Ο Σταύρος Θεοδωράκης αναστέλλει την λειτουργία του Ποταμιού

Έγινε ενημέρωση: 4 Απρ 2020

Ανακοινώθηκε σήμερα και επισήμως από το Πολιτικό Συμβούλιο του Κόμματος η πρόθεση για αναστολή της λειτουργίας του Ποταμιού και η πρόθεση για διακοπή της χρηματοδότησής του.
Σε σχετική ανακοίνωση που δημοσίευσε το Πολιτικό Συμβούλιο τονίζεται πως το Ποτάμι υπήρξε μια προοδευτική δύναμη μέσα στην Βουλή, η οποία δεν ακολούθησε τις πολιτικές των άλλων κομμάτων, αλλά αντιθέτως, αποτέλεσε διέξοδο για ένα προοδευτικό κύμα ανθρώπων το οποίο ασφυκτιούσε λόγω των αναχρονιστικών ιδεολογιών των μεγάλων παρατάξεων. Στην σχετική ανακοίνωση υπογραμμίζεται επίσης η "μεγάλη αποδοχή" που είχε σαν κομματικός σχηματισμός το Ποτάμι και ευχαριστούνται οι υποστηρικτές του. Πως, όμως, ένα κόμμα που ξεκίνησε με τόσες δυνατότητες, διαλύεται μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα και πως θα μπορούσε να αποφευχθεί κάτι τέτοιο;
Το "Ποτάμι" Ξεκινά


Τον Φεβρουάριο του 2014 έρχεται στην Ελληνική πολιτική σκηνή ένα κόμμα του οποίου ηγείται ένας γνωστός δημοσιογράφος του Mega ονόματι Σταύρος Θεοδωράκης. Αρχές του Κόμματος αποτελούν η προοδευτικότητα και στόχος του είναι να φέρει κάτι νέο και διαφορετικό στην πολιτική σκηνή, μακριά από τις πελατειακές σχέσεις, τους αναχρονισμούς και την σαθρή πολιτική αφήγηση.


Το Ποτάμι ξεκίνησε με πολλές δυνατότητες, με νέο "αίμα" στην πολιτική και είχε αρχικά ευρεία αποδοχή από το εκλογικό σώμα. Το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος είχε δηλώσει τότε πως "στόχος μας είναι να τα αλλάξουμε όλα, χωρίς να γκρεμίσουμε την χώρα", πράγμα το οποίο ποτέ δεν κατάφερε να εκπληρώσει ο κομματικός σχηματισμός λόγω προβλημάτων που θα αναλύσουμε παρακάτω. Η πρώτη συμμετοχή του κόμματος στις εκλογές ήρθε στις Ευρωεκλογές του 2014, όπου και συγκέντρωσε ποσοστό 6.60%, αριθμοί υψηλοί για πρωτοεμφανιζόμενο κόμμα στην πολιτική σκηνή της Ελλάδας. Τα υψηλά ποσοστά συνεχίστηκαν και στις πρώτες εθνικές εκλογές του 2015, όπου συγκέντρωσε ποσοστό 6% και εξέλεξε 17 βουλευτές.


Η σταθερά ανοδική πορεία του κόμματος δεν κράτησε πολύ, καθώς στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 τα ποσοστά του κόμματος έπεσαν κατά 2 μονάδες στο 4%. Από εκεί ξεκινά η καθοδική πορεία της πολιτικής παράταξης.


Η πορεία προς την διάλυση
Το Ποτάμι ξεκίνησε την καθοδική του πορεία έπειτα από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015. Εκεί συγκέντρωσε ποσοστό 4% και από τέταρτο κόμμα έγινε έκτο κόμμα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Μετά από αυτό το αποτέλεσμα ξεκίνησαν εσωτερικές κρίσεις μέσα στο Κόμμα, οι οποίες προκάλεσαν τις αποχωρήσεις και διαγραφές βουλευτών που είτε ανεξαρτητοποιήθηκαν είτε προσχώρησαν σε κόμματα, όπως η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ. Μεταξύ του 2016 και του 2018 πραγματοποιήθηκαν 2 συνέδρια με στόχο την αναδιοργάνωση του κόμματος και την οργανωμένη πορεία προς τις εκλογές. Ο Σταύρος Θεοδωράκης και το Πολιτικό Συμβούλιο του Κόμματος δηλώνουν πως η αποτυχία στις Ευρωεκλογές του 2019 με ποσοστό 1.5% ήταν ένας από τους λόγους για την διάλυσή του.


Τι οδήγησε στην διάλυση του Κόμματος και πως θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί


Ο λόγος που το Ποτάμι οδηγήθηκε στην διάλυση είναι ο ίδιος του ο στόχος. Όπως ειπώθηκε παραπάνω το Ποτάμι είχε ως κύριο στόχο να εκφράσει την προοδευτική γενιά της Ελλάδας και για να απευθυνθεί σε μεγάλο κοινό δεν είχε σταθερή πολιτική ταυτότητα. Αυτό ακριβώς οδήγησε, όμως, σε μια ασάφεια, η οποία μπέρδεψε το Ελληνικό εκλογικό σώμα. Αυτός ήταν επίσης ο λόγος για τον οποίο προέκυψε η εσωτερική του διάλυση, καθώς πολλοί βουλευτές του μιλούσαν για έλλειψη σαφούς πολιτικής ταυτότητας.


Πράγματι, το Ποτάμι και ο Σταύρος Θεοδωράκης δεν ήθελαν ή δεν μπορούσαν να μπουν σε ένα συγκεκριμένο πολιτικό καλούπι. Στήριξαν στην Βουλή προτάσεις του ΚΙΝΑΛ, της ΝΔ, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό δεν βοήθησε την δημιουργία μιας σταθερής πολιτικής βάσης υποστηρικτών, αλλά είχε ως αποτέλεσμα την συνεχόμενη συρρίκνωση των ποσοστών της προοδευτικής παράταξης. Το εκλογικό σώμα θέλει να ακούσει από έναν αρχηγό κόμματος συγκεκριμένα μέτρα και συγκεκριμένες ιδεολογίες με τις οποίες μπορεί να ταυτιστεί -άσχετα με το εάν αυτό αποτελεί σωστό τρόπο σκέψης- και να υποστηρίξει. Ο Σταύρος Θεοδωράκης είχε τονίσει πως στόχος του είναι μια Ελλάδα, η οποία θα βασίζεται στην ανάπτυξη μέσω πρωτογενών πηγών (γεωργία, κτηνοτροφία), αλλά δεν φρόντισε να προωθήσει ένα οργανωμένο σχέδιο για αυτό παρά μόνο βασίστηκε σε δηλώσεις και στόχους.


Θα μπορούσε, λοιπόν, το Ποτάμι να μελετήσει καλύτερα την Ελληνική πολιτική σκηνή προτού εμφανιστεί σε αυτήν και διεκδικήσει την ψήφο της. Ένα αρκετά φιλόδοξο project οδηγήθηκε στην διάλυση λόγω πρόχειρης οργάνωσης και έλλειψης ξεκάθαρης πολιτικής ταυτότητας.262 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων