Παιδική Πορνογραφία: Η εξάρθρωση του κυκλώματος Boystown

Γράφει η Λένα ΓκαγκαβούζηΕυρύ δίκτυο παιδικής πορνογραφίας με το όνομα “Boystown” εξάρθρωσε η Γερμανική αστυνομία στα μέσα του Απρίλη. Όπως ανακοινώθηκε την Δευτέρα η διαδικτυακή πλατφόρμα είχε παραπάνω από 400.000 μέλη. Το site ήταν αναρτημένο στο darkweb ή σκοτεινό διαδίκτυο από το 2019. Εμπεριείχε ένα forum που οι χρήστες μοιράζονταν εικόνες και βίντεο σεξουαλικής κακοποίησης ανήλικων παιδιών, ακόμη και βρεφών. Και ένα chat στο οποίο τα μέλη μπορούσαν να επικοινωνούν μεταξύ τους σε πολλές γλώσσες. Το κύκλωμα περιγράφεται από την ομοσπονδιακή αστυνομία της Γερμανίας ως ένα από τα μεγαλύτερα που υπήρξαν στο darknet με εικόνες σοβαρής κακοποίησης. Ειδικό κλιμάκιο των Γερμανικών Αρχών σε συνεργασία με την Europol και ερευνητές από Ολλανδία, Σουηδία, Καναδά και Η.Π.Α κατάφεραν να εξαρθρώσουν το κύκλωμα και να συλλάβουν τους τέσσερεις δράστες.


Δύο από τους διαχειριστές του “Boystown” συνελήφθησαν πρώτοι στην Γερμανία, ηλικίας 40 και 49 ετών. Αυτοί κατέδωσαν και τον τρίτο διαχειριστή, ο οποίος διέμενε στην Παραγουάη, ηλικίας 64 ετών. Οι Αρχές προχώρησαν και στην σύλληψη ενός Γερμανού 58χρορου άντρα, που φέρεται να ήταν ο πιο ενεργός χρήστης. Διαμοιράστηκε πάνω από 3.500 εικόνες και βίντεο. Τα ονόματα των συλληφθέντων αλλά και ο τρόπος με τον οποίο κατάφεραν οι ερευνητές να εισχωρήσουν στην πλατφόρμα, δεν δόθηκαν στο φως της δημοσιότητας, καθώς οι Αρχές ανησυχούν πως αυτό ήταν μόνο ένα από τα πολλά κυκλώματα παιδικής πορνογραφίας στο Darkweb.


Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των New York Times, οι διαχειριστές ήταν υπεύθυνοι για το «ψάρεμα πελατών» στο διαδίκτυο , αλλά και «δάσκαλοι» για το πώς οι χρήστες δεν θα αφήνουν τα ίχνη της διαδικτυακής τους ταυτότητας. Ο υπουργός εσωτερικών της Γερμανίας, Horst Seehofer, δήλωσε πως το κράτος θα λάβει τα μέτρα του ώστε να προστατέψει τα παιδιά από αυτά τα αποτρόπαια εγκλήματα και πως η σύλληψη των δραστών αποτελεί ένα ηχηρό μήνυμα για όσους θέλουν να τα βλάψουν.Δεν είναι η πρώτη φορά που η Γερμανία έρχεται αντιμέτωπη με τέτοιου είδους εγκλήματα. Τον Ιούλιο του 2020 ακόμη ένα κύκλωμα παιδικής κακοποίησης και πορνογραφίας, εξαρθρώθηκε στην πόλη Μίνστερ , στα δυτικά της χώρας.


Δυστυχώς όμως η ελληνική πραγματικότητα δεν απέχει πολύ από αυτήν της Γερμανίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό της υπόθεσης της 10χρονης Μαρκέλας, η οποία έπεσε θύμα απαγωγής στην Θεσσαλονίκη, από μια 33χρονη γυναίκα το καλοκαίρι του 2020. Η γυναίκα έδωσε ναρκωτικά στο ανήλικο κορίτσι, έπειτα προχώρησε σε βιασμό και βιντεοσκόπηση αυτού. Αν και έχει συλληφθεί, δεν έχει συνεργαστεί με τις Αρχές, που έχουν βάσιμες υποψίες πως μιλάμε για την αρχή του νήματος ενός μεγάλου κυκλώματος παιδικής πορνογραφίας. Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προσπάθησε να ανακτήσει τα αρχεία του κατεστραμμένου υπολογιστή της 33χρονης , αλλά αυτό κατέστη μάταιο.


Από την αρχή του έτους η Δ.Η.Ε έχει διαχειριστεί τουλάχιστον τέσσερεις υποθέσεις παιδικής πορνογραφίας στην χώρα μας, καθώς έχει προχωρήσει και σε συλλήψεις ατόμων για κατοχή και διαμοιρασμό υλικού στο διαδίκτυο.


Στοιχεία που τρομάζουν


Από την δεκαετία του 90’ που άρχισε να αναπτύσσεται το διαδίκτυο, η παιδική πορνογραφία έγινε μια από τις πιο κερδοφόρες βιομηχανίες του κυβερνοχώρου. Σύμφωνα με το γραφείο του ΟΗΕ για τον έλεγχο των ναρκωτικών και την πρόληψη του εγκλήματος, σήμερα η βιομηχανία της παιδικής πορνογραφίας είναι η δεύτερη πιο κερδοφόρα μετά τα ναρκωτικά. Δεν μπορούν να υπολογιστούν τα κέρδη με ακρίβεια, αλλά γίνεται λόγος για κάποια δισεκατομμύρια. Ανησυχία προκαλούν και τα στατιστικά στοιχεία της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος που αναφέρουν το 2020. Η υπηρεσία διαχειρίστηκε 300 υποθέσεις κακοποίησης παιδιών και πορνογραφίας ανηλίκων. Το 95% των δραστών ήταν γένος αρσενικού και 2,6% ανήλικοι δράστες.


Παράλληλα, ένα στα πέντε παιδιά κακοποιείται στην Ευρώπη, ενώ στην Ελλάδα το ποσοστό των θυμάτων ανέρχεται στο 16%. Δυστυχώς είναι γνωστό πως μόνο δύο στα εκατό παιδιά καταγγέλλουν το συμβάν. Η Europol επισημαίνει πως τα στοιχεία αυτά τετραπλασιάστηκαν μετά την πρώτη καραντίνα, αφού το διαδίκτυο έπαιξε καθοριστικό ρόλο στις ζωές των παιδιών, ακόμη κι αν αυτά ήταν πολύ μικρά.Ο Παγκόσμιος Σύνδεσμος Ανοιχτών Γραμμών για το παράνομο περιερχόμενου του διαδικτύου (INGOPE), επισημαίνει ότι τα τελευταία χρόνια ο αριθμός καταγγελιών για παιδική διαδικτυακή κακοποίηση έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Χρήσιμο είναι να γνωρίζουν γονείς και παιδιά πως στην χώρα μας, μια γραμμή για τέτοιου είδους καταγγελίες είναι η Safeline.gr, εναλλακτικά υπάρχουν πολλά χρήσιμα τηλέφωνα στο διαδίκτυο.


«Να μην παίρνεις καραμέλες από ξένους»


Θύτες και θύματα


Διαβάζοντας τις ψυχολογικές έρευνες σχετικά με τους θύτες και τα θύματα της παιδικής πορνογραφίας, περνάει από το μυαλό μου εκείνη η φράση που ακούγαμε όλοι ως παιδιά «Να μην παίρνεις καραμέλες από ξένους». Φράση που τότε δεν ήξερα να αποκωδικοποιήσω. Τώρα καταλαβαίνω όλη την αγωνία που έκρυβε. Κάποτε οι θύτες ήταν έξω από τα σχολεία και τις παιδικές χαρές, ψάχνοντας ανυποψίαστα θύματα. Σήμερα, η ολοένα και αυξανόμενη χρήση του διαδικτύου από ανηλίκους, δίνει στους δράστες την δυνατότητα να έρθουν κοντά σε παιδιά, κρατώντας την ανωνυμία τους. Πώς ένα παιδί μαθαίνει άραγε να προφυλάσσεται από τις «διαδικτυακές καραμέλες;»


Έρευνα του Ινστιτούτου Εγκληματολογίας της Αυστραλίας καταγράφει το προφίλ των δραστών και απαριθμεί κάποιες κατηγορίες αυτών. Οι θύτες δεν έχουν ένα ενιαίο προφίλ με κοινά χαρακτηριστικά. Οι περισσότεροι είναι ψυχοσεξουαλικά διαταραγμένοι, δηλαδή παιδεραστές, και κάποιοι απλά αρέσκονται στο θέαμα του παιδικού πορνό.

Υπάρχουν αυτοί που επιθυμούν να κερδίσουν χρήματα μέσω αυτής της αηδιαστικής βιομηχανίας κι υπάρχουν κι αυτοί που κακοποιούν παιδιά, συλλέγουν και μοιράζονται υλικό.

Στατιστικά, τον τελευταίο χρόνο, στους δράστες που εντοπίστηκαν υπήρξε ένα 2,6% θυτών που ήταν ανήλικοι. Άρα παιδιά που κακοποιούν παιδιά. Σύμφωνα με θεωρίες της ψυχολογίας, η συχνότερη αιτία είναι πως αυτά τα παιδιά έχουν κακοποιηθεί σεξουαλικά, κι όχι μόνο. Έτσι, βιώνουν έναν φαύλο κύκλο θυματοποίησης, με εναλλαγή των ρόλων θύτη-θύματος, από ανάγκη να εξουσιάσουν, φοβούμενοι την ενήλικη σεξουαλική επαφή.Cyber-grooming


Το φαινόμενο του Cyber-grooming ή όπως μεταφράζεται στα ελληνικά «διαδικτυακή σεξουαλική παρενόχληση ή αποπλάνηση ανηλίκου», έχει αναπτυχθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια και είναι μια από τις πιο συνηθισμένες πρακτικές των παιδόφιλων, ώστε να προσεγγίσουν ανήλικα παιδιά, επιδιώκοντας την προσωπική επαφή και το συναισθηματικό δέσιμο. Στόχος είναι να μειωθούν οι αναστολές του παιδιού και να προχωρήσουν σε σεξουαλική εκμετάλλευση ή και σε παιδική πορνεία. Οι συνομιλίες αυτές μπορούν να διαρκέσουν μεγάλο χρονικό διάστημα, μέχρι να επιτευχθεί ο στόχος.
Θύματα ανά τον κόσμοΗ UNICEF έρχεται να υπογραμμίσει πως 200.000 παιδιά ετησίως, πέφτουν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης και πορνογραφίας. Όπως και οι θύτες, έτσι και τα θύματα δεν έχουν κοινά χαρακτηριστικά, παρά μόνο ότι είναι παιδιά.


Η φτώχεια και η κοινωνική-ταξική ανισότητα παίζουν ρόλο στον τρόπο που ένα παιδί θα καταλήξει να γίνει θύμα κυκλώματος παιδικής πορνογραφίας. Στις πιο φτωχές περιοχές όπως η Αφρική, η Λατινική Αμερική και η Ασία, τα παιδιά που κακοποιούνται συνήθως προέρχονται από πολύ φτωχές οικογένειες. Κάποιοι γονείς τα πουλάνε ή συναινούν στην τέλεση σεξουαλικών κακοποιήσεων. Άλλα παιδιά ζουν στον δρόμο και ξαφνικά εξαφανίζονται.

Ηλικιακά, τα θύματα αυτά είναι συνήθως βρέφη ή αρκετά μικρά παιδιά, όχι ότι εκλείπουν οι έφηβοι.


Στον δυτικό κόσμο, συνηθίζεται τα θύματα να είναι παιδιά στην εφηβεία, κοινωνικά απομονωμένα, των οποίων οι γονείς λόγω κοινωνικών υποχρεώσεων, εργασίας ή και έλλειψη γνώσης της σύγχρονης τεχνολογίας, αδυνατούν να παρακολουθήσουν την διαδικτυακή δραστηριότητα του παιδιού τους.


Σε κάθε χώρα η νομοθεσία διαφέρει σχετικά με την παιδική πορνογραφία. Στην Ελλάδα διώκεται ποινικά. Σύμφωνα με τον Ν. 4619/2019 και το Άρθρο 348Α του Ποινικού Κώδικα «Υλικό παιδικής πορνογραφίας, συνιστά η αναπαράσταση ή η πραγματική ή η εικονική αποτύπωση σε ηλεκτρονικό ή άλλο υλικό φορέα των γεννητικών οργάνων ή του σώματος εν γένει του ανηλίκου, κατά τρόπο που προδήλως προκαλεί γενετήσια διέγερση, καθώς και της πραγματικής ή εικονικής γενετήσιας πράξης που διενεργείται από ή με ανήλικο.» και διώκεται με κάθειρξη έως 10 έτη και χρηματική ποινή ως 3.000.000 ευρώ


Η αποξένωση του παιδιού από τους γονείς του, η μυστικοπάθεια και η πολύωρη χρήση του διαδικτύου, είναι χαρακτηριστικά που ίσως πρέπει να κρούσουν τον κώδωνα του κινδύνου των γονιών. Η ομάδα των ψυχολόγων της Δ.Η.Ε, αλλά και οι ειδικοί της ψυχικής υγείας, συνιστούν στους γονείς να χτίσουν μια σχέση εμπιστοσύνης με τα παιδιά τους, που να βασίζεται στον διάλογο και την ειλικρίνεια. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο site της Δ.Δ.Η.Ε του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.Ένα παραμύθι – ένα μήνυμα


Μερικές φορές ένα βιβλίο είναι αρκετό για να περάσει ισχυρά μηνύματα σε παιδιά και μεγάλους. Στην περίπτωση αυτή, αναφέρομαι στο παραμύθι που συνέγραψε αφιλοκερδώς η Κάρμεν Ρουγγέρη με τίτλο «ο Σίφης, ο Ποντικός & το Διαδίκτυο» που στοχεύει στην ενημέρωση των παιδιών για τις πραγματικές διαστάσεις του διαδικτύου και τους κινδύνους που κρύβει. Οι γονείς μέσω της αφήγησης, μπορούν να το χρησιμοποιήσουν ως «σύμμαχο» κατά της παιδικής εκμετάλλευσης στο διαδίκτυο.Κλείνω από εκεί που άρχισα... Είναι ευχάριστη η είδηση της εξάρθρωσης του

“Boystown”. Από την ώρα όμως που αποφάσισα να γράφω για το απάνθρωπο αδίκημα της παιδικής πορνογραφίας με ταλαιπωρεί ένα ερώτημα. Τί είδους άνθρωποι είναι αυτά τα 400.000 μέλη και τί απέγιναν;

182 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων