Καλωσορίσατε στο Καλύτερο Σόου Όλων

Γράφει ο Μαργαρίτης Αννάογλου


"Καλωσορίσατε στο καλύτερο σόου όλων" θα μπορούσε να είναι ο τίτλος για όσα έχουμε διαβάσει, δει, κοινοποιήσει και ακούσει τις τελευταίες ημέρες. Ένα σόου επικίνδυνο, αντιδημοκρατικό και με στόχο μεγάλες ομάδες πολιτών, όπως πχ η κοινωνική ομάδα των νέων.Πρόσφατα τα φαινόμενα αστυνομικής βίας -ειδικότερα στην Νέα Σμύρνη- μονοπώλησαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δείχνοντας εικόνες αστυνομικών να βγάζουν τον θυμό τους πάνω σε αθώους συμπολίτες μας. Θα περίμενε, λοιπόν, κανείς ένα τέτοιο ζήτημα να είναι πρώτο θέμα στην Βουλή και η καταδίκη από τον Πρωθυπουργό να είναι άμεση. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη, όμως, με τον κύριο Μητσοτάκη να βγάζει ανακοίνωση για τα επεισόδια μια εβδομάδα μετά από την τέλεσή τους.


Αντιθέτως αστραπιαία ήταν η αντίδρασή του όταν μικρή ομάδα πολιτών που διαχωρίστηκαν από την μεγάλη πορεία στην Νέα Σμύρνη, επιτέθηκαν βάναυσα σε έναν αστυνομικό, τον οποίο τραυμάτισαν σοβαρά. Στην συγκεκριμένη περίπτωση ο κύριος Μητσοτάκης, Πρωθυπουργός της χώρας μας, δεν αρκέστηκε μόνο σε μια δήλωση, αλλά προέβη σε διάγγελμα, στο οποίο καταδίκασε μόνο την βία κατά των αστυνομικών και όχι τα περιστατικά αστυνομικής βίας προς πολίτες.


Ένα καλό σόου θέλει και μέρος φιλοξενίας

Εδώ έρχονται να προστεθούν στην εικόνα και τα ελληνικά παραδοσιακά ΜΜΕ. Εικόνες εξευτελιστικές για την ελληνική δημοσιογραφία, καθώς παρατηρούσαμε δημοσιογράφους να προσπαθούν να δικαιολογήσουν την αστυνομική βία, αλλά να επιτίθενται με μεγάλη παρρησία στους ανθρώπους που χτύπησαν τον αστυνομικό. Ήθελα, λοιπόν, να ξέρω... Η αξία της ζωής των ανθρώπων δεν είναι ίση κύριε Μητσοτάκη; Η αξία της ζωής ενός απλού πολίτη είναι λιγότερο σημαντική και πρέπει να λάβει λιγότερη δημοσιογραφική κάλυψη ελληνικά ΜΜΕ;


Εγώ είμαι της άποψης -ακούστε τώρα τι τρελό θα πω- πως όλες οι ζωές έχουν ίδια αξία. Όλες οι ζωές θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως ίσες, όταν υπάρχει βάναυση εκμετάλλευση και κακοποίησή τους. Τα ελληνικά ΜΜΕ, όμως, φαίνεται πως δεν έχουν την ίδια άποψη, πέρα από μερικές εξαιρέσεις, όπως την υποδειγματική συνέντευξη της κυρίας Τζίμα με τον κύριο Κυρανάκη.


"Είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό"Η αγαπημένη φράση στα στόματα όλων των υπευθύνων είναι πως η αστυνομική βία αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό και όχι νόρμα που καλλιεργείται συνεχώς και τροφοδοτείται από το να αγνοούμε το φαινόμενο. Από επιθέσεις σε φωτορεπόρτερ, σε προκλητικά σχόλια σε νεαρά κορίτσια, μέχρι κατηγορίες για βιασμούς και βίαιους ξυλοδαρμούς, έχουμε φτάσει στο σημείο να θεωρούμε νορμάλ και μεμονωμένα τα εκατοντάδες περιστατικά. Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν δημοσιοποιηθεί και από τον ίδιο τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, οι καταγγελίες για αστυνομική βία έχουν σχεδόν διπλασιαστεί τον τελευταίο χρόνο, φτάνοντας τις 111 το 2020, εκ των οποίων οι 53 αφορούσαν πολύ σημαντικά ζητήματα. Για το 2021 ήδη έχουμε 19 καταγγελίες με προοπτική αύξησης.


Πως θα λυθεί το ζήτημα κύριε Μητσοτάκη; Μόνο η αναγνώρισή του δεν αρκεί, γιατί οι πολίτες βλέπουν μια αδράνεια που τους εξαγριώνει ακόμη περισσότερο. Η αστυνομική βία δεν είναι σαν τον Κορωνοϊό που αποκαλείται ο "αόρατος εχθρός". Η αστυνομική βία είναι, πλέον, ένα φαινόμενο ξεκάθαρα ορατό, λόγω και των social media, που εσείς ο ίδιος αποκαλέσατε "απειλή για την δημοκρατία".


Αναρωτιέμαι, με την νεανική αφέλεια που με διακρίνει, τι είναι ακριβώς απειλή για την δημοκρατία; Είναι απειλή το να μοιράζονται οι πολίτες βίντεο με αστυνομική βία, τα οποία έπειτα από fact checking, αποδεικνύεται πως είναι αληθή; Ή μήπως είναι απειλή για την δημοκρατία, το να αναφέρει ο Πρωθυπουργός μιας χώρας, έμμεσα, πως θα ήταν καλό να ελεγχθούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης;


"Ζητείται ηρεμία από τους νέους"Στο διάγγελμά του ο Πρωθυπουργός στοχοποίησε, σαν επαναχρησιμοποιούμενο σάκο του μποξ, την κοινωνική ομάδα των νέων. Μέσα σε έναν χρόνο μάθαμε πως οι νέοι φταίνε για την διάδοση του Κορωνοϊού, οι νέοι φταίνε που εξαγριώνονται από την αδράνεια μπροστά στην αστυνομική βία, οι νέοι φταίνε που διαμαρτύρονται για την πανεπιστημιακή αστυνομία και οι νέοι φταίνε που μια μικρή ομάδα ανθρώπων είχε την φαεινή ιδέα να χτυπήσει βάναυσα έναν αστυνομικό.


Κύριε Μητσοτάκη στο διάγγελμά σας απευθυνθήκατε στην κοινωνική μου ομάδα και θα ήθελα να απευθυνθώ και εγώ τώρα σε εσάς:


"Κύριε Μητσοτάκη,


Η αδράνεια σχετικά με την ενίσχυση του συστήματος υγείας φταίει που οι περισσότεροι ασθενείς πεθαίνουν στην εντατική, καθώς δεν υπάρχουν επαρκείς ΜΕΘ.


Η αδράνεια για την αντιμετώπιση της αστυνομικής βίας φταίει για τα επεισόδια που βλέπουμε και για τις συχνές καταγγελίες.


Η αδράνεια για την περαιτέρω οικονομική ενίσχυση των πολιτών φταίει που κλείνουν συνεχώς οι επιχειρήσεις, σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες που χρηματοδοτούν το 75% των εξόδων, εν μέσω πανδημίας.


Η αδράνειά σας φταίει που οι νέοι νιώθουμε πως ζούμε σε μια αντιδημοκρατική χώρα που δεν νοιάζεται για το μέλλον μας και συνεχώς μας δείχνει με το δάχτυλο ως υπαίτιους για κάθε αρνητικό γεγονός που συμβαίνει στην Ελλάδα.


Με εκτίμηση και αγανάκτηση,


Μαργαρίτης Αννάογλου- Φοιτητής Δημοσιογραφίας"
Πηγές Φωτογραφιών: real.gr tanea.gr iefimerida.gr

834 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων