Οι Αρθρογράφοι του InfotainmentWise Γράφουν: Πως θα είναι το φετινό καλοκαίρι;

Το καλοκαίρι του 2021 έχει συνδεθεί με πολλά πράγματα, όπως τα εμβόλια κατά του Κορωνοϊού, τον τουρισμό, τις πυρκαγιές και πολλά άλλα ζητήματα που φαίνεται να απασχολούν την ελληνική κοινωνία. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια οι αρθρογράφοι του InfotainmentWise εκφράζουν την δική τους άποψη για το πως φαντάζονται το φετινό καλοκαίρι και τι είναι αυτό που τους/τις απασχολεί περισσότερο.
Κυριακή Μπλόσκα


"Το φετινό καλοκαίρι θα ήθελα να γίνουν πολλά και ας ξέρω πως τελικά δεν θα πραγματοποιηθούν ούτε τα μισά. Κάποτε τα καλοκαίρια με γέμιζαν ζωή. Στην εφηβεία μου, βέβαια, με γέμιζαν ενοχή. Ήταν πάντα εκεί για να μου θυμίζουν πως έπρεπε να κρύψω αμέσως το βρεγμένο σώμα μου με την παιδική πετσέτα μου -μη τυχόν και με πάρει είδηση κάποιο πονηρεμένο μάτι. Στα 23 μου, είναι πάλι εδώ για να με αναγκάσουν να αποδεχτώ πως οι ραγάδες στα μπούτια μου θα προκαλέσουν αρκετά αδιάκριτα βλέμματα στην παραλία. Όσο και αν θέλω να ελπίζω πως το καλοκαίρι του 2021 θα φέρει σε όλ@ μας εκείνη την παιδική ανεμελιά που τόσο έχουμε ανάγκη, πως αντί να αγωνιούμε για ακόμη έναν αβέβαιο χειμώνα -στέλνοντας σχεδόν μηχανικά βιογραφικά από δω και από κει-, θα μετράμε μπάνια και παγωτά, ξέρω πως το φετινό καλοκαίρι θα είναι ίδιο μα και διαφορετικό μαζί. Για άλλους θα είναι η τέλεια απόδραση ή μια προσωρινή φυλακή.


Σε μερικούς ίσως φέρει και χαμόγελα αντί της διαιώνισης αυτής της παρατεταμένης χειμωνιάτικης μιζέριας. Όπως και να έρθει, όπου και να μας βρει, σε όποια φάση και αν μας πετύχει, θέλω να ελπίζω πως θα του επιτρέψουμε -έστω και για πρώτη φορά- να μας αφήσει να είμαστε παρόντες. Περιμένουμε το καλοκαίρι ελπίζοντας πως θα είναι μια ηλιόλουστη Κυριακή μέσα στην βαρυχειμωνιά. Για να βρούμε ,όμως, την πολυπόθητη γαλήνη -ή ό,τι είναι για μας η γαλήνη- δεν χρειάζεται να περιμένουμε στιγμή. Για το 2021 και το καλοκαίρι που έρχεται θα ήθελα, λοιπόν, να μάθουμε να ακούμε πριν μιλήσουμε, να ακούμε χωρίς να ψάχνουμε την πιο αποστομωτική απάντηση, να μετράμε ξανά τα διπλά μπάνια και αντί να μετράμε τις θερμίδες στην κάθε μπουκιά, να καυχιόμαστε όπως παλιά για τα παγωτά που φάγαμε μετά την θάλασσα.Θα ήθελα ακόμη την επόμενη φορά που θα ξενυχτήσουμε στα social media ταυτίζοντας τις διακοπές αγνώστων και φίλων στα νησιά του Αιγαίου με την ευτυχία, να μπορέσουμε -λίγο πριν ξημερώσει- να δούμε τον φίλο, τον γείτονα, τον ξένο, τον πρόσφυγα, τον «πολύ γνωστό σκηνοθέτη», την κοπέλα που «άργησε» να μιλήσει, το «παιδί» που έτυχε να έχει ένα βίτσιο, και με αυτές τις εικόνες στο μυαλό να δούμε πως θέλοντας και μη είμαστε μέλη της ίδιας κοινωνίας. Μιας κοινωνίας που νοσεί από παντού. Μιας κοινωνίας όπου κυριαρχεί το μίσος προς κάθε τι διαφορετικό, όπου η καταγγελία μίας κακοποίησης δεν είναι δική μας δουλειά, αλλά ο σεξουαλικός προσανατολισμός του καθενός μας αφορά και με το παραπάνω.


Να καταλάβουμε επιτέλους πόση δύναμη κρύβει η μοναδικότητα που με μανία προσπαθούμε να πολτοποιήσουμε. Μα κυρίως να δούμε πως η δική μας ουδετερότητα είναι μέρος του προβλήματος. Γιατί ευθύνη δεν φέρουμε μόνο στη δουλειά, αλλά και στη ζωή. Γιατί είναι δική μας δουλειά να ανακατευτούμε όταν γίνεται μία ομοφοβική επίθεση. Γιατί πρέπει να μιλήσουμε όταν ένας επιβάτης δέχεται ένα ακόμη ρατσιστικό παραλήρημα. Γιατί το επόμενο θύμα μπορεί να είσαι εσύ και εγώ και τότε δεν θα έχει μείνει κανένας για να μας υποστηρίξει.


Μα πιο πολύ για αυτό το καλοκαίρι εύχομαι όταν μας ρωτήσουν πού είμαστε, να απαντήσουμε πως -όπου και αν βρισκόμαστε- εμείς θα είμαστε παρόντες".Ιωάννα Μωυσίδου


"Το καλοκαίρι που έρχεται, εύλογα μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε πολυαναμενόμενο, τόσο γιατί έχουμε όλοι την ελπίδα πως θα μας χαρίσει τις στιγμές που χάσαμε εξαιτίας του κορωνοϊού, όσο και γιατί αφού υπάρχει η ελπίδα υπάρχει και φόβος πως ακόμα και το καλοκαίρι οι περιορισμοί θα συνεχίσουν να ισχύουν ή αντιθέτως πως ένα καλοκαίρι άνευ περιοριστικών μέτρων θα οδηγήσει στην γνωστή πλέον πρακτική της καραντίνας. Είτε απλόχερο είτε διστακτικό το καλοκαίρι, εξαιτίας και των μειωμένων κρουσμάτων, της θετικής εμβολιαστικής πορείας αλλά και της ανάγκης για επαναλειτουργία όλων των κλάδων, φαίνεται πως θα μας προσφέρει «ενέσεις» της προ covid -19 πραγματικότητας.


Οι συναυλίες, τα θέατρα, οι θερινοί κινηματογράφοι, η εστίαση που αποτελούν τους κύριους κλάδους που επλήγησαν εξαιτίας του ιού, θα επαναλειτουργήσουν το καλοκαίρι ακόμα και με κάποια περιοριστικά μέτρα. Οι χώροι αυτοί, που αποτελούν τους χώρους ψυχαγωγίας των ανθρώπων, εκτός από επιπτώσεις στην οικονομία είχαν και επιπτώσεις στην ψυχολογική και ψυχική υγεία του καθενός, αφού ελκύουν και άτομα διαφορετικής ηλικίας.Η ελπίδα πως το φετινό καλοκαίρι θα μας βρει σε μια συναυλία, ακούγοντας ζωντανή μουσική και όχι κάποιο διαδικτυακό live, πως θα παρακολουθήσουμε μία θεατρική παράσταση ή θα δούμε μία ταινία στο κινηματογράφο και όχι στο Netflix βοηθά ώστε να αποδομήσουμε τους προηγούμενους μήνες και να κοιτάξουμε το μέλλον πιο αισιόδοξα. Το κοινό μας παρελθόν και ο κοινός αγώνας που δώσαμε θα δώσουν μία παραπάνω αίσθηση ενότητας παρόλο που στους διάφορους χώρους των εκδηλώσεων θα τηρούνται ανάλογα μέτρα και περιορισμοί".Κατερίνα Τόσκου


'Όχι ότι το μέλλον είναι γενικότερα προβλέψιμο, πάντως σίγουρα αυτό το καλοκαίρι δεν θα είναι συνηθισμένο. Αρχίζοντας από τη περίπτωση της πανδημίας, για την ώρα τα πράγματα φαίνονται συνηθισμένα. Στον ελλαδικό χώρο προβλέπω ότι το καλοκαίρι τα μέτρα δεν θα αλλάξουν πολύ, εκτός κάποιας ανεξέλεγκτης κατάστασης. Ο εμβολιασμός θα συνεχιστεί με σταθερούς ρυθμούς και ο τουρισμός -όλο και περισσότερο- θα ανεβαίνει στη χώρα. Βέβαια, αυτό δε συμβαίνει για όλες τις περιοχές της Ελλάδας.


Σύμφωνα με συζητήσεις μου με επαγγελματίες στο χώρο του Τουρισμού επικρατεί αισιοδοξία, αλλά πολλά ξενοδοχεία δεν έχουν ανοίξει λόγω της μειωμένης κινητικότητας σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδας. Πάντως, αν σκεφτούμε το πόσο εξαρτιέται η χώρα μας από τον τουρισμό, σίγουρα τα ποσοστά του τουρισμού θα πρέπει να ευχόμαστε να σημειώσουν ανοδική πορεία. Θεωρώ ότι στο τέλος της καλοκαιρινής σεζόν θα φανούν τα αποτελέσματα των μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού, γεγονός που σίγουρα θα επηρεάσει τα πολιτικά γεγονότα και την κρίση των πολιτών απέναντι στα μέτρα της κυβέρνησης και των ειδικών λοιμωξιολόγων. Παρά τις όποιες δυσκολίες και ανασφάλειες ο κόσμος φαίνεται να βλέπει με αισιοδοξία το φετινό καλοκαίρι, τόσο από την άποψη της διασκέδασης όσο και της εργασίας, καθώς στη όλο και περισσότεροι εργοδότες ζητούν εργαζομένους σε σχέση με τη περίοδο του περιορισμού.


Αυτό το καλοκαίρι στην πολιτική σκηνή του εξωτερικού, πιστεύω θα πρωταγωνιστήσουν μεταξύ των μεγάλων χωρών, οι εξελίξεις μεταξύ Παλαιστίνης και Ισραήλ αν λάβουμε ειδικά υπόψη τις τελευταίες εξελίξεις. Ο κορονοϊός, το Brexit, το μεταναστευτικό και οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης πιστεύω ότι θα παραμείνουν στην επικαιρότητα. Κλείνοντας, θέλω να τονίσω ότι αυτές είναι οι προσωπικές μου υποθέσεις καθώς το μέλλον είναι αβέβαιο και τα πάντα μπορούν πράγματα να ανατραπούν".Αριάδνη Χαρπαντίδου


"Σίγουρα το φετινό καλοκαίρι ξεκινά λίγο περισσότερα αισιόδοξα από το περσινό, καθώς οι εμβολιασμοί έχουν ξεκινήσει και προχωρούν με σταθερό ρυθμό. Οι υπολογισμοί για φέτος το καλοκαίρι φαίνεται να δείχνουν πως μπορεί να αγγίξουν κατά ένα 40% περίπου αυτούς του καλοκαιριού του 2019. Κρίσιμος μήνας φαίνεται ο Ιούνιος, απ’ όπου και αναμένεται να σχηματιστεί μία εικόνα για την πορεία του τουρισμού φέτος. Μεγαλύτερη κινητικότητα σίγουρα αναμένεται να φανεί στα νησιά, και ειδικά σε όσα θα είναι «Covid free», με τους ηπειρωτικούς προορισμούς να βασίζονται, ως επί το πλείστον, σε κρατήσεις τελευταίας στιγμής. Σημαντικό στοιχείο είναι και η προσμονή της ανακοίνωσης από την κυβέρνηση για πακέτα στήριξης του τουριστικού κλάδου στη χώρα μας.


Όλοι ελπίζουμε πως θα κρατηθεί μια σταθερή ροή στους εμβολιασμούς ανά τον κόσμο και πως η προσέλευση του κόσμου και η εμπιστοσύνη στην επιστήμη θα αποτελούν ένα δυνατό σημείο, το οποίο θα μας οδηγήσει στο να ξεπεράσουμε τα εμπόδια της πανδημίας, γυρνώντας σιγά σιγά, σε δεδομένα ζωής, όπως αυτή ήταν το 2019".Λένα Γκαγκαβούζη


"Η χώρα μας έχει πολλά πλεονεκτήματα. Σίγουρα η γεωγραφική της θέση, το ζεστό καλοκαίρι και ο φιλόξενος κόσμος, είναι από τα βασικότερα. Αυτά προσελκύουν κάθε χρόνο πλήθος τουριστών, αλλά και Ελλήνων, στα νησιά και τις παραθαλάσσιες περιοχές. Αν και το 2020, υπήρξε μείωση αφίξεων λόγω πανδημίας, το 2021 προβλέπεται λίγο καλύτερο. Ενώ οι πρώτοι ταξιδιώτες έχουν επισκεφτεί ήδη την Ελλάδα.


Πώς το φαντάζομαι, το καλοκαίρι μας;

Γεμάτο θάλασσες, γρανίτες και κοκτέιλ.

Κάθε φορά που πλησιάζει αυτή η εποχή, μου γεννιέται μια αισιοδοξία και μια λαχτάρα. Λαχτάρα για βόλτες με άρωμα «καρπούζι» και «ψημένο καλαμπόκι». Λαχτάρα για τα γαλαζοπράσινα νερά των Σποράδων και τα τιρκουάζ του Ιουνίου. Τα βράχια της Σαμοθράκης, το φαγητό της Κρήτης.

Όσα ταξίδια κι αν έκανα, μόνο εδώ το βρήκα αυτό το καλοκαίρι.

Παραπανήσια για φέτος; Ίσως.Η μέχρι τώρα, έλλειψη της μουσικής στα καφέ και στα μπαρ, η αμηχανία που διακρίνω στα πρόσωπα των ανθρώπων, ο φόβος που διακατέχει τις διαπροσωπικές μας επαφές, προκαλούν σε όλους ένα μούδιασμα.


Ο ήλιος καίει, η υγρασία στην πόλη αυξάνεται και αναρωτιέμαι πότε θα «ξεπαγώσουμε», πότε θα επιστρέψουμε στις παλιές μας συνήθειες. Ελπίζω, αυτό το καλοκαίρι να έχουμε όλοι την δυνατότητα της ψυχικής μας ηρεμίας. Να διώξουμε τον φόβο μακριά , χαζεύοντας την «άσπρη κάλτσα στην παντόφλα».


Ναι. Έτσι το φαντάζομαι. Καλύτερο από το περσινό και λιγότερο καλό από το επόμενο".Δήμητρα Χαρέλη


"Σαν ανθρωπότητα υποβληθήκαμε σε μία καθολική δοκιμασία η οποία κατά τα φαινόμενα δεν είχε κανένα ηθικό δίδαγμα στο πηλίκο. Και, ενώ το καλοκαίρι του 2021 δεν πρόλαβε να κάνει επίσημη έναρξη, σημειώθηκε ήδη η « καθιερωμένη » εμπρηστική έξαρση. Η είδηση είχε κύρια τοποθεσία κάποια χωριά της Κορινθίας τα οποία τυλίχτηκαν στις φλόγες επιβεβαιώνοντας για ακόμα μια φορά τις αυτοκαταστροφικές τάσεις του ανθρώπου. Αφετηρία της τεράστιας περιβαλλοντικής καταστροφής ήταν το Σχοινό. Δυστυχώς με ταχύτητα φωτός επεκτάθηκε φτάνοντας μέχρι το κατώφλι της Δυτικής Αττικής. Το μοναδικό θετικό στον απολογισμό αυτής της καταστροφής είναι ότι δεν σημειώθηκε κανένας θάνατος. Πυροσβεστικά αεροπλάνα και ελικόπτερα κατάφεραν να περιορίσουν την καταστροφή μόνο σε μια «υλική δυστυχία».


Μετά από την ανασκόπηση, έρχεται στην επιφάνεια ως φυσικό επακόλουθο το ζήτημα της ευθύνης. Ποιος κουβαλά την κύρια ευθύνη για τις πυρκαγιές στην Ελλάδα; Το κράτος; Οι υψηλές θερμοκρασίες; Ή μήπως ο κύριος που απλώς έκαιγε ξύλα στον ελαιώνα του στο χωρίο της Κορινθίας; Τόσα και άλλα τόσα ερωτήματα που δυστυχώς μένουν αναπάντητα. Η πληροφορία για άλλη μία πυρκαγιά στη χώρα μας έκανε το γύρο του κόσμου επιβεβαιώνοντας πως πλέον η έκρηξη πυρκαγιών συνοδεύεται με την «ελληνική ταυτότητα». Να σημειωθεί σ ’αυτό το σημείο ότι το μεγαλύτερο ποσοστό πυρκαγιών στη χώρα μας έχει κύρια αιτιολόγηση τον εμπρησμό από αμέλεια. Πως μπορείς Έλληνα να στέκεσαι με τόση αμέλεια μέσα στο μόνο σίγουρο σπίτι σου, το περιβάλλον;


Και αν το παρόν δεν έχει τίποτα να μας διδάσκει, ας στραφούμε για λίγο στο παρελθόν. Η φονική πυρκαγιά στο Μάτι επισφραγίστηκε με 102 νεκρούς και ανυπολόγιστες υλικές και περιβαλλοντικές καταστροφές. Σχεδόν 3 χρόνια μετά και ο άνθρωπος είναι καταδικασμένος να επαναλαμβάνει τα λάθη του. Είναι καταδικασμένος να καταστρέφει με μανία το μόνο πράγμα που του έχει μείνει, τη φύση. Η ατομική ευθύνη εκπέμπει sos, ως μοναδική λύση στο πρόβλημα των πυρκαγιών. Η καταστροφή του περιβάλλοντος δεν είναι μία απλή καταστροφή, είναι αυτοκαταστροφή".Ελένη Παπαβέντση


"Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το ζήτημα του τουρισμού, καθώς η Ελλάδα αποτελεί μια χώρα που βασίζεται κατά κόρον στην τουριστική βιομηχανία. Οι επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων είναι έτοιμες να υποδεχθούν τουρίστες, Έλληνες και ξένους, τηρώντας όλα τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα, συνθήκη απαραίτητη, που πιστοποιείται με το Σήμα Πιστοποίησης “Health First”. Η κατάρτιση του πρωτοκόλλου υγειονομικού περιεχομένου για τα κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα και η χορήγηση του Σήματος διεκπεραιώνεται ηλεκτρονικά μέσω ειδικής διαδικτυακής εφαρμογής του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας. Βέβαια, μέχρι στιγμής οι κρατήσεις φαίνεται να κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα, ενώ ο αριθμός των ανοικτών ξενοδοχείων είναι χαμηλότερος από άλλες χρονιές. Ωστόσο, οι εκτιμήσεις είναι αισιόδοξες, καθώς η Ελλάδα βρίσκεται ψηλά στις ταξιδιωτικές προτιμήσεις των άλλων χωρών. Αναμένεται να φανεί το πώς θα εξελιχθούν οι κρατήσεις, οι οποίες μάλιστα μπορεί να είναι αρκετά ευέλικτες λόγω των δύσκολων συνθηκών της πανδημίας.


Δεν κάνουμε λόγο βέβαια μόνο για τους τουρίστες από τις άλλες χώρες, αλλά και για αυτούς από την Ελλάδα. Για την ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού τίθεται σε εφαρμογή νέο πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού του ΟΑΕΔ, το οποίο καλύπτει 300.000 επιταγές, ενώ επίσης μέχρι την 31η Ιουλίου μπορούν να ενεργοποιήσουν τις επιταγές τους και οι 300.000 περίπου δικαιούχοι του περσινού προγράμματος, που δεν το έκαναν νωρίτερα, λόγω των συνθηκών. Παράλληλα, εφαρμόζεται και το πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού του ΟΠΕΚΑ, το οποίο αφορά 50.000 δικαιούχους.


Σύμφωνα με την κ. Πελώνη, «κύριο μέλημα της κυβέρνησης στη φάση αυτή είναι η ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος προς τη χώρα μας». Η ίδια τόνισε ότι έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα, ώστε η χώρα να λειτουργεί ως ασφαλής τουριστικός προορισμός και ότι αναπτύσσονται στοχευμένες δράσεις για τη μέγιστη δυνατή προσέλκυση επισκεπτών. Πρόσθεσε ότι, σε αυτό το πλαίσιο, η Ευρωπαϊκή Ένωση προχωράει στην εφαρμογή του ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού Covid, το οποίο θα διευκολύνει τις μετακινήσεις των ευρωπαίων πολιτών. Το πιστοποιητικό θα στηρίζεται σε μία ενιαία βάση δεδομένων, στην οποία θα φαίνεται αν και πότε ο κάτοχός του έχει εμβολιαστεί ή νοσήσει ή αν έχει αρνητικό PCR τεστ ή τεστ αντιγόνου. Το πιστοποιητικό εκτιμάται ότι θα διευκολύνει τους Ευρωπαίους πολίτες στις μετακινήσεις τους. Σύμφωνα με τις δηλώσεις, η Ελλάδα είναι έτοιμη για την εφαρμογή του πιστοποιητικού και η επίσημη εφαρμογή του σε ευρωπαϊκό επίπεδο αναμένεται την 1η Ιουλίου.


Οι εμβολιασμοί φαίνεται ότι αποτελούν κλειδί για την μετακίνηση των τουριστών, αλλά και για το…χρώμα της χώρας. Η Ελλάδα βρίσκεται στις πορτοκαλί χώρες της ταξιδιωτικής λίστας της Βρετανίας, ενώ είναι πιθανό κάποια από τα νησιά να ενταχθούν στην πράσινη λίστα. Παρότι το ταξίδι σε χώρες της πορτοκαλί λίστας είναι νόμιμο, είναι λογικό να μην προτιμάται από τους ταξιδιώτες, σε αντίθεση με τις χώρες της πράσινης λίστας. Η Ελλάδα λοιπόν, που βρίσκεται στο πορτοκαλί, είναι πιθανό να «χάνει» τουρίστες γι’ αυτό το λόγο. Γι΄αυτό είναι ακόμα πιο σημαντικό να επιτευχθούν οι συνθήκες που θα εξασφαλίσουν στη χώρα μας το πράσινο χρώμα και κατ΄επέκταση ένα αίσθημα ασφάλειας για τους τουρίστες, το οποίο θα φανεί έμπρακτα με την προτίμησή τους για διακοπές στη χώρα μας. Συνεπώς, οι κρατήσεις μπορεί να είναι ακόμα σε χαμηλά επίπεδα, αλλά διατηρούμε την αισιοδοξία και ευελπιστούμε στην αύξηση των αφίξεων το φετινό καλοκαίρι".


Μαρία Μαυροματίδου


Μία ανάσα μακριά από το καλοκαίρι και σκέφτομαι αν και το φετινό θα μου θέσει όρια, απομακρύνοντάς με από αγκαλιές που τις έχω τόσο ανάγκη και από τον λικνισμό με την παρέα που τον έχω τόσο στερηθεί. Αναμφίβολα, το καλοκαίρι του ’21 θα είναι διαφορετικό από εκείνο του ’20 στο κομμάτι της αυτοπεποίθησης, της σιγουρίας που έχουμε αναπτύξει απέναντι στην πανδημία του νέου κορονοϊού. Είναι γεγονός πως πλέον γνωρίζουμε με τι έχουμε να κάνουμε, ενώ η πανοπλία μας είναι έτοιμη να φορεθεί. Ειδικότερα, το εμβόλιο προσφέρει στον πολίτη την επιβεβαίωση κι απελευθέρωση και παράλληλα, του δίνει το πράσινο φως για να ανταλλάξει ένα παραπάνω χάδι με τον συνάνθρωπό του. Από ένα μικρό εμβόλιο, το καλοκαίρι μας έφτιαξε κιόλας, λοιπόν!


Αν και η δυναμική ώθηση που μας χαρίζουν οι κατά τ’ άλλα καλές και σταθερές επικρατούσες συνθήκες, όσον αφορά την εξέλιξη του COVID – 19 διαδραματίζουν σπουδαίο ρόλο, νέοι προβληματισμοί γεννιούνται σχετικά με την υποδοχή των τουριστών στην Ελλάδα. Πιο αναλυτικά, η χώρα άνοιξε τις πύλες της στις 14 Μαΐου και με ένα τεστ διάγνωσης του ιού SARS-CoV-2 επέτρεψε στον λαό της να μετακινηθεί στο εξωτερικό και στους τουρίστες να την επισκεφθούν. «Μα, είστε σίγουροι πως η Ελλάδα είναι έτοιμη για ένα τέτοιο βήμα;», διερωτάται ο σύγχρονος πολίτης.. «Απολύτως!», “γνέφει” η Πρόεδρος του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Κωνσταντίνα Σβήνου. Με άλλα λόγια, η Πρόεδρος αναφέρει ότι το στοίχημα για το 2021 είναι να έχουν τη δυνατότητα οι τουρίστες να περιπλανηθούν στους όμορφους τόπους της Ελλάδας κι όχι να μένουν φυλακισμένοι σε ξενοδοχεία, με την πεποίθηση ότι ο ιός καραδοκεί έξω. Συμπληρωματικά, έκανε λόγο για έναν επιπρόσθετο στόχο για φέτος, απευθυνόμενη στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) · τον αριθμό τουριστών που θα οδηγήσουν στη σταδιακή άνθιση του τουριστικού κλάδου. Ο αριθμός αυτός αγγίζει περίπου τα 15.000.000 και φανερώνει την κυρίαρχη έντονη θέληση για τη λειτουργία των τοπικών οικονομιών.

Επιπλέον, η χαρακτηριστική φράση του Πρωθυπουργού της χώρας, Κ. Μητσοτάκη, "Kommen Sie nach Griechenland!" ή αλλιώς «Ελάτε στην Ελλάδα!» στο Bild Live κάνει τον γύρο του κόσμου, προσελκύοντας τα βλέμματα των θαυμαστών της χώρας μας. Όλα τα προαναφερθέντα οδηγούν σε διαφορετικές σκέψεις για τις κινήσεις της κυβέρνησης. Πολλοί, ίσως, μεταφράσουν την επιθυμία για ανάπτυξη του τουρισμού ως παραμέληση της υγείας των κατοίκων της χώρας. Άλλοι ενδεχομένως να την μεταφράσουν ως μία αξιόλογη προσπάθεια της Ελλάδας να ορθοποδήσει, ανακτώντας τις δυνάμεις της και επανακτώντας τον ανταγωνιστικό της χαρακτήρα στο κομμάτι του τουρισμού. Όπως και να έχει, οι ελπίδες για ένα μέλλον στο οποίο ο COVID – 19 θα αποτελεί παρελθόν είναι πλέον ορατές. Ωστόσο, όσο κι αν φαίνεται δυνατόν να καταπολεμήσουμε την υγειονομική κρίση, τα βήματα προς την παλιά ζωή είναι αναγκαίο να γίνονται με σύνεση. Έτσι, βλέπω εγώ το φετινό καλοκαίρι μου.. Χαρούμενο, αλλοιώτικο τόσο από το περσινό, όσο και από εκείνα της προ-Covid εποχής και με μία δόση επιφύλαξης. Η αισιοδοξία ξεπροβάλλει σε όλες τις συζητήσεις, δημόσιες κι ιδιωτικές, ας πιστέψουμε στο φως και το φως θα έρθει να μας ζεστάνει!


Δεν μπορούμε να ξέρουμε το τι μας επιφυλάσσει το φετινό καλοκαίρι, αλλά ένα είναι σίγουρο... Πως με χαρά και αγάπη όλα θα είναι καλύτερα.


117 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων