Κρυπτογράφηση και Κρυπτονομίσματα

Γράφει η Ευστρατία Ζάχου


H απόφαση, προ ημερών, του τραπεζικού κολοσσού Morgan Stanley αναφορικά με την πρόσβαση πελατών του σε funds κρυπτονομισμάτων, αναζωπύρωσε συζητήσεις σχετικές με την αποδοχή και τη διαχείριση της αναδυόμενης αυτής κατηγορίας χρηματοοικονομικών προϊόντων ως περιουσιακών στοιχείων. Ακολούθησε δημοσίευμα του Reuters περί τα τέλη Μαρτίου στο οποίο γινόταν αναφορά στην ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας (Bundesbank) ότι επιτρέπει σε όσους πωλούν τίτλους μέσω της τεχνολογίας blockchain (στη οποία στηρίζεται η λογική των bitcoins) να λαμβάνουν την εκκαθάριση των συναλλαγών τους σε νομίσματα κεντρικών τραπεζών.Ανεξάρτητα από το τι πιστεύει κανείς για τη διαδικασία αυτή της κρυπτογράφησης και για τα παράγωγά της- ένα από αυτά είναι τα γνωστά σε όλους bitcoins- δεν μπορεί να μην παραδεχτεί, κάνοντας μία πρώτη σκέψη, πως πρόκειται για μία ψηφιακή συναλλαγή αρκετά κερδοφόρα. Η ισοτιμία για παράδειγμα ενός bitcoin σε ευρώ, την ώρα που γράφεται το κείμενο αυτό, έχει φθάσει τα 47.638€, όταν το 2013 η αξία του από τα 10€ σκαρφάλωνε στα 1000€, και τέσσερα χρόνια αργότερα έφθασε τα 16.500€. Η τρελή πορεία της αξίας του- προφανώς- απηχεί το ενδιαφέρον πολλών επενδυτών και μεγάλων εταιρειών να το ενστερνιστούν, γι’ αυτό και το σενάριο να αναδειχθεί σύντομα σε νέο παγκόσμιο νόμισμα φαντάζει (για τους υποστηριχτές του) ως πολύ πιθανό να συμβεί. Την ίδια στιγμή βέβαια, καθηγητές Χρηματοοικονομικής και γενικότερα γνώστες της λειτουργίας της αγοράς κρυπτονομισμάτων, επισημαίνουν την πιθανότητα να συμβούν αρνητικά γεγονότα όπως μία ενδεχόμενη κατάρρευση στην αξία αυτών των περιουσιακών στοιχείων.


Η λογική πίσω από τον παραπάνω ισχυρισμό έγκειται στη διττή τους φύση και ως ψηφιακών δικτύων. Πιθανά τεχνικά προβλήματα θα μπορούσαν να προκαλέσουν σοβαρές δυσλειτουργίες σε αυτές τις συναλλαγές και να επηρεάσουν αντίστοιχα τις αποδόσεις τους. Επιπρόσθετα, οι επενδυτές γνωρίζουν πως η άνοδος ή κάθοδος στην τιμή ενός κρυπτονομίσματος εξαρτάται από τους νόμους της ζήτησης και της προσφοράς, συνεπώς η μεταβλητότητά του το καθιστά ένα ασταθές περιουσιακό στοιχείο. Η πρόσφατη ανακοίνωση, εν προκειμένω, αναλυτών της Bank of America σχετικά με τον προσανατολισμό πολλών κεντρικών τραπεζών να ‘’κόψουν’’ δικά τους ψηφιακά νομίσματα (CBDCs)- διατηρώντας όλες τις διασφαλίσεις που θα μπορούσαν να προσφέρουν μέσω των περιουσιακών τους στοιχείων (λόγου χάρη μετρητά)- αποσκοπούσε ακριβώς στο να εγγυηθεί την αποτελεσματικότητα αυτών των ψηφιακών συναλλαγών ως προς το εύρος των δυνητικών τους αποδόσεων, διασφαλίζοντας την ίδια στιγμή ότι δε θα υπάρξει κίνδυνος μιας ενδεχόμενης κερδοσκοπικής «φούσκας» στην αγορά.


Το μυαλό μας φυσικά πηγαίνει πίσω στο όχι πολύ μακρινό 2017, όταν η αξία του κρυπτονομίσματος bitcoin εκτινάχθηκε περισσότερο από 2000%, εξέλιξη που σχετίζονταν με τις επιχειρηματικές δραστηριότητες της Coinbase, μίας από τις πρώτες επιχειρήσεις κρυπτογράφησης με έδρα τις Η.Π.Α., η οποία κατάφερε να συγκεντρώσει εκατομμύρια δολάρια επιχειρηματικών κεφαλαίων μέσω της πλατφόρμας της, και η οποία γενικότερα βοήθησε, όπως και άλλα ανταλλακτήρια ψηφιακών νομισμάτων, στην ευρύτερη υιοθέτηση συναλλαγών σε κρυπτονομίσματα. Την επόμενη χρονιά ωστόσο, οι τιμές του bitcoinκατακρημνίστηκαν χάνοντας περισσότερο από το 80% της αξίας τους όταν χώρες όπως η Κίνα έθεσαν αυστηρούς ρυθμιστικούς κανόνες έναντι του κλάδου. Στόχος ήταν η αναχαίτιση της πιθανότητας εμφάνισης μιας κρίσης χρηματοπιστωτικού κινδύνου. Την απόφαση υπέγραφε το σώμα εποπτείας διαδικτυακών χρηματοοικονομικών κινδύνων της πόλης του Πεκίνου, όπως επιβεβαίωσε τότε στο Reuters κυβερνητική πηγή.


Το 2020 ήταν από όλες τις απόψεις μία καλή χρονιά για όποιον επένδυσε στην αγορά του bitcoin. Παρότι οι Η.Π.Α. άρχισαν να μπαίνουν στη δίνη της πανδημίας, παρατηρήθηκε ενίσχυση του δημοφιλούς κρυπτονομίσματος και αυτό θα μπορούσε να αποδοθεί στο φόβο που δημιουργήθηκε σε ορισμένους επενδυτές, ως αποτέλεσμα της αναγκαιότητας για δημοσιονομική τόνωση στις βαλλόμενες από τον Κορωνοϊό οικονομίες. Ως εκ τούτου, οι κεντρικές τράπεζες ανακοίνωσαν την εκτεταμένη διοχέτευση χρημάτων στην αγορά, εξέλιξη η οποία σήμανε την απαξίωση των παραδοσιακών νομισμάτων. Κάτι αντίστοιχο είδαμε και τη εφετινή χρονιά στη γείτονα χώρα. Η βουτιά της τουρκικής λίρας τροφοδότησε τις συναλλαγές σε κρυπτονομίσματα. Το τουρκικό νόμισμα έχασε το 13% της αξίας του μετά την απόλυση του κεντρικού τραπεζίτη της χώρας από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενισχύοντας τους φόβους για ποσοτική χαλάρωση και άρα για αύξηση του πληθωρισμού. Όλες αυτές οι εξελίξεις φυσικά συνέτειναν στην αυξανόμενη ζήτηση σε συναλλαγές σε κρυπτονομίσματα.


Τα κρυπτονομίσματα είναι άυλα ψηφιακά νομίσματα τα οποία διαφοροποιούνται από τα παραδοσιακά επειδή χρησιμοποιούν την κρυπτογράφηση για την απόκρυψη πληροφοριών. Η χρήση τους κοστίζει λιγότερο από εκείνη των παραδοσιακών, οι συναλλαγές τους έχουν σχεδιαστεί για να γίνονται δημόσια ώστε να ενισχύεται με αυτόν τον τρόπο η διαφάνειά τους. Είναι αποκεντροποιημένα, οι συναλλαγές τους δηλαδή για την ώρα δεν εμπίπτουν στον έλεγχο των εκάστοτε κεντρικών τραπεζών και ο λόγος έχει να κάνει με το γεγονός ότι σχεδιάστηκαν ακριβώς για να αντιστέκονται σε πληθωριστικές πιέσεις. Η αξία τους καθορίζεται αποκλειστικά από τους νόμους της προσφοράς και της ζήτησης. Αναφορικά με το νομοθετικό/θεσμικό πλαίσιο, δεν ακολουθείται κοινή γραμμή από τις κυβερνήσεις , γι’ αυτό και η αποδοχή τους ως επίσημης μορφής νομίσματος είναι ακόμα υπό αμφισβήτηση.


Η ανωνυμία που προσφέρουν οι συναλλαγές της κρυπτογράφησης, σε συνδυασμό με την ευκολία σε μεταβιβάσεις προς τρίτους όσο και στη ρευστοποίηση των κρυπτονομισμάτων, έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον χρηστών οι οποίοι εμπλέκονται σε παράνομες δραστηριότητες και αυτό φυσικά έχει θίξει το κύρος αυτών των συναλλαγών. Το γεγονός ωστόσο, ότι χρειάζεται η πλειοψηφία των χρηστών (51%) για να διασταυρώσουν την εγκυρότητα της συναλλαγής , την καθιστά σε μεγάλο βαθμό αξιόπιστη. Φυσικά, θα πρέπει να έχουμε πάντοτε κατά νου την υψηλή μεταβλητότητα στην αξία του κρυπτονομίσματος -ζήτημα το οποίο θίξαμε παραπάνω- καθώς και τα τεχνικά θέματα που αφορούν την ασφάλεια του δικτύου.

91 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων