Μπαίνοντας στο μυαλό του serial killer της Κύπρου

Έγινε ενημέρωση: 4 Απρ 2020

Πριν λίγες ώρες ο κατά συρροήν δολοφόνος της Κύπρου με το ψευδώνυμο "Ορέστης" υπέδειξε ένα νέο σημείο στην κόκκινη λίμνη, στο οποίο τελικά βρέθηκε το πτώμα της ανήλικης κόρης ενός εκ των άλλων θυμάτων του. Εφόσον ο κύκλος των ερευνών έχει κλείσει ας προχωρήσουμε σε ένα χρονικό της σύλληψης και των αποκαλύψεων για τον serial killer της Κύπρου, υπεύθυνου για τις δολοφονίες 7 γυναικών.Πηγή: AP Photo/ Petros Karadjias

Η απαρχή των φόνων
Σύμφωνα με τα στοιχεία της αστυνομίας, ο Νίκος Μεταξάς ξεκίνησε την σειρά δολοφονιών το 2016, όταν δολοφόνησε την 36χρονη Livia - Florentina Bunea από τη Ρουμανία μαζί με την ανήλικη κόρη της που έπασχε από αυτισμό. Ειδικοί δύτες βρέθηκαν στην κόκκινη λίμνη για να εντοπίσουν τις βαλίτσες με τα θύματα μετά από ομολογία του στρατιωτικού, serial killer. Η διαδικασία εύρεσης των βαλιτσών ήταν δύσκολη, λόγω της μηδενικής ορατότητας και της τοξικότητας της λίμνης. Ειδικοί ψυχίατροι και κοινωνιολόγοι, από την Scotland Yard, ήρθαν στην Κύπρο για να "μπουν" στο μυαλό του κατά συρροήν δολοφόνου της Κύπρου και να αποσπάσουν περισσότερες πληροφορίες για τον τρόπο που προσέγγιζε και δολοφονούσε τα θύματά του. Για την 38χρονη Marry Rose Tiburcio από τις Φιλιππίνες  και την γυναίκα που βρισκόταν στη βαλίτσα στη Κόκκινη Λίμνη, καταγράφηκε ως αιτία θανάτου, «στραγγαλισμός – κεφαλοκλείδωμα». Για τις άλλες δύο, την 28χρονη Arian Palanas Lozano από τις Φιλιπίνες που βρέθηκε στο φρεάτιο του μεταλλείου Μιτσερού και την 30χρονη Asmita Kahda Anu από το Νεπάλ, που εντοπίστηκε στο πηγάδι στο πεδίο βολής στην Ορούντα δεν διαπιστώθηκε η αιτία του θανάτου τους.


Όταν την έπνιγα, ένιωθα ωραία και είπα να το ξανακάνω

Αυτά ήταν τα λόγια του δολοφόνου της Κύπρου όταν ρωτήθηκε από τους ανακριτές για ποιον λόγο προχώρησε σε παραπάνω από μια δολοφονίες. Αυτά ήταν τα λόγια του serial killer, όταν οι ανακριτές και η αστυνομία βρίσκονταν ακόμη στα αρχικά στάδια της έρευνας και είχαν στοιχεία μόνο για 3 από τις 7 δολοφονίες. Η πρακτική του "Ορέστη" ήταν κατά την πλειονότητα η ίδια. Γνώριζε γυναίκες άλλων εθνικοτήτων, τις προσέγγιζε ερωτικά και όταν βρισκόταν μόνος μαζί τους τις δολοφονούσε με στραγγαλισμό. Αργότερα, προχωρούσε στο να της δέσει με καλώδια, να τις γυμνώσει και να τις τοποθετήσει σε βαλίτσες τις οποίες πετούσε στην κόκκινη λίμνη, στην λίμνη Μεμί αλλά και σε πηγάδια. Αυτό που καθυστέρησε την ανεύρεση των θυμάτων στην κόκκινη λίμνη είναι πως ο Νίκος Μεταξάς (το αληθινό ονοματεπώνυμο του δράστη) τοποθετούσε στις βαλίτσες τσιμέντο ώστε να βρίσκονται στον βυθό της λίμνης και να μην εντοπιστούν ποτέ.
Σήμερα, 12 Ιουνίου 2019, βρέθηκε και το πτώμα της ανήλικης κόρης ενός εκ των θυμάτων του serial killer και έτσι έκλεισε ο κύκλος των ερευνών για τα πτώματα. Τώρα, ο κατηγορούμενος αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και επτά φορές ισόβια, όσος και ο αριθμός των θυμάτων του. Άξιο αναφοράς είναι και το γεγονός πως η πρώην γυναίκα του κατηγορούμενου είχε προβεί σε χωρισμό, λόγω των απειλών που ο ίδιος εκτόξευε προς το μέρος της και της βίαιης συμπεριφοράς του.


Νιώθω άσχημα που δεν προχώρησα σε καταγγελία τότε. Ίσως να είχε αποφευχθεί η δολοφονία αυτών των γυναικών.

Ο απόηχος της υπόθεσης του Serial Killer της Κύπρου
Οι έρευνες έχουν ολοκληρωθεί, ο δράστης των δολοφονιών έχει συλληφθεί και τώρα πρέπει να βρεθεί μια λύση στο μεγάλο αυτό πρόβλημα που ονομάζεται φόβος καταγγελίας. Δεν θα μείνω στο συγκεκριμένο παράδειγμα, αλλά θα επεκταθώ σε πιο γενικά και παγκόσμια πλαίσια. Κάθε λεπτό, σε μια γωνία της Γης κάποιο άτομο βιάζεται, κακοποιείται και δολοφονείται. Σε πολλές περιπτώσεις ειδικά για τις δύο πρώτες κατηγορίες, οι καταγγελίες αποτελούν μειονότητα, λόγω του φόβου που έχει καλλιεργηθεί στους ανθρώπους των μικρών κοινωνιών ειδικότερα. Πολλοί είναι οι άνδρες και γυναίκες που δεν προχωρούν σε καταγγελίες φοβούμενοι τις συνέπειες και την κριτική της κοινωνίας. Όταν, όμως, δεν προβαίνουμε σε καταγγελία, αφήνουμε ελεύθερο τον χώρο στο άτομο αυτό να επαναλάβει τις δράσεις του και ίσως να προχωρήσει σε χειρότερες πράξεις, όπως στην περίπτωση της Κύπρου. Για αυτόν τον λόγο είναι απαραίτητο, μέσα από αυτό το δυσάρεστο γεγονός να αντλήσουμε ένα μήνυμα: Η καταγγελία είναι απαραίτητη για να αποφευχθούν χειρότερες εξελίξεις. Η υπόθεση της Κύπρου έκλεισε, αλλά μας χωρίζουν ημέρες -ίσως και ώρες- από την εμφάνιση μιας παρόμοιας υπόθεσης σε μια άλλη περιοχή του πλανήτη, η οποία θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί.804 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων