Καλπάζει η Ανεργία στην Ευρώπη – Στους Χαμένους η Ελλάδα

Γράφει η Δήμητρα Χαρέλη


Η τελευταία δεκαετία για την ελληνική οικονομία χαρακτηρίστηκε ως μια περίοδος λιτότητας και περικοπών, κουβαλώντας ένα υπέρβαρο φορολογικό φορτίο. Σε χτύπημα κάτω από τη μέση μετατράπηκε η εμφάνιση του φονικού ιού με τελειωτική βολή τους ρυθμούς της έξαρσης του. Η πορεία της κρίθηκε άμεσα εξαρτημένη από την εξέλιξη του ιού και τη χρονική του κατάληξη. Με την επίσημη ανακοίνωση της πανδημίας, εγκαινιάστηκε μια περίοδος οικονομικής νόσου, η οποία μεταφέρει στην πλάτη της μια σειρά από ασταθή lockdown και αβέβαιες προβλέψεις για το πολυπόθητο οριστικό τέλος. Το λιανεμπόριο θυσιάστηκε στο βωμό του ηλεκτρονικού εμπορίου και της γενικότερης ψηφιακής συναλλαγής, η οποία δεν χρειάστηκε αρκετό χρόνο για να αποδείξει την ισχύ της. Το μέλλον της οικονομίας τόσο εντός όσο και εκτός ελληνικών συνόρων κρίνεται δικαίως αβέβαιο, μετά τις τελευταίες εξελίξεις και την τρομακτική άνοδο των κρουσμάτων στη χώρα μας. Στα πλαίσια αυτής της αβεβαιότητας, η αγορά ανοιγοκλείνει με βασικό σχέδιο την πολιτική ακορντεόν, θέτοντας στην αναμονή την αγορά εργασίας και εκτοξεύοντας τα ποσοστά ανεργίας στα ύψη.Απολογισμός 2020: Στα ύψη η ανεργία στην Ελλάδα – Χαμένο το παιχνίδι για τον Τουρισμό


Τα ποσοστά ανεργίας εντός ελληνικών συνόρων στην εποχή προ- κορωνοϊού έδειχναν αργή αλλά σταθερή βελτίωση, συγκριτικά με την απελπιστική κατάσταση που επικρατούσε ήδη από το 2011, και τους ειδικούς να κάνουν ελπιδοφόρες προβλέψεις για την μελλοντική εξέλιξη της απασχολησιμότητας. Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία, ο αριθμός των ανέργων υπολογίζεται στα 758.886 άτομα έως και τον Δεκέμβριο του 2019. Το Μάρτιου του 2020 δίνεται το σύνθημα και ξεσπά ένα κύμα πτώσεως, το οποίο κινήθηκε με ρυθμούς ντόμινο συμπαρασείροντας αρκετούς εργασιακούς τομείς προκαλώντας πρωτόγνωρο οικονομικό μαρασμό και χιλιάδες ανέργους. Ο τουρισμός θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ένα από τα ισχυρότερα χαρτιά της ελληνικής οικονομικής ανάπτυξης, καθώς απασχολεί το 10% του γενικού πληθυσμού της χωράς και δυστυχώς καταλαμβάνει και αυτός μία από τις πρώτες θέσεις στη λίστα της πανωλεθρίας. Τα ποσοστά που δημοσιοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ, αποκαλύπτουν απογοητευτικά δεδομένα ανεργίας σε τουριστικές περιοχές πάνω στις οποίες πολλοί είχαν επενδύσει τις ελπίδες τους για οικονομική άνθηση, την ίδια στιγμή που επιχειρήσεις βάζουν οριστικό λουκέτο σε κάθε γωνιά της χώρας. Συγκεκριμένα, κατά την έναρξη της τουριστικής περιόδου, δηλαδή μέχρι και το πρώτο τρίμηνο του 2020 σημειώθηκε αύξηση της ανεργίας η οποία ακούμπησε το 23,6 % σε περιοχές όπως είναι η Κρήτη και το Αιγαίο.


Στο παρακάτω γράφημα αποτυπώνεται το ποσοστό ανεργίας ανά Περιφέρεια κατά τη διάρκεια του Γ’ τριμήνου του 2020. Η Δυτική Ελλάδα, η Δυτική Μακεδονία αλλά και η Ήπειρος χαρακτηρίζονται από τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας με την πρώτη να αγγίζει μέχρι και το 22%. Περιοχές όπως η Κρήτη, τα νησιά του Ιουνίου και του Αιγαίου παρουσιάζουν δραματική αύξηση ανεργίας συγκριτικά με το 2019. Οι περιοχές αυτές έχουν άμεση σύνδεση με τον τουρισμό και τη γενικότερη πορεία του. Επομένως με μια γενικότερη ερμηνεία, τουριστικές επιχειρήσεις και σχετικά επαγγέλματα σύμφωνα με τα παραπάνω ποσοστά ανήκουν στην πλευρά των χαμένων μετά το ξέσπασμα της πανδημίας.


Πηγή : Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία – Έρευνα Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού.

Χωρισμένη σε δύο στρατόπεδα η Ευρώπη – Ντροπιαστική πρωτιά για την Ελλάδα


Η καταστροφική τάση της πανδημίας εξαπλώνεται με δραματικούς ρυθμούς και εκτός ελληνικών συνόρων, έχοντας διεισδύσει σε αρκετές Ευρωπαϊκές χώρες, σχηματίζοντας έτσι ένα απογοητευτικό τοπίο για τα δεδομένα της απασχόλησης. Η μάστιγα της ανεργίας διαχρονικά ταλαιπωρεί τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης αποτελώντας ανέκαθεν βασική θεματολογία στο τραπέζι των συζητήσεων. Η περσινή χρονιά, έχει ως αφετηρία το αισιόδοξο ποσοστό του 6,6% διατηρώντας μία σταθερότητα από τους προηγούμενους μήνες και μία μικρή μείωση από τον Ιανουάριο του 2019 (6,9%), σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας που δημοσιοποίησε η Eurostat. Παρά αυτή τη θετική έναρξη, το κουβάρι των ευρωπαϊκών δεδομένων ξετυλίχτηκε ανώμαλα με αποτέλεσμα την εκρηκτική αύξηση των ποσοστών ανεργίας, γεγονός που μαρτυρά την έλλειψη μιας υγειούς οικονομίας.


Αρχικά, οι ισχυρές οικονομίες που αποτελούν χαρακτηριστικό κυρίως των Βόρειων Ευρωπαϊκών χωρών, παρά τις δυσκολίες κατάφεραν να επιβιώσουν αποδεικνύοντας έτσι την προσαρμοστικότητα τους στις νέες συνθήκες που προκάλεσε η πανδημία. Η Γερμανία πρώτη όλων έχει καταφέρει σύμφωνα με πρόσφατους υπολογισμούς να διατηρήσει μια αξιοπρεπή εικόνα και να παραμείνει σταθερή απέναντι στην απειλή της ανεργίας.


Η ίδια ανεκτικότητα δεν παρουσιάστηκε στο νότιο τμήμα της Ευρώπης, με την Ελλάδα να κυριαρχεί στην κορυφή των μεγάλων ποσοστών ανεργίας. Η γενικότερη εικόνα της Ευρώπης υπολογίζεται στο 8,1% σχετικά με την κατάσταση της ανεργίας την ίδια στιγμή που η χώρα μας παραδίδει το απογοητευτικό ποσοστό 16,8%, τον Ιούλιο του 2020.

Στον παρακάτω πίνακα, σύμφωνα με καταγραφές της Eurostat γίνεται μια σύγκριση των ποσοστών ανεργίας των Ευρωπαϊκών χωρών με τους τελευταίους μήνες του 2019, οι οποίοι ανταποκρίνονται σε ρυθμούς κανονικότητας. Μεταξύ αυτών αναφέρεται πως


Πηγή : Eurostat

Με μια γενικότερη ματιά στην παγκόσμια οικονομία, κυριαρχεί διάχυτο ένα κλίμα ανισορροπίας. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του ΟΟΣΑ τον Φεβρουάριο του 2021, η ανεργία στις Η.Π.Α υπολογίζεται με διάθεση αύξησης στο 9,4 ενώ ο Καναδάς αγγίζει το 8,3%. Αύξηση των ποσοστών κυριαρχεί στην Κορέα, στην Κολομβία και στο Μεξικό. Η Ιαπωνία διατηρεί αμετάβλητα τα ποσοστά ανεργίας με 2,9 % ενώ ελάχιστη μείωση υπάρχει στην Αυστραλία με 6,8%.


Αξίζει να υπογραμμιστεί πως το κόστος των περιστάσεων είναι αναγκασμένη να αντιμετωπίσει κυρίως η νέα γενιά. Συγκεκριμένα, οι νέοι, κάτω των 25 ετών, ανέρχονται σε 4,454 εκατομμύρια εντός ευρωπαϊκών συνόρων, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία. Οι περισσότεροι καταφεύγουν σε άλλες χώρες του εξωτερικού προς αναζήτηση καλύτερων επαγγελματικών ευκαιριών, οι οποίες θα ανταποκρίνονται στο μορφωτικό τους επίπεδο.


Δεν χρειάστηκε μεγάλο χρονικό διάστημα για να γίνουν φανερές οι επιπτώσεις του φονικού ιού και στην υγεία της οικονομίας. Αν και καμία πρόβλεψη δεν μπορεί με αποτελεσματικότητα να εξασφαλίσει ένα μελλοντικό πλάνο, το μόνο σίγουρο είναι πως η Ευρώπη δεν θα εξέλθει αλώβητη από το τούνελ μετά τον τερματισμό της πανδημίας. Η πλειοψηφία εναποθέτει κάθε ελπίδα στην καθιέρωση των εμβολιασμών και στην σταδιακή επάνοδο της κανονικότητας μέσα από το πολυπόθητο τοίχος ανοσίας που θα χτιστεί.

162 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων