Οι Πανελλήνιες είναι τέλειες

Έγινε ενημέρωση: 4 Απρ 2020

Μια ακόμη σχολική χρονιά φτάνει στο τέλος της και οι μαθητές της τρίτης Λυκείου καλούνται να περάσουν από την "δοκιμασία" των Πανελλαδικών εξετάσεων. Είναι αυτονόητο πως ο τίτλος του άρθρου είναι σατιρικός, καθώς οι Πανελλαδικές εξετάσεις απαιτούν πολύωρα διαβάσματα, ανυπαρξία του ελεύθερου χρόνου και έντονη εξάντληση. Όμως, είναι οι εξετάσεις αυτές τόσο σημαντικές για το μέλλον ενός παιδιού; Πρέπει να καλλιεργείται το τόσο μεγάλο ποσοστό άγχους από γονείς και καθηγητές;
Περίοδος προετοιμασίας για τις εξετάσεις


Η περίοδος προετοιμασίας για τις Πανελλαδικές εξετάσεις ξεκινά από τον Αύγουστο, όταν χιλιάδες υποψήφιοι σπουδαστές παρακολουθούν φροντιστηριακά μαθήματα. Γίνεται κατανοητό, λοιπόν, πως η σχολική χρονιά για τους μαθητές της τρίτης Λυκείου είναι μεγαλύτερη σε χρόνο σε σχέση με τις υπόλοιπες τάξεις. Κάθε ημέρα οι μαθητές της τελευταίας τάξης του Λυκείου μελετούν με ένα στόχο στο μυαλό τους: να επιβιώσουν από τα εξαντλητικά ωράρια του διαβάσματος, να απομνημονεύσουν όσο τον δυνατόν περισσότερα αποσπάσματα και να πετύχουν τελικά τον προσωπικό στόχο που έχει θέσει ο καθένας από αυτούς. Κύριος αντίπαλος των υποψηφίων είναι το άγχος. Για πολλά έτη, γονείς και καθηγητές, καλλιεργούν στο μυαλό των μαθητών μια τρομακτική ιδέα για τις Πανελλαδικές με αποτέλεσμα, όταν οι μαθητές φτάσουν σε αυτό το σημείο, να έχουν καταβληθεί από άγχος.


Σε πιο προσωπικό επίπεδο, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις παιδιών -συμπεριλαμβανομένου και του αρθρογράφου- που είμαι σε θέση να γνωρίζω, όπου το άγχος ήταν καταλυτικός παράγοντας για την ψυχολογική τους καταπίεση και για την αποτυχία τους στις Πανελλαδικές. Ευτυχώς, ήμουν σε θέση να κατανοήσω αρκετά νωρίς την αρνητική επίδραση του άγχους στις μαθητικές μου αποδόσεις. Έτσι, φτάνουμε στο δεύτερο σκέλος του άρθρου που είναι...


Η αποτυχία στις Πανελλαδικές δεν σημαίνει αποτυχία στην ζωή

Ανάμεσα στις ατελείωτες ώρες διαβάσματος, στο πολύ άγχος και στην έλλειψη ύπνου δημιουργείται η εντύπωση στους μαθητές της τρίτης Λυκείου πως η αποτυχία στις Πανελλαδικές ισούται με αποτυχία στην ζωή. Πρέπει για να μπορούμε να ζούμε πιο ξέγνοιαστα, να οργανώνουμε την ζωή μας σε κουτάκια. Έτσι, λοιπόν, η αποτυχία σε μία εξέταση αποτελεί ένα μεμονωμένο γεγονός και όχι κάτι το οποίο επηρεάζει όλη την ζωή μας. Είναι λογικό να νιώθουμε αρνητικά συναισθήματα λόγω του ότι δεν πετύχαμε τους προσωπικούς μας στόχους, αλλά αυτό δεν πρέπει να προσθέτει αρνητική χροιά σε κάθε πτυχή της ζωής μας. Ο αληθινός κόσμος βρίσκεται μετά το σχολείο όταν βγει κάποιος στην αγορά εργασίας, όπου θα συναντήσει τις πραγματικές προκλήσεις της ζωής. Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε πως για κάθε αποτυχία υπάρχει η δεύτερη προσπάθεια.


Μια ακόμη συμβουλή είναι πως αυτές τις ημέρες που βρισκόμαστε λίγο πριν τις Πανελλαδικές το εξαντλητικό διάβασμα δεν βοηθά, αλλά αντιθέτως, κουράζει το μυαλό. Τόσο το σώμα όσο και το μυαλό χρειάζονται ξεκούραση και θα ήταν καλό να αποφεύγονται τα ξενύχτια πάνω από τα βιβλία, οι ατέλειωτοι καφέδες, οι λίγες ώρες ύπνου και η κακή διατροφή. Στην αύξηση του άγχους «συνεισφέρει» πολλές φορές και το οικογενειακό περιβάλλον, αφού οι γονείς τείνουν να το μεταφέρουν στα παιδιά τους ασκώντας άθελα πίεση ή ανεβάζοντας τις προσδοκίες. ∆εν είναι λίγες οι περιπτώσεις γονέων που πιέζουν τα παιδιά να διαβάσουν περισσότερο, ενώ ορισμένοι στέκονται διαρκώς πάνω από το... κεφάλι τους σε μια προσπάθεια να τα στηρίξουν, καταφέρνοντας να επιφέρουν τα αντίθετα αποτελέσματα και να τα αγχώσουν. Επομένως, αυτό που γονείς και καθηγητές πρέπει να κάνουν είναι να βρίσκονται δίπλα στα παιδιά παρέχοντάς τους ψυχολογική υποστήριξη και ένα ασφαλές συναισθηματικό περιβάλλον.
Επομένως, προς όλους εσάς που γράφετε αύριο: Καταφέρατε κάτι που λίγοι μπορούν να κάνουν και αυτό είναι να επιβιώσετε από μια χρονιά που απαιτεί εξοντωτικό διάβασμα, έλλειψη ύπνου, κακή διατροφή και πολύ άγχος. Τώρα οι προσπάθειές σας θα ανταμειφθούν με την λήξη των εξετάσεων σε λίγες ημέρες. Το άγχος είναι ο χειρότερός σας εχθρός, οπότε αποβάλλετέ το και να θυμάστε πως για όλα υπάρχει μια δεύτερη ευκαιρία και η επόμενη φορά.

108 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων