Ναι σε πολύχρωμα και "ανοιχτά" σχολεία

Γράφει η Αριάδνη Χαρπαντίδου


Την Παρασκευή 7 Μαίου, η Υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως, συναντήθηκε με τις κυρίες Σ. Μπεκατώρου και Ζ. Δούκα, οι οποίες αποτέλεσαν δύο δυνατές φωνές για να ακουστεί το κίνημα #MeToo στη χώρα μας. Στη συνάντηση, το παρόν έδωσαν και η σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, κα Λ. Λυκομήτρου, το «Πολύχρωμο Σχολείο», μια ομάδα ενδυνάμωσης για ΛΟΑΤΚΙ εκπαιδευτικούς έχοντας αρχικό όνομα «Ομοφοβία και Τρανσφοβία στην Εκπαίδευση», η οργάνωση «Άγγιγμα και Όρια», μια δράση εστιασμένη στη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, η Μαργαρίτα Γερούκη πρώην Σχολική Σύμβουλος, μεταδιδακτορική ερευνήτρια και συγγραφέας του βραβευμένου υλικού Σεξουαλικής Εκπαίδευσης “Παίζω με τον Φρίξο”, η Σταματίνα Καλύβεζα Φιλόλογος Ειδικής Αγωγής ΜΑ, Counselling in Education PhD και η Μαριλένα Παναγιωτοπούλου Δραματολόγος/Μεταφράστρια.Σύμφωνα με σχετική ανάρτηση στη σελίδα της Υπουργού στο Facebook, τα θέματα που συζητήθηκαν αφορούσαν το ρόλο της εκπαίδευσης στην πρόληψη κάθε μορφής κακοποίησης, την καλλιέργεια της κουλτούρας του αλληλοσεβασμού με στόχο ένα ανοιχτό και ασφαλές σχολείο. Όπως αναφέρει, αναφέρθηκαν στις εξής πρωτοβουλίες:


  • την εισαγωγή από πέρυσι, μέσω των εργαστηρίων δεξιοτήτων, νέων θεματικών στα σχολεία όπως η σεξουαλική αγωγή, ο αλληλοσεβασμός, ο σεβασμός στη διαφορετικότητα

  • τη δημιουργία 2.800 θέσεων ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών στα σχολεία μας

  • τη διενέργεια μαθητικών διαγωνισμών με σχετική θεματολογία

  • την επιμόρφωση εκπαιδευτικών, ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών,

  • για την πρόληψη και αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων.


Το «Πολύχρωμο Σχολείο», σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση που ανήρτησε, μεταξύ άλλων, έθεσε το σοβαρό θέμα των διακρίσεων των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων στην εκπαίδευση, τόσο των παιδιών, όσο των γονέων και των εκπαιδευτικών, στους έμφυλους διαχωρισμούς και τα φαινόμενα σεξουαλικής παρενόχλησης/ κακοποίησης. Έμφαση δόθηκε και στην επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, αλλά και στην εισαγωγή μαθήματος σεξουαλικής εκπαίδευσης, σε όλες τις βαθμίδες.


Τι είναι η «σεξουαλική διαπαιδαγώγηση»; η ενημέρωση σχετικά με το ανθρώπινο σώμα, τις βιολογικές λειτουργίες της αναπαραγωγής, τις σχέσεις των φύλων η σχετική προετοιμασία για τους πιθανούς κινδύνους που μπορούν να προκύψουν μέσω της σεξουαλικής δραστηριότητας.”


Το θέμα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία είναι σίγουρα ένα ζήτημα που όσες φορές και αν βρέθηκε στο προσκήνιο τις περασμένες δεκαετίες, δεν κατάφερε ποτέ να υλοποιηθεί και να αποτελέσει μέρος της σχολικής εκπαίδευσης. Παρ’ όλο που στο πέρασμα των ετών αρκετές υποθέσεις έχουν απασχολήσει την επικαιρότητα και έχουν κλονίσει την ελληνική κοινωνία, με φαινόμενα σεξουαλικής βίας και κακοποίησης ή γεγονότα που μαρτυρούσαν την ελλιπή ενημέρωση και την έλλειψη διαπαιδαγώγησης πάνω στο συγκεκριμένο θέμα, ποτέ άλλοτε δεν είχε τεθεί σοβαρά το θέμα στο τραπέζι για εισαγωγή σχετικού μαθήματος στα σχολεία.


Αρκετοί μαθητές θα θυμούνται τα βιβλία βιολογίας, από τα χρόνια του γυμνασίου, τα οποία επιδερμικά αναφέρονταν στο θέμα της σεξουαλικής αναπαραγωγής, ως διαδικασία, αφήνοντας αρκετά κενά και ενημερώνοντας τους νέους για τα ΣΜΝ και ό,τι μπορεί να αποφέρει μια μη ασφαλής επαφή. Πολλοί θα είναι σίγουρα και όσοι θα θυμούνται την αμηχανία με την οποία διδασκόταν αυτό το κεφάλαιο ή τις απορίες που δημιουργούνταν, αλλά λίγοι ήταν αυτοί που θα ρωτούσαν οτιδήποτε.Έχοντας λοιπόν, συνδέσει οποιαδήποτε επαφή με τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση με κάποια κεφάλαια του μαθήματος της βιολογίας, αφήνοντας ανεξίτηλη την πληροφορία για τον HIV και το στίγμα, τα ΣΜΝ και πώς δημιουργείται μία νέα ζωή, τα μηνύματα που έμεναν αφορούσαν αυτά και οποιοδήποτε άλλο θέμα συνυφασμένο με το φύλο, την προσεκτική προσέγγιση γύρω από αυτό, το σεξουαλικό προσανατολισμό, τους πιθανούς κινδύνους και πολλά άλλα σοβαρά θέματα, έμεναν στο κενό, αφήνοντας αυτό να συμπληρωθεί από το οικογενειακό περιβάλλον (εάν ήταν σε θέση να ενημερώσει επαρκώς γι’ αυτά τα θέματα), από τα μίντια ή το ίντερνετ, ακόμη και από φίλους.


Σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσε το περιφερειακό γραφείο Ευρώπης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (2018) αναφέρεται ότι 21 στις 25 χώρες της ευρύτερης περιοχής της Ευρώπης και της Ανατολικής Ασίας έχουν κάποιου είδους νομοθεσία, πολιτική ή στρατηγική που υποστηρίζει ή απαιτεί την εισαγωγή της σεξουαλικής αγωγής στα σχολεία. Στην έρευνα αυτή δε συμπεριλαμβανόταν η Ελλάδα. Κοιτώντας και το παράδειγμα πολλών χωρών, όπου το μάθημα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του προγράμματος, παρατηρείται πως οι νέοι ξεκινούν στην πλειοψηφία τους σεξουαλικές επαφές από την ηλικία των 15 ετών και άνω.


Σε μία κοινωνία με αρκετές παθογένειες και απόψεις που χρονολογούνται σε άλλες δεκαετίες προηγούμενων αιώνων, το μάθημα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης αποτελεί μία αναγκαία εισαγωγή σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Μέσω αυτού, θα μπορούν να αποφευχθούν λάθη στην προσέγγιση και στις κοινωνικές σχέσεις και τις σχέσεις με το ίδιο και το άλλο φύλο που αναπτύσσουν τα παιδιά από μικρή ηλικία, στην ευαίσθητη περίοδο της προεφηβείας και της εφηβείας, καθώς και λίγο πριν την ενηλικίωση.


Η αλήθεια είναι πως η κοινωνία εξελίσσεται με ραγδαίους ρυθμούς και τα κοινωνική ζητήματα αντιμετωπίζονται με περισσότερη ευαισθησία και βαθύτερη γνώση, με το ίντερνετ να πρωτοστατεί στη διάδοση νέων πληροφοριών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι πως πλέον και στην πλατφόρμα του Tik Tok κάποιος μπορεί να βρει χρήσιμες συμβουλές για την αντιμετώπιση σεξουαλικής παρενόχλησης, μηνύματα για body positivity, καθώς και για το έμφυλο ζήτημα. Σε ό,τι αφορά το διαδίκτυο, χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι και η πλατφόρμα του Netflix με τη σχετική σειρά «Sex Education», καθώς και πληθώρα mini documentary series, στις οποίες έχουν πρόσβαση για περαιτέρω ενημέρωση οι χρήστες.


Σε έναν κόσμο που δεν κρύβεται και με τις πληροφορίες ανοιχτές και διαθέσιμες, δεν μπορούμε πλέον να κρυβόμαστε πίσω από τις λέξεις. Τους τελευταίους μήνες, η κοινωνία βοά από τοξικά παραδείγματα συμπεριφορών που προξένησαν κακό σε ένα μεγάλο αριθμό ατόμων όλων των φύλων και ηλικιών. Η εισαγωγή ενός τέτοιου μαθήματος και στη χώρα μας, μπορεί να προστατεύσει, να προφυλάξει, να ενημερώσει και να εφοπλίσει τα παιδιά με γνώσεις από ένα κατάλληλο περιβάλλον, από ανθρώπους ειδικούς στα θέματα αυτά, απομακρύνοντας τα ταμπού και την ημιμάθεια σε αυτά τα ζητήματα.


Είμαστε έτοιμοι να αγκαλιάσουμε μία νέα εποχή στην εκπαίδευση, με περισσότερη κατανόηση και αποδοχή, γνώση και ενημέρωση;

25 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων