"Θρίλερ" με την ψήφο των αποδήμων

Έγινε ενημέρωση: 4 Απρ 2020

Η ψήφος των αποδήμων είναι ένα θέμα που απασχολεί έντονα την παρούσα κυβέρνηση, η οποία έχει προωθήσει πρόταση προς ψήφιση στην Βουλή για την κατοχύρωση δικαιώματος ψήφου στον απόδημο ελληνισμό. Ενώ οι κομματικές ζυμώσεις έδειχναν πως η πρόταση θα περάσει από την Βουλή με μεγάλη πλειοψηφία πλέον και έπειτα από τις ενστάσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ φαίνεται πως η πλειοψηφία θα μειωθεί αρκετά. Ας αναλύσουμε, όμως, τις θέσεις των κομμάτων και το θέμα της ψήφου των αποδήμων.


Η πρόταση της ΝΔ
Η ΝΔ έχει προτείνει την συμμετοχή στις εκλογές και του απόδημου ελληνισμού, ώστε όπως αναφέρει, να αποφασίζει για το μέλλον της χώρας ο απανταχού ελληνισμός. Πιο συγκεκριμένα, για την ψήφο των αποδήμων (άρθρο 54) η ΝΔ προτείνει προσθήκη νέας παραγράφου υπ. Αριθ. 4 που ορίζει ότι: «Με τον νόμο της παραγράφου 4 του άρθρου 51 μπορεί να τίθενται προϋποθέσεις στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος στον τόπο διαμονής τους από τους εκλογείς που κατοικούν έξω από την επικράτεια, όπως πραγματικός δεσμός με τη χώρα, αυτοπρόσωπη παρουσία σε εκλογικό τμήμα, χρόνος απουσίας από τη χώρα ή παρουσία στη χώρα για ορισμένο χρόνο στο παρελθόν. Με τον νόμο του προηγούμενου εδαφίου μπορεί να ορίζεται ότι ορισμένες θέσεις του ψηφοδελτίου επικρατείας κάθε κόμματος της παραγράφου 3 του παρόντος άρθρου καταλαμβάνονται υποχρεωτικά από απόδημους Έλληνες. Νόμος μπορεί να προβλέπει ότι η ψήφος των εκλογέων που ψηφίζουν σε εκλογικά τμήματα έξω από την επικράτεια, δεν προσμετράται σε συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια αλλά σε επίπεδο επικρατείας. Με τον νόμο της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου μπορεί να καθιερώνονται μια ή περισσότερες εκλογικές περιφέρειες απόδημου ελληνισμού, κατά παρέκκλιση της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου».


Με πιο απλά λόγια, η ΝΔ στοχεύει -σε περίπτωση υπερψήφισης της πρότασης- στο να παρέχει δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι στους απόδημους Έλληνες. Για να γίνει αυτό βέβαια θα πρέπει η πρόταση να ψηφιστεί από τα 2/3 της Βουλής.


Η Αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ
Ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με το ΚΚΕ είχαν προτείνει κάποιες αλλαγές στην πρόταση της ΝΔ για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, οι οποίες έγιναν δεκτές. Παρόλα αυτά, σύμφωνα, με το επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ μια απαραίτητη αλλαγή στο σχέδιο της κυβέρνησης πρέπει να είναι η μετατροπή της δυνητικής καθιέρωσης του δικαιώματος του εκλέγεσθαι σε οριστική. Πέρα από αυτήν την διαφωνία η αξιωματική αντιπολίτευση δεν προχώρησε σε κάποια ακόμη διαμαρτυρία για αλλαγή περαιτέρω παραγράφων της πρότασης.


Τι σημαίνει η ψήφος του απόδημο ελληνισμού και ποιες οι δυσκολίες
Με την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας αποκτούν πλέον δικαίωμα ψήφου και οι Έλληνες του απόδημου Ελληνισμού, αλλά αυτό που πρέπει να τονιστεί είναι πως με αυτήν την πρόταση κατοχυρώνεται, όχι μόνο, το δικαίωμα του εκλέγειν, αλλά και αυτό του εκλέγεσθαι. Με απλούστερα λόγια, ο απόδημος ελληνισμός θα μπορεί να εκλέξει μέλη του ως αντιπροσώπους του Ελληνικού λαού στην Ελλάδα.


Η πρόταση αυτή ακούγεται δελεαστική, αλλά κρύβει πολλές δυσκολίες και προβλήματα. Αρχικά, εάν η πρόταση υπερψηφιστεί τότε θα πρέπει να βρεθεί ένας δίκαιος και διαφανής τρόπος ψηφοφορίας. Οι δύο πιο δημοφιλείς τρόποι είναι η ηλεκτρονική ψήφος και η "ψήφος ταχυδρομείου". Οι δύο αυτοί τρόποι είναι δημοφιλείς, αλλά άκρως αμφισβητούμενοι, καθώς ο τρόπος διεξαγωγής ενέχει κινδύνους. Είναι πολύ εύκολο για τα κόμματα του Ελληνικού Κοινοβουλίου να αμφισβητήσουν το αποτέλεσμα αρχικά της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας λόγω του κινδύνου της ηλεκτρονικής "πειρατείας" που μπορεί να αλλοιώσει τα αποτελέσματα και δεύτερον της "ψήφου ταχυδρομείου", καθώς δεν είναι σαφής η πορεία που θα ακολουθήσουν τα γράμματα και διαφανής ο τρόπος μεταφοράς.


Μια άλλη κριτική που ασκείται, κυρίως από την αντιπολίτευση, είναι πως λόγω της απόστασης των Ελλήνων του εξωτερικού από τις πραγματικές συνθήκες ζωής στην Ελλάδα δεν πρέπει να έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι. Είναι αυτονόητο πως αγαπούν την πατρίδα τους, αλλά λόγω χρόνιας απουσίας δεν γνωρίζουν τις οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες της Ελλάδας από πρώτο χέρι.

Κλείνοντας, η ψήφος του απόδημου ελληνισμού είναι ένα ζήτημα που απασχολεί το Ελληνικό Κοινοβούλιο εδώ και πολλά χρόνια. Φαίνεται πως βρισκόμαστε πολύ κοντά σε οριστική λύση του ζητήματος, αλλά το επόμενο βήμα -ο τρόπος και η διεξαγωγή της ψηφοφορίας- είναι αρκετά δύσκολο και απαιτεί οργάνωση και απόλυτη διαφάνεια.

26 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων