Μεγάλη απώλεια από την πανδημία για την Ευρώπη οι γεννήσεις

Γράφει η Ευστρατία Ζάχου


Ένας χρόνος συμπληρώθηκε από την έναρξη της πανδημίας και το διαδίκτυο πλημμύρισε από ειδήσεις που μιλούν για ένα εξαιρετικά ζοφερό μέλλον όσον αφορά την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας. Η οικονομική δραστηριότητα συρρικνώθηκε, ζωτικοί τομείς της πλήττονται ιδιαίτερα, με αποτέλεσμα χιλιάδες θέσεις εργασίας να κινδυνεύουν να χαθούν.Για την Ευρώπη, η παρούσα συγκυρία σηματοδοτεί συμπαρασυρόμενες εξελίξεις κυρίως στο ήδη υπάρχον πρόβλημα της δημογραφικής γήρανσης του πληθυσμού. Η σχετική Έκθεση της Eurostat- με στοιχεία Αυγούστου 2020 -μιλά για έναν μετασχηματισμό στη σύνθεση της ηλιακής πυραμίδας των 27, ως αποτέλεσμα του υψηλού προσδόκιμου ζωής στην Ένωση σε συνδυασμό με την αισθητή μείωση στα ποσοστά των γεννήσεων. Η δεύτερη συνιστώσα εν προκειμένω αποκτά ιδιαίτερη σημασία στην ερμηνεία του δείκτη ολικής γονιμότητας.


Σε μία εκτενή αναφορά επί του θέματος προέβησαν το προηγούμενο διάστημα οι Financial Times κάνοντας λόγο για μία εξέλιξη ιδιαίτερα ανησυχητική. Το άρθρο με τίτλο Europe’s birth rates are a casualty of lockdown, υπογραμμίζει τη σημαντική απώλεια που επέφερε η πανδημία, χρησιμοποιώντας για παράδειγμα τις περιπτώσεις της Ιταλίας ,της Γαλλίας και της Ισπανίας, τριών χωρών που επλήγησαν βάναυσα από τον Covid-19. Ο αρθρογράφος επισημαίνει τη σημαντική πτώση σε γεννήσεις που παρατηρήθηκε συγκριτικά με την περασμένη Άνοιξη, εξέλιξη την οποία απέδωσε στα αισθήματα ανασφάλειας που δημιούργησε η πανδημία στους πολίτες των εν λόγω χωρών και προχωρά τη συλλογιστική του σημειώνοντας αυτό που συνηθίζουν να λένε οι δημογράφοι, ότι δηλαδή τα ποσοστά γονιμότητας τείνουν να ακολουθούν τον κύκλο της οικονομίας. Πρακτικά αυτό σημαίνει, ότι τα ζευγάρια είναι περισσότερο πρόθυμα να φέρουν στον κόσμο ένα παιδί όταν και ‘’οι εποχές είναι καλές’’ και γενικότερα όταν οι προοπτικές είναι ευοίωνες.


Η παρούσα συγκυρία λοιπόν, με βάση τους παραπάνω λογισμούς, δεν ενθάρρυνε τους πολίτες στο να προωθήσουν σχέδια για τη ζωή τους. Η παρατεταμένη ύφεση σε συνδυασμό με τη σκιά της ανεργίας να πλανάται όλο αυτό το διάστημα, έθεσαν πρόσθετα εμπόδια στα ζευγάρια εκείνα που εκδήλωναν την επιθυμία να γίνουν γονείς. Αναμφίβολα, ένα σενάριο που θα περιλάμβανε ένα επιτυχημένο και συντονισμένο επιχειρησιακό σχέδιο εμβολιασμού από τα κράτη -μέλη της Ένωσης θα σήμαινε και τη γρήγορη επιστροφή των πολιτών στις δραστηριότητές τους. Αυτή η εξέλιξη από μόνη της θα ενίσχυε την εμπιστοσύνη τους για την οικονομική τους κατάσταση και κατ’ επέκταση θα οδηγούσε σε μία γενικότερη αισιοδοξία καθώς και στην επίτευξη μιας διατηρήσιμης ανάπτυξης.Και ενώ η ιστορική εμπειρία παρελθοντικών κρίσεων, όπως αναφέρει ο αρθρογράφος, τείνει να οδηγεί προς μία τέτοια κατεύθυνση, το οικονομικό κόστος για τις επιχειρήσεις που χρεωκόπησαν σε συνδυασμό με την απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας δημιουργούν ζητήματα που εκτείνονται πέρα από αυτό που καταγράφεται στους δείκτες απασχόλησης και κατανομής εισοδήματος. Το ζήτημα, για παράδειγμα, της γήρανσης του πληθυσμού και των χαμηλών ποσοστών στις γεννήσεις μακροπρόθεσμα θα σήμαινε αδυναμία στη στήριξη κοινωνικών πολιτικών με δεδομένη την μείωση στην αναλογία των εργαζομένων σε σχέση με τα εξαρτώμενα μέλη, δηλαδή τους ηλικιωμένους.


Οι προκλήσεις είναι πολλές. Απαιτείται σοβαρός σχεδιασμός και συγκροτημένες οικονομικές πολιτικές από τις εκάστοτε κυβερνήσεις , αν θέλουν οι τελευταίες, αφενός να μη βρεθούν προ εκπλήξεων, αφετέρου να εξασφαλίσουν την απαιτούμενη μακροβιότητα για τις χρηματοδοτικές/ κοινωνικές τους δράσεις.

78 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων