ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ & ΥΓΕΙΑ: Ευανθία Βασβάνη

Το 2020 ήταν η χρονιά της πλήρους συνειδητοποίησης από όλους μας της αξίας της υγείας. Η χρονιά κατά τη διάρκεια της οποίας οι ζωές μας και η καθημερινότητά μας μπήκαν στον πάγο, ενώ παράλληλα τα δεδομένα μας μετατράπηκαν σε ζητούμενα. Σε αυτό το πλαίσιο, η Πρωτοχρονιάτικη ευχή για υγεία σε όλο τον κόσμο φέτος, κάθε άλλο παρά «κλισέ» θεωρείται, δεδομένου ότι ο Κορωνοϊός άλλαξε άρδην την αντίληψή μας για την υγεία.Η λήξη των μέτρων αρχίζει διστακτικά να προγραμματίζεται, παράλληλα με την έναρξη των εμβολιασμών. Ο πόλεμος με τον covid-19, φτάνει σταδιακά προς το τέλος του, αφήνοντάς μας με την απαραίτητη γνώση και εμπειρία για τη διαχείριση πιθανών μελλοντικών πανδημιών, όπως ήδη μας έχει προειδοποιήσει ο Π.Ο.Υ., αλλά και για την αντιμετώπιση των παθογενειών του συστήματος υγείας.


Σύμφωνα με τους ειδικούς οι πιο βασικές παθογένειες του Ε.Σ.Υ. που πρέπει να εξαλειφθούν είναι η υποστελέχωση, η υποχρηματοδότηση, η υποβάθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας και η ανεπαρκής διοίκηση. Αυτές οι παθογένειες που ήδη συζητήθηκαν το προηγούμενο έτος φαίνεται ότι θα είναι και αυτές που θα μας απασχολήσουν εντονότερα μέσα στο 2021, μόλις η πανδημία τεθεί υπό πλήρη έλεγχο. Συγκεκριμένα, η υποβάθμιση και η υποτίμηση της πρωτοβάθμιας φροντίδας είναι κάτι το οποίο, ενώ συζητείται χρόνια σε πολιτικό επίπεδο, παραμένει μια ανοιχτή πληγή για το Ε.Σ.Υ. Η λήξη της πανδημίας, όμως είναι η κατάλληλη ευκαιρία για περαιτέρω προβληματισμό, αλλά και δράση από την πλευρά της Κυβέρνησης, ώστε να δοθεί έμφαση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.


Η εμπειρία μας, το προηγούμενο έτος, κατέστησε εμφανές σε όλους μας το γεγονός πως η δευτεροβάθμια φροντίδα δεν αποτελεί πανάκεια. Επικρατούσε στη χώρα κατάχρηση από πλευράς των πολιτών του επείγοντος χαρακτήρα κάποιων περιστατικών. Αυτό αποδεικνύεται από την αντίθεση ανάμεσα στα γεμάτα τμήματα επειγόντων προ-κορωνοϊού και στα άδεια τμήματα επειγόντων στις αρχές της πανδημίας. Πόσο επείγοντα ήταν τελικά όλα αυτά τα περιστατικά; Μέσα στη νέα χρονιά λοιπόν θα περίμενε κανείς να τονωθεί η πρωτοβάθμια φροντίδα, εισάγοντας τον θεσμό του οικογενειακού ιατρού πιο ενεργά, ενισχύοντας τα κέντρα υγείας, την τηλεφροντίδα και την τηλεϋγεία.Σε διοικητικό επίπεδο είναι απαραίτητο, για να καταστεί αποτελεσματικότερη η Διοίκηση, να μεταβιβαστούν οι αρμοδιότητες από το Υπουργείο Υγείας σε χαμηλότερο επίπεδο, σε επίπεδο μονάδας και ΟΤΑ, ώστε να ασκείται η διοίκηση απρόσκοπτα, χωρίς γραφειοκρατικά κωλύματα και καθυστερήσεις. Ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι η αντιστοίχιση των υγειονομικών περιφερειών με τις διοικητικές περιφέρειες. Οργανωτικά, απαραίτητη κρίνεται και η άμεση ανακατανομή κλινών, κλινικών και εργαστηρίων με τον επανασχεδιασμό του υγειονομικού- νοσοκομειακού χάρτη της χώρας, με στόχο την ταχεία ανταπόκριση του Ε.Σ.Υ. στις εκάστοτε ανάγκες των πολιτών.

Αναφορικά με την υποστελέχωση του Ε.Σ.Υ., είναι και φέτος ζωτικής σημασίας η ανάγκη για πρόσληψη ιατρικού, νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού τόσο μόνιμου, όσο και επικουρικού, ούτως ώστε να πλησιάσει η χώρα τον Ευρωπαϊκό Μέσο και να ικανοποιήσει ανάγκες που συνεχίζουν να υπάρχουν.Η Ελλάδα παραμένει εξίσου χαμηλά, σε σχέση με τον Ευρωπαϊκό Μέσο όρο, και ως προς τη χρηματοδότηση του Ε.Σ.Υ, παρόλο που οι Έλληνες πολίτες πληρώνουν αρκετά ακριβά τις υπηρεσίες υγείας που τους παρέχονται. Σίγουρα δεν θα είναι η κατάλληλη εποχή, οικονομικά, για να ενισχυθεί το Ε.Σ.Υ., αλλά είναι η κατάλληλη εποχή για να εξεταστεί η ποιοτική διανομή του κεφαλαίου για την υγεία, ώστε οι πολίτες να απολαμβάνουν ποιοτικές υπηρεσίες υγείας.


Στην μετα-covid19 εποχή που ανατέλλει μέσα στο 2021, όλοι μας θα είμαστε πιο συνειδητοποιημένοι αναφορικά με την αξία της υγείας, πιο ευγνώμονες για την προσφορά του ιατρικού, νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού και πιο έτοιμοι από ποτέ να ξεπεράσουμε προσωπικά συμφέροντα και αντιπαραθέσεις, ώστε να εργαστούμε συλλογικά για την προστασία αυτού του υπέρτατου αγαθού: του αγαθού της υγείας. Είθε λοιπόν, μέσα στο νέο έτος το αγαθό της υγείας, να τεθεί ως προτεραιότητα, όπως αρμόζει, από όλους μας, διότι η εξασφάλιση ενός υγιούς βιοτικού επιπέδου για τους πολίτες ατομικά οδηγεί στην διασφάλιση μιας υγιούς κοινωνίας.

78 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων