Η τρομακτική ιστορία των γυναικών που μάχονται για την ελευθερία της περιποίησης

Έγινε ενημέρωση: 4 Απρ 2020

Για πολλές γυναίκες σε όλο τον κόσμο θεωρείται δεδομένη ελευθερία η αγορά οποιουδήποτε προϊόντος καλλωπισμού αυτές θελήσουν. Για τις γυναίκες της Βόρειας Κορέας, όμως, κάτι τέτοιο δεν υφίσταται και ήρθε η ώρα να γνωρίσουμε τις γυναίκες που μάχονται για την κατάκτηση αυτής της ελευθερίας στην συντηρητική χώρα και ποιες κυρώσεις ενδέχεται να αντιμετωπίσουν για τις παρανομίες τους.
Ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί στην Βόρεια ΚορέαΜέχρι πρόσφατα οι γυναίκες της Βορείου Κορέας δεν είχαν νόμιμη πρόσβαση σε κανένα είδος makeup καθώς δεν υπήρχε καμία νόμιμη εταιρεία που να παράγει προϊόντα καλλωπισμού. Θα αναρωτηθεί κανείς πως μέσα σε μια τόσο κλειστή χώρα, που απαγορεύεται στους κατοίκους της ακόμη και η πρόσβαση στο διαδίκτυο, οι γυναίκες έμαθαν πως υπάρχουν τέτοια προϊόντα. Η απάντηση είναι το νέο μουσικό κύμα με το όνομα K-Pop, δηλαδή Korean Pop Music. Τα συγκροτήματα αυτά χρησιμοποιούν προϊόντα καλλωπισμού και έτσι οι γυναίκες της συντηρητικής αυτής χώρας πληροφορήθηκαν σε μαζικό βαθμό για την ύπαρξη του makeup.


Πως, όμως, διακινούνται τα προϊόντα αυτά από την Νότια στην Βόρεια Κορέα; Η απάντηση βρίσκεται βαθιά κρυμμένη μέσα στον πληθυσμό του συντηρητικού κράτους. Γυναίκες από την Βόρεια Κορέα περνούν κρυφά τα σύνορα με κίνδυνο την ζωή τους για να πάρουν τα προϊόντα που θα μοιράσουν στις γυναίκες που ζήτησαν να βρεθούν στις άκρως μυστικές λίστες αναμονής. Οι ιστορίες τους είναι σπαρακτικές και τρομακτικές. Το καθεστώς της Βόρειας Κορέας έχει θεσπίσει νομοθετικά συγκεκριμένα στυλ που πρέπει να έχουν οι γυναίκες και οι άντρες της χώρας. Επομένως, οποιαδήποτε παραβίαση επιφέρει ποινή, η οποία μπορεί να φτάσει μέχρι και τον θάνατο. Οι γυναίκες αυτές δεν φορούν το makeup στους δρόμους της χώρας γιατί κάτι τέτοιο θα ήταν θανατηφόρο. Θέλουν απλά να γεύονται αυτήν την ελευθερία, την τόσο δεδομένη για εμάς, μέσα στο σπίτι τους για λίγα μόνο λεπτά, καθώς εγκυμονεί ο κίνδυνος ξαφνικής εφόδου.
Η Jessie Kim είναι μια από τις γυναίκες που ρίσκαραν τις ζωή τους για πολλά χρόνια περνώντας συνεχώς τα σύνορα μεταξύ Βορείου και Νοτίου Κορέας για να προμηθευτεί τα προϊόντα καλλωπισμού και να τα δώσει στις γυναίκες που τα ζήτησαν. Πλέον ζει μόνιμα στην Νότια Κορέα όπου, όπως λέει, απολαμβάνει, το δεδομένο πλέον για αυτή, δικαίωμα στην περιποίηση. Η Don Bee Kim είναι μια ακόμη γυναίκα που ξεκίνησε μια μυστική επιχείρηση προμήθειας προϊόντων από το εξωτερικό και εισαγωγής τους στην Βόρεια Κορέα, όταν ήταν μόνο 14 ετών. Γρήγορα παρατήρησε πως το νούμερο ένα προϊόν σε ζήτηση ήταν το makeup και έτσι επικεντρώθηκε σε αυτό. Το παρακάτω απόσπασμα της συνέντευξης που παραχώρησε στο κανάλι Refinery29 δείχνει τον βαθμό ζήτησης των προϊόντων αυτών.


- Δηλαδή παίρνετε εκατοντάδες παραγγελίες από όλη την Βόρεια Κορέα και μετά ψάχνετε τα προϊόντα για να τα προμηθευτείτε;

- Εκατοντάδες θα ήταν μια πολύ μικρή λέξη για την ζήτηση που υπάρχει.


Η ιστορία της Don Bee Kim είναι πολύ τραγική και παραλίγο να χάσει την ζωή της λόγω της κρυφής αυτής επιχείρησης. Μια νύχτα αστυνομικοί μπήκαν στο σπίτι της και συνέλαβαν όλη της την οικογένεια. Οδηγήθηκαν με κλειστά μάτια και αυτιά σε ένα από τα πολλά στρατόπεδα συγκέντρωσης όπου για πολλές ημέρες βασανίστηκαν και ταλαιπωρήθηκαν. Οι εικόνες που μεταφέρει η ίδια είναι αποκαλυπτικές.


Μετά από ένα μήνα το σώμα μου ήταν τόσο πρησμένο που όταν πήγαινα τουαλέτα δεν μπορούσα να κατεβάσω τα παντελόνια μου από τον πόνο. Έτσι, έπρεπε να κάνω μια ειδική τρύπα για να μπορώ να επιβιώσω.


Όλα φάνταζαν τραγικά για όλα τα μέλη της οικογένειας μέχρι που ο αδερφός της έσωσε την ίδια και τους γονείς τους. Ομολόγησε πως αυτός ήταν υπεύθυνος για την επιχείρηση και από τότε δεν γνωρίζει εάν ο αδερφός της ζει ή εάν του έχει επιβληθεί θανατική ποινή. Όλα αυτά τα περιστατικά δεν δείχνουν τίποτα άλλο πέρα από την ανάγκη για ανθρώπινα δικαιώματα. Φαίνεται πως, ακόμη και μέσω του makeup, υπάρχουν άνθρωποι που ζητούν αλλαγή και θέλουν να ακουστούν οι φωνές τους. Μπορεί, στον δυτικό κόσμο, θέματα όπως το makeup να θεωρούνται επιφανειακά και "ρηχά", όμως όπως φαίνεται από το παρόν ρεπορτάζ για κάποιους ανθρώπους αποτελούν σημαντική ελευθερία και διώκονται για την διεκδίκηση ενός αυτονόητου αγαθού.371 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων