Κάπνισμα και Έλληνες: Πως η απαγόρευση του καπνίσματος μπορεί να επιφέρει θετικά αποτελέσματα

Έγινε ενημέρωση: 4 Απρ 2020

Πολλές συζητήσεις έχουν ξεκινήσει σε κυβερνητικό επίπεδο για τους τρόπους άμεσης εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου σε ευρεία κλίμακα, ώστε να συμβαδίζει η χώρα με άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και με την ελπίδα να υπάρξει βελτίωση στην υγεία των Ελλήνων πολιτών. Ας δούμε, λοιπόν, πως σκέφτεται η κυβέρνηση να εφαρμόσει τον νόμο αυτό και ας επεκταθούμε και σε μερικά στατιστικά στοιχεία που αφορούν το κάπνισμα και τους Έλληνες.


Άμεση εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου ζητά η κυβέρνηση
Η κυβέρνηση, σύμφωνα με δηλώσεις, στοχεύει στην άμεση διοργάνωση καμπάνιας ενημέρωσης των πολιτών, ώστε να είναι έτοιμοι για την καθολική εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου στην χώρα μας. Για πρώτη φορά θα εμπλακεί άμεσα η Ελληνική Αστυνομία με καθοριστικό ρόλο για την επιτήρηση της εφαρμογής του νόμου. Ας δούμε αναλυτικά την μορφή που έχει η εκστρατεία της κυβέρνησης. Αρχικά, θα απαγορεύεται και θα τιμωρείται το κάπνισμα σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους. Επίσης, θα υπάρχει εντατικοποίηση των ελέγχων και σχεδιάζεται η δημιουργία γραμμής καταγγελιών, στην οποία πολίτες που εντοπίζουν παραβάτες του νόμου θα μπορούν να καλούν και η Αστυνομία να επεμβαίνει με κυρώσεις και πρόστιμα.


Ο πρωθυπουργός διατηρώντας υψηλά στην ατζέντα και στις προτεραιότητες του το μείζον αυτό ζήτημα δημόσιας υγείας ζήτησε άμεση ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας για τις κινήσεις που έχουν σχεδιαστεί με σκοπό την ενημέρωση του κοινού για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, αλλά και για τα πρακτικά θέματα που ανακύπτουν σε ό,τι αφορά τον συντονισμό των ενεργειών όλων των εμπλεκόμενων φορέων.
Στη σύσκεψη συζητήθηκαν οι δράσεις που πρέπει να αναληφθούν άμεσα, αλλά και μεσοπρόθεσμα για τη μείωση του καπνίσματος την οποία ο πρωθυπουργός ανέδειξε σε μείζονα προτεραιότητα. Πόσο μάλλον όταν οι έρευνες δείχνουν ότι η κοινή γνώμη είναι πιο ώριμη από ποτέ να αποδεχθεί την απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς χώρους. Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε η άμεση και αυστηρή εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου στα δημόσια κτίρια, δηλαδή τη Βουλή, τα υπουργεία, τα νοσοκομεία, τα σχολεία και γενικότερα τις δημόσιες υπηρεσίες.


Κάπνισμα και Στατιστικά
Σύμφωνα με έρευνες της προηγούμενης χρονιάς η Ελλάδα καταλαμβάνει την 15η θέση στα ποσοστά καρκίνου στην Ευρώπη, η οποία σαν ήπειρος έχει τον διπλάσιο μέσο όρο κρουσμάτων σε σύγκριση με την Αμερική. Ο καρκίνος του πνεύμονα καταλαμβάνει τις πρώτες θέσεις και δεν γνωρίζει ηλικία. Για παράδειγμα, ακόμη και εάν ένας άνθρωπος έχει σταματήσει το κάπνισμα στα 40 του και τώρα βρίσκεται στα 50 του αντιμετωπίζει ακόμη κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στον πνεύμονα. Αυξημένο κίνδυνο έχουν όσοι βρίσκονται ανάμεσα στις ηλικίες 35-50 και καπνίζουν πάνω από 30 πακέτα τον χρόνο.


Δεν αντιμετωπίζουν κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα οι ενεργητικοί καπνιστές, αλλά και οι παθητικοί, άτομα δηλαδή που "δέχονται" τον καπνό από τα τσιγάρα που καπνίζουν οι γύρω τους. Σε αυτό το επίπεδο οι Έλληνες δείχνουν τρομερή αγανάκτηση σύμφωνα με έρευνα της ΚΑΠΑ Research. Ενδεικτικότερα, το 83,8% χαρακτηρίζει πολιτισμική υποβάθμιση τη μη εφαρμογή του νόμου και το 76,1% δηλώνουν θυμωμένοι για το γεγονός ότι η χώρα αποτελεί την μοναδική χώρα της Ε.Ε, η οποία επιτρέπει το κάπνισμα σε κλειστούς χώρους, εκθέτοντας τους πολίτες της σε παθητικό κάπνισμα.


Πως μπορεί να βοηθήσει η άμεση εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου την δημόσια υγεία
Πλεονεκτήματα για τους ενεργητικούς καπνιστές


Η απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους θα μπορούσε ενδεχομένως να δράσει βοηθητικά στην υγεία των ενεργητικών καπνιστών, καθώς θα μειωνόταν ο αριθμός των τσιγάρων που θα τους επιτρεπόταν να καπνίσουν καθημερινά, ιδίως αν περνούν ένα σημαντικό μέρος της ζωής τους σε κλειστούς χώρους πχ. δημόσιοι υπάλληλοι. Τα πλεονεκτήματα της απαγόρευσης του καπνίσματος είναι άμεσα, αλλά και μακροπρόθεσμα. Αρχικά, οδηγούμαστε σε μείωση των καρδιακών χτύπων, μείωση της πίεσης του αίματος και μέσα σε μόλις 12 ώρες η αναπνοή βελτιώνεται θεαματικά. Τέλος, τα άτομα παρατηρούν μείωση του βήχα. Όλα αυτά μέσα σε μόλις μία ημέρα.


Πλεονεκτήματα για τους παθητικούς καπνιστές


Όσο παράξενο και αν σας φαίνεται οι παθητικοί καπνιστές αντιμετωπίζουν ίσο -εάν όχι- μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα σε σχέση με τους ενεργητικούς καπνιστές. Το "νέφος" που προέρχεται από το καμένο τσιγάρο περιέχει 7.000 επιβλαβείς ουσίες, από τις οποίες, 69 είναι συνδεδεμένες με την πρόκληση καρκίνου. Όλες αυτές τις ουσίες τις δέχονται οι παθητικοί και όχι οι ενεργητικοί καπνιστές. Επομένως, καταλαβαίνουμε πως τα πλεονεκτήματα στην υγεία, μέσω της εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου είναι, ίσως, περισσότερα για τους παθητικούς καπνιστές.Η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου είναι ένα από τα κύρια θέματα που απασχολούν την νέα κυβέρνηση και το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους είναι μια από τις μεγαλύτερες απειλές για την δημόσια υγεία. Μέσω μιας οργανωμένης καμπάνιας ενημέρωσης σε συνδυασμό με αυστηρά πρόστιμα για τους παραβάτες είναι δυνατόν να προκύψουν θετικές εξελίξεις και επιτέλους να εφαρμοστεί ένας νόμος που σχεδιάζεται από το 2009.

261 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων