Κίνητρο για καταγγελίες εγκλημάτων στις ΗΠΑ, όσο στην Ελλάδα μένουμε στάσιμοι

Γράφει η Δήμητρα Χαρέλη


κινητρα για καταγγελιες εγκληματων

Το ισχυρό κίνημα του Me too έδωσε σημαντική ώθηση και φωνή, ώστε να αποκαλυφθούν εγκληματικές πράξεις και κακοποιήσεις που για χρόνια ολόκληρα βρισκόταν στην αφάνεια. Θα ήταν ψεύτης όποιος δεν παραδεχόταν πως η Ελλάδα του 2021 έχει βυθιστεί στο βούρκο της εγκληματικότητας, πιο βαθιά από ποτέ. Καθημερινά ξεπηδά στις οθόνες μας, και μία νέα εγκληματική πράξη, η οποία ανταγωνίζεται, με μεγάλη επιτυχία, τη χθεσινή. Και εμείς τι κάναμε γ ‘αυτό; Γίναμε μέγιστοι κριτές στα social media, κρυμμένοι πίσω από την τεράστια ασφάλεια της ανωνυμίας. Περιοριζόμαστε στην άβολη θέση του θεατή, αρνούμενοι κατηγορηματικά να βάλουμε τέλος σε μία παράσταση παραλογισμού που ξετυλίγεται στα μάτια μας τους τελευταίους μήνες.


Οι δύο όψεις της εγκληματικότητας στις ΗΠΑ και η εφαρμογή της Citizen


Στις ΗΠΑ, όλοι κοιτώντας γύρω τους, αναγνωρίζουν πως η αύξηση της εγκληματικότητας είναι ένα από τα χείριστα κατάλοιπα της πανδημίας. Σε σχετικό απόσπασμα που δημοσίευσε η Wall Street Journal, αναφέρει πως το συγκεκριμένο φαινόμενο θα αποτελέσει σίγουρα επίκεντρο μελέτης και έρευνας τα επόμενα χρόνια.

Ένας χρόνος ήταν αρκετός ώστε να εμφανιστεί 55% αύξηση των ανθρωποκτονιών στο Σικάγο. Έχοντας ως ασπίδα προστασίας τη μάσκα της πανδημίας, οι εγκληματίες κινούνται « νόμιμα» μέσα στο πλήθος, περνώντας απαρατήρητοι. Η έξαρση της ενδοοικογενειακής βίας και οι ανθρωποκτονίες συνέβαλλαν στην άνοδο της εγκληματικότητας αλλά δεν μπορεί να προσπεραστεί σε καμία περίπτωση η παρουσία συμμοριών σ ’αυτές τις περιοχές.


Συχνό φαινόμενο δεν αποτελεί για όλες τις αμερικανικές πόλεις, δεδομένου ότι στο Λας Βέγκας οι ανθρωποκτονίες αυξήθηκαν μόνο κατά 10%, ενώ τα εγκλήματα που εξιχνιάστηκαν αγγίζουν το 94%. Τα ίδια ακριβώς επίπεδα διαλεύκανσης σημειώνονταν και τα προηγούμενα έτη. Ένα τέτοιο ποσοστό « επιτυχίας» φανερώνει την υγιή σχέση που έχει αναπτυχθεί μεταξύ των αρχών και της κοινότητας.


αυξηση εγκληματικοτητας

Την ίδια στιγμή, στις ΗΠΑ εγκαινιάζεται η εφαρμογή παρακολούθησης εγκληματικών ενεργειών Citizen. Η συγκεκριμένη εφαρμογή στοχεύει να αποτελέσει ένα ισχυρό κίνητρο και να παρακινήσει τους μάρτυρες να συμβάλουν στην έρευνα. Τον Μάϊο ολοκληρώθηκε το πιλοτικό πλάνο της Citizen στο Λος Άντζελες και σύντομα θα ενεργοποιηθεί και σε άλλες περιοχές.


  • Παρέχει λοιπόν 25 δολάρια την ώρα σε όποιον θελήσει να μεταδώσει σε ζωντανή μετάδοση σκηνές από εγκληματικά περιστατικά, στα οποία παρευρίσκεται.

  • Η συγκεκριμένη εφαρμογή επίσης απευθύνεται σε εκείνους που είναι διατεθειμένοι να καταγράψουν ατυχήματα, πυρκαγιές ή τροχαία ατυχήματα στη Νέα Υόρκη και στο Λος Άντζελες.

  • Ταυτόχρονα, διατηρείται η ασφάλεια των χρηστών καθώς δεν τους ζητείται σε καμία περίπτωση να μεταβούν σε εξαιρετικά επικίνδυνες τοποθεσίες.


Μπορεί έτσι να δημιουργείται ένα καθεστώς εξ αγοράς των μαρτύρων, ωστόσο ο απώτερος σκοπός της εφαρμογής μεταφράζεται « ιερός». Η αναζήτηση των μελλοντικών μαρτύρων δημοσιεύτηκε με τη μορφή αγγελίας, η οποία αναφέρει πως ο καθένας από αυτούς πρέπει να είναι προετοιμασμένοι ανά πάσα στιγμή για πιθανή κλήση.


Τα στραβά μάτια της ΕΛ.ΑΣ. στην ενδοοικογενειακή βία


ενδοοικογενειακη βια ερευνα

Ανάλογο τοπίο σε επίπεδο εγκληματικότητας, παρατηρείται και στην Ελλάδα. Αξίζει σ ’αυτό το σημείο όμως να γίνει ένας πολύ σημαντικός διαχωρισμός. Τον τελευταίο καιρό όλα αυτά τα φρικιαστικά εγκλήματα που συνεχώς έρχονται στο φως, συνήθως εις βάρος γυναικών, δεν μπορούν να τοποθετηθούν στην ίδια κατηγορία με τα απλά εγκλήματα όπως οι ξυλοδαρμοί ή οι ληστείες. Η Ελλάδα καθημερινά γίνεται θύμα άγριων εγκλημάτων μίσους και όπως φαίνεται ο στόχος τους είναι πολύ συγκεκριμένος. Η λύση τους δεν είναι απλή υπόθεση και προϋποθέτει τα μάτια και τα στόματα όλων μας ανοιχτά.


Το επόμενο στάδιο της μαρτυρίας είναι ο σωστός χειρισμός κάθε υπόθεσης από την ΕΛ.ΑΣ. Πρόκειται για ένα τεράστιο κεφάλαιο το οποίο, όπως αποδείχθηκε πρόσφατα, αποτέλεσε αιτία για τη διόγκωση του φαινομένου παρά για την εξομάλυνση του. Πόση σημασία και προσοχή δίνεται στις καταγγελίες που γίνονται καθημερινά για περιστατικά όπως ενδοοικογενειακή βία; Γνωρίζει ο κόσμος ότι η αδικοχαμένη κοπέλα που δολοφονήθηκε στη Δάφνη προσφάτως, είχε κάνει καταγγελία ως δέκτης ενδοοικογενειακής βίας;


Πως λοιπόν μία τέτοια μαρτυρία καταλήγει σε γυναικοκτονία; Σίγουρα δεν πρόκειται για φυσική εξέλιξη των πραγμάτων, αλλά για δείγμα αμέλειας και ίσως υποτίμησης των καταστάσεων. Σε δημοσίευμα του in.gr δημοσιεύτηκε έγγραφο που αποδεικνύει όχι μόνο την απάθεια αστυνομικών σε τέτοιου είδους καταγγελίες αλλά και την αποθάρρυνση των πολιτών να αποτελέσουν μάρτυρες όμοιων περιστατικών.


γυναικοκτονια
Πηγή : In.gr

Σε μία μονίμως ανέτοιμη κοινωνία, να αντιμετωπίσει τόσο πρωτόγνωρα εγκλήματα κρίνεται επείγουσα η συμβολή όλων. Δεν είναι η εποχή να κοιτάξουμε τη δουλεία μας, ενώ δίπλα μας συμβαίνουν τέτοιες αγριότητες. Μια σερβιτόρα στην Ηλιούπολη αποτέλεσε το λόγο να διαλευκανθεί ένα πολυετές έγκλημα σωματικής και ψυχικής κακοποίησης μίας 19χρονης.


Ας γίνει αυτή η σερβιτόρα το σύγχρονο πρότυπο το οποίο θα αποδείξει πως δεν χρειάζεται χρηματική αμοιβή ή υλικό κίνητρο για να κάνουμε λίγο καλύτερο αυτόν τον κόσμο.


Πηγές:

CNN Greece

Το Έθνος

In.gr

165 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων