Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης: Η νέα παγίδα για το εμπόριο μεταναστών

Γράφει η Δήμητρα Χαρέλη


Η μεταναστευτική τάση με τερματικό σταθμό την Ελλάδα εγκαινιάζεται το 1990, διατηρώντας σταθερό ρυθμό μέχρι και το 2011. Το σύνθημα έδωσε η πτώση των σοσιαλιστικών καθεστώτων στην ανατολική Ευρώπη, ακολουθώντας στην πορεία και πληθυσμοί από την Αφρική και την Ασία. Ο φαύλος κύκλος ενισχύεται σταδιακά και το 2015, τα ελληνικά εδάφη ως «η γης της επαγγελίας» γίνονται πύλη εισόδου για πλήθος Σύριων μεταναστών. Για κάποιους ήταν ο τελικός προορισμός, για κάποιους άλλους το σωτήριο πέρασμα και μια πόρτα προς την Ευρώπη. Και ενώ η παραπάνω κινητικότητα τοποθετείται σε ένα κάδρο εξέλιξης, επιστημονικής και τεχνολογικής ανάτασης, έρχονται στο προσκήνιο ειδήσεις που θα ταίριαζαν καλύτερα σε μία άλλη εποχή. Τα φαινόμενα εμπορίας μεταναστών δεν έχουν οξυνθεί στην Ελλάδα ή τουλάχιστον δεν είναι τόσο διαδεδομένα ως είδηση στο ευρύ κοινό. Η διακίνηση ανθρώπων κατακτά τον τίτλο της τρίτης μεγαλύτερης εγκληματικής δραστηριότητας σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς συντηρούν υπέρογκα ποσά κάτω από το τραπέζι. Στην κορυφή είναι ακόμα εδραιωμένο το εμπόριο όπλων και ναρκωτικών.Το εύκολο πέρασμα του Έβρου και η 6μελής σπείρα διακίνησης


Μετά από συστηματική και πολύμηνη έρευνα η Υποδιεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος κατάφερε να εξαρθρώσει ένα οργανωμένο κύκλωμα διακίνησης μεταναστών βρίσκοντας πέρασμα την περιοχή του Έβρου. Η παράνομη επιχείρηση, όπως αποκαλύφθηκε είχε λειτουργία από τον περασμένο Δεκέμβρη και κινούνταν με πολύ συγκεκριμένη μεθοδολογία. Η επικοινωνία των 6 μελών – διακινητών γίνονταν από κινητά τηλέφωνα τα οποία χρησιμοποιούνταν με απόλυτη προσοχή και με χρήση ψευδωνύμων. Αυτή τη φορά ο κύριος προορισμός ήταν η Πιερία και η Θεσσαλονίκη, ενώ η μεταφορά των 22 μεταναστών επιχειρήθηκε με φορτηγό αυτοκίνητο.


Από το αρχείο της Ελληνικής αστυνομίας

Σύμφωνα με το επίσημο δελτίο τύπου της ΕΛΑΣ, οι μετανάστες κατέφταναν πεζοί στον Έβρο και από εκείνο το σημείο μεταφέρονταν σε προσωρινά καταλύματα μέχρι τον τελικό προορισμό. Το χρυσό εισιτήριο κοστολογούνταν στις 2.500 ευρώ ανά άτομο και η πληρωμή γίνονταν μέσω της άτυπης πολιτικής μεταφοράς χρημάτων, HAWALA. Στα προσωρινά καταλύματα εντοπίστηκε το χρηματικό ποσό των 4.200 ευρώ και ψηφιακά εργαλεία όπως ηλεκτρονικοί υπολογιστές και κάρτες sim. Συνολικά, οι μετανάστες που οδηγήθηκαν με την παραπάνω διαδικασία στο εσωτερικό της χώρας υπολογίζονται στους 63, καθ’ όλη τη διάρκεια της δράσης του κυκλώματος. Η εν λόγω υπόθεση ακολούθησε το δρόμο της δικαιοσύνης με τα συλληφθέντα μέλη να παραπέμπονται στην Εισαγγελική Αρχή και τους μετανάστες να απελαύνονται.


Από το αρχείο της Ελληνικής αστυνομίας

Το «άγνωστο» εμπόριο μεταναστών στην Ελλάδα


Τι συμβαίνει όμως με την πραγματική διάσταση που έχει πάρει το φαινόμενο της εμπορίας μεταναστών; Η ταυτότητα της διακίνησης και ο παράνομος χαρακτήρας της καθιστά αδύνατη την απεικόνιση της αλήθειας εντός στατιστικών στοιχείων και ποσοστών. Κάθε εκτίμηση του φαινομένου γίνεται κατά προσέγγιση. Για το έτος του 2020, η ΕΛΑΣ δημοσίευσε στην κατηγορία των «Οργανωμένων εγκλημάτων» 9 υποθέσεις , από τις οποίες οι 8 αφορούν γενετήσια εκμετάλλευση και 1 εξαναγκαστικό γάμο.Τα στατιστικά στοιχεία αποκαλύπτουν πως η πλειοψηφία των εγκληματικών ενεργειών που καταγράφθηκαν επίσημα για το 2020 αφορούν αποκλειστικά γυναίκες. Το ανθρώπινο εμπόριο είχε θύματα από Ευρωπαϊκές χώρες, από το Κονγκό, τη Νιγηρία αλλά και από το εσωτερικό της Ελλάδας.Οι δράστες όπως επιβεβαιώνεται από τα αποτελέσματα των ερευνών είναι Έλληνες, οι οποίοι επιχειρούν τις παράνομες μετακινήσεις και στη συνέχεια τις υλοποιούν με τη βοήθεια αλλοδαπών, που έχουν εισέλθει στη χώρα με παρόμοιο τρόπο. Οργανώνεται μ ’αυτό τον τρόπο μια επιχείρηση εις βάρος μεταναστών, οδηγώντας τους, στη συνέχεια, σε εξαναγκαστική εργασία σε παράνομους οίκους ανοχής, στον δρόμο, σε κλαμπ και ξενοδοχεία. Ο πιο εύκολος στόχος είναι ασυνόδευτα παιδιά και γυναίκες οι οποίοι εξαναγκάζονται σε τακτικές πλανόδιας πώλησης και μικροκλοπές. Συνηθισμένο είναι το φαινόμενο και της σεξουαλικής συνεύρεσης ασυνόδευτων παιδιών στις μεγάλες κυρίως πόλεις. Τα σημερινά κέντρα υποδοχής μεταναστών αποτελούν σημείο – στόχος για τους παράνομους διακινητές.


Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως νέα παγίδα προσέλκυσης θυμάτων


Η σύγχρονη εμπορία ανθρώπων έχει ως επικίνδυνο σύμμαχο τη βοήθεια του διαδικτύου, χρησιμοποιώντας ως παγίδα κυρίως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Βάσει των δημοσιοποιημένων στοιχείων στην επίσημη σελίδα του Κοινοβουλίου, σχεδόν το ένα τέταρτο των θυμάτων είναι παιδιά τα οποία χαρακτηρίζονται ευάλωτα στη διαδικτυακή χρήση και τους κινδύνους της. Η παράνομη διακίνηση ανθρώπων μπορεί να καταλήξει με τις εξής μορφές:


  1. Εργασιακή Εκμετάλλευση

  2. Καταναγκαστική Επαιτεία

  3. Καταναγκαστικός Γάμος

  4. Πώληση Βρεφών

  5. Αφαίρεση Οργάνων

  6. Παράνομη Υιοθεσία


Στη λίστα όλων των απωλειών που προκάλεσε η πανδημία μπορεί να προστεθεί και η διόγκωση του φαινομένου της ανθρώπινης εκμετάλλευσης. Συγκεκριμένα, έχει καταγραφεί τεράστια αύξηση των διαφημίσεων με τα θύματα της παράνομης διακίνησης ανθρώπων αλλά και της ζήτησης παιδικού πορνογραφικού υλικού. Παράλληλα, επικρατεί καθυστέρηση στον εντοπισμό των θυμάτων και εμπόδια στην παροχή βοήθειας και στήριξης.


Οι Ευρωπαϊκές διαστάσεις του εγκλήματος


Πρόκειται για ένα φαινόμενο παγκοσμίων διαστάσεων με κύριο στόχο μετανάστες που δεν διαθέτουν επίσημα και επικυρωμένα έγγραφα. Πρόκειται για ένα διασυνοριακό έγκλημα, το οποίο καθιστά αναγκαία τη συνεργασία των κρατών μελών για την άμεση εξάρθρωση του.


Περισσότερα στοιχεία:


· Το 49% των θυμάτων είναι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το 34% έγιναν θύματα μέσα στο ίδιο τους το κράτος.

· Το 72% θυμάτων είναι κορίτσια και 22% είναι παιδιά.

· Κυριότερος σκοπός της διακίνησης ανθρώπων είναι η σεξουαλική εκμετάλλευση. Στα πλαίσια της μεταναστευτικής τάσης καταγράφεται και εργασιακή εκμετάλλευση.

· Το 2017/2018 καταγράφηκαν 14.145 θύματα, αλλά μόνο 6.163 διώξεις και 2.426 καταδικαστικές αποφάσεις.


Μετά από αξιολόγηση της οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης του 2011 σχετικά με την καταπολέμηση για το εμπόριο ανθρώπων, το Κοινοβούλιο ζήτησε επισήμως την τροποποίηση του. Το κύριο αίτημα συνοψίζεται στην πρόληψη και προστασία των συνηθέστερων θυμάτων, δηλαδή γυναικών και παιδιών. Οι ευρωβουλευτές εστίασαν στην απουσία συγκρίσιμων στοιχείων για τις διαστάσεις του φαινομένου, οι οποίες προβλέπονται ανησυχητικές και μη υπολογίσιμες. Μεταξύ άλλων, η συνεισηγήτρια Maria Soraya ( Renew, Ισπανία) ήταν αιτούσα την ποινικοποίησης όλων των υπηρεσιών που παρέχονται από τα θύματα εκμετάλλευσης.


Οι προτεραιότητες που τέθηκαν από τα κράτη μέλη για την αντιμετώπιση του εγκλήματος είναι οι εξής:


· Καταπολέμηση της νοοτροπίας της ατιμωρησίας

· Μέτρα Πρόληψης

· Επίκεντρο τα θύματα

· Αύξηση της χρήσης των εργαλείων ποινικής δικαιοσύνης

· Συνεργασία των κρατών μελών για περισσότερη ασφάλειαΕμπόριο ανθρώπων σε μια εποχή εξέλιξης, επιστημονικής και τεχνολογικής ανάτασης θα ξανά πω. Άνθρωποι προς κατανάλωση, στοιβαγμένοι σε χαρτόκουτα και φορτηγά. Πόσο μπορείς να «κοστολογήσεις» έναν σύγχρονο σκλάβο; Πόσο μπορείς να «κοστολογήσεις» μια ανθρώπινη ψυχή, χωρίς να αδικήσεις την αξία της; Το 2020 επίσημα καταγράφτηκαν μόνο 9 υποθέσεις στη χώρα - σταυροδρόμι για την ανθρώπινη διακίνηση, αριθμός που δεν πλησιάζει ούτε στο ελάχιστο την πραγματική διάσταση του φαινομένου. Ένα καλά κρυμμένο έγκλημα που παραβιάζει εκτός από της επιταγές του νόμου και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Στη γραμμή 1109 μπορεί κάποιος να ενημερωθεί αλλά και να αναφέρει περιστατικά εμπορίας ανθρώπων.
Πηγές:

Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Η Αμερικανική Πρεσβεία και το Προξενείο στην Ελλάδα

320 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων