Κυριακός Μητσοτάκης – Αλέξης Τσίπρας: Η Πολιτική Μάχη με Θέα τις Εκλογές

Γράφει η Ιωάννα Μωυσίδου


εκλογές 2019 αλέξης τσίπρας

Οι πρόωρες εκλογές του 2019 έδωσαν ποσοστό 39,85%, μεταφρασμένο σε έδρες 158, στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας με αρχηγό κόμματος και νέο πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο τέως πρωθυπουργός και αρχηγός του κόμματος ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ Αλέξης Τσίπρας με ποσοστό 31,53% και 86 έδρες αναδείχθηκε ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.


Πολιτικό τοπίο μετά της εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019


Η θητεία του Κυριάκου Μητσοτάκη ξεκίνησε με ταραχές στα σύνορα, με σημαντική αύξηση των προσφυγικών ροών. Από νωρίς κλήθηκε να αντιμετωπίσει δηλαδή μία προσφυγική κρίση που επηρέασε σημαντικά και την ελληνική κοινωνική συμπεριφορά, δημιούργησε εντάσεις και διαφωνίες που θα μπορούσαν και μπορούν να του κοστίσουν εκλογικά. Την προσφυγική κρίση διαδέχθηκε η Τουρκική προκλητικότητα παρουσιάζοντας μια νέα ανάγκη για στρατιωτική ετοιμότητα που επηρέασε επίσης την κοινωνική συνοχή, κυρίως λόγω ανασφάλειας και φόβου όταν ο προκλητικός γείτονας φαινόταν αδιάλλακτος και επικίνδυνος.


Τότε ήρθαμε αντιμέτωποι και με μία παγκόσμια υγειονομική κρίση, αυτή του κορωνοϊού, μια μάχη που ακόμα προσπαθούμε να κερδίσουμε. Αυτή η κρίση όμως έχει αγγίξει όλους τους τομείς της καθημερινής ζωής ενός ατόμου, τον τρόπο σκέψης, τον τρόπο κοινωνικής συμπεριφοράς, την εργασία, τις ασχολίες, την ψυχολογική και ψυχική υγεία κ.α.


Ταυτόχρονα, η ελληνική κοινωνία σοκαρίστηκε από δηλώσεις κυρίως ηθοποιών και αθλητών για ασελγείς συμπεριφορές, βιώνοντας δηλαδή το ελληνικό #metoo. Όλες αυτές οι κρίσεις και η πολιτική και κοινωνική συμπεριφορά του πρωθυπουργού της Ελλάδας, η άμεση αντίδραση του ή αδράνεια του έχουν πολιτικό αντίκτυπο. Μπορούν να κοστίσουν σε ψήφους και κυρίως σε κοινωνική αποδοχή.


Από την άλλη πλευρά παρατηρήσαμε, αρχικά, μία αδράνεια από την πλευρά της αντιπολίτευσης. Μειωμένες και καθυστερημένες αντιδράσεις στα κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα, όπως και πολιτικά σκάνδαλα, βοήθησαν την νέα κυβέρνηση να λαμβάνει αποφάσεις, να ασκεί πολιτική έχοντας ουσιαστική κοινωνική στήριξη και ισχνή αντίσταση και αντιπαράθεση. Όσο προχωρούσαν οι διάφορες κρίσεις βεβαίως η αντιπολίτευση μπόρεσε να εκφράσει τελικά αντίθετες απόψεις και θέσεις ακόμα και δικές της προτάσεις για ορθότερες πολιτικές επιλογές σύμφωνα με την ίδια, προτάσεις για διαφορετικούς τρόπους αντιμετώπισης της πανδημίας αλλά και για νέα νομοσχέδια όπως το εργασιακό, που θα οδηγήσουν σε ένα καλύτερο πολιτικό, πολιτειακό και κοινωνικό μέλλον.

Δημοσκοπική επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας


Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ΣΚΑΪ για την περίοδο 27 – 30 Ιουνίου 2021, όπως απεικονίζεται παρακάτω, το 36% των 1.306 ερωτηθέντων απάντησε πως εάν την ερχόμενη Κυριακή είχαμε εθνικές εκλογές θα ψήφιζαν ως πρώτο κόμμα τη Νέα Δημοκρατία, ενώ ως πρώτο κόμμα θα ψήφιζαν τον ΣΥΡΙΖΑ το 23% των ερωτηθέντων. Οι διαφορά των ψήφων, δηλαδή το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ των δύο κομμάτων υπολογίζεται στο 13%.


νεα δημοσκοπηση τσιπρας

Η πολιτική διαμάχη και η εκλογική προτίμηση προς την Νέα Δημοκρατία για την ίδια περίοδο, όπως εκφράζεται τουλάχιστον από τις δημοσκοπήσεις, δεν περιορίζεται στην συνολική εκλογική προτίμηση του κόμματος, αλλά και συγκεκριμένα προτίμηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ως πρωθυπουργού. Φαίνεται πως το 42% των ερωτηθέντων θεωρούν καταλληλότερο πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Το 24% επιλέγει τον Αλέξη Τσίπρα ενώ ένα υψηλό ποσοστό, 30%, κρίνει και τους δύο ακατάλληλους.


νεα δημοσκοπηση ΣΚΑΙ

Η επιτυχία της κυβέρνησης Μητσοτάκη


Μία περίοδος κρίσεων μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τους εκλογικούς συσχετισμούς οποιουδήποτε κόμματος και κυρίως αυτού που βρίσκεται στην εξουσία, αφού λαμβάνει τις πολιτικές αποφάσεις που θα καθορίσουν την εξέλιξη της κρίσης και τελικά την αντιμετώπιση της. Η πρωτιά που μπόρεσε να διατηρήσει ο Κυριακός Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία για το πολυτάραχο αυτό διάστημα είναι εξαιρετικά σημαντική. Αν και φαινόμενα κοινωνικής αντίδρασης παρατηρήθηκαν αυτά δεν ήταν εξωθεσμικά.


Η ενδοθεσμικότητα των αντιδράσεων αποδεικνύεται από την διατήρηση της κοινωνικής συνοχής. Τα αιτήματα εκφράστηκαν κατά την διάρκεια των αντιδράσεων και η ομαλότητα επέστρεψε διατηρώντας τόσο τη κοινωνική όσο και τη πολιτική σταθερότητα. Οι διεθνείς διακρίσεις, η διεθνής θετική αξιολόγηση αρκετών πολιτικών αποφάσεων της κυβέρνησης Μητσοτάκη διατήρησε ένα θετικό κλίμα και στο εσωτερικό της χώρας. Ακόμη, είδαμε και μια ισχυροποίηση των συμμαχιών της Ελλάδας με τη Δύση ( Ευρώπη και Η.Π.Α). Οι συμμαχίες αυτές δημιουργούν, όπως αποδείχθηκε, ένα αίσθημα ασφάλειας στην πλειοψηφία τουλάχιστον της ελληνικής κοινωνίας σε τέτοιες περιόδους απειλής της εθνικής εδαφικής υπόστασης της χώρας και της ατομικής υγείας.


Παρατηρούμε πως τόσο στην εσωτερική, όσο και στην εξωτερική πολιτική η κυβέρνηση Μητσοτάκη παρά τις αλλεπάλληλες κρίσεις που στα πρώτα δύο χρόνια της θητείας της κλήθηκε να αντιμετωπίσει, αύξησε την εκλογική επιρροή και διαφορά από την αξιωματική αντιπολίτευση επιβεβαιώνοντας την επιτυχία του πολιτικού δρόμου και συμπεριφοράς που ακολουθεί. Αυτή η πολιτική επιτυχία, κοινωνική και εκλογική επιδοκιμασία της Ν.Δ έχει ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα στην εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ.


Το κόμμα με αρχηγό τον Αλέξη Τσίπρα, σε αυτή την πολιτική μάχη που διεξάγεται, εμφανίζεται λιγότερο ισχυρό και ίσως αδρανές αφού οι κρίσεις αποτελούν σημαντικό αρωγό ανάδειξης ενός αντιπολιτευόμενου κόμματος και διεύρυνσης της εκλογικής του βάσης που θα βοηθήσει σε ευνοϊκότερα εκλογικά αποτελέσματα και κοινωνικά ερείσματα. Αυτό όπως φαίνεται, δεν έχει καταφέρει να το πετύχει ο ΣΥΡΙΖΑ παρά τις συχνές αντί – προτάσεις και κριτικές που κάνει στην κυβέρνηση.


Οι συνέπειες του πολιτικού παρελθόντος του ΣΥΡΙΖΑ


αλεξης τσιπρας εκλογες

Οι συνέπειες του πολιτικού παρελθόντος του ΣΥΡΙΖΑ


Ο ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν, εμφανίζεται και αυτή τη φορά δεύτερος στην εκλογική και κοινωνική προτίμηση, γι’ αυτό και ο εκλογικός συναγερμός που έχει βάλει ο Αλέξης Τσίπρας το κόμμα θεωρείται αναγκαίος για αύξηση του γοήτρου του κόμματος και ενδεχόμενη εκλογική νίκη.


Παρόλα αυτά φαίνεται πιο δυναμικός σε σχέση με την «πολιτική του απουσία» αμέσως μετά την ήττα των εκλογών της 7ης Ιουλίου 2019. Διαθέτει πολιτικό χρόνο για να μειώσει την εκλογική διαφορά με τη Ν.Δ, όμως είναι αντιμέτωπος και με το δικό του ασταθές πολιτικό παρελθόν. Μελλοντικό στοίχημα λοιπόν του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα αποτελεί η διεύρυνση της εκλογικής του βάσης και ακόμα περισσότερο η κοινωνική αναβάθμιση του προσώπου του. Οι δυσμενείς πολιτικές επιλογές που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνονται εκλογικά στα παραπάνω ποσοστά και σε συνδυασμό με την επιτυχία Μητσοτάκη διαμορφώνουν το πολιτικό σκηνικό υπέρ του δεύτερου.


Η εσωτερική πολιτική αστάθεια, με την πρόωρη λήξη της θητείας του Α. Τσίπρα και αμφίσημες πολιτικές επιλογές και δημοψηφισματικά νοήματα δεν οδήγησαν στην εκλογική νίκη του 2019 και διαμορφώνουν δυσμενώς για τον ΣΥΡΙΖΑ τις εκλογικές προτιμήσεις.


μητσοτακης και τσιπρας διαμαχη

Αναγκαία η ενεργητική πολιτική συμμετοχή


Παρά τις επιτυχίες της κυβέρνησης Μητσοτάκη ή τις αποτυχίες της αντιπολίτευσης Τσίπρα το ποσοστό 30% των ερωτηθέντων που θεωρεί και τους δύο ακατάλληλους για το αξίωμα του πρωθυπουργού είναι αρκετά υψηλό για να θεωρείται αμελητέο και για τις δύο πλευρές. Η πολιτική δυσαρέσκεια και η αποδοκιμασία, η απαξίωση της πολιτικής είναι συχνή αντιμετώπιση από το εκλογικό σώμα ιδιαίτερα στις μικρότερες ηλικίες, παρόλο που μπορεί να δημιουργήθηκε από παλιά πολιτικά προγράμματα και επιλογές.


Η σύγχρονη πολιτική διαδικασία δεν αφήνει δηλαδή ευχαριστημένο τον «καταναλωτή» της. Ακούμε συχνά αιτήματα για περισσότερη δημοκρατία, για περισσότερη παιδεία, περισσότερη κοινωνική προστασία και υγεία κ.α. Βεβαίως αυτά τα αιτήματα πιθανώς να μην είχαν επιτευχθεί ούτε παλαιότερα, όταν επί ΠΑΣΟΚ ο ελληνικός πληθυσμός θεωρούσε πως όντως έχει έρθει στην πολιτική η ιδανική «Αλλαγή». Η πραγματικότητα ήταν διαφορετική, αλλά αυτή η συναισθηματική ταύτιση που είχε δημιουργήσει το ΠΑΣΟΚ με το ακροατήριο του ή ο Καραμαλής με το δικό του αντίστοιχα οδηγούσαν εκλογικά το λαό σε συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές και ταυτίσεις.


Σήμερα, είμαστε αντιμέτωποι με μια ουδετερότητα που δεν πρέπει εκλογικά να αποτυπωθεί ως αποχή. Η ουδετερότητα αυτή δημιουργήθηκε κυρίως από την αντιμετώπιση της πολιτικής ως υποχρέωση, όχι ως ευθύνη ή ως δικαίωμα. Ο περιορισμός αυτής της πολιτικής απάθειας είναι αναγκαίος. Η ύπαρξη μιας κάποιας συναισθηματικής ταύτισης και βάσης είναι σημαντική ώστε ο πολίτης να οδηγείται σε πολιτικές επιλογές που πραγματικά τον εκφράζουν προκειμένου να συμμετάσχει ενεργά στη πολιτική ζωή και στις ανάλογες εξελίξεις γιατί αποτελεί σημαντικό πυλώνα της δημοκρατικής ή μη εξέλιξης.


εκλογες

Εάν λοιπόν, θεωρήσουμε την πολιτική πόλεμο με διαφορετικά, λιγότερο βίαια, μέσα φαίνεται πως τη πολιτική μάχη προς το παρόν χάνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι εξελίξεις βεβαίως στην πολιτική αλλάζουν διαρκώς όπως και σε έναν πόλεμο. Μία λάθος ή σωστή επιλογή μπορεί να αλλάξει το δεδομένο -για κάποιους- πολιτικό σκηνικό. Η ενεργοποίηση των πολιτών είναι αναγκαία για να κρίνουν τις επιλογές και να δημιουργήσουν συναίνεση ή όχι. Οι πολιτικές μας επιλογές μπορούν να διατηρήσουν μία κατάσταση ή να την αλλάξουν. Η μάχη συνεχίζεται μεταξύ των δύο κομμάτων και όσο μειώνεται ο πολιτικός χρόνος οι διαφορετικές τάσεις θα γίνουν πιο έντονες και έτσι το εκλογικό σώμα θα οδηγηθεί στην ανάλογη απόφαση.
Πηγές Εικόνων: https://www.skai.gr/, https://ekloges.ypes.gr/, https://e-peiraias.gr/, https://www.tanea.gr/, https://www.newsbomb.gr/

62 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων