σύμφωνα με τον παρακάτω χάρτη η Νορβηγία χαρακτηρίζεται με 66% ανεκτικότητας προς τη διαφορετικότητα. Το ποσοστό αυτό δηλώνει το σεβασμό στη σεξουαλική ταυτότητα και προτίμηση του ατόμου. Ναι! Αυτά είναι αποτέλεσμα μιας ολοκληρωμένης εκπαίδευσης.


Παρακάτω, καταγράφονται οι χώρες που έχουν εισάγει τη σεξουαλική αγωγή στα σχολεία με τη μορφή υποχρεωτικού μαθήματος:


  • Γερμανία

  • Γαλλία

  • Ιρλανδία

  • Δανία

  • ΑυστρίαΗ Ελλάδα χαρακτηρίζεται από 28%, ένα ποσοστό χαμηλά αν συγκριθεί με τις Ευρωπαϊκές προδιαγραφές. Ένα ποσοστό που μαρτυρά την έλλειψη της αγωγής πάνω στη σεξουαλικότητα του ατόμου αλλά και το γενικότερο ενδιαφέρον της κοινωνίας.


Η ελληνική πραγματικότητα στέλνει τα δικά της μηνύματα


Η ελληνική κοινωνία του 2021 έχει στείλει τα δικά της μηνύματα, έχοντας κάνει πιο ξεκάθαρο από ποτέ το πόσο αναγκαία είναι η ένταξη της σεξουαλικής αγωγής στα σχολεία. Το ζήτημα των αμβλώσεων εξακολουθεί να διχάζει, το κεφάλαιο του σεξουαλικού προσανατολισμού και της διαφορετικότητας είναι γραμμένο ακόμα με ψιλά γράμματα, και η νεολαία δεν ενδιαφέρεται για το κομμάτι της πρόληψης. Ποια είναι άραγε η πραγματική αιτία της έξαρσης τους; Η σεξουαλική παρενόχληση και η βία μπορεί να ερμηνευθεί με βάση την απουσία της σωστής διαπαιδαγώγησης στα ελληνικά σχολεία;


Περισσότερα στοιχεία για τις προσπάθειες που έγιναν κατά καιρούς στη χώρα μας:


Η πρώτη νύξη έγινε το 1964. Ο Ευάγγελος Παπανούτσος, ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Παιδείας κατά την κυβέρνηση Παπανδρέου, είχε θίξει την άμεση ανάγκη για την ένταξη της σεξουαλικής αγωγής στα σχολεία. Ωστόσο, παρά τη θέληση και κάποιες μικρές προσπάθειες που έγιναν, οι αντιδράσεις της εκκλησίας παγώνουν το ζήτημα για 56 χρόνια. Οποιαδήποτε αναφορά για το συγκεκριμένο ζήτημα χαρακτηρίστηκε «ανήθικη» και «ντροπιαστική» από τη σκοπιά της εκκλησίας. Αυτός πιθανόν να είναι και ο βασικότερος λόγος που πάγωσε η ένταξη της σεξουαλικής αγωγής στα σχολεία τότε.


Το 1995 εισάγεται στα ελληνικά σχολεία το μάθημα «Αγωγή της υγείας», έχοντας την σεξουαλική διαπαιδαγώγηση ως υποενότητα.


Το 2001, το Υπουργείο Παιδείας για το σχετικό μάθημα εκδίδει εγχειρίδιο το οποίο δέχτηκε τα πυρά της εκκλησίας. Εν τέλει δεν έφτασε ποτέ στα χέρια των μαθητών.

Τα επόμενα χρόνια σημειώθηκαν προσπάθειες οι οποίες έπεσαν στο κενό. Το ίδιο συνέβη και με τις πιλοτικές εφαρμογές κατά το 2009, 2014, 2017.


Το 2020 η κυβέρνηση αποφασίζει να εφαρμόσει τη σεξουαλική αγωγή πιλοτικά σε κάποια σχολεία. Ένα χρόνο μετά, η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από τη δημιουργία ενός υποχρεωτικού μαθήματος που θα έχει στόχο κυρίως την ενημέρωση των μαθητών.


Το ερώτημα που προκύπτει με αυτή την απόφαση, είναι κατά πόσο είναι έτοιμοι οι εκπαιδευτικοί να διαχειριστούν σωστά το συγκεκριμένο μάθημα και να το αξιοποιήσουν προς όφελος του μαθητή. Ας μη ξεχνάμε όλα αυτά τα μαθήματα που ήδη υπάρχουν με τη μορφή υποχρεωτικού χαρακτήρα στο σχολικό πρόγραμμα, αλλά δεν αξιοποιήθηκαν όπως θα έπρεπε.


Γιατί οι νέοι σήμερα βλέπουν το Sex Education στο Netfllx?Αν γίνει ένας απολογισμός στα ήδη υπάρχοντα μαθήματα που διδάσκονται, θα διαπιστώσει κανείς πως γίνονται ελάχιστες αναφορές στην σεξουαλική επιμόρφωση των παιδιών. Συγκεκριμένα, στη ΣΤ’ δημοτικού γίνεται μόνο μία μικρή νύξη στο αναπαραγωγικό σύστημα του ανθρώπου. Η ηλικία των 12 τοποθετείται λίγο πριν την προεφηβεία και θα ήταν μία καλή χρονική στιγμή να αρχίζει το παιδί να αντιλαμβάνεται την έννοια του φύλλου και της σεξουαλικότητας. Δυστυχώς μένει στη διάθεση του διδάσκοντα το εάν θα γίνει κάποια πιο διευκρινιστική συζήτηση για το ζήτημα ή αν θα αποφασίσει απλώς να προχωρήσει με συνοπτικές διαδικασίες στο επόμενο κεφάλαιο. Το ίδιο ισχύει και για το μάθημα της Βιολογίας της Α’ γυμνασίου.


Δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να μεταφραστούν ως σεξουαλική αγωγή τα παραπάνω μαθήματα. Δεν είναι αρκετά ώστε να ενημερώσουν ένα παιδί που ανακαλύπτει το σώμα του και ταυτόχρονα τον κόσμο. Πρόκειται για ευαίσθητες ηλικίες που τα παιδιά έχουν ένα γιατί στο στόμα και δεν σταματούν μέχρι να το απαντήσουν. Ωστόσο, πρόβλημα ανιχνεύεται και σε μεγαλύτερες ηλικίες όπου εκεί θίγονται και ζητήματα όπως η σεξουαλική προφύλαξη, τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και η αναπαραγωγή. Εφόσον δεν παρέχεται μία συγκεκριμένη κατεύθυνση από το σπίτι ή την εκπαίδευση, οι νέοι καταφεύγουν στο διαδίκτυο, την τηλεόραση και σε συζητήσεις συνομήλικων. Η πρόσβαση σε όλα τα σύγχρονα υποκατάστατα της γνώσης οδηγεί σε έναν ασκό αστείρευτης πληροφορίας, τον οποίο κανένας νέος δεν μπορεί να διαχειριστεί.


Λαμβάνουν λοιπόν αντιφατικά μηνύματα, τα οποία δεν είναι σε θέση ούτε να αντιληφθούν, ούτε να ερμηνεύσουν. Αυτός είναι λοιπόν ο λόγος που σειρές όπως το Sex Education έχουν γίνει ανάρπαστες σε εφηβικές ή ακόμα και μεγαλύτερες ηλικίες. Αυτή η ρεαλιστική σειρά όπως και άλλα παρόμοια διαδικτυακά βίντεο προσφέρουν ταχύρρυθμα μαθήματα στους νέους για ζητήματα που δεν θίχτηκαν ποτέ στις σχολικές αίθουσες.


Η Ελλάδα του 2021 παρουσιάζει αυξημένα ποσοστά σεξουαλικής κακοποίησης. Η Ελλάδα του 2021 δυσκολεύεται ακόμα να αντιμετωπίσει ζητήματα όπως είναι το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης ή ο σεβασμός απέναντι στην επιθυμία του άλλου. Την ίδια στιγμή που για άλλα κράτη της Ευρώπης αυτά είναι αυτονόητες υποχρεώσεις της εκπαίδευσης. Εύλογα, κάποιος θα έλεγε ότι σεξουαλική παρενόχληση υπήρχε πάντα στις ζωές μας απλώς κλείναμε τα μάτια. Ναι, δυστυχώς αυτή είναι η αλήθεια. Εφόσον μπήκαμε σαν κοινωνία στη διαδικασία να ανοίξουμε αυτό το ζήτημα ας το κάνουμε σωστά. Το μόνο που έχουμε να περιμένουμε είναι αν τελικά θα εφαρμοστεί το πλάνο της Κεραμέως για τη σεξουαλική αγωγή στα σχολεία ή αν τελικά θα παραμείνει μία σκέψη όπως συμβαίνει εδώ και μισό αιώνα.
Πηγές :

Ethnos.gr

Huffpost.gr

448 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων