Καταγγελία από Νοσηλευτές στην Θεσσαλονίκη

Τους τελευταίους μήνες, το εθνικό σύστημα υγείας περνά από σαράντα κύματα, λόγω της πανδημίας του Κορωνοϊού. Οι ΜΕΘ της χώρας μας είναι ασφυκτικά γεμάτες και οι νοσηλευτές μαζί με τους ιατρούς δίνουν έναν υπεράνθρωπο αγώνα για την συντήρηση του εθνικού συστήματος υγείας. Πρόσφατα, έγινε μια πολύ σημαντική καταγγελία από νοσηλευτές στην Θεσσαλονίκη και πιο συγκεκριμένα στο νοσοκομείο "Άγιος Δημήτριος", όπου όπως θα δούμε οι συνθήκες εργασίας είναι τριτοκοσμικές."Πλένουμε τις Στολές μας στο Σπίτι μας"


Σε μια πολύ θλιβερή δήλωση προχώρησε χθες ο πρόεδρος των εργαζομένων στο νοσοκομείο "Άγιος Δημήτριος", όταν δήλωσε πως λόγω έλλειψης προσωπικού στο νοσοκομείο, οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να παίρνουν τις στολές τους στο σπίτι και να τις απολυμαίνουν εκεί, αντί να απολυμαίνονται από ειδικό προσωπικό στο νοσοκομείο.


"Αυτό που γίνεται στο νοσοκομείο μας εδώ και πολύ καιρό είναι ότι οι συνάδελφοί μου παίρνουν τα ρούχα τους και τα πλένουν σπίτι τους με αποτέλεσμα να έχουμε διασπορά του ιού. Οι στολές που έχουμε είναι δύο και δεν τις παίρνει το νοσοκομείο όπως οφείλει, αλλά τις αγοράζει ο εργαζόμενος από την τσέπη του. Οι στολές δεν πλένονται στο νοσοκομείο γιατί έχει μόνο ένα εργαζόμενο στα πλυντήρια. Δεν μπορεί ένας υπάλληλος να αναλάβει τον ιματισμό όλου του νοσοκομείου και τις στολές. Αγόρασαν πριν ένα χρόνο ένα κοινό πλυντήριο. Δεν μπορούν να πλένονται οι στολές όλου του προσωπικού εκεί, 150 ανθρώπων. Και πλέον ούτε αυτό δουλεύει, έχει χαλάσει", είπε ο κ. Μαυρόπουλος.


Όπως μπορούμε να φανταστούμε, το να μεταφέρουν οι νοσηλευτές τις στολές τους στο σπίτι, είναι σίγουρα μια εστία μεταφοράς μικροβίων. Σύμφωνα με τα ιατρικά πρωτόκολλα οι στολές των νοσηλευτών και των ιατρών πρέπει να παραμένουν στο νοσοκομείο και να απολυμαίνονται εκεί, κάτω από ειδικές συνθήκες. Όμως, λόγω των ελλείψεων στην χρηματοδότηση του τομέα της υγείας, αρκετοί είναι οι άνθρωποι του τομέα αυτού που πρέπει να "παραβούν" αυτόν τον κανόνα για να πλύνουν τις στολές τους."Υπάρχει μια συσκευή υψηλής ροής οξυγόνου που τη χρειαζόταν το νοσοκομείο. Ένας συνάδελφος μου ήταν ένα βήμα πριν τη διασωλήνωση. Μας είπαν ότι μπορεί να μη διασωληνωθεί αν υπάρχει αυτό το μηχάνημα. Ζητήσαμε να υπάρξει η αγορά αυτού του μηχανήματος και μας είπαν ότι δεν έχουν λεφτά. Εμείς από τις συνδρομές των υπαλλήλων αγοράσαμε μόνοι μας το μηχάνημα προκειμένου να σωθεί ο συνάδελφος. Το μηχάνημα κόστιζε 4.400 ευρώ. Εμείς δεν το πήραμε μόνο για τον υπάλληλο του νοσοκομείου, ο υπάλληλος ήταν η αφορμή. Το μηχάνημα θα παραμείνει στο νοσοκομείο και θα βοηθήσει και άλλους συνανθρώπους μας", κατέληξε ο ίδιος.


Ειδικότερα στην Θεσσαλονίκη, υπάρχει και μια μικρή διασπορά του ιού μέσα από τους υγειονομικούς υπαλλήλους, γεγονός που δικαιολογείται μετά από αυτήν την αποκάλυψη. Ένας νοσηλευτής ή ιατρός που εργάζεται σε μονάδα Covid-19 και έρχεται σε καθημερινή επαφή με ασθενείς, είναι σχεδόν βέβαιο πως θα μεταφέρει μονάδες μικροβίων στην στολή του. Επομένως, η μεταφορά της στολής στο σπίτι είναι μια πράξη σχεδόν εγκληματική, όχι από την πλευρά των νοσηλευτών, αλλά από την πλευρά της κρατικής μέριμνας που επιτρέπει ουσιαστικά την ελεύθερη διασπορά του ιού, μέσα από τα νοσοκομεία, όσο δεν λαμβάνει μέτρα.

23 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων