Κλιματική αλλαγή και οικονομία

Έγινε ενημέρωση: 4 Απρ 2020

Το περιβάλλον πέρα από ωραία τοπία και εκθαμβωτικά φυσικά αξιοθέατα προσφέρει πολλά οφέλη στην παγκόσμια οικονομία, αλλά και σε τοπικές αγροτικές κυρίως οικονομίες. Τις τελευταίες δεκαετίες υπήρξε τραυματική εκμετάλλευση του περιβάλλοντος υπέρ του ανθρώπινου συμφέροντος και κέρδους και οι συνέπειες αυτού είναι εμφανείς πλέον, επηρεάζοντας εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές.
Κλιματική Αλλαγή
Μια από τις επιπτώσεις της περιβαλλοντικής καταστροφής είναι και η κλιματική αλλαγή. Το φαινόμενο του θερμοκηπίου έχει καταφέρει να αυξήσει την μέγιστη θερμοκρασία και να προκαλέσει κλιματικές μεταβολές σε όλη την υφήλιο. Το φαινόμενο αυτό ευθύνεται για την συγκράτηση της θερμότητας που φτάνει στην Γη στην επιφάνειά της έχοντας ως κύρια επίπτωση το λιώσιμο των πάγων και την αύξηση του επιπέδου της στάθμης της θάλασσας. Μπορεί οι λέξεις αυτές να μην μας αγγίζουν, αλλά τα αποτελέσματα της υπερθέρμανσης του πλανήτη -εάν δεν βρεθεί λύση σύντομα- θα γίνουν άμεσα ορατά και στις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου. Ας ξεκινήσουμε, όμως, από μακριά για να φτάσουμε σε εμάς και στις γειτονικές μας χώρες.
Πριν λίγες ημέρες, η συγκεκριμένη φωτογραφία έκανε τον γύρο του κόσμου και ακόμη απασχολεί τα διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα. Τραβήχτηκε από τον επιστήμονα και μετεωρολόγο, Steffen Olsen, ο οποίος επισκέπτεται συχνά την περιοχή για να συλλέξει μετεωρολογικά και ωκεανογραφικά δεδομένα. Μπορείτε ξεκάθαρα να δείτε πως τα σκυλιά που μεταφέρουν το έλκηθρο περπατούν... στο νερό και όχι σε πάγο. Η άνω επιφάνεια των πάγων της Γροιλανδίας έχει αρχίσει να λιώνει με αποτέλεσμα οι ντόπιοι κάτοικοι και οι επιστήμονες που εργάζονται εκεί να αντιμετωπίζουν δυσκολίες στις μετακινήσεις που μπορεί να εξελιχθούν σε μελλοντική αδυναμία μετακινήσεων.


Σε οικονομικό επίπεδο, πολλοί είναι οι ψαράδες και οι κυνηγοί που αντιμετωπίζουν τις αρνητικές επιπτώσεις του φαινομένου του θερμοκηπίου στα έσοδά τους. Εάν δεν βελτιωθεί η κλιματική αλλαγή τότε πολλοί είναι οι άνθρωποι που θα χρειαστεί ίσως να μετακινηθούν σε άλλες περιοχές για να μπορούν να βγάζουν τα προς το ζην. Εκτιμάται πως πέρυσι έλιωσαν 2 δισεκατομμύρια τόνοι πάγου. Παρόμοια είναι η κατάσταση για τους κατοίκους που υδρεύονται από τα Ιμαλάια. Εκεί οι παγετώνες λιώνουν με διπλάσια ταχύτητα από ότι πριν το 2000. «Αυτή είναι η σαφέστερη εικόνα για το πόσο γρήγορα οι παγετώνες των Ιμαλαΐων λιώνονται σε αυτό το χρονικό διάστημα και γιατί», δήλωσε ο Joshua Maurer, από το Πανεπιστήμιο Columbia και επικεφαλής της νέας έρευνας που δημοσιεύτηκε. Εάν, λοιπόν, η υπερθέρμανση του πλανήτη συνεχιστεί, τότε εκατομμύρια άνθρωποι θα πρέπει να μετακινηθούν και αυτό γιατί εάν δεν υπάρχουν πάγοι το διαθέσιμο νερό θα λιγοστέψει και δεν θα υπάρχει δυνατότητα ύδρευσης όλων τον πολιτών.
Πιθανές επιπτώσεις στην χώρα μας
Η χώρα μας είναι γνωστή, ανάμεσα σε πολλά άλλα, για τον υπέροχο και μεσογειακό της καιρό. Αυτό φαίνεται, όμως, να αλλάζει σταδιακά. Ήδη έχει παρατηρηθεί έντονη αλλαγή τον τελευταίο χρόνο στον καιρό της χώρας μας, ο οποίος μοιάζει περισσότερο τροπικός παρά εύκρατος. Το καλοκαίρι προβλέπεται ζεστό, με υγρασία, αλλά και με έντονες καταιγίδες, το οποίο είναι χαρακτηριστικό των χωρών με τροπικό κλίμα. Σε μία τέτοια περίπτωση (αλλαγής του κλίματος της Ελλάδας) υπάρχει η πιθανότητα μείωσης της τουριστικής κίνησης και εσόδων από αυτήν, καθώς το πράγμα για το οποίο ήμασταν γνωστή στο εξωτερικό θα αποτελεί πλέον παρελθόν.


Επιπλέον, από περιβαλλοντικής άποψης, η Ελλάδα αποτελεί μέρος των χωρών που θα επηρεαστούν περισσότερο εδαφικά από την κλιματική αλλαγή και την περιβαλλοντική κρίση. Σύμφωνα με μελέτες, παραθαλάσσιες εκτάσεις στην Ελλάδα θα βρεθούν κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Παρόλα όμως τα προειδοποιητικά μηνύματα που μας στέλνει το περιβάλλον εμείς δεν αναλαμβάνουμε δράση. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως εμείς χρειαζόμαστε το περιβάλλον και όχι αυτό εμάς. Ακόμα και αν προκαλέσουμε τόσο μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή, όπου θα υπάρξει αφανισμός του ανθρώπινου είδους, το περιβάλλον θα ανακτήσει τις δυνάμεις του και θα "γιατρέψει τις πληγές του".

230 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων