Οικονομία και Περιβάλλον = Ανάπτυξη

Γράφει η Κατερίνα Τόσκου


Οι ραγδαίες κλιματικές αλλαγές, σε συνδυασμό με την υπερκατανάλωση και το μεγάλο όγκο απορριμμάτων, καθιστούν περισσότερο από ποτέ αναγκαία την θέσπιση της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, κάνοντας τη θεματική «περιβάλλον», ένα από τα κυριότερα θέματα συζήτησης στην ατζέντα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Είναι ευρύτερα γνωστό, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει στρέψει το ενδιαφέρον της προς την διατήρηση και την προστασία του περιβάλλοντος. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια, οι συζητήσεις γύρω από τη θέσπιση «πράσινων» νομοθεσιών και την υιοθέτηση συμφωνιών έχουν εντατικοποιηθεί, ενώ ήδη από το 2020 γίνεται λόγος για τη θέσπιση αυστηρότερων κανόνων κατανάλωσης και ανακύκλωσης. Το Μάρτιο του 2020, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παρουσίασε το νέο σχέδιο δράσης της για την κυκλική οικονομία, το οποίο εγκρίθηκε το Φεβρουάριο του 2021 από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με 574 ψήφους υπέρ, 22 κατά και 95 αποχές.Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων στην ολομέλεια, οι ευρωβουλευτές τόνισαν ότι η ΕΕ πρέπει να στραφεί σε ένα μοντέλο κυκλικής οικονομίας, προκειμένου να γίνει δυνατή η επίτευξη των στόχων της Πράσινης Συμφωνίας.


Η έννοια της κυκλικής οικονομίας


Η κυκλική οικονομία είναι ένα μοντέλο παραγωγής και κατανάλωσης, το οποίο παρατείνει τον κύκλο ζωής των προϊόντων. Αυτό πραγματοποιείται με την κοινή χρηματοδοτική μίσθωση, χρήση, επισκευή, επαναχρησιμοποίηση, ανακαίνιση και ανακύκλωση υπαρχόντων υλικών και προϊόντων, στοχεύοντας στη μείωση των αποβλήτων. Εν ολίγοις, με την πρακτική της κυκλικής οικονομίας τα υλικά ενός προϊόντος μπορούν να διατηρηθούν στην οικονομία, όπου αυτό είναι δυνατόν, μετά το τέλος ζωής τους. Άρα, σκοπός της είναι η εξακολουθητική χρήση των υλικών αυτών, δίνοντάς τους περισσότερη αξία μέσω της συνεχούς επαναχρησιμοποίησης. Επομένως, πρόκειται για ένα νέο σχέδιο δράσης που διαφέρει παρασάγγας από την παραδοσιακή κλασική γραμμική οικονομία.Το μοντέλο της κυκλικής οικονομίας https://www.europarl.europa.eu/


Οι στόχοι της κυκλικής οικονομίας


Ο κύριος στόχος της κυκλικής οικονομίας είναι η προστασία του περιβάλλοντος και των φυσικών του πόρων, με σκοπό τη μείωση του καταναλωτικού αποτυπώματος διπλασιάζοντας με αυτή την πρακτική το ποσοστό χρήσης των κυκλικών υλικών.


Τα οφέλη υιοθέτησης της κυκλικής οικονομίας


Πέρα από το γεγονός ότι επιτυγχάνεται η διαφύλαξη του περιβάλλοντος και των φυσικών του πόρων, οι επιχειρήσεις και οι πολίτες μπορούν να επωφεληθούν στο έπακρο από την υιοθέτηση της κυκλικής οικονομίας. Σύμφωνα με την Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών, τόσο οι επιχειρήσεις, όσο και οι πολίτες μπορούν να επωφεληθούν από την πρακτική της κυκλικής οικονομίας. Αρχικά, οι επιχειρήσεις συνάπτοντας συνεργασίες, θα μπορέσουν να αδράξουν νέες ευκαιρίες, εντός και εκτός των Ευρωπαϊκών συνόρων, με σκοπό τη δημιουργία του απαραίτητου πλαισίου για τα βιώσιμα προϊόντα, ξεκλειδώνοντας τις νέες προοπτικές της νέας βιομηχανικής στρατηγικής της ΕΕ και του βιώσιμου οικονομικού συστήματος. Επομένως, μια τέτοια πρακτική, σύμφωνα με έρευνες, θα δημιουργήσει περίπου 700.000 νέες θέσεις εργασίας, πράγμα που δεν πρέπει να περνά απαρατήρητο σε ένα κόσμο που έρχεται αντιμέτωπος με μεγάλα ποσοστά ανεργίας.

Επιπλέον, οι πολίτες, πέρα ότι μπορούν να εργαστούν σε αυτό το τομέα, θα έχουν πρόσβαση σε οικονομικά, αποδοτικά, λειτουργικά, ασφαλή και υψηλής ποιότητας προϊόντα, των οποίων η διάρκεια ζωής θα είναι μεγαλύτερη από τη στιγμή που θα είναι σχεδιασμένα για επαναχρησιμοποίηση, επισκευή και υψηλής ποιότητας ανακύκλωση.


Φυσικά, πολλοί είναι οι κλάδοι και οι υπηρεσίες που θα γνωρίσουν άνοδο, καθώς ένα τέτοιο σχέδιο μπορεί να αλλάξει πολλά δεδομένα και να οδηγήσει στην εξέλιξή τους. Η τεχνολογία και οι επιστήμες, για παράδειγμα, καλούνται να συμβάλουν στη προσπάθεια προσφέροντας αναβαθμισμένες γνώσεις και δεξιότητες, καθώς είναι αναγκαίο να παρέχουν στον νέο βιομηχανικό σχεδιασμό, μοντέλα προϊόντων, ικανά για τη σωστή διαχείριση των υλών, παρέχοντας υπηρεσίες και ψηφιακές λύσεις που θα αποσκοπούν στη δημιουργία μιας καλύτερης ποιότητας ζωής, με καινοτόμες θέσεις εργασίας.


Σαφέστατα, η ΕΕ έχει πολλές προκλήσεις να συντρίψει προκειμένου να κριθεί δυνατή η εξ ολοκλήρου υιοθέτηση της κυκλικής οικονομίας από όλα τα κράτη μέλη της. Το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση παράγει ετησίως περισσότερο από 2,5 δισεκατομμύρια τόνους απορριμμάτων δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο. Επομένως, το νέο σχέδιο κυκλικής οικονομίας, σε συνδυασμό με την συμβολή των οικονομικών παραγόντων, των καταναλωτών, των πολιτών και των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, θα προσφέρει στην Ευρώπη ένα μέλλον το οποίο θα σέβεται το περιβάλλον, καθιστώντας τη περισσότερο ανταγωνιστική στη σύγχρονη αγορά. Μένει να δούμε το ρόλο που θα παίξει και η Ελλάδα στο μεγάλο αυτό εγχείρημα και πόσο αποτελεσματικά θα μπορέσει να στηρίξει το νέο σχέδιο.

222 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων