Νέος αποκλεισμός για Trump: Δεν είναι λογοκρισία είναι μέτρο προστασίας

Γράφει η Δήμητρα ΧαρέληΜπορεί ο Αμερικάνικος λαός να αποφάσισε με την ψήφο του να τοποθετήσει στην προεδρική καρέκλα τον Joe Biden, ωστόσο ο Trump εξακολουθεί να επιθυμεί διακαώς όλα τα βλέμματα πάνω του. Αυτή τη φορά μπαίνει στο στόχαστρο του Zuckerberg, καθώς την Παρασκευή 4 Ιουνίου του ανακοινώθηκε αποκλεισμός από το την πλατφόρμα του Facebook για δύο ολόκληρα χρόνια. Έπειτα από το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, θα ακολουθήσει μία διαδικασία εκτίμησης και αξιολόγησης ώστε να μπορέσει να επανέλθει. Κρίθηκε αναγκαίο να υπολογιστεί εάν θα έχει «περιοριστεί ο κίνδυνος για την ασφάλεια του κοινού», σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της πλατφόρμας.


Πηγή εικόνας: Reuters

Η αφορμή για τον αποκλεισμό από την πλατφόρμα του Facebook


Αφορμή για τον αποκλεισμό αποτέλεσαν οι επικίνδυνες δημοσιεύσεις του πρώην Προέδρου των Η.Π.Α με τις οποίες ενθάρρυνε τις επιθέσεις εναντίον του Καπιτωλίου στην Ουάσιγκτον. Όπως γίνεται φανερό, δεν έχει καταφέρει ακόμα να ξεπεράσει την ήττα του κατά την τελευταία εκλογική αναμέτρηση στις 3 Νοέμβρη. Τα γεγονότα που σημειώθηκαν μέσα στο Καπιτώλιο πριν λίγους μήνες προκλήθηκαν από φανατικούς υποστηρικτές του, έπειτα από θερμές παρακινήσεις του ίδιου. Ο απώτερος σκοπός των επεισοδίων ήταν να προκληθεί παραίτηση και απομάκρυνση τόσο των Βουλευτών της νέας κυβέρνησης όσο και του Αντιπροέδρου Mike Pence. Αποτελεί μία καθόλου ειρηνική διαδήλωση, κατά την οποία σημειώθηκαν τραυματισμοί αλλά και θάνατοι εντός και εκτός του χώρου.


Έπειτα από μία τόσο επιπόλαια και επικίνδυνη ενέργεια για τον Αμερικάνικο λαό πολλοί θέλησαν να τοποθετηθούν ανοιχτά για το περιστατικό. Μεταξύ άλλων ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Mike Pompeo, ο οποίος πήρε ανοιχτά θέση τότε για το ζήτημα υπερασπίζοντας τη δημόσια ασφάλεια. Συγκεκριμένα δήλωσε: «Έχω ταξιδέψει σε πολλές χώρες και πάντοτε υποστηρίζω το δικαίωμα κάθε ανθρώπου να μπορεί να διαδηλώνει ειρηνικά για να διατρανώνει τις πεποιθήσεις του και τους σκοπούς του».


Πηγή: Επίσημος Λογαριασμός στο Twitter

Για το συγκεκριμένο ζήτημα πήρε θέση και ο Πρόεδρος John Biden ο οποίος τον κατηγόρησε για μία συνεχόμενη τετραετή περιφρόνηση της Δημοκρατίας, του Κράτους Δικαίου και του Συντάγματος. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του, η επίθεση στο Καπιτώλιο ήταν δείγμα μιας πολιτικής που συνήθως υιοθετούν δικτάτορες ανά τον κόσμο. Πολλοί επέλεξαν να μην τοποθετηθούν επίσημα διατηρώντας με τη στάση τους μία αθόρυβη συγκατάθεση. Μία τέτοια αντιμετώπιση όπως είναι φυσικό επακόλουθο, προκάλεσε στιγματισμό και κριτική από το σύνολο.


Καμία λογοκρισία


Σε πρόσφατο δελτίο τύπου, ο Dοnald Trump αποκάλεσε την απόφαση του Facebook "προσβολή" τόσο προς το πρόσωπο του όσο και προς τα 75 εκατομμύρια κόσμο που τον υποστήριξαν με την ψήφο τους το 2020. Συνέχισε τη ροή του αποκαλώντας «λογοκρισία» και «φίμωση» το εν λόγω περιορισμό. Αυτή ήταν η επίσημη απάντηση για το καταστροφικό έργο το οποίο διευθύνει τόσους μήνες εναντίον της τωρινής κυβέρνησης και της ασφάλειας του Αμερικάνικου λαού. Μέτρα προστασίας εναντίον του έχουν εφαρμόσει στο παρελθόν και άλλες πλατφόρμες όπως είναι το Twitter. Το γεγονός ότι αποκλείεται συνεχώς από καθαρά ιδιωτικές και όχι από πλατφόρμες δημόσιου ελέγχου, είναι μια κίνηση που πραγματικά προβληματίζει. Προβληματίζει καθώς όλοι συνειδητοποιούν τη σοβαρότητα της κατάστασης και δεν πρόκειται απλώς για κάποια τακτική της κυβέρνησης.


Η πλατφόρμα του Facebook δεν θέλησε απλώς να βάλει μία τελεία στις συγκεκριμένες αναρτήσεις αλλά να εφαρμόσει ένα γενικότερο πλαίσιο προστασίας.Ειδικότερα:

· Ορίζεται μία νέα πολιτική πρόληψης που θα απευθύνεται κυρίως σε δημόσιες προσωπικότητες, οι οποίες ασκούν επιρροή με τη διαδικτυακή τους παρουσία σε μεγάλο αριθμό ανθρώπων.

· Οι αναρτήσεις και κατ’ επέκταση οι χρήστες που θα περιορίζονται θα είναι εκείνοι που συνδέονται άμεσά ή έμμεσα με φαινόμενα βιαιοπραγίας ή κοινωνικών ταραχών.

· Η αναστολή των εν λόγω λογαριασμών θα διαρκεί από έναν μήνα έως και δύο έτη.

Πρόκειται για την εφαρμογή ενός μέτρου, το οποίο στοχεύει στην προστασία του συνόλου. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί λογοκρισία ή προσωπική εμμονή. Μόνιμο αποκλεισμό έχει υποστεί ο πρώην Πρόεδρος και από την πλατφόρμα του Youtube, μετά από τα καταστροφικά επεισόδια και την επίθεση στο Καπιτώλιο, πριν λίγους μήνες. Δεν υπάρχει χώρος για κατηγορίες περί φίμωσης λόγου από τη στιγμή που καταγράφονται αναρτήσεις παρακίνησης επιθέσεων, και πόσο μάλλον όταν αυτές έχουν ήδη αποδειχθεί εγκληματικές.


Οι πραγματικές συνέπειες για τον Trump


Πως μπορεί να μεταφραστεί στ’ αλήθεια η παραπάνω αντίδραση του εν λόγω κυρίου; Η απομάκρυνση του από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πιθανόν να του κοστίσει πολλά παραπάνω από το δικαίωμα ελεύθερης έκφρασης, το οποίο υποστηρίζει στις δηλώσεις του. Μία τέτοια ποινή θα μπορούσε να αποδειχθεί καταστροφική για τον ίδιο, εάν σκεφτεί κανείς τις ενδιάμεσες εκλογές που θα πραγματοποιηθούν το 2022. Ο ίδιος νιώθει αποδυναμωμένος καθώς έχει σπάσει ο συνδετικός κρίκος μεταξύ αυτού και του κόσμου που τον παρακολουθούν συστηματικά μέσα από τις εκρηκτικές αναρτήσεις. Οι τελευταίες, όσο επικίνδυνες και αν κρίθηκαν, δεν παύουν να αποτελούν μαγνήτη για όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, τα οποία αναπαράγουν το περιεχόμενο του διατηρώντας τον μονίμως στην επικαιρότητα. Ωστόσο παραμένει ένα ανοιχτό παράθυρο ελπίδας για τις εκλογές του 2024 για τις οποίες έχει προβεί σε ηχηρές δηλώσεις περί συμμετοχής του.


Πηγή εικόνας : Ap Photo

Υπολογίζοντας όλα τα παραπάνω, ναι ήταν θανάσιμο πλήγμα για τον πρώην Πρόεδρο της Αμερικής, ειδικά τη δεδομένη χρονική στιγμή όπου το βασικό πλάνο του στηρίζεται κατά κύριο λόγο στην ενίσχυση φήμης περί νοθείας των εκλογικών αποτελεσμάτων. Σύμφωνα με μία αμερικανική έρευνα, το 65% των tweet του γινόταν είδηση πριν καν προλάβει να πατήσει το κουμπί της ανάρτησης. Η επίσημη ανακοίνωση της πλατφόρμας του Facebook αναφέρει πως θα πραγματοποιηθεί μια διαδικασία επαναξιολόγησης η οποία θα κρίνει αν απειλείται μέσα από τη δραστηριότητα του συγκεκριμένου χρήστη η δημόσια ασφάλεια. Έπειτα βάσει των αποτελεσμάτων θα αποκατασταθεί ο λογαριασμός ή θα επανεξεταστεί. Η συγκεκριμένη ανακοίνωση αναφέρει πως σκοπός της αναστολής ήταν η δίκαιη και διαφανή λειτουργία σύμφωνα πάντα με τις επιταγές του Συμβουλίου Εποπτείας.


Εφόσον έκανε επιθέσεις σε πλατφόρμες που έχουν επιλέξει να περιορίσουν τη δυνατότητα αναρτήσεων στο παρελθόν, ο Donald Trump προχωρά σε άλλη μία. Κάνει λόγο για λογοκρισία και φίμωση εκ μέρους του Facebook αγνοώντας τον κίνδυνο που έχει ήδη προκαλέσει. Ο Πρόεδρος των Η.Π.Α, Joe Biden, από τη μεριά του καλεί και άλλες κοινωνικές πλατφόρμες με διεθνή δύναμη να ακολουθήσουν αυτή την οδό και να προστατεύσουν τους πολίτες τόσο από τα fake news όσο και από το λόγο μίσους. Κατά πόσο η πολιτική αναστολής μπορεί από μόνη της να περιορίσει την κατάχρηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης; Τα αμερικανικά ΜΜΕ κατέχουν μεγάλο μέρος ευθύνης τόσο της αναπαραγωγής της συγκεκριμένης πολιτικής φιγούρας όσο και των απόψεων του. Σε ένα γενικότερο πλαίσιο επείγει η ορθή λειτουργίας όπως και η εκπαίδευση του κοινού για τη χρήση του διαδικτύου.

Πηγές:

Naftermporiki.gr

CNN.gr

271 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων