Κρίση Πανικού: Εσύ έχεις αντιμετωπίσει το μεγαλύτερο φόβο σου;

Γράφει η Αλεξάνδρα Παύλου


Οι γρήγοροι ρυθμοί της καθημερινότητας της σημερινής πραγματικότητας, έχουν συχνά αντίκτυπο στη ψυχική και σωματική υγεία του ατόμου. Σε πολλές περιπτώσεις, το άτομο στην προσπάθειά του να ανταποκριθεί στις ισχυρές απαιτήσεις που προβάλλονται στο εργασιακό αλλά και ευρύτερα στο κοινωνικό του περιβάλλον, αντιμετωπίζει προβλήματα έντονου άγχους που μπορεί να του προκαλέσουν διάφορα ψυχικά και σωματικά νοσήματα, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα, το φαινόμενο των κρίσεων πανικού.Η κρίση πανικού ορίζεται ως ένα ξαφνικό επεισόδιο έντονου φόβου, το οποίο μπορεί να επιφέρει σοβαρές σωματικές κυρίως αντιδράσεις, καθώς και δεν υπάρχει ένας κύριος πραγματικός κίνδυνος ή απαραίτητα μια προφανής αιτία. Συνεπώς, όταν ένα άτομο έρθει αντιμέτωπο με την «κρίση πανικού», φαινομενικά χάνει τον έλεγχο, δείχνει να βρίσκεται εν μέσω ενός περιστατικού καρδιακής προσβολής ή ακόμα και να αισθάνεται το ίδιο το άτομο ότι είναι στα πρόθυρα θανάτου. Οι κρίσεις πανικού, είναι ένα συχνό φαινόμενο σήμερα. Ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων, βιώνουν μία ή δύο κρίσεις πανικού κατά τη διάρκεια της ζωής τους, το οποίο δεν αντιστοιχεί σε μία πάθηση διάρκειας αλλά σε ένα στιγμιαίο περιστατικό που έχει σαφή αίτια και εκφάνσεις. Παρόλα αυτά, υπάρχει μια άλλη κατηγορία ατόμων, η οποία αντιμετωπίζει απροσδόκητες κρίσεις πανικού, σε επανάληψη, καθώς το πιθανότερο είναι να έχει διασχίσει μεγάλες περίοδούς με έντονο φόβο και άγχος.


Οι κρίσεις πανικού δεν αποτελούν απειλή για τη ζωή ενός ατόμου, παρόλο που μπορεί να εμπεριέχουν το αίσθημα του τρόμου και κατ’ επέκταση να επηρεάσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής του ατόμου. Ωστόσο, σήμερα, με τη κατάλληλη ψυχολογική στήριξη, υπάρχουν θεραπείες που μπορεί σε μεγάλο βαθμό να είναι αποτελεσματικές.


Τα βασικότερα συμπτώματα της κρίσης πανικού, ξεκινούν ξαφνικά, χωρίς οποιαδήποτε προειδοποίηση. Ανά πάσα στιγμή, μπορούν να εμφανιστούν, ακόμα και κατά τη διάρκεια μια πολιτικής ομιλίας, μιας επαγγελματικής συνάντησης ή και σε περιπτώσεις που το άτομο είναι σε μια κατάσταση «ηρεμίας» και μπαίνει στη διαδικασία εσωτερικής σκέψης. Η κρίση πανικού έχει πολλά επίπεδα και παραλλαγές, παρόλο που τα συμπτώματα είναι όμοια και κορυφώνονται σε λίγα μονάχα δευτερόλεπτα. Αφού υποχωρήσει η κρίση πανικού επιφέρει κόπωση σωματικά και ψυχικά στο άτομο, ενώ εμφανίζεται η ανάγκη για ύπνο.


Η κρίση πανικού περιλαμβάνει τα πιο κάτω συμπτώματα:


- Αίσθηση επικείμενης καταστροφής ή κινδύνου

- Φόβος για απώλεια ελέγχου ή θάνατο

- Γρήγορος καρδιακός ρυθμός

- Ιδρώτας

- Τρέμουλο

- Δύσπνοια ή σφίξιμο στο λαιμό σας

- Ρίγος

- Εξάψεις

- Ναυτία

- Κοιλιακές κράμπες

- Πονοκέφαλο

- Ζάλη ή λιποθυμία

- Μούδιασμα


Το πιο έντονο σύμπτωμα της κρίσης πανικού που μπορεί να αισθανθεί το άτομο, είναι η αδυναμία αναπνοής, αλλά και η έντονη ταχυπαλμία. Αυτό προκαλείτε από τη ζαλάδα που προκαλεί το κεφάλι από τις έντονες και συνεχόμενες αρνητικές σκέψεις που κατακλύζουν το μυαλό. Σε πολλές περιπτώσεις, το άτομο πιστεύει πως αδυνατεί να σταματήσει τη κρίση της στιγμής, παρ’ όλα αυτά με τη σωστή τακτική, μπορεί να την ελέγξει και να την αποτρέψει.


Η ερώτηση είναι μία, πώς μπορεί ένα άτομο να αντιμετωπίσει την κρίση πανικού;


Μια παθών, μπορεί εύκολα να εξηγήσει τις μεθόδους αποφυγής ή και αντιμετώπισης της κρίσης πανικού. Η παραδοσιακότερη τεχνική είναι η απόσπαση προσοχής. Το νούμερο ένα λοιπόν εργαλείο για τη διαχείριση της κρίσης, από τη στιγμή που ξεκινάει μέχρι και την ολοκλήρωση του κύκλου της. Το άτομο, την παρούσα στιγμή, επιβάλλεται να επιλέξει μια βόλτα, μία μουσική, μία επίσκεψη σε έναν φίλο/η ο/η οποίος/α θα τον/την κάνει να ξεφύγει από τις έντονες αρνητικές σκέψεις.Όταν η κρίση πανικού εκλείψει, το άτομο επιβάλλεται να συνεχίσει τη χρήση τεχνικών απόσπασης της προσοχής με μοναδικό στόχο την ηρεμία.


Tip: Τσάι από βότανα (κράταιγος – που βοηθάει στην ταχυπαλμία, τη νευρικότητα και την αρρυθμία, πασσιφλόρα – για χαλάρωση και αυπνία, τίλιο ή φλαμουριά – για το άγχος, την αυπνία και τον πανικό ή και την νευρική ταχυπαλμία, τα άνθη πορτοκαλιάς – ιδανικό για τα έντονα αρνητικά συναισθήματα και τις κρίσεις πανικού) και χαλαρωτική μουσική.


Μία ακόμη διαδεδομένη μέθοδος αντιμετώπισης των κρίσεων πανικού, είναι ο καθημερινός διαλογισμός. Η διαδικασία αυτή που προϋποθέτει βαθιά αναπνοή, κάτι που δεν συνιστάται κατά τη διάρκεια της κρίσης πανικού, καθώς μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση. Παρόλα αυτά, στο άτομο που κουβαλάει μεγάλο άγχος, ο καθημερινός διαλογισμός κρίνεται απαραίτητος, καθώς μπορεί να μειώσει το συνολικό του άγχος, ούτως ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά τις μετέπειτα κρίσεις ή και να τις αποφύγει.


Μέσω αυτών των τρόπων, αλλά και με την κατάλληλη ψυχολογική καθοδήγηση από έναν ειδικό, το άτομο που βιώνει συχνά κρίσεις πανικού, μπορεί να βγει νικητής και να αποφύγει κάθε ενδεχόμενη κρίση. Μπορεί να βρει τη δύναμη αλλά και την αυτοπεποίθηση να αντιμετωπίσει με αποφασιστικότητα το ενδεχόμενο μίας κρίσης, βελτιώνοντας αισθητά την επαγγελματική αλλά και κοινωνική του ζωή. Σημαντικότερο βήμα αποτελεί η κατανόηση της σοβαρότητας του προβλήματος και η θέληση για αντιμετώπιση του.

140 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων